keresés

2018. március 23., péntek

A kínai gyártók felemelkedése, a mobiltelefonipar átalakulása

Trendek a mobiltelefoniparban:

Mit is jelent ez a szó? - trend: irány, irányzat. A 2018-as mobiltrendeket 12 pontban gyűjtötték össze a szakemberek:


1. Felhasználói utazás egyszerűsítése

Lineáris felhasználói áramlás
A lineáris tervezési élmény az UX, amelynek kezdő, középső és végpontja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy lépést végezzenek minden egyes lépéssel. A lineáris felhasználói áramlás jó a felhasználók számára, mert lehetővé teszi annak becslését, hogy mennyi időt kell a feladat elvégzéséhez elvégezni.

Progresszív közzététel
Ha az alkalmazása sok információval vagy művelettel rendelkezik, nincs szükség arra, hogy mindent megmutasson - mindent egyszerre. A tervezők technikát fognak használni a felkínált progresszív közzétételhez az információk vagy műveletek csak akkor jelennek meg, ha a felhasználóknak szüksége van rá. A progresszív közzétételnek lehetősége van a kognitív terhelés csökkentésére és a felület értelmezésének javítására.



2. Alkalmazáson belüli kezelések párosítva az animációval

3. Tartalomközpontú tapasztalat

A jól átgondolt és könnyen hozzáférhető tartalom a mobilalkalmazást vonzóvá teszi a tervezett felhasználók számára. Az összes vizuális zűrzavar eltávolítása segíthet az üzenet magjának a középpontba állítani, amelyet kommunikálni próbál. 

4. Teljes képernyős élmények

A Samsung Galaxy S8 és az iPhone X megjelenésével a keret nélküli design lett a trend.

5. Élénk színek

A szín képes felhívni a figyelmet, hangulatot állítani, befolyásolni a felhasználók érzelmeit és cselekedeteit. A mobilalkalmazás tervezésénél ez határozottan az élénk színek időszaka.

Színes mint funkcionális elem:
A színt nem csak az esztétikumra használják, hanem a funkcionális élmény része is. A tervezők például színt használnak a különböző típusú értesítések vizuális elkülönítésére.

6. Érzelmi tapasztalatok
2018-ban több érzelmi intelligenciát fogunk beépíteni a mobil élménybe. 
Az arcfelismerést arra használják, hogy relevánsabb reakciókat biztosítsanak. Az egyik ilyen technológia az Animoji - animált emoji, amely az iPhone X kamerán keresztül reagál az arc kifejezésre. A gesztusokra való nagyobb hangsúly megváltoztatja az alkalmazásokkal való interakció módját. Például, ahogy tetszik a tartalom. A gomb vagy ikon megérintése helyett természetesebbé teheti azt, ha a képernyőn megjelenik a "szív" ikon. 

7. A videó dominanciája
Videó illesztése a rövid figyelmeztetési tartomány érdekében

Az átlagos emberi figyelem-tartomány 2000-ben 12 másodpercről 2015-re 8 másodpercre esett vissza. A tartalom továbbításának új módjai a változáshoz való alkalmazkodás eredményeképpen jelennek meg. 

8. Biometrikus engedély

A biometrikus technológiát alkalmazó alkalmazások megkerülhetik a hagyományos bejelentkezési igényt. A biometrikus elemek mindegyike különleges élettani vagy viselkedési jellemzőkkel rendelkezik, mint például az arcfelismerés, az ujjlenyomatok vagy a hangfelismerés. 

9. Beszélgetési terv

Az átlagos felhasználó gyakran csak három alkalmazást használ, és legalább egyikük egy üzenetküldő alkalmazás. Valószínűleg nem fogjuk látni a chatbots-ot, mint a rendszeres grafikus felhasználói élmények teljes cseréjét, de integrálódnak az üzenetküldő platformokba (például a Facebook üzenetekbe), hogy segítőként szolgálhassanak. A vállalkozások valós idejű automatizált beszélgetéseket folytatnak ügyfeleikkel. 

10. Speciális személyre szabás

Mivel a mobileszközök a felhasználókkal utaznak, az eszközökön telepített alkalmazások helyadatokat használhatnak olyan tartalmak biztosításához, amelyek relevánsak lesznek a felhasználó aktuális helyén. Ezáltal a szolgáltatások jobban reagálnak a körülöttük lévő környezetre. 

11. Augmentált valóság

A társalgási interfészek mellett egy másik irányzat, amely teljes mértékben megváltoztatja az alkalmazások alkalmazásának és megjelenésének módját, az augmentált valóság (AR) gyors megjelenése. Egy évvel ezelőtt Mark Zuckerberg megjósolta, hogy az összes képernyőt végül lencse váltja fel. Sok ember mobiltelefonját vagy táblagépét lencseként használja a virtuális világba. 

12. Készpénz nélküli fizetések

A készpénz nélküli fizetés sok felhasználó számára új szabványt jelent (az alkalmazottak száma közel 2017-ben megduplázódott). Annyira hatalmas, hogy képes megváltoztatni a napi kereskedelmet. Például olyan régiókban, mint Kína, a készpénz nélküli fizetés gyorsan válik kedvezőbb fizetési módként.

Barcelona mobilkiállítás 2018

A 2018-as év a tavalyi év fejlesztéseinek finomításáról szól. A látványos újítások helyett inkább az apróbb frissítéseken, a tavalyi forradalmak csiszolásán, meg persze a meglévő képességek javításán van a hangsúly, mert persze a telefonok ismét egy fokkal erősebb rendszerchipet, sok esetben több memóriát kaptak. 

Ilyen mobilt akarsz idén! /2018/

Évenkénti duplázásokkal akkorára nőtt Kínában az okostelefonok piaca, hogy most már évente több mint 400 millió készüléket adnak el. Hogyan tudnak gyorsan és látványosan piacot hódítani a kínai gyártók? Tulajdonképpen azzal, hogy mindent beletesznek, sokkal kevesebbért.

Hogyan tudnak piacot hódítani a kínai gyártók?

A telefongyártók listája az eladások szemszögéből:

1.Samsung - 82,8 millió eladott darab
2.Apple - 46,7 millió eladott darab
3.Huawei - 39,1 millió eladott darab
4.Oppo - 30,3 millió eladott darab
5.Xiaomi - 28 millió eladott darab

Vagyis az első öt helyezettből három kínai gyártó. A Huawei a legnagyobb kínai gyártó, egyelőre. Európában is népszerűek, az amerikai piac annyira még nem látható, de gyanítom ott is próbálnak teret nyerni. És megint itt az Oppo, megcsípték a negyedik helyet. Jönnek fel mint a talajvíz, ahogy persze a Xiaomi is, ami immár megérkezett Európába hivatalos minőségben is, az első nem viszonteladók által üzemeltetett boltja néhány napja nyílt meg Spanyolországban. A Xiaomi erősen közelít a nagyokhoz, olyan fontos piacokon, mint például indiai már be is érte, meg is előzte - igaz csak 1 százalékkal - a Samsungot.

KIJELZŐBEN AZ UJJLENYOMAT-OLVASÓ

A teljes előlapot lefedő kijelzők miatt egyre mostohább szerep jut az ujjlenyomat-olvasónak, hiszen az már nem fér el elől, a hátlapra kell száműzni, ami nem mindenkinek jelent kényelmes megoldást, főleg egy nagyobb készüléknél. Két fő irány figyelhető meg ennek kapcsán: az egyik a kamerákon alapuló íriszes és arcfelismeréses azonosítás, amivel elég csak a mobilra pillantani, a másik pedig a kijelző alá beépített ujjlenyomat-olvasó szenzor.

Ujjlenyomatok nyomában!

HAJLÉKONY KIJELZŐ, DUPLA KIJELZŐ

Az összehajtható, hajlítható panellel ellátott okostelefonok ötlete már évek óta forró téma a techsajtóban annak köszönhetően, hogy több nagy gyártó is levédett ilyen fejlesztésről szóló szabadalmat. 

Hajtogatható csodamobilok

MÉG TÖBB KAMERA!!!

A minél több megapixelről szóló pixelháború után a gyártók elkezdtek a hátlapi duálkamera-rendszerek felé fordulni, most pedig láthatóan még többet akarnak. Négy kamerával felszerelt modellek, a hátlap után az előlapi szelfikamerák is duplázást kapnak. Még meredekebb, hogy pletykák szerint a Huawei jövőbeni egyik csúcsmodelljének csak a hátlapján három kamera lesz majd: a külön színes és monokróm lencsék mellé érkezik egy olyan, aminek csak a zoomolás lesz a feladata. A pletykák szerint ennek következtében lehetővé válhat akár 40 megapixeles felvételek készítése is, ötszörös hibrid zoommal.





 HUAWEI P10

GÉPAGY A MOBILBAN

A felhasználói élmény csúcsra járatásához a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást vetik be a gyártók, folyamatosan finomodó, okosabb szoftverek fogják kezelni az appokat, tanulják meg a felhasználó szokásait. Ugyan már most is elérhetők olcsóbb telefonokra is AI-alapú szoftverek és virtuális asszisztensek, ám a technológia hardver szintjén is mélyebben épül be a mobilokba, chipek formájában. A Huawei tavaly szeptemberben mutatta be a Kirin 970 nevű chipjét, amiben egy dedikált neurális feldolgozóegység (NPU) kapott helyet, kifejezetten mesterséges intelligenciás feladatokra. Ez a teljesítmény optimalizálásán túl olyan feladatokban is segít, mint a fotózás. A cég akkor elmondta: hamarosan eljön az AI-val felszerelt intelligens készülékek kora, Az ilyen feldolgozóegységek lényege, hogy nem a CPU-nak kell kezelnie az összetett feladatokat, helyette a neurális chip kezeli azokat jóval gyorsabban és hatékonyabban.

KITERJESZTETT VALÓSÁG

A kiterjesztett valóság (AR) idén még tovább gyűrűzik a mindennapi életünkbe a mobileszközökön keresztül, így idén minden tele lesz a különféle AR-appokkal és játékokkal.

Barcelona, mobiltrendek 2018

Összefoglalva a fejlődés nem áll meg. Az igazi fő irány a kiterjesztett valóság (AR) irányába mutat, ahol még nagyon az út elején járunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése