keresés

2019. december 12., csütörtök

A Huawei és az Egyesült Államok kapcsolata az amerikai-kínai kereskedelmi háború fényében III. rész: Bizonytalan jövő

2019. májusában az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja új szintre lépett, amikor az amerikai kormányzat embargót adott ki, melyben megtiltotta amerikai cégeknek, hogy kínai cégekkel kereskedjenek, illetve technológiát osszanak meg. Ennek a világ második legnagyobb mobilgyártója, a Huawei az egyik legnagyobb vesztese, Kínán kívül ugyanis nem használhatják a Google szolgáltatáscsomagját. Ez a bejegyzés a Huawei körüli botrány októbertől történt legfontosabb eseményeit gyűjti össze.

(Az első rész itt,  a második rész itt olvasható.)


A szolgáltatásokban keresi a jövőt a Huawei nyugaton


November 12-én sajtótájékoztatót tartott a kínai vállalat Budapesten, melyen kifejezetten az európai, azon belül is a magyar piac volt a téma. A cég képviselői a vállalat rövidtávú terveiről és hosszútávú jövőképéről is beszéltek.
Az elhangzottak szerint a Huawei felkészült arra is, ha a későbbiekben sem használhatják a Google szolgáltatásait, alkalmazásait (GMS), a sajtóeseményen ezért beszéltek a Huawei saját szolgáltatás-csomagjáról, a HMS-ről (Huawei Mobile Services).
Képtalálat a következőre: „Huawei HMS”A Huawei AppGallery – mint alkalmazás-áruház – már régóta elérhető a Huawei és Honor mobilokon, azonban a jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak erre, a fejlesztők ugyanúgy feltölthetik alkalmazásaikat ide és a vállalat folyamatosan azon van, hogy minél több applikáció legyen elérhető az AppGalleryben. Ezenfelül megtalálhatók a Huawei Témák, Videó, Zene, Felhő, Pénztárca és Asszisztens szolgáltatások is a készülékeken, ezek mind a HMS részét képezik. A HMS-t Kínán kívül is több mint százmillió regisztrált felhasználó használja.

Az AppGallery-ben 15 milliónál is több alkalmazás elérhető, köztük több népszerű hazai program is, például a 24.hu vagy az index.hu saját applikációja, a Jófogás, különböző taxis appok vagy éppen az Időkép.
A Huawei célja, hogy minél több, a Google Play áruházban megtalálható applikáció felkerüljön az AppGallery-be is.

Hiába minden, az USA nem enged


Az amerikai kormány november 18-án harmadik alkalommal hosszabbította meg 90 nappal a Huawei érintő kereskedelmi tiltást, továbbra is rajta van a cég az USA-ra fenyegetést jelentő entitások listáján, így a vállalat továbbra is csak átmeneti licenszekkel dolgozhat együtt az amerikai cégekkel.
A Trump adminisztráció szerint Amerikában továbbra is használható a Huawei (és a ZTE) által kiépített infrastruktúra, amiről ha váltanának, az ott élő emberek hálózat nélkül maradnának. A legnagyobb kérdés, ami a felhasználókat leginkább érinti, az a Google helyzete. A 90 napos halasztással a Google továbbra is jelen lehet a forgalomban lévő Huawei eszközökön, azonban ez az új készülékekre továbbra sem vonatkozik, tehát a Mate 30 Pro nem kaphatja meg egyelőre a Google alkalmazásait.


Nem jutottak dűlőre



A Huawei november végén annyit közölt, hogy fejlesztőik gőzerővel dolgoznak a HarmonyOS-en és minél több új eszközükre ezt tervezik telepíteni, viszont azóta új hírt nem adott a vállalat a saját rendszerről, sem stratégiájukról. Egyelőre tehát maradt minden úgy, ahogy a korábbiakban volt. A 90 napos embargó 2020 január végén, február elején fog lejárni. Ha sikerül dűlőre jutnia a kormányoknak, akkor a márciusi MWC-n már újra komoly termékpalettát mutathat be a Huawei. Ha viszont nem jön össze a megegyezés, felhasználói oldalról nézve eléggé kérdéses a cég sorsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése