keresés

2016. december 1., csütörtök

Kronologikus hírszemle - 2016 nyár/ősz

Válogatás a technológiai hírekből - informatikus könyvtáros szemmel
Index - Tech - A Microsoft megveszi a LinkedInt
June 13, 2016 at 02:56PM
"A Microsoft ma bejelentette, hogy 26,2 milliárd dollárért felvásárolja a LinkedInt. A Microsoft készpénzért veszi meg a közösségi szolgáltatást, 196 dollárt ad részvényenként. Ennyi pénzt még nem adtak online cégért, a Microsoftnak is ez az eddigi legnagyobb bevásárlása. Az alapító Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója marad és a hírek szerint a szolgáltatás megtartja függetlenségét. Jeff Weiner egyenesen Satya Nadellának, a Microsoft vezérigazgatójának jelent majd. A tervek szerint még idén lezárják a tranzakciót. A hírre 48 százalékot ugrott a LinkedIn részvényárfolyama."
microsoft, socialnetworking, socialnetwork

És hamarosan a sötétség | tranzitblog.hu
June 14, 2016 at 08:42AM
Rengeteg a program és az elnevezés? Valóban nem könnyű tisztán látni az egymást követő digitalizálási projekteket és a köréjük-föléjük emelt intézményeket illetően. Volt egyszer az NDA, amely még a szocialista kormány alatt indult el, aztán lett MaNDA, benne a Filmintézettel, amely össze kívánta fogni a „közgyűjteményi és egyéb eredetű” digitális gyűjteményeket, archívumokat, de mégsem tette, mindeközben pedig létezett, és, ha takarék lángon is, de most is létezik a NAVA, a Nemzeti Audiovizuális Archívum is. Ez utóbbi 2004-ben indult, és a közszolgáltai és kereskedelmi televíziók archívuma lett volna, de végül csak a közmédia anyagai találhatók meg rajta. Kétszázötven NAVA-pontról is szó volt, könyvtárakban és közművelődési intézményekben, s ezek a honlap tanúsága szerint léteznek is. Az NDA és a NAVA is a Neumann Ház szolgáltatása volt, de ez az intézmény már nincs meg, mígnem 2009-ben aztán felmondtak a NAVA igazgatójának is, 2011-ben pedig arról érkezett bejelentés, hogy ez lesz az MTVA archívuma. Ami folytonos, és noha többen be akarták már nyelni, még mindig megvan, és tulajdonképpen jól használható, az a MEK, a Magyar Elektronikus Könyvtár, s talán azért maradt meg, mert az OSZK alatt működik, és egy nemzeti könyvtárat mégsem lehet csak úgy megszüntetni.
digitalization, library, magyar

Letöltendőt kapott a „Spamkirály” - IT café Mérleg hír
June 16, 2016 at 10:09AM
"A magát Spamkirálynak nevező Sanford Wallace-t egy kaliforniai bíróság egy sok évig tartó eljárás végén kedden 30 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, illetve öt évre felügyelet alá helyezték. Wallace szeptember 7-én kezdi vonul be az intézménybe. A történetről többször írt az IT café is. A 47 éves férfi azzal szerzett kétes világhírnevet, hogy 2008 és 2009 folyamán körülbelül félmillió Facebook-fiókhoz szerzett hozzáférést, majd ezekre nagyjából 27 millió spamüzenetet küldött. Ez viszonylag gyorsan kiderült, és a Facebook még abban az évben 711 millió dolláros kártérítés megfizetésére perelte be Wallace-t. Meg is nyerték az ügyet, ám a férfi fizetésképtelenségre hivatkozva akkor megúszta. Abban az eljárásban el is tiltották a Facebook használatától, de tavaly augusztusi beismerő vallomásában Wallace közölte, hogy megszegte ezt a tilalmat."
spam, privacy, ad

AI: a nem-emberi intelligencia már velünk van? 1. rész - HWSW
June 20, 2016 at 12:44PM
A gépi tanulás, még ha a "legkeskenyebb" AI formájában is de már jól látható módon átszövi a mindennapokat - igaz egyelőre az emberhez vagy akár az állatvilág jelentős részéhez képest kifejezetten "buta" mesterséges intelligenciáról van szó. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a beviteli adatok beadásán és az eredmények súlyozásán túl az eredményeket, illetve a tulajdonképpeni működés már most sem "emberi". A fejlesztők által megírt algoritmus ugyanis csak "meta", vagyis azt teszi lehetővé, hogy a tulajdonképpeni mintázatfelismerő algoritmus létrejöjjön.
ai

Világsiker lehet a magyar könyvcserélő szolgáltatás - IT café Mérleg hír
June 21, 2016 at 02:08PM
A könyveket kedvelők által bizonyosan jól ismert oldal 2012. július 10-én indult el Magyarországon, alapítói Kun Gabriella, Kovács Adrián, valamint Cziczlavicz Péter. Ma a felhasználószám a magyarországi oldalon meghaladta a 33 ezret, és több mint 250 ezer könyv közül lehet válogatni.
magyar, startup, book, socialnetwork

Index - Tech - Brutális hasznot hozhat az új állami adatpolitika
July 01, 2016 at 12:12AM
"Elkészült a nemzeti adatpolitikai stratégia, és ha minden érintett elfogadja, akkor megszűnik közadatokkal való csencselés, kirúgnak és/vagy átképeznek egy rakás állami bürokratát, hogy az aktatologatás helyett valami hasznosabb tevékenységgel töltsék ki a munkaidejüket. A dokumentum most van társadalmi egyeztetés alatt, július 15-ig lehet véleményezni. Az adatbiznisz is beindulhat, és ez nemcsak ellensúlyozza az adatok értékesítéséből származó állami bevételek kiesését, hanem óriási GDP-növekedést is eredményez. Azon túl, hogy a stratégia előkészítői körülbelül ötezer új munkahely létrejöttével számolnak, más iparágakban is óriási lehet a növekedés"
magyar, society

Törökországban blokkolják a Wikileaks oldalát, miután Erdogan pártjának 300 ezer e-mailjét hozták nyilvánosságra - 444
July 21, 2016 at 11:02AM
"A sikertelen puccs után gyakorlatilag megpuccsolt országban azért tilthatták le a legnagyobb szivárogtató oldalhoz való hozzáférést, mert a Wikileaks közel 300 ezer emailt tetté közzé Erdogan pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának belső levelezéséből. A levelek 2010 és idén július eleje között születtek. A Wikileaks még a puccskísérlet előtt jutott ezeknek a leveleknek a birtokába, és bár még nem tervezték nyilvánosságra hozni azokat, a puccskísérletre adott állami reakciókat látva úgy döntöttek, lépnek."
cenzúra, privacy, media, globalisation

Index - Tech - Lelőtték a KickassTorrents oldalát
July 21, 2016 at 10:57AM
"Az Egyesült Államok igazságügyi tárcája lefoglalta a KickassTorrents doménjeit és Lengyelországban letartóztatták az oldalt működtető férfit. Artyom Vaulint a szerzői jogok megsértése mellett pénzmosással is vádolják. A torrentoldalakon megjelent hirdetésekkel évente több tízmillió dollárt kereshetett.  Ezzel a világ legnépszerűbb kalózoldala tűnt el. Havi ötvenmillió egyedi látogatójával a KickassTorrents volt a internet 69. leglátogatottabb szájtja. 2008 óta működik, és a hatóságok szerint eddig legalább egymilliárd dolláros kárt okozott a tartalomiparnak."
security, copyright, p2p

A Pokemon Go megmutatja, milyen nagyszerű városokban élünk - 444
July 25, 2016 at 12:50AM
"a város mindennapi használati módjai felfüggesztődnek, az unalomig ismert terekben szörnyek bukkannak fel, a haladás irányának eldöntését elveszítjük, ismeretlen emberekkel sodródunk össze, hogy közösen tegyünk meg egy útszakaszt, aminek céljával nem tudnánk racionálisan elszámolni. Mint mindig, a végén a valóság persze most is közbelép: a Pokemon Go ezekkel együtt sem egy szituacionista sétagép, hanem egy nagyvállalat gondosan kitalált terméke, és újszerűsége ellenére sem különbözik azoktól a termékektől, amelyek elől a szituacionisták éppen menekülni próbáltak. Sőt, kerül elő azonnal a kritika, mintha megint csak annyi történt volna, hogy a felforgatás lehetőségét a tömegtermelés saját képére formálta, és ezzel ismét ki is herélte."
game, magyar, mobil

Semmi sem lesz már úgy, ahogy régen volt - 444
July 25, 2016 at 03:34PM
a katalógus köré kezdték aztán gyűjteni a tartalmat, szolgáltatásokat: híreket, apróhirdetéseket, egyre okosabb keresőt. 1998-ra a Yahoo már az internet legnépszerűbb kezdőlapja volt. Ekkor már a végzete is formálódott: 1998-ban alakult céggé a Google, amely keresőjével gyakorlatilag irrelevánsá teszi a klasszikus katalógusalapú Yahoot. De ez még évekig nem látszik, és úgy tűnik, a Yahoo sikeresen válik gigantikus tartalomszolgáltatóvá.
history, yahoo

Index - Gazdaság - Ugyanez történt a világháború előtt is
August 30, 2016 at 03:51PM
Az informatika hasonlóan forradalmasítja a gazdaságot, ahogy korábban az ipari forradalom, és részben ez okozza most az egyenlőtlenségek növekedését. A nyolcvanas évek óta a fejlett országokban a gazdagabbak arányaiban kevesebbet adóznak, mint régebben, illetve hogy az informatikai forradalom miatt egy-egy találmánnyal sokkal több pénzhez lehet hozzájutni, mint korábban.
society, globalisation

Az egyik feltalálója szerint sem tett jót az internet a gondolkodásunknak - 444
September 03, 2016 at 12:02PM
a személyre szabott internet világában felnövő emberek el tudják-e majd viselni egymást, ha ahhoz szoknak hozzá, hogy sosem kell alkalmazkodniuk másokhoz
society, future

Index - Külföld - Clintonék kalapáccsal verték szét a régi Blackberryket
September 04, 2016 at 07:58AM
Hillary Clinton összesen 13 olyan, emailezésre alkalmas Blackberry-telefont használt egymás után, amelyekről hackerek minősített információkhoz juthattak. Ezek közül 2015-ben az FBI már egyet sem tudott megtalálni. Ugyanígy nyoma veszett öt, Clinton által használt iPad közül kettőnek. Huma Abedin, Clinton asszisztense szerint amikor főnöke új Blackberryre váltott, az előzőnek gyakran nyoma veszett
security, politika

Index - Gazdaság - A multik elleni harc igazi kezdete lehet
September 05, 2016 at 10:18AM
"Csak hogy megfoghatóbb legyen a bírság mértéke: akkora összegről van szó, amiből kijönne az ír egészségügy egész éves költségvetése. És ennek tudtában még durvább belegondolni, hogy valójában az Apple-t nem vinné földre a bírság kicsengetése."
apple, eu, globalisation

Index - Tech - Informatikai rocksztárokat képez az ELTE
September 07, 2016 at 12:22PM
"Az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a mobil- és okoseszközök száma, és egyre fejlettebbek a hálózati szenzorok is. Ennek köszönhetően mi felfoghatatlan tempóban termeljük az adatokat, amelyek a cégeknél egyre csak gyűlnek. Ezt az adatmennyiséget tárolni se egyszerű, de egyre nagyobb az igény a felhalmozott adatok feldolgozására, a big data hasznosítására is. Az adatok elemzése egyrészt segít jobban megérteni az ügyfelek viselkedését, és üzleti döntéseket támogat, például hogy milyen terméket vagy szolgáltatást érdemes fejleszteni és hogyan. Másrészt komoly társadalmi hatása is lehet, elég csak az egészségügyi adatok felhasználására gondolni. Ennek ellenére még mindig nagyon kevés kifejezetten ehhez értő szakember érhető el, ezért nagyon is érthető, hogy miért éri meg az ELTE-nek és a partnereinek az új adattudós-képzés."
magyar

Varga Mihály bemutatta a Google-adó tervét - IT café Mérleg hír
September 12, 2016 at 10:12AM
A magyar miniszter által ismertetett megoldás lényege, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók visszatartanának minden regisztrált digitális vállalatnak irányuló kifizetésből egy bizonyos százalékot, és azt továbbutalnák a saját adóhatóságuknak. A levont összeg mintegy fedezetként szolgálna a meg nem fizetett adó után – mutatott rá Varga Mihály, aki szerint a rendszer az EU minden tagállamában működhetne, így a digitális cégeknek történő fizetések más tagállamokba való áthelyezésével nem lenne megkerülhető.
magyar, eu, business

Prezi, NNG, Ericsson: tényleg bajban vannak az IT-cégek Magyarországon? | PORTFOLIO.HU
September 12, 2016 at 10:16AM
Jelenleg az oktatási rendszer az évi 3000 nyugdíjba vonuló hazai informatikus utánpótlására sem termel ki elég embert, de mit érzékelnek ebből a főként informatikusokat foglalkozó hazai nagyvállalatok? Utánajártunk, hogy kerülnek bölcsészek a Prezi programozói közé, mennyire optimista a Deloitte, milyen informatikusokat keres az Ericsson, és mennyit fizet az NNG.
magyar, startup, politika

Mikor lehet legálisan linkelni? - HWSW
September 12, 2016 at 02:05PM
Ahhoz tehát, hogy egy hiperlink kimerítse a közlés definícióját, néhány kritériumnak kell megfelelnie. Az első, hogy a tevékenység szándékos legyen, vagyis a közlő a következmények és a körülmények teljes ismeretében ad hozzáférést a védett műhöz. A második kritérium a "nyilvánosság" fogalmára vonatkozik, amely meghatározatlan, de nagy számú potenciális nézőt jelent. A harmadik és legfontosabb kritérium pedig a tevékenység profittermelő jellege.
copyright, privacy

Index - Belföld - Okosautók, robottaxik: hogyan készül Budapest a nagy átalakulásra?
September 14, 2016 at 04:06PM
A Google önvezető autóit már mindenki ismeri, egy svájci városban elindultak az első menetrend szerinti önvezető kisbuszai, egy amerikai kisvárost Uberville-lé alakít az Uber, a Google a Waze alkalmazással beszáll az autómegosztásos taxibizniszbe: minden közlekedési szakértő egyetért abban, hogy az automatizált közlekedés forradalmának küszöbén állunk. Magyarország egy zalaegerszegi autótesztpálya építéséről döntött nemrég, ahol lehetőség lesz az önvezető járművek tesztelésére.
iot, magyar

Több mint 1,75 millárd linket távolított már el a Google - HWSW
September 14, 2016 at 05:31PM
Mélyebb szűrést is lehet végezni az adatok között a tulajdonosok, a domainek és a bejelentő szervezetek alapján. A szerzői jogok tulajdonosai közül a British Recorded Music Industry (röviden BPI) emelkedik ki, amelynek nevében hétezer domainen 232 millió URL eltávolítását kérték a bejelentő szervezetek 2012 óta, és ebből közel 220 millió linket valóban el is távolított a Google. A domainek közül nem túl meglepő módon egy fájlmegosztó oldal, a 4shared kapta a legtöbb bejelentést, ahonnan 47,2 millió URL eltávolítását jelentette be a Googlenél közel 5100 szerzőijog-tulajdonos, és a kereső 95 százalékban igazat adott nekik. A bejelentő szervezetek közül pedig a rivendell, a Degban és a BPI szerepel a toplistán, akik egyenként több mint 200 millió URL-t jelöltek már meg nem kívánatos tartalomként a keresőben.
copyright, google

Index - Tech - Ön is lehet Google-mágus
September 22, 2016 at 09:22AM
minél pontosabban keres, annál gyorsabban találja meg a választ, nem kell irreleváns találatok tucatjain átrágnia magát, hogy célba érjen.
search, google

LinkedIn is making some big changes, but will it suck less?
September 23, 2016 at 10:33PM
"The entire network seems to be about people trying to connect with each other for no apparent reason — it’s all noise and no real substance. If its goal is to help people make meaningful professional connections, it should start right there — fixing the focus on useless friend requests. Sure, the Jobs section might work fine, but the actual ‘social network for professionals’ just isn’t what it could be. Even though it has 450 million users, only 25 percent of them use it monthly. Time will tell if Microsoft’s $26 billion acquisition was a good decision, but I feel like it needs more than a refreshed design and messaging bots."
socialnetwork, microsoft

Legalább 500 millió Yahoo felhasználó adatait lopták el - HWSW
September 23, 2016 at 09:07PM
"Internetes szolgáltatót ért legnagyobb támadásnak eshetett áldozatul a Yahoo, a vállalattól ismeretlen támadók legalább 500 millió felhasználó adatait szerezték meg. A frissen bejelentett eset ráadásul nem az elmúlt hetekben vagy akár hónapokban történt, a kiterjedt, személyes információkat is hatalmas mennyiségben veszélybe sodró adatlopás 2014 végére datálható, noha a vállalat csak jóval később fedezte fel azt, miután egy bejelentés kapcsán idén júliusban nyomozni kezdett. Az eredeti jelentés, amely szerint valaki 200 millió felhasználó adatait próbálja online értékesíteni végül nem bizonyult hitelesnek, a nyomozás ugyanakkor sikeresen fényt derített a jó két évvel ezelőtti, jóval kiterjedtebb támadásra. A szebb napokat is látott cég minden érintett felhasználóját értesíti a történtekről. De a történet itt még nem ért véget, a Yahoo szerint ugyanis a támadás mögött valamilyen állami szereplő, vagy legalábbis kormányzati támogatást élvező behatolók állnak. A cég azt nem árulta el, pontosan mi vezette erre a következtetésre, vagy hogy melyik ország kormányzatát sejti az akció mögött, amely - különösen méretét tekintve - meglepően sokáig észrevétlen maradt."
security, privacy, hack, yahoo

Hódítanak a viselhető okoseszközök a digitális bennszülöttek körében - IT café Mérleg hír
September 26, 2016 at 12:53PM
A viselhető okoseszközöknél is modernebb, egyelőre kevéssé elterjedt technológiai irányvonal az IoT, vagyis a Dolgok Internete. Az összekapcsolt háztartási berendezésekkel és mobileszközökkel ugyancsak különös kapcsolatban áll a magyar Y generáció. Az európai átlaghoz (23%) képest kevesebben (18%) tudják közülük, hogy mi is az az IoT, akik viszont tudják – és már saját keresettel rendelkeznek – szívesen költenek rá.
wearable, iot, magyar

Sosem látott DDoS-támadások jöhetnek - HWSW
September 26, 2016 at 12:46PM
Az eddig látott legnagyobb DDoS-támadást mérték Brian Krebs blogjára. Az IT-biztonsági szakértő független oldala nemrég publikált egy alapos cikket az izraeli vDOS támadó szolgáltatásról, amely (Krebs szerint) az elmúlt években az egyes oldalakat megbénító támadások mögött állhat - csak 2016 áprilisa és júliusa között 227 millió percnyi támadást indított a vDOS, a szolgáltatás tehát ragyogóan skálázódott, kapacitását pedig meg tudta osztani egyszerre több kisebb oldal között is. A blogot érő támadás jó eséllyel e cikk közvetlen következménye, a vDOS mögött álló csapatból két fiatalt letartóztattak, erre lehetett bosszú a blog ellen indított támadási hullám.
security

Index - Tech - Óriásit javult a Google Fordító
September 28, 2016 at 11:57AM
A táblajátékokban világbajnok algoritmusok most egy új területen bizonyíthatják, hogy a gép ugyanolyan ügyes lehet, mint az ember. A Google Fordító mögé is bepakolták azt a mélytanuló neurális hálózatot, amivel az AlphaGo elgyepálta a világ egyik legjobb gójátékosát, és ezzel az online fordításokban 60 százalékkal csökkent a hibák száma.
ai, google

Index - Tech - MI hajtja a Google Pixel mobilokat
October 04, 2016 at 10:44PM
A Google-nek nagyon sok kütyügyártó partnert meg kell győznie arról, hogy fejlesszen az asszisztensére, mert ha ez nem történik meg, akkor tök fölöslegesen kiabálunk majd a szobában, hogy "oké Google, kapcsold le a lámpát."
iot, google, mobil

Index - Tech - A Yahoo titokban megfigyelte az e-maileket az amerikai nemzetbiztonság kérésére
October 05, 2016 at 08:13AM
a Yahoo tavaly titokban olyan szoftvert fejlesztett ki, amellyel megfigyelte  levelezőprogramja klienseinek bejövő e-mailjeit, s az információkat továbbította a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA). A megfigyelést az NSA kérésére végezte.
security, privacy

Nem csak dekoltázst, egyéjszakás kalandot sem láthat a kínai tévénéző - Média 2.0
October 05, 2016 at 07:19AM
A rendkívül népszerű, több milliós nézettségű Addicted című sorozatban egy meleg pár szerepelt, hamar le is vették a videóstreamelő oldalakról, arra hivatkozva, hogy az ilyen sorozatok “abnormális szexuális kapcsolatokat és szexuális viselkedést” terjeszthetnek. Az idén életbe lépett új szabályozások ezen kívül tiltják a televízió képernyőjén a szexuális erőszakot, a vérfertőző kapcsolatot, az egyéjszakás kalandot és a megcsalást is.
cenzúra, kína

Több ezer oldalnyi titkos dokumentumot lopott el egy férfi az NSA-től - 444
October 05, 2016 at 11:45PM
"A bíróság által elrendelt házkutatáskor az FBI ügynökei több ezer oldalnyi titkosított dokumentumot és több tucat minősített adatot tartalmazó adattárolót találtak. Zachary Myers ügyész szerint ezek az adathordozók több terabyte-nyi olyan adatot tartalmaztak, amelyet csak a megfelelő hatóságok vizsgálhatnak meg. A New York Times szerint Martin olyan forráskódokat is megszerzett, amelyeket arra fejlesztett ki az NSA, hogy olyan kormányok szervereire törjenek be, mint az orosz, a kínai vagy az észak-koreai. Az FBI szerint Martin először tagadta, hogy ő lopta el a dokumentumokat, aztán mindent bevallott. James Wyda, a férfi ügyvédje szerint egyelőre senkinek sincs bizonyítéka arra, hogy a védence elárulta volna a hazáját. Ha a kormány tulajdonát képező dokumentumok ellopásáért elítélik, akár 10 év börtönt is kaphat."
security

Index - Sport - A lehető legegyszerűbben hekkelték meg a WADA-t
October 06, 2016 at 12:34PM
A lehető legegyszerűbb módját választották az orosz hekkerek, hogy bejussanak a WADA adatbázisába, ugyanis adathalász emaileket küldözgettek az ügynökség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak, és mivel volt olyan címzett, akit sikerült ezzel félrevezetni, ezért hamar megszerezték azokat a jelszavakat, amikkel be tudtak lépni az adatbázisba.
hack, security

Index - Tech - A Wikileaks most a Google-nak megy neki
October 06, 2016 at 01:20PM
Mire gondolhatott Assange, amikor mindent elsöprő leleplezéseket ígért? Egyelőre senki nem tudja. Annyi biztos, hogy a Google anyacége, az Alphabet támogat egy startupot, ami adatelemzéssel segíti a Clinton-kampányt. Schmidt pedig a Pentagon egy újonnan felállított fejlesztői testületében is tag. Ezek egyike sem jelent elsöprő Google-támogatást a Clinton-kampány felé, de lehet, ennyi is elég Assange-nak, hogy kikeljen a Google ellen. Néhány héten belül kiderül.
cenzúra, wiki

Felhőblokkolás Törökországban - IT café Mérleg hír
October 10, 2016 at 11:57AM
"Egy török blog szombati beszámolója szerint a kormányzat több felhős szolgáltatás blokkolását rendelte el, köztük van, a Dropbox, a OneDrive, részben a Google Drive, valamint kódtároló GitHub. Az intézkedés hátterében az áll, hogy a Redhack nevű hacktivista csoport megszerezte Tayyip Erdogannak elnök vejének, az energiaügyért és a természeti erőforrásokért felelő miniszternek, Berat Albayraknak bizalmas tartalmú, magánjellegű e-mailjeit. A cenzúrajelenségeket monitorozó oldal közlése szerint a hackerek 17 gigabájtnyi adatot szereztek meg, összesen 57 623 darab, 2000 áprilisa és 2016 szeptembere között keletkezett levelet. A The Daily Dot szintén hozzájutott az e-mailekhez, és azt állítják, hogy ezekben bizonyítékok vannak arra, hogy az elnök milyen módon használta fel hatalmát a média befolyásolására. A forrásblog közli, hogy a Google Drive tiltását már vasárnap feloldották."
cenzúra, globalisation, cloud

Beavatkozik az amerikai elnökválasztásba, ezért korlátozzák Julian Assange internethozzáférését - 444
October 19, 2016 at 07:52AM
"Megerősítették az ecuadori hatóságok a WikiLeaks szombati bejelentését, korlátozták a londoni nagykövetségükön élő Julian Assange internethez való hozzáférését, mert az általa irányított szervezet szerintük befolyásolja az amerikai elnökválasztást. Az ecuadori külügyminisztérium közleménye szerint az ország tartja magát, a más államok belügyeibe való be nem avatkozás elvéhez, ""megpróbálja nem befolyásolni a folyamatban lévő választási eljárásokat, és nem támogatni senkit se az elnökjelöltek közül,"" tették hozzá. A WikiLeaks október eleje óta, napi rendszeresség hoz nyilvánosságra ezerszámra különféle dokumentumokat, és adagolva teszi közzé Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt kampánystábját vezető John Podesta meghackelt elektronikus levelezéseit. Az ecuadori külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy nem washingtoni nyomásra döntöttek az ügyben, az Assange-nak adott politikai menedékjog továbbra is érvényben van."
cenzúra, privacy, media

Not OK, Google | TechCrunch
October 19, 2016 at 07:50AM
"In other words, your daily business is Google’s business. “We’re moving from a mobile-first world to an AI-first world,” said CEO Sundar Pichai kicking off yesterday’s event. And AI, of course, has an appetite for data like no other technology before it. Machine learning needs information to mold its utility. It’s a data-powered circle that can’t function in the dark."
ai, google, future, society, iot

Index - Tech - Tekeredik a Google, Apple akar lenni
October 19, 2016 at 07:49AM
ha pár év múlva visszanézünk majd erre a bemutatóra, lehet hogy az egész techvilágot felforgató folyamat első lépésének fogjuk látni. A Google hardvergyártó lesz, az MI-re fogad, és olyan vetélytársként áll az Apple elé, amilyennel annak még sosem kellett megküzdenie.
apple, google, ai, mobil, android

Index - Belföld - A tinédzserek kinyírják a tévézést
October 21, 2016 at 09:07AM
"A jövőben a nagy gondot az okozhatja, hogy a tradicionális média és hirdetőpiac képtelen megfelelően kezelni a sokszor milliós nézettséget generáló online arcokat. Ahogy a konferencián többször is elhangzott, egy népszerű vloggernél a reklám is saját tartalom, tehát a régi felfogással, hogy na, BigLaci69, a következő videódnál úgy 0:32-nél csak úgy igyál ebből a szponzorált bögréből, és mondd el, hogy reggelente te mindig ezt a kávét iszod! Na, ez az, ami a social influencereknél nem működik. Mivel a hitelesség és az őszinteség az egyik legnagyobb erőssége ennek a közegnek, egy bújtatott reklám negatívan éri a márkát. Ezért a vloggerek nem csak külön kiemelik a szponzorációt, de sokszor bele is szólnak hogyan és miként jelenjen meg a csatornájukon, amire több előadó szerint is érdemes figyelni a márkáknak, mert így egy jól sikerült kampány sokkal pozitívabb hatású lehet, mint egy szimpla tévéreklám."
media, ad, tv, society

Index - Tech - Lehalt a fél internet
October 24, 2016 at 09:48AM
"Brian Krebs kiberbiztonsági újságíró az IoT (azaz Internet Of Things) eszközökből álló botnet-hálózatot okolja a támadásért. Kyle Owen a Dyntől megerősítette Krebs véleményét. Krebs szeptemberben egy hasonló támadás áldozata volt, az eljárás szinte megegyezett: a támadók botnet segítségével állították elő az óriási adatforgamat, valószínűleg feltört otthoni IoT-eszközök - médialejátszók, routerek, biztonsági kamerák és egyéb internetes gépek - küldték az adatcsomagokat. Krebs szerint október 21-én is ugyanez történt. Az IoT botnet a Mirai nevű kártevőre épül, az pedig bárki számára ingyenesen elérhető az interneten, a forráskódja Hackerforums nevű, értelemszerűen ilyesmi célokra használt fórumra került fel még korábban. A széles körben elterjedt forráskód miatt szinte bármelyik országból érkezhetett a támadás."
security, hack, iot

Index - Tech - A Microsoft beismerte, hogy lemaradt a mobilforradalomról
October 25, 2016 at 03:48PM
A Microsoft lemaradt a mobilokkal, de nem követik el ugyanazt a hibát a kiterjesztett valósággal és a virtuális valósággal, jelentette ki Satya Nadella, a cég vezérigazgatója a Wall Street Journal egyik konferenciáján. A vezetőség körében teljes az egyetértés az elmulasztott lehetőségekről és nem akarják, hogy a következő nagy bummnál is lemaradjanak.
microsoft, mobil, virtual

Index - Tech - Mindenki beállhat kiberterroristának
October 26, 2016 at 12:34AM
"2020-ra körülbelül 50 milliárd eszköz csatlakozik az internetre. Ez a lenyűgöző szám, amitől az ipar és úgy általában a társadalom működésének javuló hatékonyságát várják a szakértők, egyszeriben a világ legnagyobb időzített bombájává vált. Eddig csak amiatt aggódtunk, hogy a hekkerek által feltört okostermosztátok esetleg ránk gyújtják a lakást. Az már bizonyított, hogy az okos háztartási gépeken is futtathatók zsarolóvírusok, amelyek mindaddig blokkolják a hozzáférést, amíg nem fizetünk váltságdíjat, szóval ez a félelmünk sem teljesen alaptalan.  Az ilyen egyéni kellemetlenségek, vagy esetleg tragédiák azonban eltörpülnek amellett, amit a botnetekbe szervezett milliónyi eszköz okozhat egy kritikus infrastruktúra megtámadásával. Közlekedési társaságok, állami rendszerek és közműszolgáltatók is áldozattá válhatnak. A kérdés tehát az, hogy az eszközök után az embereket is okosítjuk-e, vagy hagyjuk, hogy mindenki beálljon kiberterroristának ?"
security, future, iot, virus

Index - Tech - Nem mindegy, hogy ellopják-e a jelszavadat?
October 27, 2016 at 05:03PM
"van egy szkennered, ami átvizsgálja a rendszeredet, azt mondja neked, hogy minden rendben, tökéletes vagy, nincsen semmilyen sebezhetőséged. De van egy jelszó.txt nevű fájlod a webszervereden. A külföldi hekkerek ügyesebben lokalizálnak, ők könnyebben megtalálják az ilyesmit? Ha képzett hekker vagy, és megtámadnál egy magyar céget, tudnád, hogy az egy magyar cég, ezért olyan eszközökre váltanál, amikkel megtalálod ezeket. Ez a bizonyos fájl valószínűleg nagyon könnyen megtalálható lenne egy nagyon kis szótáron alapuló támadással is. Hogy van magyarul, hogy ""titok""? Vagy az, hogy ""magán"", ""biztonsági mentés"", ""régi""? Mi a tapasztalatod, láttál már ilyen nevű könyvtárakat emberek számítógépein?"
privacy, security

Olyan mint a Bitcoin, csak tényleg anoním - IT café Mérleg hír
October 28, 2016 at 12:03PM
"Október 28-án, pénteken indul a Zcash, a világ legújabb digitális pénze. Az ötletgazda plasztikusan úgy fogalmazza meg a különbséget a Bitcoin és a Zcash között, hogy előbbi a http-pénz, míg utóbbi a https-pénz. A tranzakciók védettek, így a küldő- és a fogadó felet is rejti a rendszer, míg a decentralizált hálózat, a publikus blockchain előnyeit a Zcash is élvezi. Persze, ha a felhasználó úgy dönt, adhat hozzáférést másoknak a saját pénzmozgásának nyomonkövetésére, ezzel a Bitcoin egyik legnagyobb problémáját orvosolja a megoldás. A Zcash megalkotói fejlesztették ki a zk-SNARK technológiát, ami egy, végfelhasználói oldalról szakértelmet nem kívánó hitelesítési eljárás, ez a tranzakciók titkosított metaadatait felhasználva garantál fizetőképes névtelenséget, miközben a felek bizonyosak lehetnek abban, hogy senki nem lop, csal, hazudik."
money, bitcoin

Index - Tech - Digitális melósok kellenek a gyárakba
November 02, 2016 at 11:14PM
"Robotok, algoritmusok és appok tesznek tönkre több millió munkahelyet világszerte – ez a dolgozó emberek legnagyobb félelme a negyedik ipari forradalommal kapcsolatban. Az egyenlet másik oldalán azonban ott van több millió új munkahely is, ma még nem létező pozíciókban, és végső soron a dolgozó emberek helyzete még javulhat is."
future, society

Viszlát, Dude, nagyot mentél! - 444
November 02, 2016 at 11:14PM
"Internetes ősember volt, az internetes időszámítás első percétől kezdve ismertük szinte, összeakadtunk mindig, mindenben. Ott volt már, amikor Nyírő Andrásék az első magyar CD-ROM-magazint, az ABCD-t élesztgették, ott volt, amikor elindult az egész internetezés-internettózás. Mi újságot próbáltunk faragni a netre, ő meg kölcsönkért valami haverjától százezer forintot, hogy műsoradatbázist fejlesszen. A port.hu domainen. Nem nagyon hittünk benne. Volt akkor menő műsorújság, a Pesti Est, ami a kilencvenes évek végére komoly, milliárdos biznisszé vált, és nem látszott, hogy ez az elvarázsolt Dude a fapados, valami Oracle-vázra húzott izéjával mit akar… De ő hitt benne, és csinálta, és azt mondta, no dizájn, csak az adattartalom a lényeg, csak az legyen pontos, és a szájt meg gyors, és jól kereshető, és semmi más nem számít. Nem lehet ezt így extrapolálni vagy micsodázni, játszani ezt a fölnagyítós játékot, de ő kábé azt a fölfogást hozta, amit odaát a Google. Nehéz nem arra gondolni: mi lehetett volna belőle Kaliforniában?"
history, magyar

Index - Gazdaság - Mi jön a bankkártya után?
November 03, 2016 at 09:53AM
Az új szereplők – éppen a digitalizáció miatt – eleve globális szolgáltatók, így kevesen vannak, miközben az általuk elszipkázott bevétel néhány globális, és sok többé-kevésbé lokális vállalatot érint. Így fordulhat elő, hogy a hagyományos piac összeomlása után a digitalizált szektorokban hihetetlen koncentrációnak lehetünk szemtanúi. Míg a régi időkben e szektorok három legnagyobb vállalatánál a bevételek 45 százaléka összpontosult, a transzformáció után a három legnagyobb cég már az árbevétel 80 százalékával rendelkezik.
money, business, digitalization

IFTTT says goodbye to recipes, hello to Applets
November 03, 2016 at 01:11PM
"To coincide with the launch of Applets, IFTTT has also redesigned its website and mobile app, in order to put this feature front-and-center. As an enthusiast for smart home technology, I’ve long been a fan of IFTTT. In the absence of any kind of standardization, it’s made it possible for devices from disparate manufacturers to work together. It’s the string and duct tape that holds the Internet of Things together. So, how do I feel about Applets? In short: Really, really excited. IFTTT is going to do for app developers and website developers what it did for IoT. The launch of Applets comes just one day after Microsoft launched Flow – its IFTTT alternative. Just one day on, it’s clear that Redmond has a lot of catching up to do."
iot, socialnetwork, web2.0

Budapesti társasházak elkezdték tiltani az airbnb-zést - 444
November 04, 2016 at 12:27AM
budapesti társasházak 2 hónapja elkezdték gátolni a lakások rövid távú, turisztikai célú hasznosítását, legalábbis ügyvédi irodák azzal hirdetik magukat, hogy blokkolni tudják az airbnb-zést.
sharing economy, magyar

Index - Tech - Afrika nagyon szereti a Facebook ingyen internetét
November 04, 2016 at 01:19AM
a Voyager nagyon olcsó lesz majd a szolgáltatóknak, és így remélhetőleg a felhasználóknak is. Profit ide vagy oda, a Facebook projektje nyomán megbízhatónak tűnő, és minden idők legolcsóbban működő internethozzáférése lehet majd elérhető az afrikai országokban. Hogy ez mit hoz az internet és a média számára, az egyelőre kérdés marad.
facebook, globalizáció, netneutrality

Libériát bénítja a Gyilkos Árnyékok csapata - IT café Biztonság hír
November 04, 2016 at 02:12AM
"Október elején publikálták a kifejezetten IoT eszközökre specializált malwaret - ezzel (és mintegy százezer megfertőzött végponti eszközzel) indult túlterheléses támadás nagyjából két hete a Dyn ellen, a szakértők pedig már akkor jelezték, a jövő DDoS akciói a 10 Terabites volument is elérhetik, amivel könnyedén meg lehet bénítani akár egy országos hálózatot is. A legfrissebb célpont a Lonestar Cell MTN, egy telekommunikációs vállalat, amelyik internetet szolgáltat egész Libériában - ehhez mindössze egy belépési pontja, egy tengeralatti gerincvezetéke van. A támadás rövidebb időszakokra az 500 Gbps terhelést is eléri, erősítették meg Kevin Beaumont biztonsági kutatónak a helyiek. Ebből Beaumont arra következtet, hogy a Shadows Kill botnet ""annak a kezében kell, hogy legyen, aki a Dynt is támadta""."
hack, security

Mindent megőriztek a régi fotók
November 04, 2016 at 02:11AM
"Nemcsak nosztalgikus, bosszankodó vagy a régi fotókban gyönyörködő kommentek jelennek meg percről percre ezen a fórumon, de sok információval, érdekes adalékokkal is gazdagodhat az, aki időnként elkalandozik ezek közé a képek közé. A nyilvános csoportba bárki bekéredzkedhet, fotókat tölthet fel, vagy egyszerűen csak élvezheti az újabb és újabb posztok által felszínre hozott múltat. Az oldalt, amelynek követői a napokban érték el az 50 ezer főt, egy olyan ember alapította, aki nemcsak szereti, de ismeri is a főváros minden zegét-zugát, hiszen postásként és futárként a legeldugottabb utcákba is nap mint nap betér."
socialnetwork, facebook, magyar, image

Törökország leállította a közösségi médiát - IT café Webkettő hír
November 04, 2016 at 12:03PM
Péntek hajnalban, helyi idő szerint 1 óra 20 perckor országosan blokkolni kezdett számos közösségi oldalt Törökország. A Facebook, Twitter, YouTube mellett az Instagram és a WhatsApp is elérhetetlen az országban, írja a turkeyblocks.org. Az oldal információi szerint összefüggés lehet a közösségi média leállítása és az ellenzéki párt, a HDP vezetőinek letartóztatása, illetve a HDP ankarai irodáit érintő razziák között.
cenzúra, globalizáció

Az interneten már nincs olyan, hogy igazság - 444
November 05, 2016 at 11:08PM
"Kezdetben jó bulinak tűnt, hogy az interneten soha nem látott mennyiségű médiatartalom közül választhatunk, de mára ez a sokszínűség oda vezetett, hogy a neten megtalálható minden és mindennek az ellenkezője is. Vannak olyanok, akik szerint a globális felmelegedés hatásai olyan súlyosak, hogy évtizedeken belül elpusztul az emberiség, csak ezt titkolják előlünk a világ vezetői, de vannak olyanok is, akik szerint meg a világ vezetői pont azt titkolják, hogy a globális felmelegedés egy nagy kamu. Az ember pedig – szinte minden eddigi kísérlet szerint – nem racionálisan választ ki egy-egy tartalmat az interneten elérhető sok százmilliárd posztból. Általában olyan híreket fogyasztunk szívesen, amik megerősítik a prekoncepcióinkat, és ha ezekkel ellentétes hírekbe botlunk, akkor a legtöbb esetben kételkedünk vagy egyszerűen nem hisszük el, amit olvasunk."
society, internet, longtail

Az eddiginél is durvább netes cenzúra jöhet Kínában - 444
November 07, 2016 at 12:24PM
"Az egyik ilyen kitétel szerint például ezentúl minden netes vállalat felelős lesz minden olyan tartalomért, aminek a neten való terjedését lehetővé tették. A másik előírás, hogy a kormány által kiemelt biztonsági szintű szektorokban működő vállalatoknak kötelezően erősíteni kell majd a védelmi rendszereiket és az állami hatóságokat kell majd felkérniük, hogy ezt ellenőrizzék. Ez érinti az országban jelenlévő külföldi vállalatokat is, melyek a törvény szerint ezentúl gyakorlatilag korlátlan hozzáférést kéne adniuk számítógépes rendszereikhez a kínai hatóságoknak. Egy további előírás nagyon hasonlít arra, amit Putyin is bevezetett Oroszországban: a Kínában működő vállalatok minden személyes és üzleti adatot fizikailag Kínában lévő szervereken kell tároljanak, és technikai támogatást kell nyújtaniuk a hatóságoknak minden nyomozás során."
cenzúra, kína

Index - Tech - A török netcenzúra lassan olyan durva, mint a kínai
November 07, 2016 at 01:46PM
A cenzúrát ellenző aktivisták, emberjogi szervezetek és VPN-szolgáltatók nemtetszésük kinyilvánításán túl aktívan is tesznek a blokkolás ellen: a Lantern például török nyelvű Android alkalmazást jelentett be, a magánhálózatokat üzemeltető cégek közül pedig többen ingyenes, korlátlan adatforgalmat kínálnak török ügyfeleiknek, ahogy erre már korábban is volt példa. Ezt tette többek között a TunnelBear is, így szombaton már ezt a szolgáltatót is blokkolni kezdték a török interneten. Rajtuk elérhetetlenné tették még az Express VPN, a Hotspot Shield, az IPVanish, a Private Internet Access, a Psiphon, a VPN Master, a VyprVPN, a ZenMate és a Zero VPN nevű népszerű VPN-szolgáltatásokat is.
cenzúra, globalizáció

Sg.hu - Szigorításokra van szükség a böngésző­kiegészítőknél
November 07, 2016 at 03:22PM
"ahhoz, hogy bebizonyíthassák, hogy a WOT valóban elküldi harmadik félnek a felhasználók szörfölési adatait, csapdát kellett állítaniuk. Beüzemelt egy külön tesztszámítógépet és egy addig ismeretlen honlapot, majd néhány napig a WOT használata mellett böngészett a világhálón, és különböző online fiókokba is belépett. A program a teljes URL-eket továbbította és ezenkívül olyan információkat is elküldött, amelyek segítségével őt azonosítani lehetett. Ezek a fájlok később abban az adatcsomagban voltak, amit felajánlott az egyik adatkereskedő cég megvételre. A szakember hozzátette, hogy őt sokkolta ez a fajta bizalomvesztés, annak ellenére is, hogy már látott néhány dolgot. Közlése szerint az egész dolog hátborzongató volt. Az egyértelműen kiderült, hogy a WOT a szükségesnél vagy elfogadhatónál sokkal több adatot továbbított. Az, hogy a program adatokat küldött, nem volt meglepő, hiszen ez szerepelt a szoftver adatvédelmi nyilatkozatának aktuális verziójában is. Az igazi probléma az volt, hogy az információk felhasználhatók az internetezők leleplezésére. A botrány kirobbanása óta kiszivárgott, hogy az érintett személyek között volt Helge Braun kancelláriaminiszter, Frank Junge, a német parlament költségvetési bizottságának tagja; Waltraud Wolff, az SPD-frakció elnökségi tagja és Annalena Baerbock, a német parlament gazdasági bizottságának tagja"
privacy, browser

Sg.hu - Nem hisz a Facebooknak a Facebook-generáció
November 10, 2016 at 08:29AM
A 18-29 éves korosztály közéleti témákkal legnagyobbrészt csak a Facebookon találkozik. Egy online hírportál cikkét azért nyitják meg, mert az a falukon felbukkan, mert a Facebook algoritmusa beválogatta oda, mert a profil alapján úgy gondolta a rendszer, hogy ez az egyén érdeklődésére számot tarthat. A fókuszcsoportok alapján ennél sokkal ritkább a doménnév alapú direkt megnyitás.
facebook, media, society, politika

Web design is now completely boring
November 10, 2016 at 12:06PM
"Once upon a time, when the internet was conceived, we dreamed up crazy websites. Everyone built their sites more or less from scratch, so there was huge diversity in layouts, colors, sound effects, transitions, animations and more. In 2015, it feels like web design has become a lot more boring. The internet grew up, HTML5 came along and unleashed new possibilities… but we lost a lot of the fun along the way."
webdesign, history

Ellenőrzik diákjaikat a brit iskolák
November 14, 2016 at 08:50AM
"A Big Brother Watch nevű szervezet adatai alapján Nagy-Britanniában több mint ezer iskola alkalmaz már szoftvereket arra, hogy megfigyelje a tanulói számítógépes tevékenységét. A Big Brother Watch a tanulmányában kiemelte, hogy aggódik amiatt, hogy az ilyen jellegű technológia használata kedvez a valós idejű ellenőrzésnek, s a tanárokat a szinte mindent látó és érzékelő Nagy Testvér pozíciójába emeli. Az, hogy a hivatalnokokat arra kényszerítik, hogy a diákjaik digitális tevékenységeit minden egyes nap ellenőrizzék, egy alapvető lépés a hagyományos módszerektől való eltávolodásra. Korábban a gyerekeket a tanárok az asztaluktól vagy a táblától tartották szemmel."
privacy

HWSW Mobil - Árcsökkentésekkel csitítaná a népharagot az Apple
November 14, 2016 at 08:49AM
Már az iPhone 7 megjelenésekor is kapott hideget-meleget a fülhallgató-jack csatlakozó száműzés miatt a cég, az október végén bemutatott MacBook Próknál látott kegyetlen mészárlás pedig tovább tetézte a mindeddig hűséges Apple felhasználók elégedetlenkedését. A vállalat dobta a bő 10 éve egyedülinek számító innovatív mágneses töltőcsatlakozót, a MagSafe-et, az USB-k (Type-A), a HDMI, a Thunderbolt 2 portok, illetve a kártyaolvasó helyét pedig USB Type-C portokkal töltötte fel, összesen négy darabbal, faramuci módon épp csak a telefonokról száműzött fülhallgató-jack maradt érintetlenül.
apple

HWSW Mobil - Visszautasítja a Google az antitröszt-vádakat
November 14, 2016 at 08:48AM
"Visszautasítja az uniós hatóságok antitröszt vádjait a Google, és továbbra is fenntartja, hogy az Android ""nyílt"" operációs rendszer, amely a vásárlóknak választási szabadságot biztosít - áll a cég jogi igazgatója által írt új blogbejegyzésben. A szöveg (viszonylag) rövid és olvasható összefoglalója annak a dokumentumnak, amit a cég csütörtökön küldött meg a vizsgálatot indító hatóságoknak. Mint arról beszámoltunk, az európai illetékesek három versenyügyi vizsgálatot folytatnak a Google ellen, áprilisban elindult az Android kapcsán is a hivatalos eljárás. Ez egy ""statement of objections"" nevű dokumentummal rajtol, amely a hatóságok hivatalos kifogásait listázza, erre kell válaszolnia a meggyanúsított cégnek. Ezt a választ tette most közzé a Google, amelyben igyekszik az Android ökoszisztéma nyitottsága mellett érvelni és visszautasítja a vádat, hogy visszaélne a piacon élvezett masszív dominanciájával az előtelepített alkalmazások kapcsán"
android, google, eu, cenzúra

HWSW Mobil - Indulhat a Facebook munkakeresője
November 14, 2016 at 08:48AM
"Gyorsan kihúzhatja a LinkedIn alól a szőnyeget a Facebook, amennyiben tényleg elindítja saját álláskeresős és álláskínálós megoldását. A cégnek minden rendelkezésére áll, hogy ezt sikerre vigye. A Facebook mellett egyetlen közösségi hálózat tudott igazán sikeres lenni az elmúlt években, a LinkedIn. A cég már korán jól érzett rá, hogy szükség van egy ""komoly"" hálózatra, ahol az emberek csak a szakmai információkat, szakmai életútjukat szeretnék megosztani - és ahol tulajdonképp érték, hogy nem keveredik a családi/baráti és szakmai élet. A LinkedIn relevanciáját az is segítette, hogy a Facebook eddig nem nyúlt át, és nem kínált eszközöket szakmai profilok készítéséhez."
microsoft, facebook, socialnetwork

A németek is aggódnak az orosz állami hackerek miatt - IT café Mérleg hír
November 14, 2016 at 08:47AM
Angela Merkel német kancellár – hasonlóan az amerikai és a francia politikusokhoz – kedden egy sajtótájékoztatón közölte, hogy megvan arra az esély, hogy a jövő évi általános választások eredményeit Oroszország a kibertérben, támadásokkal és dezinformációs kampányokkal próbája meg majd befolyásolni. Elmondta, hogy már most is rendelkeznek olyan információkkal, hogy egyes, már zajló, ilyen típusú tevékenységek mögött oroszok állnak. A kibertámadások mellett kiemelte a hamis hírek gyártását, és ezek kezelése Németország számára „napi feladat”
globalisation, security, politika

Az apák kulcsfontosságú szerepet töltenek be a gyerekek digitális életében - IT café Biztonság hír
November 14, 2016 at 08:46AM
A szülőknek ma át kell gondolniuk, mi a jó vagy rossz a digitális eszközöket használó gyereknek, többek között az időtartamot és a megfelelő ellenőrzést illetően, ill. hogyan lehet biztosítani a biztonságos online jelenlétet. Ezért azt javasoljuk a szülőknek, hogy beszélgessenek el gyermekeikkel minden interneten felmerülő problémáról, adjanak nekik több tanácsot a biztonságot illetően, és természetesen ellenőrizzék a gyerekeiket. Annak érdekében, hogy meg tudjuk védeni a gyerekeket, javasoljuk a szülői kontrollfunkciók használatát az ezt biztosító szoftvereken.
society, security, privacy

Az EU szabályozhatja az egészségügyi szoftverek piacát
November 14, 2016 at 08:55AM
Az egészségügyi programok számára hamarosan egységes európai minőségi és adatvédelmi szabványokat dolgozhat ki az Európai Unió - ez derült ki a német szövetségi egészségügyi minisztérium által a Zöldek parlamenti frakciójának küldött válaszból, amely a Handelsblatt birtokába került. Az Európai Bizottság egyrészt azt akarja elérni, hogy az egészségügyi szoftverek fejlesztői betartsák az adatvédelmi előírásokat, másrészt jelenleg is zajlik az ilyen alkalmazások megítélését segítő minőségi követelmények kidolgozása. Ez utóbbi 2017-ig fejeződik be. Az, hogy ezenkívül szükség lesz-e szabványokra, az úgynevezett e-egészségügyi kezdeményezés keretében derül majd ki.
eu

Tech: 37 000 androidos telefont fertőzött meg naponta egy új vírus - HVG.hu
November 14, 2016 at 08:54AM
A Kaspersky Lab szakértői nemrég fedezték fel egy mobil bankolásra specializálódott trójai vírus módosítását, a Svpeng vírust, amely megbújt a Google AdSense hirdetési hálózatában. Július közepe óta mintegy 318 ezer androidos készüléken észlelték a kártékony programot. A támadók bankkártya- és személyes adatokat, például névjegyeket és híváslistát loptak el.
security, mobil

HWSW Mobil - Fázós finnek: féreg fenyeget fűtést
November 14, 2016 at 08:54AM
Leállt a fűtés DDoS támadás miatt a finn Lappeenranta városának minimum két lakóházában. Mindkét esetben a problémát a központi fűtésszabályozást végző számítógép támadása okozta. Az ingatlanok általános üzemeltetését és karbantartását a Valtia végzi, az igazgató Simo Rounela nyilatkozata szerint a rendszerek megpróbáltak újraindítással válaszolni a támadásra, de újra és újra hibába ütköztek és így a központi fűtés és a melegvíz keringetés működésképtelenné vált.
iot, security

HWSW Mobil - Kulcsrakész, automata mobilfarmok - az IoT vadhajtásai
November 14, 2016 at 08:54AM
"az egyesült államokbeli Freight Farms mezőgazdálkodást költöztetne a városok sikátoraiba, szűk, betonozott hátsó udvaraiba, illetve lényegében bárhová, ahol akad hely és áramforrás egy (vagy több) a teherszállító hajókról megismert fémkonténernek. A vállalat, bár 7,5 tonnás terméke szokatlan látványt nyújtana a nappaliban a kávézóasztalon, maga is a Kickstartertől kapta meg a kezdőlökést. A cég a hagyományos esetben a világ különbző pontjaira szállítandó áruknak otthont adó tárolókban teljesen automatizált, vertikális farmokat rendezett be, amellyel olyan helyeken is lehetővé tenné a legkülönbözőbb friss zöldségek (és más, magas hozzáadott értékű haszonnövények) termesztését, amelyeken az a helyhiány vagy épp az éghajlati adottságok miatt hagyományos úton csak nehezen vagy egyáltalán nem kivitelezhető. A megoldás eközben a tradicionális mezőgazdálkodás számos problémáját is kiiktatja. A Freight Farms konténereinek működése alapvetően egyszerű, a konténerekben a növények egymás alatt-fölött, speciális táptalajon növekednek, öntözésükről pedig egy zárt rendszerű hidroponikus rendszer gondoskodik, amely tápoldattal is ellátja a zöldségeket. A zárt tárolóban a fényt LED-szalagok biztosítják, amelyek a növényeket életszakaszaik során mindig az ideális spektrumban világítják meg. A rendszer emellett szenzorai segítségével folyamatosan szabályozza a konténer páratartalmát, széndioxid szintjét és hőmérsékletét is, hogy a növekedéshez a lehető legjobb eredményeket biztosítsa. Mindezt a ""farmdoboz"" tulajdonosa a tárolóban lévő érintőkijelző mellett mobilalkalmazásról is követheti és vezérelheti."
iot

HWSW Mobil - Vitte az okostelefonos profitot az Apple
November 14, 2016 at 08:52AM
Míg darabszámban visszaesett, addig profitban rekordot döntött okostelefonos eladásaival legutóbbi negyedéves produkciójával az Apple. A BMO Capital Markets elemzése szerint a cég papíron a teljes piac nyereségének 103,6 százalékát zsebelte be, miközben a második helyezett Samsungnak mindössze a profit 0,9 százaléka jutott, a többi szereplő, így LG és a HTC pedig mínuszban zárta a vizsgált harmadik negyedévet.
apple, mobil

Erősíti kiber­biztonságát Kína
November 14, 2016 at 08:52AM
A Kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága elfogadta a kiberbiztonsági törvényt, amely mindenekelőtt azt tisztázza, hogy a távol-keleti állam szerint mik nevezhetők kritikus infrastruktúráknak. Nos, Kínában a jövőben ebbe a kategóriába tartozik az energiaügy, a pénzügy, az e-kormányzás, a közellátás, a távközlés, a szállítás és a vízellátás. Amennyiben a jövőben a kritikus infrastruktúrákat működtető kínai hivatalok vagy vállalatok hardvereket vagy szoftvereket akarnak vásárolni külföldi társaságoktól, akkor a beszerzéseket először egy állami biztonsági vizsgálatnak kell megelőznie.
globalizáció, kína, security, cenzúra

Csak az Android tudott növekedni
November 14, 2016 at 08:51AM
"a harmadik negyedévben a különböző gyártók világszerte összesen 375,4 millió készüléket szállítottak le, ami kereken 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eredményt. Ezek túlnyomó része ezúttal is az Android szoftverre támaszkodott, mi több, most egyedül ez a platform tudott növekedést felmutatni, ami azt jelentette, hogy az összes új okostelefon 88 százaléka tartozott ebbe a táborba. Az Apple iOS 48 millió helyett immár csak 45,5 millió példányt mutathatott fel, ami esetükben 5,2 százalékos visszaesést jelentett, miközben a szoftver piaci részesedése az egy évvel korábbi 13,6 százalékról 12,1 százalékra mérséklődött. Az összes többi platform együttesen is alig 1,3 millió darabot szállított le"
android, mobil

Lisszabon a világ startup-fővárosává válna
November 14, 2016 at 08:50AM
Augusztusig London volt Európa startup-fővárosa, amely Berlint taszította le a képzeletbeli trónról. A Brexit óta azonban Stockholm, Párizs, Berlin és immár Lisszabon is azért küzd, hogy egyre vonzóbb legyen az internetes startupok számára. A portugál főváros esélyeit növeli, hogy Dublinból Lisszabonba költözik át a Web Summit nevű internetes konferencia, amely Európa innovációs térképére emelheti a települést. António Costa portugál miniszterelnök nem véletlenül volt lelkes az esemény megnyitóján és jelentette ki, hogy a rendezvény Lisszabont "a vállalkozás világfővárosává" teheti.
startup

Szájról olvasásban győz a mesterséges intelligencia
November 14, 2016 at 08:50AM
A LipNetet megalkotó kutatók (Yannis Assael, Breendan Shillingford, Shimon Whiteson, Nando de Freitas) kifejtették, hogy a szájról olvasás fontos szerepet játszik, hogy ha az emberi kommunikációról és a beszéd kölcsönös megértéséről van szó. Az Oxfordi Egyetem Számítógép-tudományi Szakának munkatársai ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a szájról olvasás komoly feladat az emberek számára. Az ajakmozgásokat ugyanis gyakran csak nagyon nehezen lehet felismerni, ezért az emberek nem igazán tudnak pontosan szájról olvasni.
ai

Tech: Erről azért jobb, ha tud: a Facebook mindenre ránéz, amit elküld a Messengeren - HVG.hu
November 14, 2016 at 08:57AM
mindenképpen igaz, az az, hogy a Facebooknál – nem személyek, hanem szoftveres elemző algoritmusok – belenéznek minden kommunikációba. Ez nem egyedülálló dolog, ugyanilyen tartalmi elemzést folytat például a Google is a Gmailben lévő leveleinkkel. Éppen ezért lehet ingyenes mind a Gmail, mind a Facebook: az üzemeltetők többek között a kommunikációnk elemzésével érik el, hogy minél inkább olyan hirdetéseket mutassanak nekünk, amely fölött nem siklik el a figyelmünk, mert valóban aktuálisak lehetnek számunkra.
privacy, cenzúra, facebook

Facebook Manages to Squeeze an AI Into Its Mobile App | WIRED
November 14, 2016 at 08:57AM
The app includes a particularly extravagant photo filter. You select a work of art—something akin to, say, a 1907 Picasso—and it creates a Cubist incarnation of your backyard barbecue.
image, ai, facebook

Milliók tudták meg a Facebookról, hogy meghaltak | VS.hu
November 14, 2016 at 08:56AM
"Pénteken több millióan kaptak üzenetet a Facebooktól, hogy egyik ismerősük meghalt. Az információ akkor jelenik meg, amikor az elhunyt rokonai jelzik a Facebooknak, hogy a felhasználó már nem él. Még Mark Zuckerbergről is megjelent a téves bejegyzés. „Reméljük, hogy akik szeretik Markot, békére lelnek abban, amit mások megosztanak róla” - egy ideig ez volt olvasható a Facebook alapítójának profilján. A cég szóvivője szerint tévedésből olyan felhasználók adatlapján is megjelent az üzenet, akik egyáltalán nem haltak meg, és nagyon is élnek. „Borzalmas hiba történt, amelyet azóta orvosoltunk” - mondta a szóvivő."
facebook

Kínában már vezet az Oppo
November 14, 2016 at 08:55AM
"az utóbbi hónapokban a korábban egyértelműen kisebbnek (és sokszor esélytelennek) tartott cégek vették át a vezetést, míg a nagyok picit hátrébb szorultak. A harmadik negyedévben a teljes ottani piac 3,6 százalékkal bővült a második periódushoz képest, míg az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva már 5,8 százalékos volt a növekedés. Ennél jóval fontosabb viszont, hogy az első helyen – legalábbis a most lezárult harmadik negyedévben – már az Oppo szerepel, amely összesen több mint 20 millió készüléket szállított le, szemben az egy évvel korábban felmutatott 9,8 millió darabbal. Ezzel a piac 17,5 százalékát szerezték meg (legalábbis a friss, most leszállított készülékek tekintetében), míg a második helyet az eddig a hírekben szintén csak ritkán szereplő Vivo kaparintotta meg, amely 19,2 millió példányt szállított le, szintén nagyot ugorva a korábban elért 9,5 millióról."
mobil, kína

Vészjelzések jönnek az orosz támadások miatt egész Európából - 444
November 14, 2016 at 09:00AM
Ezen az őszön sorra jelentették be politikai és titkosszolgálati vezetők egész Európából, hogy minden korábbinál komolyabb orosz támadásoknak van kitéve a kontinens. A sajtótájékozatókon és interjúkban elmondott beszámolók Szófiától Londonig, Berlintől Brüsszelig ugyanarról szóltak: az orosz titkosszolgálatok módszeresen rombolják az európai közéletet.
politika, security, globalizáció

Oroszország a LinkedIn blokkolására készül - IT café Mérleg hír
November 14, 2016 at 11:03AM
"az adattárolásra vonatkozó törvény megsértése miatt blokkolni kell Oroszországban a szakmai kapcsolatok ápolására szakosodott, a Microsoft által nemrég felvásárolt LinkedIn online üzleti közösségi hálózat működését – írta meg a Jogi Fórum. A törvény előírja, hogy az orosz állampolgárok személyes adatait Oroszországban található szervereken tárolják. A LinkedInnek, a világ legnagyobb professzionális hálózatának jogában áll megfellebbezni a döntést, de az alsóbb szintű bíróság döntése a TASZSZ hírügynökség szerint elvileg a múlt héten csütörtökön jogerőre emelkedett. Az Interfax hírügynökség azt jelentette, hogy a LinkedInhez való hozzáférést várhatóan akkor kapcsolják majd le, amikor a cég megkapja az ítélet teljes szövegét, ami e hétre várható."
cenzúra, globalizáció, microsoft, socialnetwork

Index - Tech - Feltörték a világ legnagyobb online szexközösségét
November 14, 2016 at 11:23AM
"Most azonnal érdemes jelszót változtatni annak, aki felhasználója volt az AdultFriendFinder, Cams.com, Penthouse, Stripshow vagy iCams.com közösségi oldalaknak, mert hekkerek mindet feltörték, és ezáltal hozzáférést szereztek 412 millió fiókhoz. Ez jóval nagyobb fogás, mint az Ashley Madison tavaly augusztusi feltörése, hiszen akkor csak a randioldal 30 millió fiókjához fértek hozzá hekkerek."
privacy, hack

Index - Tech - Így tud kimenteni minden csatolt fájlt a Gmailből
November 14, 2016 at 01:03PM
"A Google emailszolgáltatása nem a legjobb fájlkezelő rendszer, és erre általában csak akkor jövünk rá, amikor már rengeteg levelünk van, és azokból kéne egyszerre kimenteni a csatolt fájlokat. Erre is van jó megoldás, csak össze kell kötni néhány felhőszolgáltatást.     Az emaileket és a fájlokat a Cloud HQ segítségével érdemes szétválogatni. Ez egy online rendszer, amelyben több más felhőszolgáltatást tudunk összekapcsolni, az általunk megadott szabályok szerint. Az ingyenes változat csak két személyes felhőszolgáltatást kezel (Gmail, OneDrive, Google Drive, Dropbox stb.), de ez nekünk most pont elég lesz."
cloud

Index - Tech - Félt a jobboldaltól a Facebook, ezért nem állították le a kamu hírek terjedését
November 14, 2016 at 10:38PM
"a Facebook szerepe óriási, és valóban képes tömegével befolyásolni az embereket egy-egy szavazás előtt, ha a rendszer nagyon kifinomult algoritmusa nem folyamatosan olyan cikkeket rak elénk, amiket szeretünk. Márpedig ha a vérmágus Hillary Clinton gyíklényidézéseiről szeretünk legjobban olvasni, akkor az algoritmus nagy valószínűséggel ilyen kamuoldalak tartalmait teszi elénk, hiszen a Facebook úgy tud több hirdetést eladni, ha a felhasználói több időt töltenek a felületen. Most már csak az a kérdés, hogy a Szilícium-völgy nagyon menő fejlesztői, akik szeretnek a demokrácia és az emberiség új megmentőinek szerepében tetszelegni, vajon a hirdetői pénzeket, vagy a hiteles tájékoztatást választják. Az emberek nagy része maguktól ugyanis képtelen megkülönböztetni a híreket az álhírektől."
socialnetwork, media

Index - Tech - Mi leszünk a történelem szellemei
November 17, 2016 at 11:25PM
"ha nem teszünk valamit a digitális adatok megőrzéséért, a történelem szellemei leszünk. Az internet őskorának, történetének fontos dokumentumait már most szinte lehetetlen felkutatni, lassan ott tartunk, hogy jobban kutatható a huszadik század közepe, amikor még minden papíralapú volt, mint a század vége, amikor a világ kezdett digitalizálódni."
digitalization, future, society

Index - Tech - Elképesztő megfigyelési törvényt fogadtak el a britek
November 18, 2016 at 11:49PM
Még a saját számítógépünkön se szívesen tárolunk annyi adatot magunkról, mint amit most a törvény megkövetel a szolgáltatóktól. Az internetszolgáltatóknak egy éven át meg kell tartaniuk az összes ügyfél böngészési előzményeit, amelyhez a titkosszolgálatok és a rendfenntartó szervek egy minisztériumi engedéllyel hozzáférhetnek. A vállalatokat arra kényszeríthetik, hogy kérésre feloldják a dokumentumaik titkosítását. A termékek összes biztonsági eszközéről be kell számolniuk, még a termék megjelenése előtt.
privacy

Index - Tech - Érkezik a Netflix első komoly riválisa?
November 18, 2016 at 11:48PM
Mivel a Top Gear világszerte 350 milliós nézőközönséget vonzott, az Amazon érdekében állna kihasználni a műsor népszerűségét. Annak farvizén bemutatja a teljes portfolióját, és gyorsan felépítheti az előfizetői bázisát. A Wall Street Journal üzleti lap szerint valami ilyesmi fog történni, a videós szolgáltatás egy „masszív globális megjelenés küszöbén áll”.
amazon, media, streaming

Index - Tech - Nekimegy a kamuhíreknek a Facebook
November 19, 2016 at 11:03AM
"Javítják az álhír-felderítő mechanizmusokat. Könnyebbé teszik a kamu információk bejelentését. Független harmadik féltől is kérnek majd segítséget a kamu kiszűrésére, elsősorban ezzel foglalkozó szervezetektől. Megjelölnék azokat a tartalmakat, amelyeket kamunak ítéltek a felhasználók vagy külső szakértők, és ezeket csak egy erre vonatkozó figyelmeztetés után lehetne olvasni. Csak a jobb minőségű forrásból származó írások fognak megjelenni az üzenőfalon. A hirdetési politikájuk átformálásával megpróbálják elvonni azokat a pénzügyi ösztönzőket, amelyek a kamuhír-terjesztést támogatják. Ugyanis az álhírek mögötti motiváció gyakran az, hogy a kattintásvadász kamuk farvizén hirdetési pénzt szerezzenek a terjesztők. Együttműködnek újságírókkal és a híriparral, hogy jobban megismerjék, hogyan kell ellenőrizni a kamut. Ezek tehát a nagy ötletet. Zuckerberg szerint nem biztos, hogy működni fog, de komolyan veszik a dolgot, és javítani akarják a rendszert."
facebook, society, media

A Facebook mint morális pánik - 444
November 22, 2016 at 09:47AM
Az internet, a blogok, a Facebook és mindenféle egyéb újdonságok valóban aláásták az egy irányban kommunikáló tömegmédia egyeduralmát. Fontos azonban tudni, hogy ez az egyeduralom alig néhány évtizedes volt, nagy jóindulattal az első tömeglapok megjelenésekor, de reálisabban inkább a rádió és főleg a televízió elterjedésével kezdődött. Ha véget ér, nem az emberi civilizáció ér véget, csak annak egy nagyon rövid alfejezete.
society, facebook, media, politika

How People Reacted to the First Smartphone - The Atlantic
November 22, 2016 at 02:18PM
"“Apparently none of you guys realize how bad of an idea a touch-screen is on a phone. I foresee some pretty obvious and pretty major problems here. I’ll be keeping my Samsung A707, thanks... Color me massively disappointed.” “Touch screen buttons? BAD idea. This thing will never work.” “I say get on the train, or get run over by it.” “No freaking way, Apple! It’s over!” “Well, it beats the hell outta my Nokia 6030” “Steve...where is my FM radio?” “OMG, its the Newton reborn!” “no qwerty keyboard? ojhsdodsagfadhjldgs!!” “This looks like a disgusting bastard child of iPod/Cellphone/PDA. Yes it's shiny, but I’m sure it won’t be so shiny once you touch it.”"
history, mobil, apple

Index - Kultúr - Megváltoztunk picit, mint a tartalomfogyasztási szokások
November 22, 2016 at 02:25PM
"Az Akták a világ legfontosabb témáit foglalja össze a szíriai polgárháborútól az iPhone körüli pletykáktól egészen a nézhető magyar filmek nem túl bő listájáig. Az aktuális Aktákból gyorsan képbe kerülhet egy-egy témában, ami kifejezetten hasznos lehet péntek este, ha tudja, hogy olyan házibuliba megy, ahol úgyis mindenki az amerikai elnökválasztásról vagy a menekültválságról akar majd beszélgetni. És persze nem akar hülyén bólogatni egész este a cigifüstös konyhában. Az Akták ráadásul egy-egy téma legfrissebb híreit is listázza, sőt ezekről a cikkekről értesítést is kaphat, ha feliratkozik az önt leginkább érdeklő Aktákra. Ha pedig ellátogat az Akták gyűjtőoldalra, akkor megnézheti, hogy éppen mik azok a témák, amik a legjobban pörögnek a világban, vagy legalábbis az Index newsroomjában. Jó sok aktát nyitottunk, hogy már most lássa, mégis miről maradt le, ha ez elmúlt napokban egy kő alatt élt, esetleg Rogán Antalra várt belvárosi bérházak kapujában. A legfontosabb Index-aktákról szóló cikket itt találja."
magyar, media

Google és Facebook uralja a mobilos adatforgalmat - HWSW
November 22, 2016 at 03:17PM
Gyakorlatilag a legtöbb adatforgalmat bonyolító alkalmazások mind a Google és a Facebook kezében futnak össze a vizsgált hét kelet-közép-európai országban - a Viber kivételével, melyet négy helyen is sűrűn vesznek igénybe a felhasználók. A két óriáscég közül a Google emelkedik ki még inkább, mivel a YouTube és a Google Maps minden egyes országban a listán szerepel, de a Gmail is megtalálható öt-, a Google Play pedig három helyen. A Facebook alkalmazása és a WhatsApp két-két országban került fel az adatforgalmi toplistára, a Messenger alkalmazás pedig öt országban végzett az élmezőnyben. Az adatforgalom ugyan nem egyenlő a használati adatokkal, de megfelelő indikátora, és jól szemlélteti, hogy a felhasználók mennyire függenek ettől a két cégtől.
mobil, magyar, google

Sg.hu - Nagy-Britanniában jön a totális adattárolás
November 23, 2016 at 09:32AM
Az új megfigyelési törvény bevezetésében komoly szerepet vállalt Theresa May brit miniszterelnök, aki elindította a jogszabállyal kapcsolatos vitát. A hivatalosan Investigatory Powers Bill nevű törvényt a brit parlament alsó- és felsőháza is elfogadta, s a bírálói egyszerűen Snooper's Charterként hivatkoznak rá. A polgárjogi aktivisták és szervezetek álláspontja az, hogy a legextrémebb ellenőrzési jogszabály, amelyet valaha egy demokráciában elfogadtak. A törvény miatt az ENSZ és a Szilícium-völgy vállalatai is aggodalmukat fejezték ki.
privacy, eu

Index - Tech - Mind felelősek vagyunk a hülyeség világhódításáért
November 24, 2016 at 12:20AM
"A kamuhír tízmilliókhoz jutott el. A cáfolata ennek a töredékéhez. Mi a tanulság? A közösségi médiában kicsit mindenki újságíró lesz Mégsem törődik senki a forráskritikával és a tények ellenőrzésével Emiatt a két-három újramegosztáson átesett híreknél lehetetlen ránézésre eldönteni, hogy azok igazak, vagy sem Tehát ha valamit nem olyan helyen olvasunk, amiről biztosan, és okkal feltételezhetjük, hogy ott valaki leellenőrizte az alaphírt, ne vegyük készpénznek Még akkor se - és ez a legnehezebb az egészben! -, ha maga a sztori passzol az előítéleteinkbe, a világnézetünkbe A Facebook most kétségbeesetten teker, hogy mentse a menthetőt, és megállítsa a kamuhírek terjedését, ellehetetlenítse az ilyesmikkel bizniszelő oldalakat. Nehéz dolguk lesz, mert, ahogy a példán láttuk, a folyamat egyszerűen túl jól működik, túl jól passzol az ember alapvető természetéhez."
socialnetwork, society, media

2025-re 100 milliárd sebezhető pont - IT café Biztonság hír
November 24, 2016 at 09:46PM
A Huawei szerint 2025-re további 4 milliárd új internetfelhasználó lesz, 8 milliárd okostelefon és legalább 100 milliárd, eszközök közötti digitális kapcsolat adja majd az úgynevezett „Dolgok Internetét’’ (Internet of Things, IoT), amely hatalmas kiberbiztonsági készültséget is igényel – mondta el Ulf Feger, a vállalat régiós kiberbiztonsági vezetője a vállalat kibervédelemről szóló budapesti sajtóbeszélgetésén.
iot, security

Teljes ráncfelvarrást kapott a Google Webhelyek - HWSW
November 25, 2016 at 11:19AM
Ahogy a Drive-nál már megszokhattuk, mostantól a weboldalakat is lehet valós időben közösen szerkeszteni, mindenki saját Google profiljából, például elképzelhető, hogy egy projekt tagjainak hasznos lehet egy saját oldal folyamatos frissítése az új információkkal. Főleg, hogy olyan sablonok is találhatóak a weboldalhoz, amelyek reszponzívan alkalmazkodnak a különböző monitor méretekhez, tablethez vagy mobilhoz, így az információk útközben is frissíthetőek az oldalon. A szerkesztő emellett előnézeti képet kaphat, hogy melyik oldalon hogy fog kinézni a tartalom.
google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése