keresés

2015. szeptember 29., kedd

Kiterjesztett valóság és Virtuális valóság


A Virtuális és Kiterjesztett valóság két ismeretlen fogalom a "hétköznapi" ember számára. Ezért talán a legfontosabb először az lenne, hogy tisztázzuk a jelentésüket.

Kiadók vs. kalózok

Az e-könyv akár fel is virágoztathatná a könyvpiacot, de a váltáshoz a kiadóknak és forgalmazóknak is fel kellene készülniük. Sajnálatosan azonban utóbbiak passzívak az ügyben.

Okos háztarás I. rész: Az okos televíziók

2007. június egy mérföldkő volt az okos életben. Ekkor jelentette be az Apple első okostelefon készülékét, amivel megérkezett a nyílt mobil operációs rendszerek világa. Nem kellet sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a kiegészítő gyártók is reagáljanak erre a hullámra. Lassan azon vesszük észre magunkat, hogy már a komplett háztartásunkat is a kezünkből vezérelhetjük.

Elsőként a televíziózás világában kezdődött a változás, az "okosodás".



Internetes hoax napjainkban

Az internetes hoax sosem megy ki a divatból. Azokon a területeken a legnépszerűbb, ahol az emberek nem értenek egyet. Mostanában a világ híreinek központjában a menekültválság áll, így a most felkapott hoaxok is erről szólnak.

E-személyi e-mbereknek

2015 tavaszán döntött a kormány az e-személyi bevezetéséről, melyet a hírek szerint 2016 januárjától lehet igényelni. Újszerű és kényelmes fejlesztés, vagy veszélyes fegyver az állam kezében?
A személyes adataink hozzátartoznak identitásunkhoz, támpontot adnak arról, hogy hova tartozunk, honnan indultunk el, és hová jutottunk eddig. Fontosak a mindennapi élet területén is, nem csak a hivatalos ügyek intézésekor. Igazolványok tömkelegét hordozzuk magunkkal, de már nem sokáig. Az egyszerű plasztikkártyák, laminált papírlapok, chipmentes iratok ideje leáldozott. Januártól jön az elektronikus személyi, mely a hírek szerint kivált legalább öt igazolványt, sőt, még ujjlenyomatot is fog tartalmazni.

Microsoft zuhanása a mobilpiacon

A kép amit a Microsoft mutat a mobilpiaci küzdelmei közben egyáltalán nem biztató. Erős aggodalomra adhat okot az a tény, hogy ezen a területen a cég eltűnt a legjobb tíz listájáról. Vetélytársai mint például a Samsung vagy az Apple jelentősen lehagyták ebben a versenyben a Microsoftot, ezt mutatja egy 2015  közepéről származó felmérés.  Valami jelentőssel kell előállnia a bajban lévő cégnek hogy idővel kompenzálni tudja lemaradásait. Ez nem lesz könnyű feladat, hiszen nem csak a fentebb említett két céggel kell megküzdeni.


A gúnyra mindig van igény

Steve Jobs, avagy Munkácsy István
Az internetes humor egyik alappillére a gúnyolódás, melynek tárgya nagyjából bármi lehet, de mások ízlését, stílusát és nézeteit kifigurázó tartalmakon szoktunk a legnagyobbakat nevetni. Ezért lett mostanában sikeres két oldal: az egyik egy összeesküvés-elméleteket előadó tévés klónja, a másik pedig az ezredfordulós generáció social media szokásait kifigurázó fiktív instagram celeb.

Augmented Reality

A kiterjesztett valóság azaz augmented reality, ötvözi a valóságot és a virtuális világot számunkra. Valamely okos készülék, tablet, telefon kamerájának segítségével tudjuk használni az alkalmazást. A való világba olyan tárgyakat, élőlényeket helyez el amik valójában nincsenek ott.
Ezt az alkalmazást számos területen fel lehet használni.
Oktatásban a jobb szemléltetéshez használhatják fel a pedagógusok. Így az órák a gyerekek számára érdekesebbek és érthetőbbek lehetnek.
Bonyolult szerkezetek átlátásában is segít, ha a kézikönyv helyett háromdimenziós alakzatokat látunk. A lakberendezés terén is hasznát vehetjük, a kiválasztott bútorokat kivetíthetjük, mozgathatjuk a térben, ezáltal nem kell a képzeletünkre hagyatkozva berendeznünk a szobákat, előre tudhatjuk, hogy fog mutatni pl.: egy új kanapé a nappalinkban, vagy a gyerekszobában hova lenne érdemes elhelyezni az íróasztalt.
Forrás: vsoft

NSA, Google, Facebook? Melyiktől kéne jobban félnünk?


A számtalan közelmúltban leleplezett lehallgatás után publikussá vált: adataink a saját számítógépünkön sincsenek biztonságban. Ennek ellenére egyre nő a közösségi oldalak által kínált alkalmazások, és az ezeket használók köre.
És vajon melyiktől tartunk jobban? Az NSA globális keresőrendszerétől, mely mára már köztudottan állampolgárokat is érinthet? Vagy a közösségi oldalaktól, levelezőrendszerektől, esetleg a saját telefonunktól, melyekben a legszemélyesebb adatokat tároljuk?

A bitcoin mint árucikk?

 

„A bitcoin Határidős Árutőzsdei Kereskedelmi Felügyeleti Bizottság (CFTC) bejelentése értelmében ezentúl árucikk lett.” Adja hírül a minner.hu nevű weblap.
Hogy ez mt is jelent pontosan?

Apple malware támadás

Szeptember 20-án történetében először érte nagyszabású támadás az Apple-t, melynek során akár 4000 alkalmazás is megfertőződhetett. ,,Az Apple számos alkalmazást kényszerült visszavonni digitális alkalmazásboltjukból, az App Store-ból, ezzel elismerték, hogy a korábbi jelenségeknek megfelelően valóban elérhetőek voltak olyan iPhone-os és iPades alkalmazások, melyeket megfertőzött az XcodeGhost elnevezésű kártevő"-írja az Index

vvv. (a virtuális világ veszélyei)

Kapcsolatok, immár a világhálón


Talán mondani sem kell, hogy a XXI. század robbanásszerű technikai fejlődésének egyik legnagyobb vívmánya az internet megjelenése volt, mely lehetővé tette a mindennapi emberek számára is a globális keresést és legfőképpen a kapcsolattartást más emberekkel. Nem számít, hogy milyen változásokon megy keresztül a világ egy dolog feltételezhetően maradni fog: emberek vagyunk, és az emberek elsődleges vágya és szükséglete, hogy kapcsolatot létesítsenek másokkal.

Kezdetben csak az internetes levelezés számított új szenzációnak, de rövid időn belül megjelentek hasonló kapcsolattartó funkcióval bíró alkalmazások és programok, melyek kevésbé egyoldalúvá, ezáltal pedig gördülékenyebbé tették a kommunikációt (pl. Skype, Windows Live Messenger). 

Nem kellett hozzá sok idő, hogy az első olyan weblapok is megjelenjenek, amiknek használatával napi szinten friss információkat nyerhetünk ismerőseinkről. Manapság már a közösségi háló korát éljük. 

A szabad internet...

Az internet örökké szabad marad azok számára akik rendelkeznek a szükséges tudással, pénzzel, vagy kapcsolatokkal, ezért nehézkes felmérni az internet szabadságának mértékét országonként.
Eleve az internetről nem gondolkodhatunk országonként, mivel az interneten nincsenek államhatárok. Feltörhetetlen hálózatok nem léteznek. Mindenki lehallgatható, és akármilyen információ elterjeszthető akármilyen formában bárhonnan bárhová bármikor.
A jelenlegi állapotában az internet a káosz és zűrzavar megtestesülése. Egy irányíthatatlan ezköz, amit emberek készítettek, emberek használnak, és emberek próbálnak korlátozni.

Ezért mielőtt az internet szabadságáról, vagy az internet cenzúrázásáról elmélkednénk ismerkedjünk meg egy másik fogalommal:
A sajtószabadsággal, ami egy országonként elemezhető és egyértelmű fogalom.
A sajtó kifejezetten az átlag emberek számára publikál különféle információkat, és legalább olyan nemzetközi szinten elterjedt mint az internet.
Ameik országban nincs sajtószabadság, ott a szabad információcsere tiltott. Az emberek nem tudhatnak meg bizonyos dolgokat, és az állam minden erejével próbál néhány problémás tényt akár nemzetközileg is eltitkolni.
A történelem során, most 2015-re a modern sajtó számára a szabad internethozzáférés szinte létszükség szintűre nőtt, hiszen a legfrissebb információkat és híreket is az interneten keresztül lehet a leggyorsabban terjeszteni. Mindezen kívül megjegyzendő, hogy mára már a sajtó számára is nehézkes lett lépést tartani az interneten publikáló több millió önjelölt hírközlővel.

Élőben a Youtube-ról

"Nem számít, hol vagy most szombaton, az első sorból hallhatod a Pearl Jamet, Beyoncét, Ed Sheerant és a Coldplayt a 2015-ös Global Citizen Fesztiválon, élőben a YouTube-on" – olvashattuk a YouTube hivatalos blogján.
De nem csak nagy, nyilvános eseményeket láthatunk a ott, mintha csak tévében néznénk: saját csatornánkat is közvetíthetjük élőben, vagy válogathatunk az éppen zajló "események" között, legyen az akár egy házi zeneprodukció, kritika vagy játék.

2015-09-29 Cenzúra

Hírszemle - 2014-09 - 2015-09 - Cenzúra a weben

2015. szeptember 28., hétfő

A netgeneráció olvasási szokásai

A hagyományos értelemben vett olvasás egyre több fiatal szerint már csupán a régi időkből megmaradt furcsa tevékenység, amit mindenáron száműzni kell a mai rohanó világban töltött mindennapjainkból. Hiszen hogyan is versenyezhetne egy több száz oldalas könyv egy habkönnyű táblagéppel, ami sokkal több és színesebb információt tartalmaz egy fantáziátlan gyermek számára? Talán sehogy. És bár lehet ez elkeserítő, felháborító vagy épp érthetetlen, változtatni úgy tűnik, nem tudunk rajta.

Facebook albumaink veszélyben?



Mint minden egyes közösségi oldal úgy a Facebook se kivétel az alól, hogy program hibák előfordulhatnak a rendszerben. Ezeket ha felfedezzük kihasználhatjuk mások ellen, vagy akár a rendszer megerősítésére is használhatóak. Nagyon sok ember foglalkozik a Facebook biztonságtechnikai problémáinak keresésével és javításával is.

2015-09-28 Globalizáció

Hírszemle - 2014-09 - 2015-09 - Glogblizálódó hálózati társadalom

60 millió felhasználónál a Prezi

A magyar alapítású prezentáció készítő startup népszerűsége egyre tovább szárnyal, a cég legfrissebben közzé tett adatai alapján jelentős mérföldköveket döntöttek meg idén szeptemberben, illetve ezen felül még további fontos lépések történtek a növekedés fenntartásának érdekében.

Fizetség a streaming szolgáltatóknál


A zenészek és a streaming média között az utóbbi években folyamatos nézeteltérések alakultak ki. Számos példát sorolhatnánk a kisebb-nagyobb összeütközésekre, de előfordult olyan is, hogy együtt tudtak működni egymással. A félév folyamán bejegyzéseimben megpróbálok tudósítani a két fél közötti éppen aktuális gondokról és azok esetleges megoldásairól. Elsőként két problémát vázolnék fel, ami a zenészeket elég súlyosan érinti:

Google - Facebook - Microsoft - Apple - Samsung? Ki lesz a világ ura?

Ez a blog leginkább az 5 vezérbika, koronáért folytatott küzdelméről fog szólni a lehető legfrissebben, bár ez elég nehéz tekintettel arra, hogy napi szinten 15-20 hírt is tudnak publikálni, hisz a csapból is ők folynak. Lesz benne újdonság, öröm, bánat, elnyomás, versengés és egyéb nyalánkság az e-pénisz mérő verseny folyamán.


A zene mindenkié. Vagy mégsem...?

Forrás: sg.hu
Az elmúlt években egyre nagyobb gondot okoz, hogy különböző országokban eltérőek lehetnek a szerzői jogok. Ez különösen igaz a zeneiparra, amely általános problémákat okoz a szerzőknek, illetve a közönségnek is. Most viszont elérkezhet a változás, hála egy új nemzetközi egyezségnek, amely egységesítheti a licencek beszerzésének a módját. A cél egyértelmű: legyen egységes a zenei piac!

2015. szeptember 22., kedd

Elvileg lehetetlen...

picture from wikimedia commons
Számos, sikertelen cenzúrázási próbálkozással találkozhatunk az internetet böngészve, és ráeszmélhetünk, hogy az internetes cenzúrával foglalkozó szakértők nagy része nem érti a globális hálózatiság lényegét.
Kezdjük az alapoktól...

Smart Home


SmartThings


Képzeljünk el egy olyan világot ahol mindent a telefonnal irányíthatunk…
El se kell képzelni hiszen ezt már megtapasztalhatjuk. Egyetlen applikáció szükséges hogy távvezérlésben kikapcsoljuk az égve maradt lámpákat, tv-t és ehhez hasonló elektronikai dolgainkat. Ezen felül telepíthetünk hozzá, egy ablak és ajtó ellenőrző programot, ami megmutatja, hogy nyitva hagytunk-e valamit. A mozgásérzékelős lámpák, és riasztók is továbbfejlettek, hiszen a telefonunkba beletáplálhatjuk azokat az adatokat, hogy mikor tartózkodunk otthon, így ha valami mozgást érzékel a nem megadott időpontban egyből jelez nekünk. Kapcsolhatunk neveket is a telefonhoz, így akkor azt is megtudhatjuk hogy esetleg éppen ki tartózkodik az otthonunkban.

A streaming miért a zeneipar jövője, nem pedig a vége

A zeneipar sokáig nem tudott lépést tartani a digitális média fejlődésével és az illegális letöltésekkel, így a streaming média kialakulása látszólag egy újabb veszély forrást jelentett. Egyik legnagyobb szolgáltatója, a Spotify, rengeteg előadót, listákat, rádiót közvetít felhasználói számára, akár ingyenesen is. Az ingyenesség csekély korlátozással jár – zeneszámok közti reklám, pár szolgáltatás hiánya -, így félő volt, hogy mind a fizető felhasználók, mind a lemez eladás visszaesik. 

Minden egyes meghallgatás 0,006 és 0,0084 dollár között van, ami elsőre nem tűnhet soknak, de például Beyonce: Drunk in Love című számánál, 804,000 és 1,3 millió dollár közötti bevételt jelentett. Mégis, 2014 novemberében Taylor Swift úgy döntött, kivonja albumait az oldalról. Ugyan toplistás számai elég keresettek az ár rés kitöltéséhez, más, kevésbé ismert dalait nem látta értelmesnek „fenntartani”. Más előadók is követték példáját, míg mások bizonyos korlátozásokat vezettek be a számaikra - egyes számokat megvontak a nem előfizető felhasználóktól (például: The Black Keys).
„Habár a Spotify könnyen tűnhet ellenségnek a zenészek szemében, a digitális streaming világ része a zene ipar előrehaladásának. A védelmére legyen mondva, csak 2014-ben, a cég 1 milliárd dolláros bevételt jelentett be, és a bevétel 70%-a visszakerül a kiadókhoz, és az előadókhoz.”

Vigyázz: a Facebook mindenre figyel



Megfigyelési botrányok, lehallgatás: filmekbe és kémtörténetekbe illő kifejezések. De nem a 21. században. Napjainkban már nem az államfőkről, hanem az embertömegek szokásairól szerzett információk számítanak a legértékesebbnek. Minden internetet használó személyről információk tömegét gyűjtik és tárolják a nagy internetes multicégek. A Facebook élen jár a gyűjtésben, ismét változtatott az algoritmusán.