keresés

2019. január 22., kedd

Az iWiW fejlődése, tündöklése, bukása



Az iWiW egy sikeres startupként egyike volt a világ legelső ismeretségi hálózatainak, és fél évtizeden át uralta a leglátogatottabb magyar weboldalak listáját. Mi vezethetett tehát odáig, hogy 2014-re végleg megszűnjön a korábban taroló szolgáltatás?


Várady Zsolt webfejlesztő 2002. márciusában hívta életre a tesztváltozatot, s még ez év áprilisában meg is kezdte a lap a működést. Az ötletgazda díjat is kapott az újszerű elgondolás sikeres megvalósításáért, a legnagyobb magyar nyelvű közösségi weboldal fejlesztéséért. A 2005-ös évben a dömpingszerű regisztrálások miatt szükségszerűvé vált az addig jól bevált rendszer és dizájn fejlesztése, így októberben lényegében komplett cserét eszközöltek az oldalon; a korábbi WiW név kibővült iWiW-re, mely nemzetközi babérokra törést sugallt, ugyanakkor a legfontosabb és legszembetűnőbb változás mégis a szolgáltatási szerződés megújulása volt. Rengeteg olyan funkciót építettek be, mely felhasználóbarátabbá, mi több -csalogatóbbá tette a platformot; többek között a többnyelvűség, az ismerősök csoportosításának lehetősége, apróhirdetési rendszer, képfeltöltési lehetőség, nyílt fórum, üzenőfal. A megújult rendszer exponenciális növekedésnek indult, rövid időn belül rengeteg új felhasználó regisztrálta magát, s hamarosan a taglétszám 640 000 főre duzzadt, a kapcsolatok száma 35 millióra rúgott, és ezek a számok radikálisan növekedtek, szinte napról-napra.

Ekkor érkezett fordulóponthoz az oldal, ugyanis a Magyar Telekom közel egymilliárd forintért felvásárolta a honlapot, bővítette a szerverállományt, illetve valamennyi tag kapott meghívót, mely által a korábbi látogatottsági rekord is megdőlt, és a regisztrált felhasználók száma elérte az egymillió főt. 2008-ban azonban történt valami, amely kezdte beárnyékolni az iWiW sikerét, mely ekkor még/már több, mint 4,7 millió tagot számlált. Hiába igyekezett lépést tartani az oldal a növekvő felhasználói igényekkel, valahogyan mindig egy hajszállal lemaradt, és a bevezetett újítások sem hozták meg a várt sikereket. A telefonos alkalmazás befuccsolt, és az sem hozta meg az internetezők kedvét, hogy ingyenessé tették annak használatát. Az utolsó léket a Facebook amerikai közösségi oldal vágta a magyar site korábban sikeresen sikló hajójába; 2010-re az előbbi behozhatatlanul leelőzte ugyanis az iWiW-et. A végleges csapás 2014-ben következett be, amikor a tulajdonos Magyar Telekom bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani az üzemeltetésre vonatkozó, éves szerződést, azaz beverték az utolsó koporsószeget is, és 2014. június 30-án, éjfél után pár perccel örök nyugovóra tért a korábban soha nem látott sikereket és látogatói számokat elért oldal. Öröm az ürömben, hogy az iWiW egyetlen felhasználójának sem kellett aggódnia amiatt, hogy a régi, kedves emlékek végleg elvesznek az oldal bezárása miatt. Lehetőséget kaptak ugyanis egy úgynevezett időkapszula aktiválására, mely lényegében a komplett személyes adatlap elmentését jelentette valamennyi üzenettel, képpel, ismerősök kontaktlistájával együtt, mindezt egy egyszerű .zip formátumban. Az adatokat egy .csv fájlban is megkapta az illető, amivel Excel-táblába lehetett konvertálni az információkat, illetve könnyedén importálhatóak voltak a levelezőprogramok kontaktjai közé, vagy akár egy naptárba is. Ez esetben a fájl eredetének az UTF-8 formátumot kell megadni, határoló jelnek pedig a pontosvesszőt. 
A diadalmenet csúfos hanyatlása óta eltelt közel 5 év alatt szakértők, és laikusok egyaránt hasonló véget jósoltak a Facebooknak, ám úgy tűnik, ez a bukás még várat magára, sőt az iWiW korábbi versenytársa egyre csak növekszik, egyre nagyobb mértékben tágul a befolyása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése