keresés

2022. december 19., hétfő

Ebook helyzet - ha nem neked kell akkor is hasznos

Mindannyian hallottunk már vitákat az ebookok ellen vagy mellett, ám a legtöbb vita összegezhető egyéni véleményként. "Jobban szeretem a hagyományos könyveket, amiket megfoghatok." "Szeretem, ha az összes könyvem egyhelyen, könnyen elérhető.". Esetleg nagyon ritka esetekben hallunk véleményt az ebookok jogi és könyvtári helyzetéről is és ilyenkor az általánosan megszokottól még jobban bele tudunk merülni a témába. Hiszen milyen jó is, hogy a kezedben tarthatod az egész otthoni könyv állományodat? Minden esetben számos érvet és ellenérvet lehetne hozni ehhez a beszélgetéshez, még akkor is, ha ennek csak a felszínét súroljuk meg. Viszont mi van, ha egy teljesen másik szemszögből közelítjük meg?

Miért hasznos (de nem neked)

Hányszor fordult elő az elmúlt évben, hogy láttál valamit, akár az interneten, akár mindennapi vásárlásaid közben, és első gondolatod az volt:

"Azta ez milyen haszontalan. Kinek van szüksége erre? Hogy létezhetnek ilyen lusta emberek?" 

Álszent lennék, ha azt mondanám, ez velem még nem fordult elő, szerintem egy teljesen természetes reakció és nincs vele semmi probléma. A probléma akkor kezdődik, amikor nem vizsgáljuk meg ezeknek a gondolatoknak a forrását és nem próbálunk mélyebben belelátni. Cogito ergo sum, szóval akkor használjuk is az agyunkat és gondolkodjunk. Ebben az esetben kezdjük a termék megvizsgálásával, példaként beszéljünk a konyai termékekről, hiszen tapasztalatom alapján azok a legelterjedtebbek. Látott már tojástörőt? Zöldségpucolót? Banánvágó formát? 



Arra kérném a kedves olvasót, egy pillanatra vonatkoztasson el saját tapasztalataitól, életétől, és gondolataitól. Van magának szüksége ezekre a termékekre? Valószínűleg nem és tökéletesen képes a mindennapjait élni ezek nélkül is, ám sok embernek ezek és a hasonló termékek jelentik a másokra vaó rászorulás és az önállóság közti különbséget. Ha valaki mozgásszervi betegségekkel küzd, a finommotorikai képességei fejletlenek, esetleg egyik karját amputálták, azokat a mindennapi feladatokat amik a legtöbb embernek nem okoznak nehézséget, mint például egy reggeli elkészítése, azonnal olyan dologgá fordulhat át, ahol másokra lesz segítségük és elvesztik az önállóságukat. Ezek a termékek segítenek az önállóság kialakitásában. 

A konyhából végre kilépve, vigyük át ugyanezt a gondolatot az ebookokra. Magának nincs rá szüksége? Gond nélkül el tudja olvasni a hagyományos nyomtatott könyvet? Fantasztikus hírek! Akkor vásároljon magának hagyományos könyvet. Ha ugyanazt a fent említett gondolatmenetet átvetítjük az ebook-okra, számos olyan embert találhatnánk akiknek a hagyományos könyv olvasása problémát okoz, én ennek a sok embernek csak egy kisebb mégis jelentős csoportjára fordítanám a figyelmet. 

Hogyan olvasnak a látássérültek?

Kezdjük is annak megismerésével, milyen opciók állnak a látássérültek rendelkezésére, ha olvasásról van szó. 

1. Hagyományos könyv
2. Nagybetűs könyv
3. Hangoskönyv
4. Braille betűs könyv

Hagyományos könyvet feltételezem már mindenki látott életében és jobb esetben hangoskönyvet is hallott már, ám a másik kettőrő ritkán esik szó. Azon kívül, hogy nem túl gyakran találkozunk velük, egy másik közös tulajdonságuk a magas előállítási költségük

Szinte alig található olyan ebook, amin nem lehetne nagyítani a szöveget, vagy amelyik nem ad opciót a szöveg felolvasására. Természetesen ez másfajta felolvasás, mint egy hangoskönyvnél, ahol szinkronszínészek különböző tónusokkal és akcentusokkal elősegítik a könyv élvezhetőségét, ám sokaknak az ebook-ok ezen funkciója jelenti a különbséget az olvasás és a nem olvasás között. Az ebook a fenti felsorolás első három könyvtípusát magába foglalja. 

Mindenképpen költséghatékonyabb és helytakarékosabb is, mint egy otthoni könyvtárat felépíteni nyomtatott könyvekből, akár hagyományos, nagybetűs, vagy braille könyvekről legyen szó, ám ezek mellett természetesen a legnagyobb előnye a hozzáférhetőség és az elérhetőség. Mint már feljebb említettem, sok látássérültnek ez a hozzáférhetőség jelenti a különbséget aközött, hogy elolvas egy könyvet vagy sem, hogy megtanul valamit, vagy sem, hogy hozzáfér egy adott információhoz és bővíti a tudását, vagy sem. Mindenkinek joga van az olvasáshoz, és minden olvasónak joga van megtalálni a hozzá illő könyvet, attól függetlenül, hogy az olvasási módot 'helyesnek' találjuk-e vagy sem. 

Az, hogy valakinek joga van az olvasáshoz, nem csak azt jelenti, hogy egy adott könyvet minden ki elolvashatja. Azt jelenti, hogy mindenki számára elérhehtővé tesszük a könyvet, hogy elolvassa. Ha egy vak személynek a kezébe adok egy könyvet, hogy elolvassa, azzal hozzájuttattam a könyvhöz és annak a tartalmához, amennyiben nem képes elolvasni? A könyv számára akkor lesz elérhető, ha olyan formátumban adom a kezébe, ami számára hozzáférhető és olvasható. Ranganathant ismételten idézve, minden könyvnek megvan a saját olvasója, nem csak műfaj szempontjából, hanem dokumentum típus szempontjából is.

Az ebook törvények következményei

Ha már elméleti síkon belementem kinek mihhez van joga, érdemes megemlíteni a gyakorlatot is. Jelenleg jogi szempontból az ebook-ok még nagyon a levegőben lógnak és nem találtak még rá a kiadók és jogászok megfelelő megoldásokat ennek a kezelésére. Ha túl lazán veszik a törvényeket, rengeteg pénzt el lehet veszíteni hiszen az ebookok következmények nélkül továbbíthatók és megoszthatók másokkal, ezáltal ahelyett, hogy több ember megvenné a könyvet, ingyen duplikálódik. Ha túl szigorúan veszik a törvényeket, kevésbé elérhető a könyvek digitális változata és ennek számos negatív következménye lehet, többek között a korlátozottab elérés látássérültek számára, ezáltal a tudás is megfosztódik a lakosság egy jelentős részétől. 

Braille betűs ebook

Számos próbálkozást tettek már az ebook-ok modernizálására, hogy braille betűkkel is olvasható legyen, ezeknek természetesen a megvalósítása még kezdetleges és rengeteg pénzbe kerül az ilyen folyamatok kidolgozása és elkészítése. Ez lesz az ebook jövője a vakoknak? Lehet, amennyiben előtte a hozzá tartozó digitalizálás és ebook törvényeket is módosítani tudják, hiszen azok kivitelezése nélkül lehet, hogy a technika meg van, de nem érünk vele semmit sem ha jogilag korlátozva van. 

Természetesen mindenkinek joga van a saját véleményéhez az ebook helyzetről, ám ilyenkor érdemes ezt ennyiben tartani, mint vélemény. Számos probléma szokott megjelenni, amikor a saját tapasztalatunk alapján szerzett véleményünket másokra is szeretnénk kiterjesztetni, bele sem gondolva, hogy valaki másnak ez nem pozitív hatást jelent, hanem a lehetőségeitől való megfosztást.

Ne utáld az ebook-ot. Nem mindent neked találtak ki.

Források: 

How Do Visually Impaired People Read

What is an eBook and are eBooks accessible to blind and partially sighted people?

E-Book legal restrictions are screwing over blind people

Braille ebook

Creating Large Print

Five Laws of Library Science

Bankóné Virág Ildikó: A magyar könyvtárpolitika, a könyvtári rendszer, és a könyvtárak online szolgáltatásainak szerepe a látássérültek esélyegyenlőségének megvalósulásában; Budapest 2008



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése