keresés

2014. szeptember 30., kedd

Lokális hirdetések a Facebookon

Évről évre egyre inkább bővül a Facebookon a hirdetésekkel kapcsolatos lehetőségek tárháza, ami azt jelenti, hogy még pontosabb, még specifikusabb hirdetéseket tudunk elhelyezni a legnagyobb közösségi site-on. Ez nagyban megkönnyítheti marketingünket, és pénzt is spórolhatunk vele.


Új lehetőségek


A Facebookon eddig is komoly lehetőségeink voltak cégünk reklámozására, zenekarunk, projektjeink népszerűsítésére. Ez most tovább bővülhet, hiszen fokozatosan tervezik a tartózkodási hely alapján megjelenő reklámok, hirdetések bevezetését. Így ezeket a hirdetéseket csak a közelben élők, tartózkodók látnák, ezzel célszerűsítve a reklám elhelyezését.

A SocialDaily információi szerint "a helyi vállalkozásként regisztrált oldalak esetében lehetőség nyílik majd a hirdetések távolság szerinti targetálására is, azaz arra, hogy kommunikációnkkal csupán egy bizonyos körzeten belül élőket (dolgozókat stb.) célozzunk meg." A funkció eléréséhez a 'Local Awareness', magyarul a 'Helyi érdekeltségű' menüponttal kell dolgoznunk.




Természetesen itt is kiegészíti a program egy becsléssel a felületet, arra vonatkozóan, hogy előreláthatólag mekkora közönséget fogunk elérni a hirdetéssel. Az összeg várhatóan kevesebb lesz, mint országos hirdetés esetén, ami logikus, hiszen így éri majd meg kisebb helyi vállalkozásoknak használni a funkciót.


Pozícionálás


Azt még nem tudni pontosan, hogy vajon a felhasználók által a regisztráció során kitöltött lakóhely szerint, vagy a Facebook alkalmazást futtató okos eszköz GPS-ének koordinátái szerint működik majd a hirdetés (utóbbi valószínűbbnek tűnik). Természetesen mindkét opció hasznos a hirdető számára.

Ez a hirdetési módszer célszerűnek tűnik pl. kisebb helyi éttermek, közértek, intézmények reklámozására. Ezeknek a cégeknek/szervezeteknek ugyanis felesleges lenne országos méretű kampányt folytatni, hiszen legfőképp a közvetlen környezetük a célcsoport.


Források: SocialDaily, AllFacebook

13 éves kislány áttörő elmélete a trollkodás ellen







Egy india kislány, Trisha Prabhu olyan ötlettel állt elő, amely gyökeresen megváltoztathatná az eddigi kommentelési szokásainkat. Ez egy olyan applikáció,  amely a rosszmájú kommentelőket emlékezteti az üzenetük tartalmára és megkérdezi tőlük, hogy biztosan szeretnék-e az adott kommentet elküldeni.
Bármilyen ostobának is tűnhet első látásra az elképzelés, a statisztikai adatok őt igazolják: a kamaszok jórésze hajlamos hirtelen felindulásból kommentelni, néha bele sem gondolva az üzenetük tartalmára. Mivel a felelősségért felelős prefrontális agyi kéreg csak 25 éves kor felé fejlődik ki, éppen ezért egy külső behatás által nagyobb eséllyel fogják átgondolni, hogy mit is írnak le. A Rethink! azaz magyarul Gondold Újra tanulmány keretében több mint 600 diákot vettek górcső alá, egy átlagosan 95-96 százalékos sikerszázalékkal.
Az ötlet sikerén követően Trisha elkezdett dolgozni egy olyan algoritmuson, amelynek segítségével ezt a technológiát honlapokba is bele lehetne ágyazni, amivel szűrni tudnák a potenciálisan sértő kommenteket.  A projekt része volt a Google tudományos versenyének, aminek a döntőjébe a 18 legtehetségesebb fiatal jutott be, a verseny győztese 50 ezer dolláros támogatást nyer a projekt megvalósításához, egy tíznapos galapagosi utat, valamint ellátogathat az Új Mexikói Virgin Galactic űrkikötőbe.

Internetes trollok, mémek-áldás vagy átok

Az internetet böngészve biztosan gyakran szembesültünk már ezzel a jelenséggel, amely egyre inkább terjedőben van az interneten: különféle vicces képek, amelyek egy-egy szituációt próbálnak meg groteszk módon kinagyítani, illetve csúfot űzni valamiből vagy valakiből.A variációk száma szinte végtelen, a mai technika segítségével pedig szinte bárkiből mém kreátor válhat pár perc alatt.


A mémek eredete nem is annyira távolra vezethető vissza, születése szinte egyidős az internettel, illetve az emailes körlevelekkel.  Igazán felkapva, a mainstream körbe viszont csak  az utóbbi években került be, nem egy weboldal kifejezetten ezen képek összegyűjtésére és archiválására rendezkedett be mind külföldön, mind minálunk (pl 9gag, trollfész.net).


Honnan is jönnek a mémek? a mémek fő táptalaja a popkultúra. A mémgyártókat leggyakrabban filmek, sorozatok szereplői ihletik meg, de visszatérő elem lehet egy különösen hivalkodó hangyászsün is. Fékezhetetlen alkotói vágyukat pedig tökéletesen ki tudják élni az internetes trollok gyűjtőhelyén, a 4chan-en, Reddit linkgyűjtő portálon, a Tumblr mikroblogjain vagy akár a Facebookon. Platform akad bőven. Aki úgy érzi, nem elég up-to-date a mémek terén, nem érti, miért vicces a homlokát fogó Star Trek-es figura, vagy a pisztolyt csőre töltő John Goodman, annak erősen ajánljuk, hogy nézze meg ezt a videót.

Ha még mindig vannak fehér foltok, akkor érdemes belekukkantani az internetes mémek lexikonjába, a Know Your Meme című szakirodalomba. Itt elolvashatjuk, hogy melyik mém honnan ered, mi a története, sőt, még keletkezésének évszámát is megtudhatjuk. Nekik természetesen már most is komoly gyűjteményük van a focivébés mémekből, és hol van még a vége.

Hol terem a magyar mém?

Ha a mémek, humoros képes hozzászólások - Tumblr-en túli - hazai epicentrumát keressük, akkor az egyértelműen a Pesten hallottam Facebook csoport, mely jelenleg több mint 110 ezer tagot számlál, és ez a létszám folyamatosan nő. Az arany-, ezüst- és rézköpéseket gyűjtő csoport az érdekes, vicces történetek és képek tárháza, no meg persze a mémeké. A felhasználók többsége mémek segítségével fejezi ki, hogy mennyire nem tetszik neki szegény posztoló története
. No meg persze ott vannak a teljesen random mémek is, melyeknek többnyire semmi közük nincs a poszthoz, és még csak nem is reflektálnak rá. Hogy miért lehet szórakoztató ez? Azért, mert egy frappáns, kreatív mémmel, képpel bárki megnevettetheti a csoport többi tagját, aztán máris özönlenek a lájkok. A Pesten hallottam mellett mindenképp meg kell említenünk a bmeme.hu weboldalt is, ahol szó szerint egyetemes mémekkel találkozhatunk, de nyugalom, nem muszáj 5 évig a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára járnunk, hogy értsük a poénokat!


Az internetes mémkultúra akarva-akaratlanul is megteremtette a trollkodás fogalmát, illetve a trollokat. A troll kifejezéssel  (nem összekeverendő a mitológiai lénnyel) gyakran a azokat a felhasználókat szokás jelölni, akik tudatosan destruktív viselkedést tanúsítanak egyes internetes fórumokon, illetve oldalak kommentjeiben, általában azzal a céllal, hogy egy adott beszélgetés témáját a lehető legjobban eltereljék, illetve hogy bosszúságot okozzanak. Szeretnek szembemenni minden írott és íratlan szabállyal , az se áll messze tőlük, hogy hamis, valótlan információkat állítsanak, illetve hogy mások személyes szférájába betolakodjanak, másokat sértegessenek.

Mivel a trollok jórésze a figyelem felhívására törekszik, innen is ered a divatos jótanács: "dont feed the troll!" (ne etesd a trollt!). Az utóbbi időben egyre gyakrabban felmerül a trollok manuális visszaszorítása a kommentek szigorúbb ellenőrzésével illetve szigorúbb moderálással, de

A trollkodás a természetéből fakadóan jóval továbbmegy az ártalmatlan viccelődésnél, nem egy tragédiáról tudunk, amelynek kiváltói az internetes rosszindulatú kommentelők voltak, akik áldozatukat a szó szoros értelmében a "halálba kergették"
A kéretlen kommentelők megelőzése érdekében rengeteg blogon, weboldalon (többek közt a youtube-on) lehetőség van a kommentárok moderálására, előzetes jóváhagyására, így szabva gátat a trolloknak és egyéb destruktív viselkedésű kommentelőknek

A Tárgyak internete a háztatásban

A tárgyak internete (Internet of Things, IoT) egy nemrég köztudatba került kifejezés, amely az egymással és a világhálóval is kapcsolatot tartó hétköznapi tárgyak elterjedésére utal. Ezen az elven igen sok elképzelés született már, hogy miképp fog működni a nagybetűs jövő, de ezek többségét még csak most kezdik tesztelni a gyakorlatban.
Az okos házak jellemzője, hogy egy okostelefonnal már képesek vagyunk akár az egész házat irányítani az ajtókat kinyitni és bezárni, lefőzni a kávét amíg hazafele utazunk, már az előkészített ételeket elkezdeni sütni/főzni.

Egyelőre a legnagyobb problémát a gépek  kompatibilitásának kidolgozása adta, illetve az ugyazon hálózatba kapcsolt ugyanolyan kommunikáció kidolgozása.

Forrás

mHealth


Manapság egyre többen töltjük fel adatainkat online szolgáltatásokba, mely alól ma már nem kivétel az egészségügy, a sport és a fitnesz területe sem. Ezt bizonyítja az is, hogy jelenleg a mobiltelefon előfizetések száma közel 7 milliárd körül van, tavaly pedig közel 81 milliárd applikációt töltöttek le az okostelefon-felhasználók készülékeikre, melynek 17 %-a egészségügyi, vagy ún. életmód-applikáció (mHealth applikáció) volt.

A hivatalos WorldHealth Organization (WHO) definíció szerint mobile health, vagyis mHealth módszer minden olyan egészségügyi jellegű ellátás (ideértve mind a klinikai gyakorlatot, mind a közegészségügyet vagy a személyes prevenciót), melyben valamilyen mobil eszköz játszik szerepet. Ez a mobil eszköz nem csak mobiltelefon lehet, de bármilyen egyéb, döntően vezeték nélküli technológia (mobil monitor rendszerek, PDA, fitnessz-karkötő vagy bármilyen egyéb vezeték nélküli eszköz).
A legszélesebb körben természetesen eddig az okostelefonok terjedtek el, mára ugyanis már több ezer, a készülékekre többségében ingyen letölthető egészségügyi applikáció közül válogathatunk. Ezen applikációk magyar változatai hazánkban is megjelentek az utóbbi egy-két évben. 

2013-ban a felmérések szerint a netezők már mintegy ötöde használt rendszeresen valamilyen egészségügyi alkalmazást, s mind itthon, mind külföldön a legnépszerűbbek az életmódváltást segítő, a testedzéshez, étkezéshez és diétához segítséget nyújtó alkalmazások voltak. 


Természetesen ezek a applikációk megkönnyíthetik mindennapjainkat, de emelett fokozottan kell figyelnünk arra, hogy mit árulunk el magunkról, hiszen ezek a információk sokkal könnyebben kerülhetnek illetéktelen kezekbe, mint azt gondolnánk. 


Az Európai Bizottság (EB) is kifejtette már fenntartásait a témával kapcsolatban. Úgy vélik, hogy a gyorsan fejlődő mobil-egészségügyi szektorban aggályokat vethet fel a gyűjtött adatok megfelelő feldolgozása, kezelése és biztonsága, amelyeket olykor egy unión kívüli, harmadik országban dolgoznak fel a szolgáltatók. "Ezek az  információk sok esetben olyan személyes adatok, amelyek alapján közvetlenül vagy közvetve beazonosíthatóak az egyes emberek és egészségi állapotuk"-figyelmeztetett Ódor Dániel, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda jogásza. "Ráadásul az egészséggel kapcsolatos adatok a magyar szabályozás értelmében különleges adatnak minősülnek, amelyeket csak előzetes engedély birtokában lehet kezelni. Ez a követelmény ugyanakkor nem tűnik reálisan teljesíthető feltételnek a mobilalkalmazások területén." 


A határon átnyúló mobilalkalmazás szolgáltatásoknál még inkább érzékelhető a mobil-egészségügyi szolgáltatások közös adatvédelmi szabályozásának hiánya. Az Európai Unió teljes területén alapvető jog a személyes adatok védelme, amelyet az Alapjogi Charta is kifejezetten nevesít, a mobilalkalmazások adatvédelmi követelményeire ugyanakkor egyelőre csak iránymutatások találhatók.

Jelentősen csökkentette blogjainak számát a New York Times

A világ egyik vezető napilapja, a New York Times mintegy felére csökkenti blogjainak számát  - ezt megszüntetésekkel és összevonásokkal éri el, illetve azzal, hogy hagyományos rovataiba integrálja őket. A folyamat, melynek során például a The Lede blog pályája is befejeződött, immáron több mint másfél éve tart, ahogy  Eileen Murphy szóvivő mondta a Poynternek. De egyáltalán nem ért még véget...
A döntés okairól Ian Fisher nyilatkozott telefonon. Azzal indokolta a változtatásokat, hogy az érintett blogok látogatottsága alacsony volt, de sok munkát igényeltek, ráadásul gyakran duplikatívak voltak, azaz semmi különbség nem volt a hagyományos rovat és a blog között. Ezzel a racionalizálással tehát a színvonal emelkedni fog, ígérte Fisher. Másik okként azt jelölte meg, hogy a blogszoftver nem működik tökéletesen a lap nemrég újradizájnolt oldalaival.
A hír igen nagy meglepetést keltett, hiszen az elmúlt években éppen a blogok egyedi hangvétele jelentette a New York Times egyik fő erősségét, ahogy ezt Pécsi Ferenc is kiemelte cikkében. A blogok új témái, friss hangvétele felkeltette az olvasók figyelmét, és segített abban, hogy a lap elszakadjon az "objektív újságírástól" és igazán modern legyen. A blog formátum lehetővé tette fiatal újságírók behozatalát, akiknek  jó gyakorlóterepet jelentett a netes újságíráshoz.
Mindazonáltal, ami néhány éve ennyire jónak bizonyult,  ma már ezek szerint nem tűnik praktikusnak a New York Times számára. Nyilatkozatukból ítélve, valamiféle köztes megoldásra törekednek - Fisher úgy fogalmazott, megmaradna a "blogos", közvetlenebb hangvétel, csak éppen nem fordított időrendben megjelenő posztok formájában. "Blogos" stílus "nem-blogos" formában? Majd meglátjuk, feloldható-e ez az ellentmondás...

Forrás:
SocialDaily Magyarország
Poynter.org


2014. szeptember 29., hétfő

Multitasking=agykárosodás?


  Ma már mindennapi látvány, ha egy anyuka egyszerre telefonozik és foglalkozik a gyerekével. Sőt egyre többen tesznek hasonlóan, csak ők például leveleznek, filmet néznek és még valamilyen egyéb tevékenységet végeznek párhuzamosan, egy időben. Ezt nevezzük multitaskingnak vagy halmozott médiafogyasztásnak. Viszont azt eddig nem tudtuk, hogy ezzel árthatunk magunknak.

      A multitaskingot már több éve figyelemmel kíséri a tudomány. Most azonban a Sussexi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a halmozott médiafogyasztás agykárosodáshoz, depresszióhoz, érzelmi és lelki problémákhoz vezethet. "Ez volt az első felmérés, amely az agyszerkezet és a médiahasználat közötti kapcsolatot vizsgálta. Fontos felhívni a figyelmet: ahogy a készülékeket használjuk, az talán megváltoztatja a gondolkodásunkat, és lehet, hogy ezek a változások az agyszerkezet szintjén mennek végbe" - mondta Kep Kee Loh neurológus.

   Akik egyszerre okostelefonoznak és nézik a kedvenc sorozatukat, azok már ki vannak téve az agykárosodásnak, főleg ha ezt rendszeresen teszik. Már pedig a mai fiatal generációra jellemző ez a tendencia. Ennek hatására a szórt figyelem képessége erősödik bennük. Később pedig ez figyelemzavarokat okozhat. Sajnos a felnőttek sem állnak fényesebben, mivel náluk is fellelhető már ez a probléma és egyre elterjedtebb. 

     Ez annak is köszönhető, hogy a szülők is csak részben figyelnek a gyerekeikre (például, mint a fent említett anyuka). A gyerekek pedig könnyen eltanulják ezt a viselkedési mintát a szüleiktől. Sokat segítene, ha a felnőttek ténylegesen csak egy dologra figyelnének, különösen akkor, amikor a gyerekeikkel foglalkoznak. A gyerekeknek pedig érdemesebb lenne megtanítani, hogy egy dolgot csináljanak egy bizonyos időig. Mondjuk fél órát hallgassanak zenét, utána leülhetnek internetezni. Csupán következetességre van szükségünk és az agyunkat már meg is óvtuk a károsodástól.

Forrás
Kép

Az okos kütyük kora- már bárki lehet James Bond

Az első "wearable" azaz  a testünkön hordozható okos eszközök az órákkal és szemüvegekkel kezdődtek.
( Google Glass, Nike+Fuel Band, iWatch, smart gloves)
A modern technológia eszközei a ruhánkon, bőrünkön, vagy éppen alatta hordozhatók.

A karperecek mellett a csukló új díszévé válhatnak az okosórák. Az Apple iWatch-ja még várat magára, ám a Samsung már leleplezte a Galaxy Gear nevű okosóráját. A többi nagy gyártó is belekezdett az óra bizniszbe, de elemzők szerint a verseny élére a Samsung és az Apple fog állni (ismét).

Támadnak az okosórák

A Pebble, a Samsung, az LG, a Motorola és az Apple, továbbá más kisebb márkák gyártják és tervezik gyártani a smart watchokat. Kapaszkodjanak meg, mert ezekre a nagy mobilcégekre már csak legyint az ember, de ebben a témában az olyan nevekre, mint: Adidas, Nike, Nissan, Mercedes vagy Casio már fel-fel kapjuk a fejünket.
A magyarázat: a nagy sportszergyártók az egészséges életvitel lehetőségét és a teljesítmény javítását, fokozását biztosítják általuk.
Az autógyártók pedig: a sofőr fizikai állapotát mérik, illetve megkönnyítik, és biztonságosabbá teszik a vezetést az által, hogy nem kell elővennünk a telefonunkat, hiszen az órával felveszem, bluetooth fülhallgatóval pedig beszélek.
A legtöbbet talán a Galaxy Gearről és az Apple termékéről lehet írni, de nagy érdeklődés övezi az LG és a Motorola termékeit is.
A Moto 360-ban számomra az a szimpatikus, hogy kerek az előlapja, míg a többi okosórának többnyire hosszúkás, vagy négyszög alakú.
A Pebble már jelentkezett okosórával, melynek az eddigi felmérések szerint nagy sikerei vannak, ezáltal újabb és újabb fejlesztésekbe fog bele. Ráadásul az első verziókat már nem olyan horror áron, szállítással együtt 40-50 ezer forint körül megkaphatjuk.
Az okostelefonoknak még biztosan van pár évük a piacon, mivel a most kifejlesztett órák "csupán" a hozzájuk rendelt eszközökkel (táblagépek, telefonok) használhatók széleskörűen.

Pampers-t elő! Tegyük tisztába az okosórák fogalmát!

Azt sem tudom hol kezdjem, annyi információ létezik már az okosórákról, olyanokról is, amik még csak tesztüzemmódban vannak. Mint bármelyik másik világuralomra törő terméknél, itt is minden egy termékkel kezdődött, amelyre a konkurenciának azonnal válaszolni kell.
A források szerint az Apple (iWatch) állt elő először az okosóra ötletével, amire a Samsung (Galaxy Gear) azonnal reagált is.
Az okosórák lényege, hogy mindig rajtunk van, kezeléséhez elég egy kéz is. Az órát alapból is használjuk, mint trendi kiegészítőt, és mint funkcionális eszközt, ami mutatja az időt.
Az ilyen eszközök rendelkeznek wifivel, jelzik az időt, meteorológiai adatokat jelenítenek meg, jelzik a hívást, és az sms-t, fényképezhetünk velük, és mindegyik bluetoothon keresztül kommunikál az okostelefonjainkkal. Lényegében kiegészítő eszközökről beszélünk, amelyeknek vannak hasznos tulajdonságaik, és egyes darabok jól néznek ki, remek kiegészítők.

Szövetségek:

Mercedes
Mint már említettem, olyan nagy cégek, mint a Mercedes és a Casio is belevágott az okosóra bizniszbe.
A Mercedes-Benz a sikeres okosórákat piacra dobott Pebble-lel köt szövetséget.
Vezérgondolatuk: a karóra feladat nem más, mint diagnosztizálni a jármű állapotát. Már látom is, ahogy a műszerfalon megjelenik a hibaüzenet (bár gondolom pikk-pakk itt lesznek az olyan okosautók, amik megjavítják magukat) és a rémült sofőr autószerelő helyett az órájába fog hüppögni ( itt persze női sofőrre gondolok, a férfiak csak határozottan utasítják az órát a gumicserére), és tanácsot kér a javítás ügyét illetően.
Még egy szó a megjelenésről: brutál. Ez a szó jut eszembe, ahogy ránézek a képre. Ha simán csak besétálnék egy okosóra árusító üzletbe, és meglátnám ezt a darabot, nem tudva, hogy bármi köze is van a Mercedeshez, azt mondanám, hogy ez egy nagyon ütős, brutál óra. Ha nem is a Mercedeshez, de a BMW-hez biztos hozzátársítanám...

G-Shock
A Casio az iPhonnal társul. A kifinomult, elegáns, hagyományos órákat gyártó Casio alighanem megijedt amikor meglátta az okosórák térhódítását, ezért gyorsan kézen fogta az Apple-t (vagy megkérte az Apple-t, hogy fogja kézen) és elkezdték megtervezni a G-Shock karórákat, amik kicsit tényleg sokkolók. Úgy gondolom, hogy ezek a darabok elsősorban férfiaknak gyártódtak, a későbbiekben esetleg érdemes lenne női verziókba is befektetni. A G-Shock bluetooth-szal kapcsolódik iPhonhoz, és rezeg ha üzenet vagy hívás érkezik, lehet rajta zenét hallgatni, ébresztőt beállítani, illetve a legújabb fejlesztéseken már zenefelismerő funkciót is letölthetünk magunknak az App Store-ból.

A két óraóriás:

Ez a harc is a két legnagyobb cég az Apple és a Samsung között zajlik. Lehet, hogy van náluk érdemesebb, okosabb, praktikusabb vagy szebb okosóra, de nekik van a legnagyobb hatalmuk, presztízskérdés, hogy melyik márkát hordom.
A Samsung már debütált, az elején bukásnak ítélték, de a fejlesztésekkel pozitív kép van kialakulóban, az Apple pedig 2015-ben jelenhet meg teljes valójában.

iWatch
Galaxy Gear





iWatch és Galaxy Gear








Apple Watch: az órához több szíjat tudunk használni: gumit, bőrt, fémet, különböző színekben az egyéniségünknek megfelelően. Érdekessége, hogy a négyszög alakú óra előlapján az ikonok köralakúak lettek, a számlap hátterét és a rajta megjelenő információkat ízlésünk szerint variálhatjuk. Két nyomógombbal rendelkezik, az egyiket a menü kezeléséhez használjuk, a másikat pedig beszélgetés közben. Az Apple Watch iphone 5 vagy 5C modellel párosítható. A megjelenés csúszását az akkumlátor teljesítményének többen tulajdonítják.
Hat szín, és két méret közül tudunk majd választani, illetve három kiadás közül: Watch, Watch Sport és a Watch Edition.
Az irányár 350 dollár, a megjelenés pedig 2015-ben várható.

Galaxy Gear: a kijelző mérete durván 3,6x5,6x1,1 cm. A gumiból készült szíj színe itt is választható, ráadásként egy pici kamera van beleépítve. Minimálisan vízálló, ezért esőben még bátran használhatjuk, de a fürdőkádat már kerüljük vele. Egyes források szerint az élményt leginkább az eszköz lassú reagálása okozza, viszont elsőgenerációs készülékekről beszélünk, így ez a rész még fejleszthető. Az ár 300 dollár, plusz adó. A vélemények itt is megoszlanak, egyesek szerint ennyiért már vehetünk egy exkluzív, békebeli órát, ami "csupán" az időt mutatja, másrészről az újdonságok mindig drágák.

Részemről nagyon kíváncsi vagyok ezekre a termékekre, illetve várom a pillanatot, amikor bárki, büntetlenül játszhat James Bondot.



Forrás

Happyslavery
Nissan
Mercedes
Casio
Iphonehungary
Mobilarean Moto 360
Mobilarena
Webisztan

Ismét bankkártyaadatokat loptak ebayen

(forrás: minionvilla.com)
Ismét hackerek támadták meg a világ egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb aukciós-kereskedelmi oldalát. Nem az első alkalom, hogy hackerek jutottak az ebayen keresztül a vásárlók bankszámladataihoz ezzel súlyosan megkárosítva őket. Egyszerű átirányosításos támadást használtak a hackerek, amivel még a legrutinosabb ebay felhasználókat is megtévesztették, hiszen a hamis termékek oldalára kattintva egy ugyanolyan fizetőfelületet láthattak maguk előtt, amilyet már megszokhattak az edbay használata közben. 

Az ebay szeptember 18.-án értesült a csalókról, viszont 12 órán át nem tettek semmit az elhárításuk érdekében, amin maga az ebay biztonsági szakértője, Steven Murdoch is csodálkozott, véleménye szerint egy biztonsági gárdának a nap 24 órájában azon kellene fáradnia, hogy elhárítsák eme behatolásokat. Murdoch állítása szerint a támadók egy úgynevezett XSS támadást alkalmaztak, mely a számítógépünk sebezhetőségét használja ki, és tipikusan a weben található alkalmazásoknál fordul elő. Az oldalakon található sebezhetőséget használják ki a hackerek ami által olyan html kódot illeszthet be a hacker, ami elnavigálja őt az eredetitől eltérő ám kinézetében teljesen ugyanolyan oldalra.

A támadásoknak több típusa van, van olyan, mely egy rosszindulatú kód lefuttatásával képessé teszi a hackert, hogy egy távoli számítógép felett átvehesse az uralmat, van amely átveszi a szerver feletti hatalmat, és mindezek variációi.Murdoch szerint az XSS alapú támadások nem éppen veszélytelenek és benne vannak abban a 10 legfőbb támadástípusban amitől tartania kellene az ebaynek.

Forrás:
Index
cert.hu

A Twitpic végnapjai

Forrás
Négy nappal ezelőtt leállította szervereit a Twitpic, melynek segítségével a Twitteren oszthattuk meg egyszerűen képeinket, videóinkat. A fájlok 25.-ig voltak lementhetők. 

A twitpic még 2008-ban kezdte meg működését. A Twitter egészen 2011-ig nem engedélyezte a képek feltöltését, így egész idáig ez számított az elsődleges képmegosztási eszköznek.

A hírek szerint a háttérben védjegyvita áll. A Twipic alapítója - Noah Everett - bejegyzése szerint a Twitter fenyegetése áll a háttérben, mely szerint megakarták tőlük tagadni a hozzáférést a fejlesztési eszközökhöz.

A Twitpic lehetővé tette a képek, videók lementését. Mostanra minden így beágyazott kép érvénytelenné, elérhetetlenné vált.
A Twitter szóvivőjének nyilatkozata szerint sajnálják a leállást, de meg kell védeniük a márkát.

Forrás
Forrás 2

Itt a Microsoft új táblagépe

Az elmúlt néhány évben a táblagépek egyre népszerűbbek, emiatt a laptopok eladása is háttérbe szorult. Egyre több gyártó ismerte fel ezt és adja ki saját gépeit. Így van ezzel a Microsoft is. 2014 májusában már a Surface Pro 3-at dobta a piacra, mely vitathatatlanul a sorozat legjobban sikerült darabja.

Korábbi próbálkozások
A Microsoft 2012-ben jelentette be első táblagépeit, a Surface Pro-t és a Surface RT-t.  A gépek nem emelkedtek ki a többi gyártó termékei közül, egyetlen előnyük a legújabb Intel processzor, illetve a géphez kialakított hűtőrendszer volt. 

Az Apple megoldásához hasonlóan, a Touch Cover kiegészítővel a Microsoft terméke is notebookká alakítható. Némileg különlegesebben oldotta ezt meg Steve Ballmer cége: a védőborítóból egy érintőpad és billentyűzet hajtogatható ki. Ebből is látszott, hogy inkább laptopokként gondolnak a termékekre a gyártók.

A vártaktól eltérően a gépek igen gyengén indítottak az eladások terén. Valószínűleg ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy csak a cég online boltjában és az USA-ban található márkaüzletekben kaphatók. 
Emellett a magas árak se kedvezőek, hiszen sok más gyártó jóval olcsóbban adja el táblagépeit melyek hasonló paraméterekkel rendelkeznek mint a Surface.

Pro 3
A New Yorkban bejelentett új modell egy hagyományos pc teljesítményével rendelkezik az újgenerációs Intel Core i3/i5/i7 processzoroknak köszönhetően. A gépen természetesen a Windows 8.1 operáció rendszer fut. 
A tablet 800 grammos súlyával - mely az Apple gépeinek majdnem kétszerese- a legjobb ultrabookokkal veszi fel a versenyt.



Az új táblagép kezdetben csak az Egyesült Államokban lesz kapható, a bejelentések szerint azonban augusztusban további 26 országban válik elérhetővővé, melyek között Magyarország nem szerepel.


Letámadják a laptopokat: itt a Microsoft új táblagépe
Nem fogy a Microsoft Surface táblagép
Kipróbáltuk: Microsoft Surface Pro 3 

Kik figyelnek a Youtube-on?

forrás: bestvpn.com
A YouTubenak külön csapata van arra, aki figyeli az ún. flagelt (bárki által, valamilyen indokkal megjelölt videó) tartalmakat, amit legtöbb esetben azzal panaszolnak be, hogy megsérti a YouTube közösségi irányelveinek valamelyikét: például pornográf tartalom, feltöltése, elítélendő tevékenységről feltöltött videó (pl. állatkínzás, droghasználat), illetve tiltja "mások sokkolását" . További 200 személy, szervezt kapott "elsődleges tiltást kérő jogot" - köztük a brit rendőrség.

A felhasználókban felmerült a kérdés: vajon a Google azáltal, hogy nem osztotta meg az extra-flaggerek listáját, vajon a kormányok egyfajta cenzorszerepet fognak-e betölteni a YouTube-on? A Wall Street Journak információi arra utalnak, hogy kevesebb mint 10 kormányzati hatóság vagy egyéb (pl. gyülölet beszéd ellen fellépő, gyermekvédelem) kapott extra-jogkört. A végső döntést azonban minden esetben a Google csapata hozza a feltöltött tartalmakról.

Mindez egy tesztidőszakkal kezdődött még 2012-ben, ekkor a partnerek egyszerre 20 videót függeszthettek fel, majd ezeket a tartalmakat a YouTube szakértői is megvizsgálták. Az esetek többségében indokolt volt a megjelölés, a tartalamakat el is távolították.

forrás1

Már 6 hónappal ezelőtt tudta az Apple,hogy nincs biztonságban

 A legújabb hírek szerint az Apple-nek már 2014 márciusa óta tudomása volt arról,hogy az Icloud szolgáltatásnak van egy igen lényeges gyengepontja. Ez, a most Daily Dot-hoz kerülő ,szakemberek által ellenőrzött emailekből derült ki. A vizsgálatok szerint Ibrahim Balic, egy londoni szoftverfejlesztő már korábban tájékoztatta az Apple-t a rendszer sebezhetőségéről.
Balic szerint az általa jelentett sebezhetőség ugyanaz, mint amit a támadók a Celebgate (másnéven Fappening) néven elhíresült adatlopásnál is kihasználtak.

A londoni szoftverfejlesztő már március 26-án írt az Apple-nek a problémáról,ők a hiba kijavítása helyett csak további információkat kértek Balic-től. Az értesítésében felhívta az Apple figyelmét,hogy sikerült megkerülnie az egyik védelmi rendszerüket. Ez a védelmi rendszer az ún. brute force támadások blokkolására szolgál (erről a hacker programról az előző posztban már volt szó).
Ez a védelmi rendszer nem túl hatékony,általában úgy védekeznek ellene, hogy korlátozzák a bejelentkezési kísérletek számát. Balic viszont értesítette az Apple-t, hogy akár húszezerszer is próbálkozhatott egy-egy profilon, a rendszer mégsem tiltotta le.

Kiderült, hogy a sebezhetőség előidézője a Find My Phone szolgálatás,amely konkrétan engedélyezte a hackereknek hogy annyiszor próbálkozzanak a jelszavakkal, ahányszor akarnak, anélkül hogy az "áldozat" bármiféle értesítést kapna,vagy a rendszer kizárná.
Ha a brute force módszerrel sikerül megszerezni a jelszót – és így, letiltás nélkül ez csak idő kérdése volt –, onnantól már az Icloud további szolgáltatásai is hozzáférhetővé válnak.
Az Apple azóta korrigálta a hibát. Balic azonban elégedetlen volt azzal, ahogy az Apple a helyzetet kezelte; ezért úgy döntött hogy nyilvánosságra hozza a levelezést. A szoftverfejlesztő úgy gondolja,hogy ha az Apple komolyabban vette volna a fenyegetést, ez a botrány nem történik meg.



forrás1
forrás2

Bemutatták az iPhone 6-ot

2014. szeptember 9-én Tim Cook, az Apple vezérigazgatója mutatta be az Apple új okostelefonjait: az iPhone 6-ot (4,7") és az iPhone 6 Plus-t (5,5").

Újítás
A telefonok egyik fontos újítása, hogy ezek az első Apple-eszközök, amik használják az NFC-technológiát. Ez az a fajta adatcsere, amikor a készüléket csak közel tesszük valamihez, hogy átküldjünk valamilyen információt. Így működik a PayPass-os bankkártya, a beléptetőrendszerek egy része, és idén októbertől már az Apple új, a bankkártyákat helyettesítő rendszere, az Apple Pay is.



Dizájn és kijelző
Megújulást tapasztalhatunk a  telefonok külsejét illetően: vékonyabbak, lekerekítettebbek és letisztultabbak. A kijelző forradalmasításának köszönhetően  a színek élesebbek és élénkebbek.   Az iPhone 6 néven futó kisebbik modell 1334×750 pixeles  felbontással bír, míg az iPhone 6 Plus esetében 1920×1080-assal. Az iPhone 6 Plus Landscape nézetben  is működik, az egykezes kezelhetőséget pedig a Reachability mód segíti – ez lejjebb hozza a fenti menüpontokat, hogy elérhessük azt egy kézzel. A készülékek jóval vékonyabbak is lettek – a kisebbik 6,9, míg a nagyobbik 7,1 milliméter vastag. Ionizált üveg előlap, galvanizált hátlap és rozsdamentes acél Apple logo dísziti a készüléket.

Processzor
A bekapcsológomb a telefon oldalára került. A már meglévő alkalmazások is elérhetőek az új iPhone-okon. A 20 nanométeres gyártástechnológiával készült, A8-as típusjelű, 64 bites processzor 25 százalékkal nagyobb teljesítményre képes elődjénél (a legelső iPhone-nál pedig ötvenszer gyorsabb), miközben 50 százalékkal energiatakarékosabb is elődjénél.

Akkumolátor
Az iPhone 6 akkumolátoridejét is fejlesztették:  zenehallgatás esetén 50, videónézés vagy wifis böngészés esetén 11 órát bír az energiaforrás. Az iPhone 6 Plus esetében ez 80 óra zenével, 14 óra videóval, 12 óra wifis böngészéssel.

Videó és fotó
True Tone vakut, új 8 megapixeles kamerát kaptak az új iPhone-ok. A Focus Pixel nevű technológia segítségével az autófókusz kétszer olyan gyors lett, akár 43 megapixeles képek elkészítésére is képesek leszünk. Az előlapi FaceTime HD kamera szintén új szenzort kapott, ami akár 81 százalékkal több fényt képes átengedni, így jobb képek előállítására képes.  Az iPhone 6-ban digitális, míg az iPhone 6 Plus-ban optikai képstabilizáció áll rendelkezésre. Az arcfelismerés funkciót is javították.

Ár 
Szilikon- és elegáns bőrtokok is érkeznek az új készülékekhez. Két éves hűségszerződéssel az iPhone 6 ára 199 dollárról indul, a Plus-é pedig 399 dollárról – ez mindkét készülék esetében a 16 gigás modellt jelöli.  Magyarországon 250 és 320 ezer forint környékén juthat majd az új iPhone-hoz az, aki szeretne.

Rekord
A kiadott közlemény szerint az Apple az első hétvégén több mint 10 millió iPhone 6-ot és iPhone 6 Plust adott el. Ez minden korábbi rekordot megdöntött.

Az iPhone 6-ot és a 6 Plus-t bemutató videó itt érhető el. 

Atlas - a Facebook új hirdetőfelülete

Megint újít a legismertebb közösségi oldal. Az újítás elsődleges célja, hogy az itt megjelent hirdetések  hatékonyabbá tétele és könnyebben mérhetősége.


Az új platform egyesíti többek között a reklámeladást és követést is. Emellett a felhasználók közösségi szokásairól is tisztább képet ad a hirdetők felé, így segítve a célzottabb reklámkommunikációt. Ezt a  felhasználok tevékenységéről szerzett adatok segítségével teszi - tehát minden lájk vagy megosztás újabb adatként szolgál a fogyasztói igények felméréshez. 

A rendszer egyébként egy - a Microsoft-tól korábban vásárolt platformra épül, az Atlas Advertising Suite-ra, melynek eredeti gazdája az aQuantive volt. 


Jóllehet ezzel a fejlesztéssel a közösségi oldal a Google-lel próbál versenyezni, ám egyes források szerint  még mindig csak a második helyet birtokolhatja a digitális hirdetések bevételei terén, s úgy tűnik ezt a lemaradást még az Atlas sem képes behozni.

Forrás: 
besocial.hu
pcworld.hu


Ha hibázik a reklám - avagy nagyot bakizott a Pinterest

A jelenleg is komoly hirdetési fejlesztéseken dolgozó közösségi oldal, a Pinterest súlyos marketing hibát követett el nemrég. Több egyedülálló nő is kapott azokból az e-mailekből, amelyekben az oldal készítői gratuláltak házasságkötésükhöz. Az eset kapcsán igen nagy botrány kerekedett.


Ez azért fordulhatott elő, mert a közösségi oldalt használó hölgyek közül sokan itt tervezték meg az álomesküvőjüket vagy ismerőseik nagy napjáról posztoltak képeket, s ezt a marketing program tévesen a saját esküvőjüknek vélte. Az érintett nők köréből többen is felháborodott posztokkal reagáltak az üzenetekre, melyekben férjhezmenetelükhöz gratulált az oldal. Az eset kapcsán a Pinterest kommunikációs vezetője elismerte a tévedést és sajnálatát fejezte ki. Reméljük a jövőben az oldal jobban odafigyel a marketingkampányok során a célközönségre, illetve hogy ez az eset nem rontotta le jelentősen Pinterest töretlen népszerűségét.


Bajban a Google



A Google lelkesen bővíti európai adatparkjait, hogy eloszlassa az NSA-ügy miatt felgyülemlő félelmeket a tengerentúli adatkezeléssel kapcsolatban. Ennek ellenére a kontinensen tartott európai adat valószínűleg nem lesz elég a cég és az európai hatóságok közötti béke megteremtésében. Bátran állítható,  hogy Joaquin Almunia versenyügyi biztos mandátuma alatt nem lesz döntés abban az ügyben, amelyben azokat az aggályokat vizsgálták, miszerint keresési eredményeiben a Google saját termékeit helyezi előtérbe, illetve online hirdetési piacon is visszaél erőfölényével. Almunia most újabb aggályokról, az internetes forgalom tudatos irányításáról beszélt, ami a keresőóriás más szolgáltatásai, például a Google Plus vagy a YouTube forgalmát növelné. Ezek most nem a keresőhöz köthető praktikák, így az Unió egy újabb, az előzőektől független vizsgálatot indíthat a helyzet tisztázására. Az EU-biztos szerint a dolog vége akár egy olyan rekord büntetés is lehet, amely meghaladja a korábban a Microsoftra több körben kiszabott, összesen 2,2 milliárd eurós bírságot is.

A Google válasza

     A társaság az eljárás során mindenben együttműködik majd az Európai Bizottsággal. Ráadásul hat európai adatvédelmi hatóság közös fellépésben igyekszik a Google adatkezelési gyakorlatát helyi törvényekkel konform változattá alakítani. A cégnek küldött lista olyan intézkedéseket tartalmaz, amely átláthatóbbá tenné, milyen célból gyűjt információkat a felhasználóiról a Google és azokat kiknek, milyen feltételekkel adja tovább egy harmadik félnek.
     A hatóságok azt követően indítottak vizsgálatot, hogy a különböző szolgáltatásainál megtalálható 60 eltérő adatvédelmi szabályzatát lecserélte egyetlen, egységes dokumentumra. Ennek következtében bármilyen szolgáltatást használ valaki, adatai bekerülnek egy közös kalapba, ami feltétele a használatnak            Ugyanakkor sikeresen megegyeztek az európai hatóságokkal a jogokkal  kapcsolatban. A cég igyekszik megfelelni annak az elvárásnak, hogy bizonyos feltételek mellett bárki kérhesse a személyéhez köthető keresési találatok törlését. Utóbbiban  a franciák a legaktívabbak. Rupert Murdoch médiamogul cége, a News Corp nyílt levelet intézett az Európai Bizottsághoz, amelyben éles kritikával illették a Google-t.

Forrás

A Samsung függetlenedne a Google-tól


Előzmény:
     A
Samsung egyre terhesebbnek érzi a Google erejét és befolyását, így folyamatosan zajlanak a kísérletek arra nézve, hogy miként lehetne enyhíteni az androidos ökoszisztémát biztosító vállalat erőfölényét. Ennek elsődleges, de a leglassabban haladó eszköze a Tizen(lenne), viszont a rendszerhez megálmodott mobil szériából a mai napig egyetlen modell jelent meg, ezen kívül  az okosórák, illetve kamerák területe az, ahol a Samsung kísérletképpen kipróbálta saját fejlesztésű rendszerét. Erre ad újabb okot a Gear S óra, ami az Android Wear helyett szintén a Tizen OS-t használja, és a Nokiával való  megállapodások miatt nem a Google Maps szolgálja ki a navigációs feladatokat.  Ehelyett a Nokia lépett a képbe, akinek bejelentése szerint hamarosan megjelenik a HERE androidos kiadása, ami ingyenesen, de kizárólag a Galaxy okostelefonokra lesz letölthető és használható.

     Erre a függetlenségi törekvések miatt azért is  volt
szükség, mert a hajlított kijelzővel rendelkező Gear S mobilokkal párosítva képes lesz a HERE által biztosított útvonal tervezésre. A lépés egyébként annak a nagyobb körű megállapodásnak a hozadéka, aminek értelmében a Tizen alapú okostelefonok a jövőben szintén a Nokia alkalmazását fogják használni navigációra. Mindez mutatja, hogy a Nokia a mobilok nélkül is valószínűleg szépen boldogulni fog a szoftveres megoldásainak köszönhetően, másrészt a Samsungnak bőven van hová nyúlnia, ha a Google-től független megoldásokkal szeretné a készülékeit ellátni. A Nokia természetesen az összes olyan tulajdonságot büszkén felsorolja, amely a Google Maps-nél csak problémásabban érhető el. A legnagyobb fegyvertény a térképek offline verziójának mobilra töltésének lehetősége, így azok külföldön, vagy lassú mobilnet esetén is használhatók
Forrás

Digitálisan is elérhető a Bauhaus könyvsorozata



A francia Pompidou Központ (Centre Pompidou) könyvtára, a Bibliotheque Kandinszkij nemrég digitalizálta a Bauhaus művészei és teoretikusai által írt könyveket, folyóiratokat, ritka kéziratokat, és ingyenesen elérhetővé tette azokat honlapján. Ezzel nagy segítséget nyújt a téma iránt érdeklődőknek így a művészettörténészeknek, építészeknek, dizájnereknek is, hiszen többek között olyan művekhez juthatnak hozzá, ráadásul ingyen, mint Walter Gropius által szerkesztett Internationale Architektur vagy Paul Klee Pädagogisches Skizzenbuch (Pedagógiai vázlatkönyv) című műve. A hír nem közömbös a magyar művészettörténet kutatóinak sem, hiszen szabadon tanulmányozhatóak Moholy-Nagy László elméleti munkái, a Kállai Ernő által szerkesztett folyóiratok, vagy Breuer Marcel levelezése.

A digitális gyűjtemény borítékolhatóan valódi aranybánya lesz a művészettörténet iránt érdeklődőknek, akik ezentúl ingyenesen juthatnak hozzá a 20.század első felének legjelentősebb művészeti intézményének anyagához – írja a fascodesign.com a nem mindennapi, a digitalizálás terén mérföldkőnek számító projektről.

A műveket nem a könyvtár saját oldalán találtam meg, hanem egy olyan oldalon (Monoscop.org), ahol más, a művészettel, médiával foglalkozó digitalizált írások, videók, filmek találhatók. Ide töltötte fel a Bibliotheque Kandinszkij az adatokat. Az oldalon nagyon egyszerű keresni, hiszen ha beírjuk azt, hogy Bauhaus, akkor egy olyan oldalra jutunk, ahol nem csak az adott iskolával kapcsolatos műveket találjuk meg, hanem először egy rövid leírást arról, hogy a Bauhaus mi volt, mikor és ki alapította, és mi volt a jelentősége. Az oldalon lejjebb görgetve találjuk meg a könyveket pdf formátumban, melyekre rákattintva már olvashatjuk is a minket érdeklő írást.