keresés

2020. május 10., vasárnap

5G és a koronavírus


Bizonyos körökben elterjedt nézetté vált, hogy az 5G-nek és a koronavírusnak köze van egymáshoz. Sokan különböző teóriákat alkotnak és osztanak meg, melyek aztán gyorsan tovább is terjednek az interneten. Bár az összeesküvés-elméletek követői megrögzötten állítják ennek az egésznek az igazságát, nem nehéz józan ésszel nekifutni és megtalálni a szembetűnő hibákat ebben elképzelésben.



A rémhírek
Nagy-Britanniában különösen gyorsan elterjedt az 5G-ellenesek körében a nézet, miszerint annak ártalmai közé a koronavírus is besorolható. Eszerint az 5G károsítja az emberek immunrendszerét és így a koronavírus képes azokat megfertőzni. Egy másik, meredekebb állítás szerint a vírus 5G jeleket használ arra, hogy megtalálja áldozatait. Bár nevetségesen hangzik, ez az egész olyannyira elterjedt az Egyesült Királyságban, hogy a napi koronavírus-tájékoztatón is szóba hozták. A miniszterelnöki kabinet vezetője, Michael Gove ,,veszélyes nonszensznek” nevezte ezt az állítást.

Veszélyes, mivel a mobilkommunikáció sokkal kiemeltebb szerepet kap ezekben a nehéz időkben. Ha az internetszolgáltatás nem működik megfelelően, nem elég nagy a sávszélessége, akkor az emberek nagyobb valószínűséggel mennek el otthonról, hogy a munkahelyükön dolgozzanak. Így nő az emberi kontaktusok száma, ami elősegíti a járvány terjedését. Ezen kívül a járványellenes védekezésben dolgozók és a mindennapi szükségleteket ellátó szakemberek munkája és kommunikációja is prioritást élvez.

A tények
Sem az 5G, sem más elektronikai eszköz által kibocsátott sugárzás nem képes vírusok terjesztésére. Semmilyen tudományos adat sem támasztja alá ezeket az elméleteket, nagy részük eleve ellent is mond a fizika törvényeinek. A pánik eredete 2017-re vezethető vissza, amikor több kutató is kifejezte, hogy az 5G hálózatok jelentősen megemelik az emberekre nehezedő rádiófrekvenciás elektromágneses terek erejét, amik károsak lehetnek az emberi egészségre és a környezetre. Ez keltett sok emberben rettegést, amit aztán rövid időn belül összeesküvés-elméletekbe torkollt.

Az 5G hálózatok egészségre ható következményeit semmi sem bizonyítja, mivel sehol sem végeztek még ezzel kapcsolatos vizsgálatokat. A rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás káros hatásairól annyit érdemes tudni, hogy ahol olyan mértékű sugárzást mértek, ami emberek számára is releváns lehet, ott nem bizonyosodott be semmiféle káros hatás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése