keresés

2019. december 13., péntek

A kiberbűnözés, mint az idősebb korosztályt fokozottan érintő veszély

Az internet világa, amellett, hogy rendkívül hasznos felületet szolgáltat, legalább ugyanakkora veszélyt tud jelenteni, különös mértékben a tapasztalatlanabb felhasználók, így az idősebb korosztály képviselői számára. 
Ezt a tapasztalatlanságot igyekeznek kihasználni az úgynevezett kiberbűnözők is. A kiberbűnözés, mint egy általános gyűjtőfogalom van számon tartva: ide sorolhatóak azok a bűncselekmények, melyek a számítógépek és a számítógépes rendszerek segítségével, valamint a számítógépek és hálózatok kárára kerülnek elkövetésre. A kiberügyekben az idősebb (55 év feletti) korosztály gyakran tájékozatlanabbnak tekinthető, azonban e jártasság hiánya felkészületlenné teszi őket az online világ veszélyeivel szemben.

A Kaspersky Security Bulletin jelentése

A témában mostanára rendkívül sok kutatást végztek, hogy pontosabban is felmérhessék a veszély súlyosságát. Egy ezek közül, melyet a Kaspersky Lab és a B2B International piackutató cég együtt folytatott, s amely kizárólag az 55 év felettiek online biztonságának megfigyelésével foglalkozott. A kutatás eredményei az ”Idősebbek és bölcsebbek, avagy mivel szembesülnek az 55 éven felüliek online?” című jelentésben szerepeltek: Az eredmények rámutattak a veszély mértékére, hiszen megállapították, hogy a korcsoport a legtöbb esetben nem viselkedik biztonságosan, és bizony gyakran válnak a különböző csalások áldozataivá.

A kutatásban való közreműködésre 12 546 felhasználót kértek fel. E vizsgált célcsoport online működését, szokásait feltérképezve kimutatásra került, hogy az idősebb generáció mondhatni vonzó célpont a kiberbűnözők számára. Egyre több 55 év feletti internet felhasználó vásárol, bankol és kommunikál a szeretteivel az online  keresztül, ezt azonban sajnos nagyrészt hatékony védelem nélkül teszik. Általában telepítésre került valamely vírusirtó, biztonsági szoftver számítógépeikre, de sokkal kevésbé jellemző, hogy biztonságosabbá teszik mobilkészülékeik használatát is, emellett sajnos kevésbé tudatosan is interneteznek (pl. böngészőprogramjuk biztonsági beállításait illetően). Emellett köreikben azt is ritkábbnak mondható, hogy igénybe vennék az eszközeikbe beépítésre került biztonsági funkciókat. Sajnos a mai napig általánosan gyakori az a nézet a felhasználók köreiben, hogy ha nem töltenek le illegális tartalmakat, akkor tulajdonképpen nincsenek is veszélyben.

Az idősebb generáció egyre széleskörűbben használja az internetet, ami rendkívül haszos tud lenni. Azonban amíg azt általában természetesnek és magától értetődőnek tekintjük, hogy gyermekeinket megtanítjuk a helyes és biztonságos internethasználatra, az idősekről sem szabad  e téren megfeledkezni. Sajnos az, hogy életük egyre több területén használják az internetet, tovább növeli kiszolgáltatottságukat is a kiberbűnözőkkel szemben.
A kutatás eredményei szerint az 55 év felettiek 94%-a rendelkezik e-mail fiókkal és küld üzeneteket rendszeresen, továbbá sokan intézik online mindennapi ügyeiket, illetve nagyobb valószínűséggel bonyolítják le pénzügyeit az interneten. Az 55 év felettiek 90%-a vásárol és használja az online bankolási lehetőségeket a kutatás szerint, mely tekintve, hogy az összes felhasználónál csak 84%-ot jelent, igen nagy értéknek számít.

Az igazi nagy problémát azonban az említett felhasználói népszerűség fényében, hogy ugyanezen időseknek mindössze nagyjából a fele (49%-a) aggódik a kockázati tényezők miatt, melyek pl. egy online vásárlás alkalmával veszélyeztethetik biztonságukat, és és nagy többségük (86%-uk) nem is feltételezi, hogy esetleg kiberbűnözés áldozatává válhatna. Elmondható tehát sajnos, hogy 40%-uk így nagy kockázati tényezőknek szolgáltatta ki magát azzal, hogy személyes pénzügyi adatokat osztott meg különböző nyilvános felületeken. Ez a számadat az összes felhasználóra nézve alacsonyabb értékű, mindössze 15% volt, így innen is kitűnhet ezen tapasztalatlanabb felhasználók fokozott veszélyeztetettsége.
Természetesen nagyszerű látni, hogy az idősebb korosztály igyekszik élni az online világ által nyújtott rengeteg lehetőséggel, különösen ami a gördülékeny és gyors vásárlást, ügyintézést, a szeretteikkel való kapcsolattartást illeti. Azonban sajnos konkrét személyes tapasztalatok is megerősítették a fentebb említetteket: Ugyanezen  jelentés szerint a megkérdezett internet-felhasználók 20%-ának van olyan idősebb rokona, akinek már volt negatív tapasztalata a rosszindulatú szoftvereket illetően, továbbá 14%-uk számolt be olyan idősebb rokonról, akit már becsaptak valótlan hátterű online nyereményjátékokkal. Ugyanezen idősebb rokonok 13%-ról számoltak be túl sok személyes adat megosztásának kapcsán, 12%-uk pedig már vált online átverés kárvallottjává, folytatott beszélgetést veszélyesnek tűnő idegenekkel, vagy látott az online felületen esetleges sértő tartalmakat. Ezek sajnos azt látszanak alátámasztani, hogy az 55 év felettiek nem tesznek eleget saját védelmük érdekében, nem számolnak eléggé a rájuk leselkedő veszéllyel, amit  a kutatást végző Kaspersky Lab fogyasztói vezetője, Andrei Mochola is megerősített. Emellett tudatosságra, felelősségteljesebb viselkedésre biztatta őket, a fiatal generációt pedig arra igyekszik ösztönözni, hogy legyenek segítségükre egy erősebb online védelem kialakításában.

Hatósági közreműködés a visszaszorításban

A kiberbűnözés visszaszorítását az Országos Bírósági Hivatal kiemelt feladatai közt igyekszik kezelni, fontos küldetésének tartja a kiberbűnözés elleni hatékony fellépést. Ennek megvalósulása érdekében pedig a szakosított intézményekkel is törekednek a szoros együttműködés kialakítására.


Felhasznált források:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése