keresés

2017. április 7., péntek

Bemutatkozik az AMD Ryzen processzorcsaládVégre megérkezett a várva várt új processzorcsalád az AMD-től. A prohardver.hu honlapján Daywalker tollából megjelent egy nagyon jó összefoglaló.
Az utolsó hónapokban már rengeteg pici infómorzsa jelent meg az új Zen architektúráról, de a hivatalos részletet csak most,február végén jelentek meg. Az új processzor bemutatása az AMD szempontjából történelmi jelentőségű, ha meg szeretnénk érteni, miért is fontos érdemes egy kicsit visszatekinteni a múltba , hogy maga az x86/AMD64-es processzorok fejlesztése során az Intelnek és az AMD-nek milyen döntéseket hoztak régebben, és hogyan jutottunk el a jelenlegi fejlesztésekig.

Ha kicsit felületesen figyeljük az eseményeket, akkor a két nagy cég néha-néha váltotta egymást a fejlesztési verseny első helyén, de jellemzően az Intel dominanciáját az AMD-nek nem nagyon sikerült megtörnie. Utóbbi gyártónak főleg az Athlon 64-es időszak volt a legjobb, de az elmúlt pár évben nem sikerült maradandót alkotnia. Fontos azonban, hogy a két cég közötti versenyben bármelyik akkor került hátrányba, amikor az éppen megtervezett processzor architektúra jelentősen különbözött az Intel Pentium Pro CPU-ban bemutatkozó P6 mikroarchitektúrától. Az Intel a Pentium 4-hez fejlesztett Netburst architektúrával próbálkozott újat alkotni, az AMD a Bulldozer architektúrával, megy az FX processzorok alapját képezte.

Az Intel már évek óta a P6 mikroarchitektúra dizájnjának másolásához tért vissza a Pentium M családdal, az innen kifejlesztett Core processzorokkal. Most az AMD tett így a Zen architektúrával. A P6 mikroarchitektúra való visszatérés oka nem az, mert azok olyan forradalmiak lennének, hanem egyszer a programok jelentős része erre optimalizálják, és így az új dolgok bevezetését nem támogatják a szoftverfejlesztők. Így az innováció nehezen jelenik meg a hardverfejlesztés alapjaiban, mivel a programok, applikációk nem biztos, hogy támogatni tudják az frissebb, az eredetitől eltérő architektúrákat. Az új Zen processzorok ebből a szempontból nem tartalmaznak újításokat, talán bizonyos szempontból visszalépésének számítanának, viszont a programok optimalizálása, a fogyasztás és tényleges sebesség terén óriási előrelépésnek számítanak.

Az új processzorcsaládról röviden

A Zen magot, illetve magokat első körben a Summit Ridge kódnevű lapka kapta meg. Gyártástechnikailag ez egy 14 nm-es LPP node-on készült lapka, amely a GlobalFoundries gyárában készül. A processzor 4,8 milliárd tranzisztort tartalmaz, amit sikerült 195 mm²-es területre betenni.

Forrás: prohardver.hu

A Ryzennek sikerül az Core i7-6950x kivételével minden Intel riválísát maga mögé utasítania, köszönhetően nyolc magjának, magasabb alapórajelének és hatékonynak tűnő többszálas feldolgozási képességének. Minden, frekvencia tekintetében fennálló előny ellenére azonban a jelenlegi királyt, a tízmagos Core i7-6950X-et nem tudta trónjáról letaszítani, bár nagyon közel van hozzá. Árban leginkább hozzá leginkább közelebb lévő i7-7700K viszont hiába rendelkezik igen magas frekvenciával, nyolc fizikai mag ellen alul maradt. 

Teljesítmény/fogyasztás szempontjából már más a helyzet, itt a Ryzen csúcsmodellje már a középmezőnyben landol. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az Intel a 14 nm-es technológiát már évek óta használja, így előnye is nagyobb, viszont az AMD szempontjából óriási az előrelépés. Elég csak összevetni az alábbi táblázatban található FX-8350 értékeivel.

Forrás: prohardver.hu

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a teljesítmény eredmények még nem optimalizált alaplapokon jöttek ki, elképzelhető, hogy néhány BIOS frissítés után az eredmények még javulni fognak, illetve megfelelő szoftveres támogatottság is kell majd hogy kialakuljon. 

Valójában az AMD nagyot lépett előre, saját magához képest, felzárkózott az Intel szintjére, de ami nagyon fontos az ár/érték arány. Itt ugyanis a Ryzen 7 1800X teljesítményben i7-6900K tudjuk mondani, ami a Ryzen bemutatásakor kereken 1100 dollár ajánlott fogyasztási árral rendelkezett, szemben az AMD processzor 499 dolláros árával. A különbség óriási, ez viszont árversenyre kényszeríti az Intelt, ami pedig a vásárlónak vagyis nekünk a legjobb. 

Végezetül érdeklődve várom a 2017 év további processzorait az AMD részéről, mert lassan érkeznek a Ryzen 5-ös sorozat, illetve harmadik negyedév elején a 3-as sorozat tagjai. Az év hátralévő részére a cég pedig APU-kat ígér, amik szintén megbolygathatják a piacot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése