keresés

2019. április 12., péntek

Online videoszolgáltatások, avagy egyedül mindenkivel


Mit lehet tudni az új, online videoszolgáltatókról? Mi a Netflix és a többi streaming-szolgáltató lényege? Hogy hatnak ezek a csatornák kultúrafogyasztási szokásainkra? Hova tudnak még fejlődni az online videomegosztók?
A legújabb hír, hogy a Disney Co. új streaming szolgáltatással próbálja befogni a Netflixet. Az idén induló családbarát, reklámmentes platformon Disney, Pixar, Marvel, Star Wars filmeket is nézhetnek a Netflixtől átcsábított nézők.



A streaming filmezésnek rengeteg előnye van, többek között például minőségi tartalmakat nyújt elérhető áron (egy átlagos TV előfizetés áráért), mindenféle felesleges reklám, szünet, és körítés nélkül. De beszélnünk kell a hátrányairól is! A XXI. századi kultúrafogyasztás átalakításában nagy szerep jutott ezeknek a fizetős, friss filmeket és sorozatokat kínáló platformoknak. Ma már teljesen elfogadott és sajnos egyre elterjedtebb, hogy egy család tagjai különböző csatornákat néznek a saját gépeiken, telefonjaikon. Vagyis apa akciófilmet néz a telefonján, anya romantikus sorozatot a laptopján, a gyerek pedig egy Marvel-filmet a saját készülékén. Mindeközben egy szó sem hangzik el közöttük és eltelik az este, eltelik a szerda, a csütörtök, majd a hét vége is és az egész gyerekkor. Persze lehetne ezt jól is csinálni, együtt nézni valamit korlátozott időben. Nagyon könnyű azonban engedni a kísértésnek, egyedül leülni és megnézni 2-3 epizódot is egy-egy népszerű, felkapott sorozatból, rá sem nézni a könyvünkre, hozzá sem szólni a társunkhoz, gyerekünkhöz. A streaming oldalak a társadalmi elidegenedés következő lépcsőfokait jelentik, mert már nem csak pár percre, félórácskára felejtjük magunkat a neten, mint mondjuk a Facebook vagy a Pinterest  böngészése esetén, hanem órákra. Ha hajlamosak vagyunk könnyen rászokni valamire és szeretjük a jó filmeket, akkor a sorozatjunkie-ság fenyegető árnya ránk vetül - én már csak tudom.


Itthon hol a Netflix?

Jó ideje köztudomású, hogy a hagyományos tévézés elavult, mert ki böngészné a meghatározott kínálatú csatornákat, ha maga is összeállíthatja a számára kedves műsort? Ma már az a fogyasztók fő szempontja, hogy kedvenc sorozatukat akkor és ott nézhessék meg, amikor csak akarják. A változásnak köszönhetően egy új fogyasztási szokás is megjelent, a „binge viewing”, azaz „filmhabzsolás”, mert a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a függők, rajongók, sorozatfalók egy ültő helyükben végignézzék a sorozatokat. A SVoD-szolgáltatás lényege (havi díjas házi videotéka), hogy a felhasználó úgy érezze, az ő kezében van a döntés. A havi vagy éves előfizetésért kapott folyamatosan frissülő, abszolút up to date adatbázis a választási lehetőségek végtelen sorát kínálja a nézőknek.
Kis hazánk némileg lemaradt az online tartalomszolgáltatók használatában. Míg nyugatabbra már tízen éve dúl a Netflix-láz, porosodnak a tévék és minden kis falu naprakész a legújabb sorozatokban, itthon egy Big Brother vagy egy török románc-széria könnyen ráver egy új Marvel filmre. Miért? A válasz olyan egyszerű, amilyen szomorú: az idegen nyelv hiánya. A Netflixen elvétve találunk csak szinkronizált, vagy magyar feliratos filmeket. Nézhetjük angolul, vagy lengyelül, kaphatunk angol feliratot is, de szinkronizált filmek alig vannak fent. Amíg a nyelvtanulásban nem zárkózunk fel (lassan már a világ összes fejlett országához), addig nem lesznek nálunk Netflix- vagy Amazon-rajongók. Ez sem lenne baj, ha a Netflix-nézése helyett kirándulnánk, vagy kiállításokra járnánk, de sajnos nem így van.


Nézzük, amit akarunk

A filmes streaming szolgáltatás során nem töltjük le a filmeket, hanem egy távoli szerverről nézzük. Mindig csak pár percnyi van a filmből az eszközünkön, nem tároljuk a filmeket. Élő adás internetes közvetítése a streaming szolgáltatás, a felvett műsor online, de nem valós idejű közvetítése.
A VOD szolgáltatás lényege, hogy azt nézzük, amit akarunk, akkor, amikor akarjuk. Az online videotéka előfizetések száma folyamatosan nő, a SVoD (streaming online) a fiatalok között a legnépszerűbb.
Ha viszont találunk egy magyar nyelvű/feliratos tartalmat sugárzó online filmszolgáltatót, előfizetéssel könnyen az ölünkbe hullhat a friss filmek, sorozatok színe java. Mi ezzel a baj? Semmi, feltéve ha ki tudunk lépni a komfort zónánkból, a magyar ugyanis  - minden rosszindulat nélkül -, de ahhoz szokott, hogy letölt, lelop, leemel. Ennek viszont lassan vége, és bizony rá kell áldoznunk azt a kis pénzt az előfizetésre, ha friss tartalmakat akarunk nézni.
Ha előfizetünk, azonnal jó minőségben nézhetjük filmjeinket, sorozatainkat, nincs hűségidő, és bármikor lemondhatjuk a szolgáltatást. A legjobb, hogy nincsenek reklámok és kötött műsorprogram sem.
Képtalálat a következőre: „hbo go”
Mik a lehetőségeink? Itt van például a nagyon olcsó, de széles és friss filmes tartalmat kínáló HBOGo. Fix havidíj ellenében (nincs 2000 Ft) előfizethető és bárhol nézhető, ahol van internet. Egy előfizetésért maximum 2 ember nézheti, akár két külön helyszínen, egymástól távol, csak a jelszót kell ismerniük mindkettőjüknek. Filmek és az HBO saját gyártású sorozatai érhetők el állandóan megújuló repertoárral. Van HD felbontás és a félbehagyott filmlejátszást megjegyzi és ugyanonnan folytatja. Választható magyar szinkron, eredeti hang és felirat is. Gyerekzár is beállítható a filmekhez. Újítása, hogy kábeltévés szolgáltatástól függetlenül is előfizethető.
Van külön Disney-videótáruk, ami kiegészíti a Netflix kínálatát, bár a Disney saját onlie videotéka fejlesztésébe fogott, így nem sokáig nézhetjük már az HBOGo-n a Marvel, Pixar, Dreamworks animációkat.
Fontos, hogy nem a tévés csatorna műsorát adják online, hanem folyamatosan frissülő kínálattal várják a nézőket. Népszerűségét a saját gyártású produkcióknak köszönheti főleg, pl. a Trónok harcának, vagy itthon a magyar Terápia és Társasjáték sorozatoknak.


Netflix

A legnagyobb online sorozat és filmnéző szolgáltatás a Netflix, ami a „jövő tévéjének” szerepére hajt. Sorozatait nem epizódonként, hanem évadonként teszi elérhetővé.
Palettája széles, saját gyártású sorozatain kívül megtalálható pl. a Doktor House összes évada, Star Trek, Dexter, a Breaking Bad és az amerikai csatornákon most is futó sorozatok, pl. az Outlander, vagy a Lucifer. Ezekhez nem találunk magyar feliratot. A Netflixet havi előfizetésért, nyolc dollárért nézhetjük korlátlanul. Ha viszont több készüléken szeretnénk elérni a szolgáltatást, az ár emelkedni fog. Jelenleg kb. 139 millió regisztrált felhasználója van a világon, akik havonta több mint egymilliárd órányi tévés felvételt és filmet néznek rajta. Európába 2012-ben tört be, először az Egyesült Királyságba. Legnagyobb riválisát, az HBO-t bevételeiben már utolérte a cég.
Képtalálat a következőre: „netflix sorozat”
Sorozatainak minőségével mindenki, még a kritikusok is, elégedettek. A Netflixnél egy appot kell telepítenünk a Smart TV-re, de a legtöbb TV esetében már gyárilag ott van a Netflix appja a menüben. A weboldalon érdemes kezdeni a regisztrációt és utána beállítani a TV-n a Netflix fiókunkat. Így fogjuk elérni azt a több ezer filmet és sorozatot, amit a csatorna kínál.

A Netflix legnagyobb kihívója a Disney - családbarát, reklámmentes filmekkel szállna be a konkurencia harcba - és az Amazon Prime, ami kisebb választékkal, kisebb havidíjjal, és persze magyar felirat nélkül megy a piacra. Itt dominánsabb a nemzetközi jelleg, mert akár kínai szinkronnal is nézhetünk filmeket. Az Amazonnál alapértelmezett beállítás a „help”, így a filmnézés közben is kaphatunk plusz információkat az alkotásról. Éves előfizetési díja 99 dollár.

Az USA-ban a legnépszerűbb streaming oldalak közé tartozik a Netflix mellett a Hulu és az Amazon, mindnek más más a karaktere. A legtöbben egyszerre többre fizetnek elő, mert még így is jobban megéri, mint a kábelszolgáltatás díja. A Hulu ingyen kínál sorozatokat, filmeket, de az ingyenességért cserébe el kell viselni a reklámokat. A Hulu plus havi 8 dollárért több alkotást kínál és így már telefonon és tableten is nézhető.

Minden szolgáltató másban jó: a Netflixé a legszélesebb kínálat (kb. 100 000 film és sorozat), plusz itt vannak saját gyártású díjnyertes sorozatai (pl. House of Cards), de a legújabb részeket nem a Netflixen találja meg az ember. Itt inkább a korábbi teljes évadokat élvezhetjük.
A Hulun kevesebb a sorozat, de a legújabb részek a (tévés) premierrel egy időben kerülnek fel.
Ha hazai vizekre evezünk, láthatjuk, hogy a Telekom is beindította saját streaming csatornáját Moziklub néven. Eleinte csak a Telekom ügyfelei vehették igénybe, de mára már – mint a HBOGo esetében – online regisztrálhat a több ezer online magyar és külföldi filmre és sorozatra. A Telekom megállapodást kötött a Foxszal, hogy népszerű sorozatai új részei is megtekinthetőek legyenek a Moziklubon. 
A legfrissebb, hatalmas érdeklődést kiváltó hír, hogy ez év ősztől az Apple is elindítja tévéjét Apple TV+ néven. Reklámmentesre tervezik, több mint 100 országban lesz elérhető. Sok celebet és sztárt nyertek meg maguknak, akik szívesen hirdetik az új streaming csatornát. Többek közt Oprah, Bill Murray, Jennifer Aniston. Két miliárd dollárt invesztálnak saját gyártású műsorokra, hogy méltó konkurenciái legyenek a Netflixnek vagy az Amazonnak.  


A nagy Netflix-csapda - hwsw.hu (2016. január 19.)
Melyik a legjobb streamszolgáltatás? - PCWorld (2017. február 20.)
Sorozatnézés legálisan - liget.ro (2018. június 3.)
Rengeteg sorozat miatt érdemes várni az évet - 24.hu (2019. január 6.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése