keresés

2019. december 16., hétfő

A Facebook másik arca

Vannak, akik szeretik, vannak, akik utálják és vannak, akik közömbösen vállat vonnak, ha szóba
kerül, de az biztos, hogy a közösségi oldalak között még mindig övé a vezető szerep. A Facebook az idén lett 15 éves. Felhasználóinak száma ma már több milliárdra tehető, fiatalabbtól az idősebb korosztályig sokan rendelkeznek saját profillal. A legtöbben napi szinten több órát töltenek fenn az oldalon, sokszor a munkahelyen és utazás közben is facebookoznak. Ezt az utcára kilépve mi is azonnal megtapasztalhatjuk, hiszen már a buszmegállóban találkozunk telefonjaikba elmerülő emberekkel, akik éppen valamelyik ismerősükkel chatelnek, vagy a legújabb bejegyzéseket olvasgatják. Fontos azonban felhívni a figyelmet a veszélyekre is, mivel az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy amennyit ad, annyit el is vehet, főleg attól, aki nem elég elővigyázatos. 


Szokták mondani, aki nincs fenn a Facebookon az nem is létezik. Természetesen ez nem igaz, de az tény, hogy ma már csaknem mindenütt jelen van, sokszor olvashatjuk „Kövess bennünket a Facebookon!”, vagy Csatlakozz hozzánk a Facebookon!” felszólításokat. Arról nem is beszélve, hogy szinte már minden cégnek, intézménynek, politikai pártnak, civil szervezetnek és ismert embernek van saját oldala, amin keresztül információkat oszt meg, és kapcsolatot tart a követőivel. Szóval valóban, ha valaki nem akar lemaradni kénytelen csatlakozni. De mielőtt regisztrálnánk, előtte mindenképpen  érdemes alaposabban megismernünk. 




Mitől jó és szerethető a Facebook 

Az egyik pozitívuma a Facebookon való jelenlétnek a kapcsolatépítés. Megkereshetünk régi ismerősöket, családtagokat, akikkel újra felvehetjük kapcsolatot, vagy csatlakozhatunk különböző számunkra szimpatikus csoportokhoz, ahol új ismeretségre tehetünk szert. A témával foglalkozó kutatók azt is megállapították, hogy az olyan félénk és visszahúzódó emberek számára, akik a hagyományos módon képtelenek kapcsolatot kialakítani, megkönnyítheti a kommunikációt. Amit még mindenképpen kiemelhetünk az oldallal kapcsolatban az a rengeteg információ amihez szabadon hozzá juthatunk, bármikor amikor bejelentkezünk. A hírfolyamot végig görgetve több fontos témában írt cikket és egyéb érdekes bejegyzést olvashatunk, amiket, ismerőseinkkel is meg tudunk osztani. Továbbá értesülhetünk különböző rendezvényekről, mondjuk kedvenc színházunk legújabb előadásáról. De élőben is nyomon követhetünk adásokat, erre jó példa a Vígszínház projektje a VígLive. Az előnyei mellett, azonban bőven akadnak veszélyei is amivel évek óta foglalkoznak különböző oldalakon, és számtalan írás is megjelent a témában.


Mitől lehet káros és veszélyes

Több kutatás megállapította, hogy a Facebook valóban káros lehet a mentális egészségre és nem csak a fiatal generációt érinthetik az olyan problémák, mint a depresszió, szorongás, stressz, rossz hangulat, álmatlanság vagy akár függőség. Ezzel a témával kapcsolatban a tavalyi évben a BBC Future oldalán megjelent egy több kutatást összefoglaló cikk, ami igyekezett kiemelni a legfontosabb problémákat. Az egyik ilyen faktor a stressz, amit az oldal használata növelhet vagy csökkenthet attól függően, hogy mit csinálunk éppen. Egy 2014-ben készült tanulmányban pedig a kutatók arra jutottak, hogy egy negatív vagy pozitív tartalmú bejegyzés a hangulatunkat is jelentősen befolyásolhatja. Ennél súlyosabbak azonban az olyan tényezők, mint a depresszió, a szorongás és az önértékelési zavar, ami a felhasználók közül főképp a fiatalabb nőket és a kamaszokat érinti. Emellett egyeseknél szerencsejáték és drogfüggőséghez hasonló állapot is kialakulhat. Ezeken kívül a Facebook használatának további veszélyei lehetnek a hamis profillal megkörnyékező csalók és szexuális ragadozók, a bejegyzések és a privát üzenetek esetleges megfigyelése, vagy személyes adataink felhasználása. A többféle visszaélések közül a leggyakoribb és legsúlyosabb következményekkel járók lehetnek a képmegosztással és az online zaklatással kapcsolatosak.


Ha egy kép rossz kezekbe kerül 

Az emberek nagy része szereti megosztani élete örömteli eseményeit családjával és barátaival egyaránt. Legyen szó mondjuk egy gyermek érkezéséről, születésnapról, sikeres érettségiről, esküvőről, egy szép nyaralásról, vagy akár egy jól sikerült családi összejövetelről. Nincs ez másként az online platformokon sem, ahol mi is napi szinten találkozunk ilyen tartalmú posztokkal, melyeket mi is szívesen nézegetünk és lájkolunk. Sajnos azonban tisztába kell lennünk azzal, ha valaki megoszt egy személyes képet a Facebookon számolnia kell vele, hogy esetleg olyan felhasználóhoz is eljut, akihez nem kéne. A Techwalla oldalán olvasható cikkben a következő veszélyekre hívták fel ezzel kapcsolatban a figyelmet. Az egyik talán a leggyakrabban előforduló eset, amikor kisebb vagy nagyobb cégek a közösségi oldalakon található képeket használják fel saját reklámjaikhoz, természetesen a felhasználók engedélye nélkül. Így tette ezt egy cseh üzlet tulajdonosa is, aki egy amerikai család képével reklámozta boltját. Ennél azonban rosszabb helyzetbe kerülhetnek azok a felhasználók, akik képe valamilyen illegális oldalon köt ki, mondjuk egy prostituáltakat közvetítő honlapon, vagy esetleg személyiség tolvajok kezébe kerül. De az is nagy bajt okozhat, ha egy olyan kép kerül fel az oldalra, amin éppen valamilyen illegális tevékenységben vesz valaki részt, mint például a drogfogyasztás. Továbbá arra sem árt ügyelni, hogy alkoholos állapotban ne nagyon fotózkodjunk, mert a későbbiekben egy ilyen Facebookra feltöltött kép rengeteget árthat. Fontos, hogy az otthonunkban vagy nyaralásunkkor készített képeket is körültekintően kezeljük, ugyanis a túl sok információt tartalmazó fotó is visszaélésre adhat lehetőséget. Az Observeren megjelent cikk is ezt a témát veszi górcső alá, kiemelve az újonnan megvásárolt lakások kulcsairól posztolt képek veszélyeit. 


Ha lehet ne posztolj képeket a gyermekedről 

A gyermekek biztonságáért a szülők felelnek. A magyar jogszabályok előírják, hogy a szülőknek védeniük kell a gyermekek jogait, így az ő kezükben van a döntés arról, hogy megosztanak-e képeket róluk közösségi oldalukon, vagy sem. Erről olvashatunk a Pszichoforyou Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel készített interjújában is. Sok szülő sajnos szereti a gyermekéről készült képeket kiposztolni, ami egy olyan felhasználó esetében, akinek több száz ismerőse van, nagyon veszélyes, ugyanis soha nem lehet tudni, hogy az egyik ismerős, akit nem is biztos, hogy olyan jól ismer, nem fogja-e illetéktelen kezekbe juttatni. Több gyermek fotójával éltek már vissza kiberbűnözők, vagy bukkantak fel pedofilok által látogatott oldalakon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a legnagyobb odafigyeléssel járjunk el, és a képeket inkább csak egy zárt csoportba osszuk meg.

                        



Hogyan védjük képeinket 

Számtalan cikkben szolgálnak biztonsági tanácsokkal a közösségi oldalakat használók számára. A PC World egy korábbi cikkében pontokba szedte mire érdemes figyelnünk. Fontos, hogy a lehető legkevesebb személyes információt osszuk meg magunkról, és ügyeljünk arra, hogy kiket jelölünk vissza ismerősnek. Mielőtt feltöltünk egy képet gondoljuk át alaposan, mivel ismerőseink között ott lehetnek munkatársaink, tanáraink vagy akár a főnökünk is. De vigyáznunk kell a közösségi oldalakon vadászó bűnözőkkel, mivel a többségük könnyedén fel tudja törni bármelyik felhasználó oldalát. A fent leírtakat figyelembe véve, mindenképpen gondoljuk át alaposan, hogy kivel  és mit osztunk meg, mert ahogy szokták mondani, ami egyszer felkerül az internetre, az ott is marad.


Cyberbullying a zaklatás új formája 

Amanda Todd, Megan Meier, Ryan Halligan, Taylor Alesana. Történetük bejárta a világot, és emberek millióit megrendítve egy új, de annál veszélyesebb jelenségre hívta fel a figyelmet. A cyberbullying az internet robbanásszerű elterjedésével vált súlyos szociális problémává, és ma már alig akad olyan felhasználó, akit közösségi oldalán legalább egyszer nem ért volna, valamilyen negatív, sértő hozzászólás vagy üzenet. Számtalan cikk, kutatás foglalkozik vele, és 2012 óta minden év június harmadik péntekje a Stop Cyberbullying Day, vagyis az internetes zaklatás elleni nemzetközi nap. De mi is pontosan a cyberbullying?  A cyberbullying olyan ismétlődő, szándékosan véghez vitt agresszív cselekedet, amely elektronikus eszközök közvetítésével valósul meg azzal a céllal, hogy kárt, sérelmet, fájdalmat okozzon másoknak, olvasható az ELTE kutatóinak beszámolójában. Bár sokan úgy vélik, hogy az online zaklatás elsősorban a Z-generációt érinti, a kutatások azt mutatják, hogy az idősebb felhasználók körében is gyakori jelenség. 


Áldozatok és elkövetők 

Az ELTE kutatói hét csoportba sorolták a cyberbullying megnyilvánulási formáit. Az első a lángháború, vagyis amikor dühös, trágár nyelvezet használatával veszekedést szítanak egy felhasználó ellen. Második a gyakran alkalmazott befeketítés, amikor hírnévrontásra alkalmas pletykákat terjesztenek. Ezt követi a kiközösítés; kibeszélés; személyiséglopás; becsapás, amikor az elkövető megtévesztéssel jut hozzá az áldozat személyes adataihoz, vagy a sexting, a szexuális tartalmú képek, üzenetek küldése más felhasználóknak provokáció céljából. Az ELTE Pszichológiai Intézetének kutatása online adatfelvétellel történt, a kérdőívet a 444.hu-n és a GameStar online-on reklámozták. A legfiatalabb válaszadó 14, a legidősebb 50 éves volt. Az eredmények azt mutatták, hogy az elkövetők között több volt a férfi, míg az áldozatok nagy része inkább nő. Az elkövetők többnyire a bántalmazás nyílt formáit részesítették előnybe, de az áldozatok nyílt és privát zaklatást is tapasztaltak. Ebben és korábbi kutatásokban is megállapították, hogy áldozatok többsége nem kért segítséget, általában mert szégyellt beszélni az őt ért zaklatásról, akik még is kértek, azok is csak a barátaiktól. További fontos megállapítása volt a kutatásnak, hogy mind az áldozatok, mind az elkövetők tapasztalták a depresszió és a szorongás tüneteit.


Cyberbullying és a Z-generáció 

Sajnos a cyberbullying jelenség legjobban a serdülő korosztályt veszélyezteti. A Z-generáció tagjait szokás digitális bennszülötteknek is nevezni, mivel ők az internet világába nőttek fel, állandó használói, és szinte minden közösségi oldalon jelen vannak. Éppen ezért nem igazán érzik az online lét veszélyeit. Sokkal elővigyázatlanabbak, könnyebben manipulálhatók, és persze sokkal érzékenyebbek is. Ilyen volt Amanda Todd is, az a kanadai 15 éves lány, aki YouTube-ra feltöltött segélykérő videója után öngyilkosságot követett el 2012-ben. Sajnos nem ő volt az első, és nem is az utolsó áldozata az online zaklatásnak. Amerikai statisztikák szerint átlagosan 7 percenként zaklatják valamelyik gyereket az online térben. A UNICEF felméréséből pedig az derült ki, hogy Magyarországon minden 3. gyermeknek volt már része internetes zaklatásban. Az idősebbekhez hasonlóan a fiatalok nagy része sem kér segítséget. Ennek okai egyrészt a szülők reakciójától való félelem, hogy mit fognak róla gondolni, vagy csalódnak-e benne. A másik a szégyenérzet, mivel nagyon sokan azonosulnak az alaptalanul rájuk sütött bélyeggel. 


                     



Mit tegyünk, ha zaklatnak 

Lehetőségünk van törölni vagy letiltani az illetőt, de ha súlyosabb, mondjuk gyűlöletkeltő vagy fenyegető tartalmakat észlelünk mindenképpen jelentsük. A Facebook és a Yale Egyetem erre a célra hozta létre a Bullying Prevention Hub-ot, ahol a fiatalkorúak, szülők és pedagógusok kérhetnek segítséget. Itthon a fiatalok számára rendelkezésre áll a Kék Vonal lelkisegély-vonala, amely éjjel, nappal hívható. Továbbá az NMHH Hotline oldalán is lehet online, vagy telefonos bejelentést tenni. 


Mire figyeljen az, aki mégis szeretne regisztrálni 

A fenn leírt veszélyeket figyelembe véve mindenképpen érdemes megfogadni a szakemberek tanácsát, és igyekezzünk minél tudatosabban használni az oldalt. Figyeljünk a biztonsági beállításokra, mint például a helyadatokra vonatkozó információk vagy a továbbított adatok, de azt is gondoljuk meg, hogy kiknek engedjük megtekinteni profilunkat. Mindazonáltal fontos az is, hogy milyen információkat adunk meg magunkról, milyen képeket töltünk fel, milyen bejegyzéseket írunk és mit osztunk meg, de arra is érdemes figyelni, hogy mit és hogyan kommentelünk. Továbbá lényeges, hogy megtanuljuk szűrni az információkat, mivel rengeteg az álhír. Ha ezekre oda figyelünk és igyekszünk jól és tudatosan használni, akkor a Facebook tényleg egy hasznos és nagyszerű oldal, ahol igazán jó közösségek tagjai lehetünk.


Források:
















Képek:

Kép 2





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése