keresés

2019. december 12., csütörtök

A streaming és környezeti hatásai


Sajátos nézőpontból, arc nélküli arculattal

Korábbi cikkeimben a világelső streaming szolgáltatók történetére, összehasonlítására tettem kísérletet. Maradva a streamingkorszak vizsgálatánál, teszünk egy kis kitérőt ezen a piacon.

Akadnak sajátos vallási színezettel megjelenő streamingplatformok is. Egy iráni zenemegosztó portálon bukkanhatunk rá egy érdekes jelenségre, melyben a női előadókat egész egyszerűen leradírozzák a lemezborítókról.
Nem kell magyarázni, hogy vallási okok eredményezték mindezt, de hogy egy A STAR IS BORN borítón Lady Gagából csak egy elmosódott folt látszik, az némiképp meghökkentő látványt nyújt. 


A pénz, aminek tényleg szaga van: szolgáltatás és gázok

A Spotify nagyságrendileg 0,006 és 0,0084 dollár közötti honoráriumot utal a szerzőknek egyetlen kattintásért cserébe. 
Az előadók ennél jóval csinosabb összeget kapnak a CD-lemezek eladásából származó tiszteletdíjból. 
A streamingelt dal után járó pénzösszegnél még az is jobb egy szerzőnek, ha a rádiókban játsszák az adott dalát.

Ha pénz, akkor ipar. Ha ipar, akkor környezetvédelem. 
Mi köze a streamingnek az üvegházhatáshoz?

A zeneipar  hatása a környezetre

Elsőre azt hihetnénk, hogy a CD lemezek gyártásának visszaszorulása előnyös hatással volt a környezetvédelemre, hiszen nem termeltek annyi borítót és CD lemezt, így nem keletkezett kézzelfogható, fizikálisan tapintható hulladék. De ha közelebbről vizsgáljuk a dolgot, gyakorlatilag ott vagyunk, ahol a part szakad...

Hiába a CD-k visszaszorulása, hiszen a streaming szolgáltatás hatalmas elektronikai fogyasztást igényel, vagyis az adathordozás és tárolás valamint a  konkrét szolgáltatás rengeteg energiát vesz igénybe, ennek eredményeképpen nagyon nagy terhet jelent a környezetre.

Erre mutatott rá az oslói és a glasgow-i egyetem közös kutatása, mely a The Cost of Music (=A zene ára) elnevezést kapta.
Ha csak a műanyagok felhasználását vizsgáljuk:
Vinyl lemezek
CD-lemezek
Streaming, internetes zeneszolgáltatás
1977-ben 58 millió kg-ot használtak fel műanyagból
2000-ben 61 millió műanyagot
8 millió kg-ra esett vissza a műanyagterhelés


Ez első pillantásra csodás "zöldülésnek" látszik.
Ez azonban korántsem olyan megnyugtató, hiszen ha az üvegházhatásról és a mérgező gázok kibocsájtásáról szóló kutatási adatokat nézzük, akkor nem olyan rózsás a helyzet.


Vegyük szemügyre az adatokat!

1977-ben 140 millió, 
1988-ban 136 millió,
2000-ben 157 millió,


2016-ban 200-350 millió kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátása volt köthető a zeneiparhoz a kutatók számításai szerint.

Elgondolkozhatunk tehát azon: vajon hova vezet ez a fajta technikai fejlődés, nemcsak a zeneipar mai korszakának átalakulásait  tekintve, hanem az adathordozók káros hatásait is számba véve…

Források: 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése