keresés

2019. április 12., péntek

Online videoszolgáltatások, avagy egyedül mindenkivel


Mit lehet tudni az új, online videoszolgáltatókról? Mi a Netflix és a többi streaming-szolgáltató lényege? Hogy hatnak a kultúrafogyasztási szokásainkra?

A streaming filmezésnek rengeteg előnye van: minőségi tartalmakat nyújt elérhető áron (egy átlagos TV előfizetés áráért), mindenféle felesleges reklám, szünet, és körítés nélkül. Más szóval szórakozunk, nem bosszankodunk. De beszélnünk kell a hátrányairól is. A XXI. századi kultúrafogyasztás átalakításában nagy szerep jutott ezeknek a fizetős, friss filmeket és sorozatokat kínáló csatornáknak. Ma már teljesen elfogadott és sajnos egyre elterjedtebb, hogy egy család tagjai különböző csatornákat néznek a saját gépeiken, telefonjaikon. Vagyis apa akciófilmet néz a telefonján, anya romantikus sorozatot a laptopján, a gyerek pedig egy Marvel-filmet a saját készülékén. Mindeközben egy szó sem hangzik el közöttük és eltelik az este, eltelik a szerda, a csütörtök, majd a hét vége is és az egész gyerekkor. Persze lehetne ezt jól is csinálni, együtt nézni valamit korlátozott időben. Nagyon könnyű azonban engedni a kísértésnek, egyedül leülni és megnézni 2-3 epizódot is egy-egy népszerű, felkapott sorozatból, rá sem nézni a könyvünkre, hozzá sem szólni a társunkhoz, gyerekünkhöz. A streaming oldalak a társadalmi elidegenedés következő lépcsőfokait jelentik, mert már nem csak pár percre, félórácskára felejtjük magunkat a neten, mint mondjuk a Facebook vagy a Pinterest  böngészése esetén, hanem órákra. Ha hajlamosak vagyunk könnyen rászokni valamire és szeretjük a jó filmeket, akkor a sorozatjunkie-ság fenyegető árnya ránk vetül - én már csak tudom.


Itthon hol a Netflix?


Jó ideje köztudomású, hogy a hagyományos tévézés elavult, mert ki böngészné a meghatározott kínálatú csatornákat, ha maga is összeállíthatja a számára kedves műsort? Ma már az a fogyasztók fő szempontja, hogy kedvenc sorozatukat akkor és ott nézhessék meg, amikor csak akarják. A változásnak köszönhetően egy új fogyasztási szokás is megjelent, a „binge viewing”, azaz „filmhabzsolás”, mert a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a függők, rajongók, sorozatfalók egy ültő helyükben végignézzék a sorozatokat. A SVoD-szolgáltatás lényege (havi díjas házi videotéka), hogy a felhasználó úgy érezze, az ő kezében van a döntés. A havi vagy éves előfizetésért kapott folyamatosan frissülő, abszolút up to date adatbázis a választási lehetőségek végtelen sorát kínálja a nézőknek.
Kis hazánk némileg lemaradt az online tartalomszolgáltatók használatában. Míg nyugatabbra már tízen éve dúl a Netflix-láz, porosodnak a tévék és minden kis falu naprakész a legújabb sorozatokban, itthon egy Big Brother vagy egy török románc-széria könnyen ráver egy új Marvel filmre. Miért? A válasz olyan egyszerű, amilyen szomorú: az idegen nyelv hiánya. A Netflixen elvétve találunk csak szinkronizált, vagy magyar feliratos filmeket. Nézhetjük angolul, vagy lengyelül és kaphatunk hozzá angol feliratot, de magyarul csak elvétve. Amíg a nyelvtanulásban nem zárkózunk fel (lassan már a világ összes fejlett országához), addig nem lesznek nálunk Netflix- vagy Amazon-rajongók. Ez sem lenne baj, ha a Netflix-nézése helyett kirándulnánk, vagy kiállításokra járnánk, de sajnos nem így van.

Nézzük, amit akarunk

A filmes streaming szolgáltatás során nem töltjük le a filmeket, hanem egy távoli szerverről nézzük. Mindig csak pár percnyi van a filmből az eszközünkön, nem tároljuk a filmeket. Élő adás internetes közvetítése a streaming szolgáltatás, a felvett műsor online, de nem valós idejű közvetítése.
A VOD szolgáltatás lényege, hogy azt nézzük, amit akarunk, akkor, amikor akarjuk. Az online videotéka előfizetések száma folyamatosan nő, a SVoD (streaming online) a fiatalok között a legnépszerűbb.
Ha viszont találunk egy magyar nyelvű/feliratos tartalmat sugárzó online filmszolgáltatót, előfizetéssel könnyen az ölünkbe hullhat a friss filmek, sorozatok színe java. Mi ezzel a baj? Semmi, feltéve ha ki tudunk lépni a komfort zónánkból, a magyar ugyanis  - minden rosszindulat nélkül -, de ahhoz szokott, hogy letölt, lelop, leemel. Ennek viszont lassan vége, és bizony rá kell áldoznunk azt a kis pénzt az előfizetésre, ha friss tartalmakat akarunk nézni.
Ha előfizetünk, azonnal jó minőségben nézhetjük filmjeinket, sorozatainkat, nincs hűségidő, és bármikor lemondhatjuk a szolgáltatást. A legjobb, hogy nincsenek reklámok és kötött műsorprogram sem.
Képtalálat a következőre: „hbo go”
Mik a lehetőségeink? Itt van például a nagyon olcsó, de széles és friss filmes tartalmat kínáló HBOGo. Fix havidíj ellenében (nincs 2000 Ft) előfizethető és bárhol nézhető, ahol van internet. Egy előfizetésért maximum 2 ember nézheti, akár két külön helyszínen, egymástól távol, csak a jelszót kell ismerniük mindkettőjüknek. Filmek és az HBO saját gyártású sorozatai érhetők el állandóan megújuló repertoárral. Van HD felbontás és a félbehagyott filmlejátszást ugyanott folytatja. Választható magyar szinkron, eredeti hang és felirat is. Gyerekzár is beállítható a filmekhez. Újítása, hogy kábeltévés szolgáltatástól függetlenül is előfizethető.
Van külön Disney-videótáruk, ami kiegészíti a Netflix kínálatát, bár a Disney saját onlie videotéka fejlesztésébe fogott, így nem sokáig nézhetjük már az HBOGo-n a Marvel, Pixar, Dreamworks animációkat.
Fontos, hogy nem a tévés csatorna műsorát adják online, hanem folyamatosan frissülő kínálattal várják a nézőket. Népszerűségét a saját gyártású produkcióknak köszönheti főleg, pl. a Trónok harcának, vagy itthon a magyar Terápia és Társasjáték sorozatoknak.

Netflix

A legnagyobb online sorozat és filmnéző szolgáltatás a Netflix, ami a „jövő tévéjének” szerepére hajt. Sorozatait nem epizódonként, hanem évadonként teszi elérhetővé.
Palettája széles, a saját gyártású sorozatain kívül megtalálható pl. a Doktor House összes évada, Star Trek, Dexter, a Breaking Bad és az amerikai csatornákon most is futó sorozatok, pl. az Outlander, vagy a Lucifer. Ezekhez nem találunk magyar feliratot. A Netflixet havi előfizetésért, nyolc dollárért nézhetjük korlátlanul. Ha viszont több készüléken szeretnénk elérni a szolgáltatást, az ár emelkedni fog. Jelenleg kb. 139 millió regisztrált felhasználója van a világon, akik havonta több mint egymilliárd órányi tévés felvételt és filmet néznek rajta. Európába 2012-ben tört be, először az Egyesült Királyságba. Legnagyobb riválisát, az HBO-t bevételeiben már utolérte a cég.
Képtalálat a következőre: „netflix sorozat”
Sorozatainak minőségével mindenki, még a kritikusok is, elégedettek. A Netflixnél egy appot kell telepítenünk a Smart TV-re, de a legtöbb TV esetében már gyárilag ott van a Netflix appja a menüben. A weboldalon érdemes kezdeni a regisztrációt és utána beállítani a TV-n a Netflix fiókunkat. Így fogjuk elérni azt a több ezer filmet és sorozatot, amit a csatorna kínál.

A Netflix legnagyobb kihívója a Disney - családbarát, reklámmentes filmekkel szállna be a konkurencia harcba - és az Amazon Prime, ami kisebb választékkal, kisebb havidíjjal, és persze magyar felirat nélkül megy a piacra. Itt dominánsabb a nemzetközi jelleg, mert akár kínai szinkronnal is nézhetünk filmeket. Az Amazonnál alapértelmezett beállítás a „help”, így a filmnézés közben is kaphatunk plusz információkat az alkotásról. Éves előfizetési díja 99 dollár.

Az USA-ban a legnépszerűbb streaming oldalak közé tartozik a Netflix mellett a Hulu és az Amazon, mindnek más más a karaktere. A legtöbben egyszerre többre fizetnek elő, mert még így is jobban megéri, mint a kábelszolgáltatás díja. A Hulu ingyen kínál sorozatokat, filmeket, de az ingyenességért cserébe el kell viselni a reklámokat. A Hulu plus havi 8 dollárért több alkotást kínál és így már telefonon és tableten is nézhető.--

Minden szolgáltató másban jó: a Netflixé a legszélesebb kínálat (kb. 100 000 film és sorozat), plusz itt vannak saját gyártású díjnyertes sorozatai (pl. House of Cards), de a legújabb részeket nem a Netflixen találja meg az ember. Itt inkább a korábbi teljes évadokat élvezhetjük.
A Hulun kevesebb a sorozat, de a legújabb részek a (tévés) premierrel egy időben kerülnek fel.
A Telekom is beindította néhány éve a saját streaming csatornáját Moziklub néven. Eleinte csak a Telekom ügyfelei vehették igénybe, de mára már – mint a HBOGo esetében – online regisztrálhat a több ezer online magyar és külföldi filmre és sorozatra. A Telekom megállapodást kötött a Foxszal, hogy népszerű sorozatai új részei is megtekinthetőek legyenek a Moziklubon. 
A legfrissebb, hatalmas érdeklődést kiváltó hír, hogy ez év ősztől az Apple is elindítja tévéjét Apple TV+ néven. Reklámmentesre tervezik, több mint 100 országban lesz elérhető. Sok celebet és sztárt nyertek meg maguknak, akik szívesen hirdetik az új streaming csatornát. Többek közt Oprah, Bill Murray, Jennifer Aniston. 2 miliárd dollárt invesztálnak saját gyártású műsorokra, hogy méltó konkurenciái legyenek a Netflixnek vagy az Amazonnak.  
https://www.hwsw.hu/hirek/55051/netflix-szabalyozas-tartalomszolgaltatas-internet-netsemlegesseg-mediaszabalyozas.html

https://pcworld.hu/eletmod/nezunk-mint-a-moziban-vod-korkep-224257.html.

https://liget.ro/studio/sorozatnezes-legalisan-n-mit-kinal-nekunk-a-netflix-az-hbo-go-es-az-amazon-prime)

https://24.hu/kultura/2019/01/06/rengeteg-sorozat-miatt-erdemes-varni-az-evet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése