keresés

2019. december 17., kedd

Gyorstalpaló – Hogyan válhatsz etikus hackerré?

Egy etikus hacker problémák feltárásán és megoldásán dolgozik. Új dolgokat hoz létre, hisz a szabadságban, és a kölcsönös önkéntes segítségnyújtásban. Ez a hozzáállás, és ebben a szellemben végzett tevékenység  kell, hogy befogadjanak egy ilyen közösségbe. Ám ahhoz, hogy ez a szövetség létrejöhessen, vannak írott és íratlan szabályok, amiket be kell tartani. Mindezek segítenek abban, hogy még többet tanuljon és tapasztaljon egy jövőbeli hacker. 

Lássuk, mik is a legfőbb szabályok!


1. Tele a világ megoldandó problémákkal, fejts meg minél többet!
Természetesen mindez nagy erőfeszítéssel jár, és kellő motiváltságot igényel. Ha a megoldásra váró problémákhoz mindig lelkesen és izgatottan állsz hozzá, felmerül a gyanú, hogy jó hacker válhat belőled. Mindez fejleszti a tanulási képességeid, és edzi az elméd.

2. Egy problémára egyszer kell megoldást találni.
Egy jó hacker figyel a társaira. Tudja, hogy munkájukban az idő az egyik legfőbb tényező. Az információk megosztását erkölcsileg helyesnek véli, biztosítva annak lehetőségét, hogy egy újabb problémát fejthessen meg.

3. Kerüld az unalmat és a robotolást!
Egy kreatív embernek régen rossz, ha ezeknek csak egyike is, vagy mindegyike fennáll. Így csak pazarolja az idejét, s vele együtt a képességeit is. Automatizálni kell a monoton légkört, nem belefásulni abba.


4. Élvezd a szabadságot!
Egy hacker alapvetően hatalomellenes. Nem bírják, ha parancsolgatnak nekik, pláne ha ezzel akadályozzák épp aktuális munkájukat. Ezért van többekkel, hogy inkább fellépnek ellenük. Mind a cenzúra, mind a titkolózás, valamint az erőszakos kényszerítés arra mutat rá, hogy a vezető tulajdonképpen bizalmatlan, s hiányzik belőle az önkéntes együttműködés, és az információmegosztás megfelelő kezelése.

5. Magatartás vs. kompetencia
Az előbb felsoroltakból látható, hogy mi minden szükséges a hackerréválás útján. Mindezekhez társul a magas intelligenciahányados, a gyakorlat, az elhivatottság. Egy hacker tiszteli a szaktudást, bármilyen területről is van szó, hiszen pontosan tudja, mennyi munkával jár annak megszerzése. Főként azon szakterületek érdeklik, amik komoly szellemi erőt és koncentrációs képességet igényelnek, valamint precíz logikai képességet kívánnak.

A tanulság...

Természetesen a megszerzett szakmai tudás a hackerek személyes hasznára válik. A munkaerőpiac pillanatok alatt beszippantja őket. A számítógépes biztonságtechnika nagyfokú változásokon esett át az évek során, és a felhasználók gyakran saját kárukon okulva ébrednek rá, hogy bizony rászorulnak egy-egy fehér kalapos segítségére.



Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése