keresés

2024. február 20., kedd

Hamisítások hálójában: A választások és az MI "harca"

Felgyorsult világunkban egyre többet halljuk (hol pozitív, hol pedig negatív értelemben) a következő kifejezést: "Mesterséges Intelligencia" (lásd még: MI). Ez is egy informatika-által létrehozott lehetőség, mely egyszerre hívogató, és félelmetes. Többeknek talán a szófordulat kapcsán a híres (1984-es) sci-fi film "Terminátor- A halálosztó" jut az eszébe, mely film az MI egy fiktív jövőképét mutatta be. A film hatására talán felmerülhetnek a következő kérdések: mennyire tud az MI beleavatkozni az ember mindennapi életébe? Mennyire tudja a mesterséges intelligencia kiváltani az embert, és hogyan tud hatni a döntéseinkre?



A választások a közélet szerves részét képezik már az ókor óta. Ezek az események döntő hatást gyakorolnak egy adott közösségre. Talán, kis túlzással, úgy is fogalmazhatunk, hogy ezek dönthetnek élet és halál között. Egy jó vezető megmentheti a népét, egy kevésbé jó pedig nem lesz képes rá.

Előzmények: demokrácia az ókori Athénban


Aki emlékszik a történelemből Athénra, az biztosan tudni fogja az okát, hogy miért ezt hozom példának. Az emberi társadalom a kezdetektől fogva hierarchikus rendszerben él, mindig van egy, vagy több személy, aki/akik rangban "magasabban helyezkedik/helyezkednek el" a társadalomban, mint mi. Ez így azért előnyös, mert krízishelyzetben a választott ember/emberek gyorsan dönthet(nek) egy kérdésben, ellenben ha az adott kérdést szavazásra bocsátanák a nép körében, akkor abból igen nagy probléma is keletkezhetne (az időhiány miatt). Amennyiben az ilyen választott vezetők nem veszik figyelembe azokat a szempontokat, amiért őket választották, akkor nem beszélhetünk demokráciáról (ez már önkényuralom). A demokrácia görög eredetű szó, jelentése: olyan politikai rendszer, mely a népre épül; Már az ókorban is voltak választások, melyeket Athénban (is) tartottak. Athénban demokrácia volt, a választásokat nem befolyásolták az internet vívmányai, csak a nép döntött egyenjogúan. Na, de mi a helyzet ma?

A Mesterséges Intelligencia lassan mindenhol jelen lesz


Az MI manapság nagyon sok mindenre használható: a kreatív, számítógép-generált (nem valós) képek létrehozásától kezdve az operációkig igen színes skálán mozog. Bizonyos weboldalakra való bejelentkezéskor (egyre többször) kaphatunk egy-egy "feladványt", mely az MI-t, mint a megtévesztés eszközét hivatott kiszűrni. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy ez a találmány megtévesztésre is tökéletesen alkalmas, hiszen tud imitálni egy embert! Ez a rendszer a választásoknál rendkívüli megtévesztésre képes, így az egész választás célját, azt, hogy egy, vagy több embert legálisan megválasszanak, szabotálná. (Erre egy példa: Joe Bident utánozta a mesterséges intelligencia.)

Harc az Európai Unió-s választásoknál: a közösségi média szerepe


Túl azon, hogy egy (politikai értelemben vett) választáskor két, vagy több párt áll "harcban" egymással, a különböző közösségi média oldalak is megtelnek hírekkel a választási események hatására. A közösségi oldalak remek marketing lehetőségeket rejtenek, nem is beszélve a különféle médiaszemélyekről ("influenszerekről"). Ugyanakkor sok veszélyt is hordozhatnak ezek, mivel az online térben nehéz lehet ellenőrizni egy hír valóságalapját, egy személy személyazonosságát. Az utóbbi időben egyre több a téves információ, melyek megelőzésére a "Tiktok, a Facebook, a YouTube" és egyéb tartalomszolgáltatók próbálnak újabb- és újabb eszközöket bevetni. Egy ilyen kezdeményezés az Európai Unió részéről például az, hogy a generált (nem valós) képek egy külön jelzést kapnak majd a közeljövőben.

A jövő


Sajnálatos módon még mindig nehéz kiszűrni a "deepfake-tartalmakat": ahogy fejlődik a rendszer, úgy fejlődik a kiszűrés, és párhuzamosan a hamisítás is. Több opció is lehet a jövőben, melyből a legvalószínűbb az, hogy folytatódik a harc az MI hamisításai, és az emberek között. Az MI egyszerre lehet veszély, és megoldás: talán a közeljövőben lesz majd egy olyan rendszere is, ami saját magában megtalálja a hamisított tartalmat. Az is lehet egy opció, hogy teljesen kizárják a  a választásoknál, bár erre nagyon kevés lenne az esély, hisz mindenhol jelen van, és fontos szerepet játszik a számítástechnika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése