keresés

2013. szeptember 30., hétfő

Vírusok százai próbálnak közénk és pénzünk közé férkőzni

Nagyon óvatosnak kell lennünk az online tranzakcióknál. Egyre több ugyanis az olyan kórokozó és vírus, mely csak az alkalomra vár, hogy az online vásárlás közben megkárosíthassa a felhasználót.

Ezeknek a vírusoknak az a működési elvük, hogy egyszerre adják ki magukat a banknak és a felhasználónak is. Így a bank azt hiszi, hogy a felhasználó lépett be, a felhasználó pedig, hogy a bankkal tartja a kapcsolatot. Míg ezekből a vírusokból tíz évvel ezelőtt még naponta csak egyet találtak, ma már napi több százat kell megakadályozni káros tevékenységükben.

Nagyban növeli ezt a mennyiséget az is, hogy manapság egyre több cég és titkosszolgálat is gyárt ilyeneket, főként kémkedés céljából.

A legfontosabb védekezés a tudatos vásárlás, csak megbízható helyeken adjuk meg bankszámlaszámunkat. Továbbá elmaradhatatlan a tűzfal és a vírusirtó használata. Az átverteknek ugyanis 41 százaléka soha nem látja viszont a pénzét.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Feloldották a játékkonzolok tilalmát Kínában

 Feloldották Kínában a 13 évvel ezelőtt meghozott törvényt, mely tiltotta a videójátékok kereskedelmi forgalomban való terjesztését. A tilalmat a játékkonzolok káros hatása miatt vezették be még 2000-ben. A feketepiacon keresztül azonban sok kínai családhoz eljutottak a konzolok, és a pécés online játékokra specializálódott netkávézó jellegű játéktermek is elsősorban a tiltásnak köszönhették virágzásukat.
 Elsősorban a Microsoftnak kedvez az engedélyezés, az Xbox One játékkonzolnak hatalmas plusz piacot jelent majd a felszabaduló kínai kereslet. 
 A magas kalózkodási arány következtében viszont várhatóan jóval alacsonyabb lesz az egy gépre jutó játékok átlagos száma. A pécés játékok kiadói már új megoldásokat, új üzleti modelleket vezettek be a kínai piacon.
 A tilalom feloldása azonban nem hoz azonnali megváltást. A videójáték kereskedelmi forgalomba kerülése akár 3 évig is elhúzódhat, ugyanis a gyártónak engedélyeztetnie kell a terméket a kínai kulturális minsiztériumnál.

2013. szeptember 27., péntek

Digitalizált magyar nyelvemlékek

Az OSZK különböző évfordulók kapcsán több honlapot is készített - az egyiket 2009-ben, a magyar nyelvemlékeknek szentelve. Ez utóbbival foglalkozik a cikk.
Az utóbbi években sok digitális dokumentum került fel az internetre, a közgyűjtemények pedig megkezdték a digitalizálási munkát. A digitalizálásnak köszönhetően a legritkább dokumentumok is nyilvánossá tehetőek, és ez nem csupán az állományvédelem miatt fontos, hanem azért is, mert a digitalizálásra épülő szolgáltatások révén a közgyűjtemények az eddigiektől eltérő módon is megmutatkozhatnak, valamint a tematikus összeállítások miatt, amelyek a pedagógusok munkájához járulhatnak hozzá. Mindez bizonyos attitűdválást  követel a közgyűjteményektől.
Az OSZK-ban képekből hozzák létre a nyelvemlékek nagyfelbontású, virtuális változatát. Ezek adták az alapot egy időszaki kiállításhoz, amely mellé honlap is készült, valamint a Magyar nyelvemlékek című multimédiás internetes szolgáltatás újraindításához.
A cikk bemutatja a honlapot, annak adatbázisát, a hozzákapcsolódó munkákat, említést tesz az itt található hanganyagokról, valamint röviden beszámol a tervekről és az eddigi eredményekről.

2013. szeptember 26., csütörtök

Félelem a megfigyeléstől

A vírusirtó szoftvereket gyártó G Data magyarországi képviselete ezer hazai internetező megkérdezésével felmérést végzett az Edward Snowden által kirobbantott, elsősorban az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségét (NSA) érintő megfigyelési botrány kapcsán. Arra voltak kíváncsiak, a magyar internetezők mennyire tartanak attól, hogy a Google, a Facebook, egyes kormányszervezetek vagy internetes bűnözők visszaélnek az adataikkal, illetve tapasztaltak-e már valamilyen visszaélést. Az NRC Netpanel tagjai között végzett felmérés eredményei a 18‒75 éves internetező lakosságra reprezentatívak.
A felmérésben a magyar internetezők 14 százaléka állította, hogy a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-nél 8 százalék; összességében pedig a válaszadók 27 százaléka számolt be visszaélésről. Kevesen vannak, akik nem tartanak az efféle visszaélésektől, és nagyon kevesen azok, akik a cégek hírnevében bíznak.
A magyar internetezők 16 százaléka kifejezetten tart attól, hogy valamilyen kormányszervezet figyeli meg internetes tevékenységét. Ugyanakkor a válaszadók kétharmada leginkább az internetes bűnszervezetek által elkövetett visszaélésektől tart.

A zseni átlát a káoszon

Az Amazon, a világ legnagyobb online kereskedője réges-régen túllépett már azon, hogy kizárólag könyveket forgalmazzon. Kínálatában megtalálható szinte minden, amit vásárolni lehet: a hagyományos könyv, zene, videó hármasságon túl akadnak szórakoztató és háztartási elektronikai eszközök, ruházat, játékok, sportszerek, sőt az Egyesült Államok egyes részein még élelmiszert is árusítanak.

Hogyan kezelik ezt a rettenetes árubőséget a raktárakban, a színfalak mögött?

Az Amazonnak világszerte nyolcan, egyenként olykor száztízezer négyzetméternél is nagyobb alapterületű raktára van, és a logisztikai rendszert nemes egyszerűséggel kaotikus raktározásnak nevezik. Első ránézésre nem is meglepő, hogy miért:


Ám a valóság ennél bonyolultabb. A káosz eredendően rendezetlenséget jelent, márpedig a rendezetlenség általában ellensége a gyorsaságnak és hatékonyságnak, pont annak a kettő tulajdonságnak, amivel egy online kereskedőnek feltétlenül rendelkeznie kell. Akkor mi történik itt?

A káosz ott jelenik meg, hogy a polcokon, raklapokon és fiókokban, valamennyi pontosan nyilvántartott tárhelyen a legváltozatosabb termékeket tartják vegyesen (mindössze a nagyon nagyméretű illetve romlandó árukat kezelik külön), mindig mindent oda helyeznek el, ahol éppen megürült egy tárolásra alkalmas felület. Nyoma sincs betűrendnek, tematikának, az összetartozó áruk még véletlenül sincsenek egymás közelében - ennek az a nagyon egyszerű magyarázata, hogy minél különfélébb tárgyak találhatók egy rekeszben, annál kisebb az esélye, hogy kiszedéskor a dolgozó fölcserélje őket.

A rendszer központi idegrendszere egy végtelenül precíz adatbázis, amelyik nem csupán azt tartja nyilván, hogy miből, hol és mennyi található raktáron, vagy azt, hogy melyik tárhelyek ürültek meg, ahová az újonnan beérkezett árukat el lehet helyezni, hanem még a kiszedéssel foglalkozó dolgozóknak is megtervezi a legrövidebb útvonalat, amelyen egy-egy rendelés valamennyi tételét össze tudják szedni.


Ez persze azt is jelenti, hogy az új dolgozókat nem kell hosszasan és fáradságos munkával betanítani, senkinek sem kell megtanulnia, mit hol tartanak, sőt, még azt sem kell tudniuk, hogy mi is az, amit éppen összeszedett. Az egyetlen egyértelmű hátrány természetesen az, hogy áramszünet esetén megáll az élet.

Forrás (további képekkel)

2013. szeptember 24., kedd

"We're rolling suicide"

Az USA-ban és Nagy-Britanniában öngyilkosságot követnek el jelentős számban a Facebook felhasználók. A halál okai a sekélyes kommunikáció, nem megfelelő adatvédelem, társadalmi kényszer (az az elvárás, hogy regisztrálni kell) és a függőség elkerülése. 2013-as adatok szerint 9 000 000 aktív felhasználó csökkentette Facebook-idejét, vagy törölte magát az oldalról az Egyesült Államokban, míg az Egyesült Királyságban 2 000 000.

„Elképzelhető, hogy bizonyos személyiségvonások indirekt módon befolyásolják a Facebookról való eltűnés valószínűségét. Ebben az esetben az adatvédelemmel és az internetfüggőséggel kapcsolatos aggodalom nem közvetlenül eredményezi a közösségi portál használatának felfüggesztését” (Stieger)

Forrás

Ezt a klippet pedig ajánlom mindenki figyelmébe!
Ryan Lewis: Fake Empire

Két elektronikus könyvtár Győr-Moson-Sopron megyében

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér 2010-ben hozta létre Elektronikus Könyvtárát, amelyhez főként a könyvtár helyismereti gyűjteményéből válogattak dokumentumokat. A digitalizálás folyamatosan zajlik, így az e-könyvtár mindig bővül.
Ennek a szolgátatásnak köszönhetően a könyvtár digitalizált dokumentumai állandóan elérhetőek az Interneten keresztül. Ebben az állományban lehet keresni és böngészni, a dokumentumokhoz a felhasználó azonnal hozzáfér.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program segítségével jött létre a “DigiTar”, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár Digitális Könyvtára. A pályázatnak köszönhetően megvásárolhatták a JaDox 3.0 elektronikus dokumentumkezelő rendszert, amellyel hozzáférhetővé teszik Győr-Moson-Sopron megye kulturális örökségét, valamint, a megye elektronikus könyvtáraként, biztosítják a könyvtári információk digitális formában való elérhetőségét.

Forrás

AirFace

Amíg alig egy évtizeddel ezelőtt még örült egy adott személy annak a lehetőségnek, hogy "A" ponttól "B" pontig tartó útját a levegőben teheti meg (nem törődve azzal, hogy az utazást nagy százalékban lecsökkentő időre meg kellett válnia telefonjától), ma már képtelen kibírni akár két órát is anélkül, hogy ne "lóghatna a szeren", vagyis a neten. Ugyan a cikk címe ("A wifi népszerűbb, mint a pia") inkább a szórakozóhelyeken jellemző viselkedésre utal, igazából "repülési szokásokról" van szó. A háromezer utas véleményén alapuló felmérés szerint ez a háromezer ember "csak akkor elégedett, ha az utazás közben biztosított az állandó netkapcsolat". A "nyugati kényelem" már nem a kényelmes utazást kéri számon, hanem a wifi-t. (Nyugati izgalom?) Ez a baj a statisztikákkal és véleményekkel. Túl általánosak, melyek különböző sztereotípiákat alakítanak ki, melyeknek sokszor közük sincs a valósághoz. Viszont ebben az esetben, szubjektív véleményem szerint általános jelenség, hogy az ember már egy pohár sört sem képes meginni a barátaival anélkül, hogy csekkolná a Facebook adatlapját. Akkor hogy a francba ne lenne ideges az égben? 

"(...)az égre írj, ha minden összetört..."

Forrás

A tiniket is foglalkoztatja az online magánszféra védelme


Az emberek többsége úgy látja a mai fiatalok gondolkodás nélkül osztanak meg magukról bármilyen információt az interneten, nem is törődve magánszféra védelmével. Ugyanakkor a Pew Internet felmérése, kutatásaival mást bizonyít.

A Pew Internet egy projekt keretein belül 12-17 éves amerikai fiatalok körében végzett felmérés az internet- és mobilhasználati szokásokat, illetve a privát szféra biztonságához való hozzáállását vizsgálta meg.A felmérés eredményei azt mutatták, hogy a tinik 82 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal vagy tablettel, és 58 százalékuk már biztosan töltött le minimum egy applikációt. A felhasználók több mint a fele állította, hogy azért nem töltött le bizonyos mobil alkalmazásokat mert, ahhoz személyes információkat kellett volna megadni. A 14-17 évesek körében az arány 56 százalék, a fiatalabbaknál 49 százalék. 

A fiatalok jó része távolította el vagy kapcsolta ki a helykövetés alkalmazást, félve az illetéktelen felhasználóktól. Illetve nem meglepő, hogy sokan azért törlik ezeket az alkalmazásokat (pl: Foursquare), mert nem akarják, hogy szüleik lássák, hogy hol vannak. A Pew Internet felmérése alapján a szülők több mint a fele használja "helyfüggő" szolgáltatását, hogy gyermekét követhesse. 

A felmérésben részt vett fiatalok között népesebb volt azoknak a tábora akik, kértek már segítséget az online magánszférára vonatkozó beállításokkal kapcsolatban. 


forrás

2013. szeptember 23., hétfő

Első számú közellenség

Egyre többet hallani, hogy az Amazon világuralomra tör, minden vetélytársát lesöpri, és az sincs kizárva, hogy a világ minden bajának forrása. Bár ez kétségkívül túlzás, felütötte a fejét egy anti-Amazonista mozgalom, amelyhez sorra csatlakoznak írók és könyvkiadók, de akár még felhasználók is.

Legutóbb éppen Jonathan Franzen, a kortárs amerikai irodalom fenegyereke intézett kirohanást a Guardian hasábjain publikált esszéjében az óriáscég ellen. Meggyőződése szerint "Jeff Bezos (az alapító-vezérigazgató) ha nem is maga az Antikrisztus, de az biztos, hogy úgy fest, mint az Apokalipszis négy lovasának egyike." Az Amazon pedig egy olyan világot próbál megteremteni, amelyben a könyvek vagy az Amazon kiadásában, vagy magánúton jelennek meg, a vásárlók pedig csak az Amazonon megjelent értékelések alapján tudnak választani, és a marketing és promóció teljes egészében az író feladatává válik. Ez utóbbi szerinte szépíróhoz méltatlan, és csakis az értéktelen ponyvát író szerzők engedhetik meg maguknak.

Jaime Clarke egészen odáig ment, hogy domaint regisztrált pleasedontbuymybookonamazon.com (kérem, ne vegye meg a könyveimet az Amazonon!) néven. Itt arra hívja fel a figyelmet, hogy az Amazon megöli a független könyvkiadókat (az amerikai könyvkiadás döntő része hat nagyvállalat kezében összpontosul) és pláne a független könyvkereskedőket. Arra kéri az olvasókat, hogy a könyveket szerezzék be közvetlenül a kiadóktól, és kerüljék meg a nagykeresketőket és az ő hatalmas árengedményeiket.

Mint mindig, ellenvélemények most is vannak. Józanabb hangok arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagyvállalatok megkerülhetetlenek, és hogy minden egyes amerikai könyvnek nagyjából a 30%-át pont, hogy az Amazon adja el, és csak az az író szólítsa fel az olvasóit arra, hogy ne vásároljanak ott, aki készen áll ennek a 30% eladásnak az elveszítésére.

Arab hekkerek törték fel a Tilos weboldalát

Szeptember 23-án reggel elérhetetlenné vált a Tilos rádió weboldala.

Az ok ? Valószínűleg egy félreértés.

Félreértésből megtámadni valamit ? Igen, előfordult már. (lásd: az NSA helyett a NASA-t támadta valaki... )
No de mi lehetett az oka egy Arab támadásnak a magyar Tilos rádió ellen ? Talán az, hogy az Israel Vibration reggae-zenekar egy száma is a műsoron volt aznap reggel ? Elképzelhető.
Szerencsére a weboldal tartalmáról folyamatosan biztonsági mentéseket készítenek, azaz adatveszteség nem történt. Sokkal inkább a kellemetlenség a probléma, hiszen a Tilos egy nonprofit szervezet, nincs dedikált IT csapata, azaz az dolgozik a biztonsági rések befoltozásán akinek éppen van rá ereje és ideje.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a szerver logok alapján hazai IP címekről is érte már DDOS (distributed-denial-of-service) támadás az oldalt, de azok nem voltak olyan sikeresek.)

A teljes index cikk megtalálható ITT.

Nem ellensége az e-book a nyomtatott könyvnek

Az Amazon.com új ötlettel kedveskedik a kiadói partnereinek. A Kindle Matchbook program lényege, hogy akik egy adott címet már megvásároltak nyomtatott formában, kedvezményesen juthatnak hozzá az e-verzióhoz - illetve hosszabb távú tervként az eredetileg csak e-könyvként megjelent címek a CreateSpace-en keresztül (ez az Amazon print-on-demand szolgáltatása, amely megrendelésre egyedileg nyomtatott könyveket) olcsóbban rendelhetők meg.

Ennek jelentősége abban áll, hogy egyrészt a korábban megvásárolt, féltéglányi köteteket könnyedén át lehet tenni a könnyen hordozható olvasóra, másik oldalról pedig könnyedén kölcsönadható vagy polcra tehető a korábban olvasóba zárt könyv - azaz ezúton egyesíthető mindkét formátum valamennyi előnye.

A program jelenleg kidolgozás alatt van, a kiadók már hozzáférnek az árbeállításokhoz, indulása októberben várható. Elsőként Ray Bradbudy, John Irving, Neil Gaiman és más hasonlóan népszerű szerzők művei válnak majd elérhetővé, de a lehetőség nyitva áll minden Amazonon keresztül magánkiadó szerző előtt is.

2013. szeptember 22., vasárnap

Az interneten is lehet cigit venni Szerbiában

Szerbiában gyorsan elterjedtek az interneten hirdetett és árult dohánytermékek, mivel azok augusztusban rendkívüli mértékben drágultak a kivetett jövedéki adó nagymértékű emelkedése miatt.

A felhasználók rájöttek ugyanis, hogy harmadannyiért tudnak az interneten, saját maguk által vásárolt "alapanyagokból" cigarettát készíteni, mintha a boltban vennék azt meg. Az így elkészített cigarettából egy doboznyit (20 szál), körülbelül 390 forintból lehet előállítani.

A dolog szépséghibája az, hogy dohányárut az interneten eladásra kínálni illegális, emiatt a kereskedelmi felügyelet idén először, az elektronikus eladásokat is ellenőrizte. Ennek keretében rögtön töröltek is 76 hirdetést.

A teljes cikk ITT olvasható el.

2013. szeptember 20., péntek

Veszélyben az olcsóbb kategóriás Nokiák

Egyre több információ szivárog ki azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft milyen átalakításokat hajt végre (vagy szeretne végrehajtani) a Nokia mobil részlegén. A hírek szerint ez a szűkítés leginkább az olcsóbb kategóriás érintőképernyős készülékeket érintené (Asha), de lehet, hogy a még meg sem jelent Surface RT tablet piacra dobását sem engedélyezi a Microsoft.
Nem csak a Nokia termékek lehetnek "veszélyben", hanem a különböző technológiák is, írja az Index. Nem lehet tudni pontosan, hogy milyen szakmai tudást akar a felvásárló cég kicsikarni a Nokiából, viszont felmerül a kérdés, hogy vajon jogos-e ez a mohó bekebelezés a másfél milliárd dolláros előleg folyósítása után.

Forrás

Egyre több az online vásárlás

Az elmúlt évben az internetezők több mint fele vásárolt online. A legtöbben magához a számítógéphez köthető dolgokat vesznek: játékokat, szoftvereket, alkatrészeket; valamint zenéket, könyveket és rendezvénybelépőt.

Érdekes, hogy bár az előbb felsorolt termékeket veszik a legtöbben, a fizetett összeg szempontjából viszont a számítógéppel kapcsolatos vásárlás mellett az utazás és a ruházat vezet.

Abban is megmutatkozik, hogy egyre nagyobb arányban vásárolnak online, hogy ezt csak az e-mailezés, a hírolvasás és a közösségi hálón töltött idő előzi meg. Ebben az is közrejátszik, hogy a többség olcsóbbnak és kényelmesebbnek tartja, mint a személyes vásárlást. Ezek után már az sem meglepő, hogy a válaszadók 70 százaléka az utánvétes fizetést választja.

A tteljes cikk ITT olvasható el.

2013. szeptember 19., csütörtök

Megerősítve a Kínai Nagy Tűzfal

 Újabb fejlesztésen esett át a Kína internetét kordában tartó Aranypajzs projekt, közismertebb nevén a kínai nagy tűzfal. A rendszer kiépítése 1998-2006-ig tartott, ezt egy két éves fejlesztés követte, most pedig elkészült a 2.0-s verzió. A tűzfal működését a 30 ezer fős kínai internetrendőrség segíti, egészíti ki.

 Az elmúlt években rohamosan fejlődő online technikákat már a tűzfal sem tudta megállítani, még a tapasztalatlan felhasználók is könnyedén kijátszották a rendszert és bejutottak a tiltott oldalakra (Twitter, Facebook, Youtube). 

Elhunyt Joy Covey

Ötvenéves korában életét vesztette Joy Covey, az Amazon egyik alapítója és első pénzügyi vezetője.  

Covey különleges tehetségű, és mint ilyen, sok szempontból rendhagyó pályát befutó nő volt. Tizenöt évesen otthagyta a középiskolát, egy ideig közértben dolgozott, később könyvelői képesítést szerzett, majd a Harvard jogi karán tanult. 

1996-ban szállt be az akkor még nagyon fiatal Amazon vezérkarába. A vállalat akkoriban csupán százötven embert foglalkoztatott, és komoly veszteségeket halmozott fel. Három évvel később a Fortune magazin 28.-nak rangsorolta a világ legbefolyásosabb nőinek listáján, és nem is véletlenül. A cég korai stratégiai és anyagi tervei túlnyomórészt az ő érdemének tekinthetők. 2000-ben önszántából vált meg az Amazontól: belefáradt az őrült rohanásba, és családot akart alapítani.

A szerdai biciklibalesetben egy kanyarodó kisteherautónak csapódott, és a helyszínen életét veszítette.

Forrás.

2013. szeptember 18., szerda

Érvek és ellenérvek - a Nokia-Microsoft egyesülés

Az HWSW cikkében alaposan kifejtve olvashatunk a Nokia és Microsoft egyesülésének pozitív illetve negatív lehetőségeiről. Dióhéjban a kérdések és a válaszok:

  • A Windows Phone eleve gyengén szerepelt, emiatt is ért véget az együttműködés. Szükségszerű volt ez?
    Igen, hiszen az Android lendülete megállíthatatlan.
    Nem, mert 2011 végén az első Lumiák megérkezésekor az elemzők szinte biztosra vették, hogy a Microsoft hamarosan elfoglalja a helyét az okostelefon-piacon.
  • Hiba volt a Nokiától, hogy a Windows Phone-t választotta?
    Igen, mert a Nokiának jobban figyelembe kellett volna vennie az amerikai piac alakulását, ahol egyértelműen az Android és az iPhone tört előre.
    Nem, mert 2010 végén arról kellett dönteni, hogy a Symbian helyett melyik platformot válasszák. Akkor még nem volt egyértelmű az Android hódítása.
  • Megmenthette volna az Android a Nokiát?
    Igen, hiszen a finn cégnek rengeteg tapasztalata van az igazgatásban, a beszerzési lánc hatékony működtetésében. Így az Androiddal karöltve hamar a Samsung riválisa lehetett volna.
    Nem, mert ha a Nokia átáll Androidra, akkor besorolódott volna a sok hardvergyártó közé, elvesztette volna egyediségét, megkülönböztető jegyeit, így egyértelműen silányabb lett volna, mint a múltban.
  • Jobb lesz a Nokia mobilgyártó részlegének a Microsoftnál?
    Igen, hiszen egy fedél alá kerül a Windows Phone egész gyártása (hardver és szoftver), így jóval kisebb lesz az érdekütközés lehetősége.
    Nem, a Windows Phone ennyi idő után már nem veheti fel a versenyt az okostelefonokkal, talán néhány részterületet tudhat majd magáénak.
  • Volt más út?
    Igen, mindkét cég fel volt készülve arra, hogy 2014-ben nem újítják meg a szerződésüket, tehát amíg a Nokia az androidos Lumiákat tesztelte, addig a Microsoft a Surface Phone összeszerelésére kért árajánlatokat távol-keleti üzemektől.
    Nem, mert a Windows Phone-nak a Lumia az egyetlen lehetőség a feltörésre. A többi szereplő lelkesedése már alábbhagyott, a Nokiáé volt így is az eladások 80%-a, így egyértelmű, hogy a Microsoft számára nem volt más út.

A Bing ismét a Google-t utánozza


         A Microsoft keresője, a Bing, két újítással próbálja beérni két lépéssel folyamatosan előtte járó riválisát a Google-t. E két új szolgáltatás a Pole Position és Page Zero. Ezek a frappáns fantázianevek ne tévesszenek meg senkit, a Microsoft nem találta fel újra a spanyolviaszt, csupán átvette és testre szabta a konkurencia már meglévő "termékeit". A Pole Position két már meglévő funkciót, a Snapshotot és Sidebart, kapcsolja össze, azaz a korábbi keresések és a közösségi oldalakon való aktivitás után tárolt adatok alapján hoz létre egy kontextusalapú és személyre szabott találati listát.
         A Page Zero azon kívül, hogy több figyelmet fektet a dizájnra, semmivel sem különb, mint a Google által már régóta használt Instant Search, mely már gépelés közben résztalálatokkal és az adott témához kapcsolódó plusz információkkal kívánja segíteni keresésünket. Ez a funkció a mobilfelhasználók számára is elérhető, azonban technikailag ez is a legnagyobb versenytárshoz hasonlóan.
         A Bing újításait mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen egyáltalán nem rosszak, annak ellenére, hogy ez édes kevés lesz ahhoz, hogy a Microsoft ezen a téren ténylegesen felvegye a versenyt a piacvezető Google-lel.



2013. szeptember 17., kedd

Akár 10 évet is kaphat a kínai blogger

 "Online rémhírterjesztés és zsarolás" vádjával vette őrizetbe a pekingi rendőrség a Huazong néven ismert kínai bloggert. A 35 éves Huazong kilétéről nem sokat tudni, állítólag dolgozott már gyári munkásként, tanárként és vállalatvezető is volt több cégnél. 
 Blogja 2011-ben vált ismertté, ahol közhivatalnokok újonnan vásárolt luxus karóráiról kezdett el írni, melyek sok esetben jóval többe kerültek, mint amennyit viselőik megengedhettek volna maguknak (hivatalos fizetésük alapján...). Így buktatott le több száz korrupt tisztviselőt, akik közül nem egy letöltendő börtönbüntetést is kapott.
 Pontosan nem tudni melyik írása miatt tartóztatták le Huazongot, de már korábban is próbálták bíróság elé idézni (Oujang Kun, a World Luxury Association vezetője), tavaly pedig - blogja tanúsága szerint - életveszélyes fenyegetések miatt egy időre el kellett hagynia Kínát. 
Az utóbbi hónapokban már a megvesztegetéseknél komolyabb ügyekben is elkezdett nyomozni és több, a kínai felsőbb osztály életmódját kritizáló írása is megjelent.

 Huazong esete korántsem egyedi. 2011 őszén jogszabályban rögzítették, hogy a "rémhírek terjesztése" 5-10 napig tartó szabadságvesztéssel, valamint 500 jüanos (mintegy 18 500 forintos) bírsággal büntethető, s azóta már több száz bloggert vettek őrizetbe álhírek terjesztése, csalás, rágalmazás vádjával.

Megjelent az iOS7!

Megjelent az iOS7, avagy a gyakran használt szolgáltatások előtérbe kerülése. 

Már a szeptember 18-ai megjelenés előtt sok Apple terméket használó azon gondolkodott, hogy a megjelenés után rögtön frissíti majd a készülékét. Az eddigi iOS-ekhez képet a januári bemutatón egy teljesen új kinézet tárult a szemünk elé. Fő alkalmazásai az AirDrop a Siri, az új Control Center a gyors elérés érdekében és az új kamera és  a Multitasking által a telefon sok alkalmazást futtathat, mint például a helymeghatározást. Ezáltal a már többször meglátogatott helyeinket megjegyzi és később tanácsokat ad a hely gyors megközelítéséhez. [videó]


 

Állami kémprogramok Magyarországon?

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA körüli botrány éppen azt mutatta meg, hogy a nemzetbiztonság és a hatóságok viszonylag könnyen kicsúszhatnak a törvényességi ellenőrzés alól, és a színfalak mögött politikai célokat is szolgálhatnak. Bár Magyarországon szigorúbban védik a törvények a személyes adatokat, mint az Egyesült Államokban, feltehetően hazánkban is alkalmaznak az amerikaiakéhoz hasonló módszereket.
Az egyik kémprogram segítségével akár kódolt e-mailek, fájlok, IP-alapú telefonhívások is megfigyelhetők, lehallgathatók, így még a biztonságosan, kódoltan kommunikáló felhasználók titkait is kompromittálhatja. A Finfisher vagy Finspy néven emlegetett szoftvert – amely mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken – nem mutatják ki a vírusirtó programok.
A kanadai Citizenlab májusi jelentése már felhívta a figyelmet arra, hogy Finfisher szerver üzemel Magyarországon, a Wikileaks pedig szeptember 5-én hozott nyilvánosságra egy szerződést, amelyben piacként említi az országot a lehallgató-technológia gyártója és forgalmazója.
Bővebben: atlatszo.hu, Index, Origo.

2013. szeptember 15., vasárnap

Hollandiában is elérhető a Netflix

Az internet egyik legnagyobb online videótákája, a Netflix tovább bővítette azon országok listáját ahol legálisan és többségében ingyen meg lehet nézni a legnépszerűbb sorozatokat, filmeket. Most egy újabb európai országban, a majdnem tizenhét millós Hollandiában indult el a szolgáltatás.

Forrás: appadvice.com


Hiába éljük az illegális torrentezés aranykorát, a legálisan nézhető online videótékák népszerűsége ennek ellenére nő. Hogyan lehetséges ez? A Netflix elárulta, hogy az illegális fájlcserélők toplistáját is felhasználják a saját filmkatalógusok összeállításakor illetve nagy hangsúlyt fektetnek a saját tartalom előállítására, amik csak náluk érhető el.

Az index.hu oldalon a Kalózoktól lesi el a trükköket a Netflix címmel lehet olvsani bővebben a témáról.

Windows operációs rendszer a Nokiákon - nincs visszaút

A Nokiánál eredetileg terveben volt az, hogy miután 2014-ben lejárt a szerződésük a Microsoft-tal, átváltsanak a Google Android operációs rendszerére.
A Nokia design szempontjából inkább koncentrál az európai piacra, mint versenytársai. A készülékek hátránya az operációs rendszerük, ami eddig a Symbian volt, mostantól pedig a Windows Phone platform.
Viszont azzal, hogy a Microsoft felvásárolta a Nokia hardver és szolgáltatás részlegeit, így a Nokiának a közeljövőben esélye sem lesz az egyértelműen felfelé törő Androidos mobilkészülékek sorába csatlakozni.
 A szerződés, miszerint a Nokia telefonok nagy részén Windows operációs rendszernek kell futnia, éppen idén járt le. Ha a Nokia áttér Androidra, a Windows Phone projekt valószínűleg végleg bezárhatott volna.
A Windowsnak van még esélye arra, hogy valahogyan alkalmazkodjon az Androidhoz, esetleg "másolás" vagy átváltás útján, de ez meglehetősen halovány remény.
Forrás
Grafikon

2013. szeptember 14., szombat

A Nokia megállíthatatlan

Azóta, mióta napvilágra került, hogy a Nokiát felvásárolja a Microsoft, a piaci szereplők igyekszenek megállapítani az új egyesülés lehetőségeit. Egyre többen érzik úgy, hogy megérné befektetni a Nokiába. (A szeptember 3-ai bejelentés után a Nokia részvényei 50%-ot ugrottak.)
Kérdéses, hogy a részvényesek nagy reményei beteljesednek-e, vagy amilyen gyorsan felfutott az üzlet olyan gyorsan fog eltűnni a süllyesztőben.

Forrás

2013. szeptember 13., péntek

Frissdiplomás fiatalok cenzúrázzák Kína Twitterét

 A Pekingtől félórányira lévő Tiandzsinban 150 diplomás férfi dolgozik azon, hogy a kínai Twitteren, a Weibon megjelenő sértő tartalmakat eltávolítsák. A Sina nevű médiavállalat kezében lévő Weibonak 500 millió regisztrált felhasználója van.
 A Sina ellenőrző rendszere és a cenzorok napi 24 órában figyelik az oldalt, óránként 3000 poszt jut minden dolgozóra, így a nap végére akár 3 millió posztot is átvizsgálhatnak. Az érzékeny szavak (mint például a varangy vagy a béka) listáját folyamatosan frissítik, így kordában tarthatják az információ vagy a pletykák terjedését. 
 A felhasználók többnyire nem is tudják, melyik posztjukat tiltották be, hiszen ők továbbra is láthatják azt. 
 Sok dolgozó hagyja ott a cenzúra-központot. A munka nagy felelősséggel és stresszel jár és az egy helyi ács fizetésével megegyező bérezés sem épp kielégítő. 
 A kínai internetes cégek együttműködnek az állami cenzúrával, ezért talán nem is meglepő, hogy leggyakrabban politikai tartalmú posztok kerülnek törlésre.

Forrás

Az OSZK gyászjelentéseinek digitalizálása

A könyvtárak is haladnak a korral, hiszen sokféle korszerű szolgáltatást nyújtanak, és a "web2es" szemléletnek köszönhetően már a Könyvtár 2.0 fogalma sem ismeretlen. "Mégis, első hallásra merész döntésnek tűnik, hogy a nemzeti könyvtár úgy teszi elérhetővé gyűjteményének egy szeletét, nevezetesen több százezer digitalizált gyászjelentést, hogy a feltáró munkába bevonja a dokumentum iránt érdeklődő kutatókat, olvasókat."
Az OSZK-ban őrzött rengeteg kisnyomtatvány feltárása önerőből túlságosan hosszú időt venne igénybe, ezért - eddig példátlan módon - érdeklődő könyvtárhasználókat is bevonnak a feltárásba, egy "közösségi" szolgáltatás segítségével, amely a nemzeti könyvtár weboldalán található. 
A cikk Bevezetése a digitalizálás folyamatát mutatja be röviden, és itt esik szó a dokumentumokat leíró adatokról, amelyek nagyon fontosak az azonosítás és a kereshetővé tétel során, valamint az ezekkel kapcsolatos kérdésekről. A cikk egésze azonban "egy zökkenőkkel tarkított projekt tanulságairól és egy újszerű szolgáltatásra vonatkozó döntés előzményeiről" szól.
A cikk egy külön részt szentel az OSZK híres gyászjelentés-gyűjteményének, amely majdnem 4 millió dokumentumot tartalmaz, és itt ír az ún. "mormon programról", melynek célja "a genealógiai adatok összegyűjtése és hozzáférhetővé tétele". Az OSZK és a "mormon projekt" együttműködésével  kapcsolatos nehézségekről is olvashatunk. 
Ezek után megtudhatjuk, hogyan lesz egy dokumentum visszakereshető, milyen problémák lépnek fel a képek azonosíthatóvá tétele során, és mi a helyzet a szövegfelismertetéssel kapcsolatban. 
A cikk hosszabban tárgyalja a legfontosabb megoldandó feladatokat és az újszerű szolgáltatási forma kialakítása körüli kérdéseket.

2013. szeptember 11., szerda

Torrentek a háborúban

A DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege egy új peer-to-peer (végponttól végpontig) technológiával ad-hoc hálózatot hoztak létre, ami működésében nagyon hasonló a jelenlegi torrent rendszerhez. A hadseregnek ezt a technológát használva nem kell egy közös szerverre feltöltenie a dokumentumokat, hanem közvetlenül tudnak egymásnak adatot küldeni akár a mindenki számára elérhető okostelefonokra is.

Forrás: www.eetimes.com
A rendszert élesben is sikersen tesztelték Virginiában Androidos készülékeken, a wifin kívül UHF-, L-frekvenciás és más katonai hálózatokon.

A teljes magyar nyelvű cikk elolvasható az index oldalán.
Az angol nyelvű cikk az arstechnica oldalán található meg.

2013. szeptember 10., kedd

Egy igen is elég a vásárláshoz a PayPallel

A jövőben nemhogy készpénzt, de még hitelkártyát sem kell majd használni vásárláshoz. Legalábbis David Marcus, a PayPal elnöke szerint.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a PayPal kifejlesztett egy Beacon nevű készüléket, melynek használatához elég telepíteni egy alkalmazást a mobiltelefonra, és ha az adott üzlet használja a készüléket, akkor nincs akadálya a gyors fizetésnek.

Mindössze annyi a teendő, hogy a felhasználó a letöltött alkalmazást aktiválja, és engedélyezi, hogy az csatlakozhasson a készülékéhez. A kasszánál megjelenik a vásárló képe, amiből az eladó tudja, hogy melyik készülékről vonja le az összeget. Ez wifin keresztül történik, a vásárlónak még a mobilját sem kell elővennie, elég csak engedélyt adni a fizetésre. A számlát a vásárlás után e-mailben küldik el.

Videó a használatról.

A vásárlás ezen módját ki is lehet majd próbálni az év vége felé, igaz csak néhány amerikai üzletben. A szélesebb körű elterjesztést a jövő évre tervezik.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Börtönbüntetés az online pletykák terjesztéséért

 Három év börtönbüntetéssel fenyegeti a kínai állam a széles körben elterjedt, ám hamisnak bizonyult pletykák terjesztőit. A felhasználó akkor vádolható rágalmazással, ha az általa terjesztett pletykát legalább ötezren látták és ötszázszor megosztották. 

 A kormánypárti média azzal indokolja a az új jogszabály bevezetését, hogy az embereket bántják a hamis hírek, és elegük van a pletykákból. A szabályozás végső célja azonban a kormány által felelőtlennek tartott pletykák visszaszorítása, és a közösségi oldalak hatékonyabb figyelése. A felhasználók ugyanis ezeken az oldalakon keresztül kommunikálnak politikai és közéleti témákról, megkerülve a cenzúrát.

 A felhasználók körében óriási felháborodást váltott ki az intézkedés. 

Kevesebb titok = jobb telefonok

A Nokia és a Microsoft együttműködése 2010-re nyúlik vissza, ekkor szövetkezett a két cég a Windows Phone-ok népszerűsítésére. A közös munka során azonban mindkét cég csak a legszükségesebb információkat osztotta megy egymással, így előfordulhatott, hogy egy-két "titok" miatt néhány terméket az utolsó pillanatokban kellett megváltoztatni.
A felvásárlással a Microsoft felügyelni fogja az egész gyártási folyamatot, így a Nokia nem tud majd elhallgatni fontosabb funkciókat (ahogy ez régebben történt), és Joe Belfiore (a Microsoft alelnöke) szerint ettől gyorsabbak és jobbak lesznek a telefonok.

Forrás

2013. szeptember 8., vasárnap

Mit enged meg az új Btk. a torrentezéssel kapcsolatban?

2013. július 1-jén lépett hatályba az új Büntető Törvénykönyv ami rendet tesz a torrentezés világában, hogy mit lehet s mit nem. Vagy mégsem?
Az új Btk.-ban fél milliós értékhatárig nem büntetik a film- és zeneletöltéseket. A programokletöltése továbbra is illegális, értékhatártól függetlenül büntetendő! A szerzőijog-sértéseket a NAV vizsgálja, akik a következő árakat állapították meg: a filmek internetes terjesztésének a licencdíja 800 dollár (kb. 180 000 Ft). A zenéknél a MAHASZ jogdíjtáblázata mérvadó, azaz egy szám ára 320Ft, míg egy albumé 3200Ft. Ezek alapján csak azt bünteti a törvény  - akár szabadságvesztéssel is - aki 3 filmnél többet vagy 1562 dalt tölt le p2p alapú hálózatról.

Forrás: thenextweb.com

Az új törvényről bővebben itt lehet olvasni:

Kiszabadult Shi Tao, a Yahoo miatt bebörtönzött újságíró

 Kiengedték azt a kínai újságírót, akit a Yahoo közreműködésével ítéltek el 2005-ben. Shi Tao augusztus 23-án szabadult, 15 hónappal a hivatalos büntetés lejárta előtt. Arról senki nem nyilatkozott, miért engedték ki korábban.
 Shi Taot 2005 áprilisában 10 év börtönre ítélték, rendszerellenes publikációi miatt. Emailben tájékoztatott a Kínában zajló cenzúráról. A sajtó szabadságért küzdő "Riporterek határok nélkül" (RSF) nevű szervezet a Yahoo-t azzal vádolta, hogy segített a kínai államnak "leleplezni" az újságírót. A Yahoo azzal védekezett, hogy "csak azt tette, ami törvény szerinti kötelessége volt". 2007-ben a cég vezetője azért bocsánatot kért Shi Tao családjától.



 Tao 2005-ben bátorságáért Nemzetközi Sajtószabadság-díjat kapott az Újságírók Védelmének Szövetségétől, 2007-ben pedig az Újságírók Világszövetsége a Szabadság Aranytollát ítélte oda neki.

 A Yahoo még 2005-ben átadta email szolgáltatásának felügyeletét a kínai Alibabának, melyből 40% részesedést vásárolt. 2013 augusztusában pedig végleg leállította a szolgáltatást.

2013. szeptember 6., péntek

Microsoft és Nokia - egy fedél alatt

Régóta rebesgetik a Nokia és a Microsoft egyesülését, ez a napokban meg is történt, a szoftvergyártó 7.2 milliárd dollár értékben felvásárolta a Nokia mobilgyártó részlegét. Azonban a Microsoft csak bérli a nevet, és 2 év múlva a Nokia újra gyárthat Nokiákat (ha akar).
Természetesen a egyezséget rengeteg találkozó, megbeszélés, egyeztetés és tárgyalás előzte meg. Ilyen méretű cégeknél ez egyáltalán nem meglepő.
Az egyesülés oka talán az, hogy a két cég tökéletesíteni akarta a közös munkáját, ez bizonyítja az is, hogy már a februári barcelonai mobilkiállításon a Nokia mostani vezérigazgatója (Riisto Siilasmaa) és a Microsoft vezére (SteveBallmer) az együttműködés javításáról beszélgetett.
Mindkét félnek érdekében állt a szorosabb együttműködés: a Microsoft csak akkor tudta tökéletesíteni a szoftvert, ha a gyártást és az alkalmazásokat is ők uralják, a Nokiának pedig szüksége volt tőkére a Lumiák sikerre viteléhez.
A megállapodás több részből áll, a legfontosabbak:
- A Microsoft megkapja a mobil- és okoskészülék-üzletágat, a szabadalmakat 10 évig veszi bérbe (1.65 milliárd dollárért cserébe), 4 évig pedig külön licencdíjat fizet a Nokia térképszolgáltatójának stratégiai partnereként.
- A Lumia és az Asha név a Microsofté lesz, a Nokia brand marad a Nokiáé (viszont 10 évre ezt is bérbe veszi a jelenleg és jövőben fejlesztett S30 és S40 készülékekre).
- A Nokia 2015. december 31. után ezen a néven kiadhat telefonokat is, addig pedig a mobilokon kívül bármi mást.
- Érdekes kérdés még a Nokia hagyományos készülékeinek piaca, hiszen az utolsó negyedévben is 55 millió ilyen mobil talált gazdára. A Microsoft (annak ellenére, hogy ezen a piacon egyáltalán nem jártas) megkapta ezt a szegmenst is.
A befektetők szempontjából a Microsoft részvényesei nem elégedettek (az árfolyam 4.6%-kal esett vissza), ezzel ellentétben a Nokia árfolyama 34%-kal emelkedett meg. Ezek szerint a tőzsdén úgy gondolják, hogy a Nokia lesz az abszolút győztese az üzletnek. Ez előbb vagy utóbb ki fog derülni.


Forrás

2013. szeptember 4., szerda

A Microsoft megvette a Nokia mobilrészlegét

A Nokia talán ezután is gyárt majd csizmát.
A Microsoft megvette a Nokia mobilrészlegét, aminek piaci ára 5,4 milliárd euró. Ez az üzlet nemzetközileg nagy érdeklődést váltott ki. Becslések szerint nagyjából 32 000 dolgozó ment át a Nokiától a Microsofthoz (köztük Stephen Elop, a Nokia eddigi igazgatója is). Közülük 5000 fő finn.
Sokan tartanak attól, hogy vajon mennyi munkahely marad majd meg Finnországban. A Nokiának viszont megmarad a cég üzleti hálózata, de ki tudja, hogy ez mire elég.
A Nokia jelentősége Finnországban meglehetősen nagy volt, főleg gazdasági szempontból. Például a Nokia segített a finn gazdaság újjáélesztésében az 1990-es évek gazdasági krizíse után. A Nokia 150 éves múltra tekint vissza, gyártott papírt, gumicsizmát és televíziót is. Ők indították be az elektronikai ipart az 1980-as években, és ezután a világ vezető mobilgyártó vállalatává váltak.
Nem feledkezhetünk el az adóról sem, hiszen a Nokia évente nagyjából egy milliárd euró adót fizetett Finnországnak. Emellett munkahelyet kínált több ezer finnek, bár sajnos az utóbbi évben több gyár is bezárt Finnországban és világszerte.
Vajon a finn gazdaságot hogyan fogja érinteni a Nokia elvesztése? Erre a kérdésre valószínűleg majd csak akkor érkezik válasz, ha a finn cég eltöltött már pár évet a Microsoft "karmaiban".

Forrás
Kép

Egyre több lehet a webáruház - és a csaló is

Az internetes vásárlás népszerűsége folyamatosan növekszik, ennek hatására egyre több cég készít webáruházat. Azaz csak készítene, mert a nagy többségnek nincs pénze saját honlapot létrehozni; ezeket a cégeket igyekeznek kihasználni a csalók is.

Ma már rengeteg internetes áruház kínálata közül válogathatunk, azt viszont kevesen tudják, hogy a kis- és középvállalkozások mindössze 17 százaléka rendelkezik webáruházzal. Egy valóban működő és jól működő webáruházra olcsón szert tenni nem könnyű és sok csaló akar hasznot húzni a kisebb cégekből.

Azoknak a nagy része, akik ingyenes vagy nagyon olcsó munkát vállalnak, csaló és silány munkát végeznek vagy éppen telepakolja az oldalt reklámokkal. Ez azonban csak a kisebb gond. Sokan nem biztosítanak hozzáférést a megrendelőnek, aki így nem tudja üzemeltetni a webáruházat. Ezt az üzemeltetést vállalja el a csaló, persze nevetségesen magas összegért.

Érdekesség, hogy a nyilvánvaló kockázatok ellenére még mindig vannak akik bizakodóak és havi kb. 1300 keresés érkezik az 'webáruház ingyen' kifejezésre.

A teljes cikk ITT olvasható el.