keresés

2020. március 10., kedd

Zaklatás és kiberzaklatás

A "Bullying and Cyberbullying" cimű cikk, amelyet írtak Lawrence Robinson and Jeanne Segal, Ph.D. a HelpGuide.org nevű mentál higiénés portálon hasznos meghatározásokat, párhuzamokat és tanácsokat nyújt az aktuális zaklatás és kiberzaklatás témáiban.








A cikk definiálja, hogy mi a zaklatás, és mi az internetes zaklatás. A zaklatás ismételt agresszív viselkedés, amely lehet fizikai, verbális vagy relációs, személyesen vagy online-ként meghatározható. A fiúkra inkább a fizikai megfélelmítés a jellemző, míg a lányok valószínűbb, hogy szóbeli vagy kapcsolati zaklatást gyakorolnak. A kiberzaklatók azonban digitális technológiával zaklatnak, fenyegetnek vagy megaláznak. Ráadásul, a zaklatást terjeszteni lehet több száz, akár több ezer ember felé online - például, saját tapasztalatomból kommentelésen keresztül, akár születésnapi üdvözletként is. A fiúk hajlamosabbak a szexuális jellegű üzenetküldésre, vagy fizikai károkat fenyegető üzenetekre. A lányok viszont inkább folytatnak hazugságok és pletykák terjesztését, titkok feltárását, illetve kizárást a közösségi média csoportokból, üzenetekből és baráti listákból.

A cikk továbbá taglalja a zaklatás és az internetes zaklatás hatásait, amik hasonlóak, de eltérőek is. Állhatnak ezek a hatások sértődésből, akár öngyilkosságig vezetően, fizikai és mentális betegségekből, és a zaklató helyzetek elkerüleséből. A kiberzaklatás sokszor fájdalmasabb lehet, mint a szemtől szembeni megfelelője, mert az előbbi előfordulhat bárhol és bármikor, és anonim módon megtehető és ezáltal nehezebben felelősségre vonható. Minél messzebb esik a megfélemlítés, annál megalázóbbá válhat, ami inkább jelemzőbb a kiberzaklatásra.

A kiberzaklatás érinti csaknem egyharmadát a tinédzsereknek. De hogyan kell kezelni a zaklatót? A cikk felsorol tippeket, mind az érintetteknek, szülőknek és tanároknak a zaklatás vagy az internetes zaklatás leállításához és kezeléséhez, többek közt keresni támogatást azoktól, akik nem zaklatnak. Továbbá, kitér a cikk arra a helyzetre is amikor valakinek a gyermeke a zaklató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése