keresés

2024. február 29., csütörtök

Bécs élhetőbb lesz



Az osztrák főváros, Bécs legújabb szlogenje: „Smart City”. Az új városrész, Aspern gyökeresen formálná át a közlekedést, az épületek energiafelhasználását, a területek elosztását és a lakosok életmódját – mindezt a polgárok bevonásával.

Az új városrészt a térségben eddig ismeretlen megoldásokkal alakítják ki: a metróállomás előbb épült meg, mint a lakóépületek; a teremgarázsok hulladékhőjével fűtenék a lakásokat, valamint az elektromos autók árammal látnák el a lakóházakat.

Város a városban

A bécsi városvezetés és a Wien 3420 ingatlanfejlesztő közös projektjében jelentős szerepet kap a megfizethető lakhatás is. Az új városrész egy repülőtéren valósul meg, így a „nulláról” alakítható ki az infrastruktúra. Szokatlan módon először a metróvonal épült meg, és csak ezután kezdtek az épületek kialakításába. A közlekedési szokásokat mobilalkalmazással figyelik.

Előnyben a tömegközlekedés

A városrészben fizikailag is visszaszorították az autóhasználatot: a főbb utakon kívül a lakóházak közé nem lehet gépjárművel behajtani, ott játszótereket, közösségi kerteket alakítottak ki. A projektben jelentős szerepet kaptak a közösségi funkciók, például a saját használatra termelés – Bécsben egyébként is bérelhetők területek ilyen szándékkal. A városvezetés célja húsz százalék alá szorítani az autóhasználatot (és ezt is főleg carsharinggel megoldani) – a felmérések szerint ehhez a nők közelebb járnak, mint a férfiak.

A hő sem vész kárba

A projekt egyik legérdekesebb része az energiafelhasználás. A lakosok mindegyike vállalta az áramhasználati szokások rögzítését, így még a lámpák fogyasztását is figyelik, amit később a középületek ellátásánál és a később építendő lakóházaknál is figyelembe vesznek.

A vastag téglafalú egyetemet a bent tartózkodók testhője fűti, így egész évben 22–26 Celsius-fok van bent. A teremgarázsok hője a lakásokat fűti, a járdákban kiépített speciális esővíz-elvezető pedig közvetlenül a fák gyökeréhez vezeti a vizet.

A jövő

További terveik is vannak: az elektromos autók hálózati visszatáplálással a házakat elláthatnák árammal, továbbá „energiaközösségeket” is kialakítanának. Folyamatban van a vendéglátóipar fejlesztése és a bevásárlóutca kialakítása, amihez már kibérelték a megfelelő helyiségeket. A fejlesztők szerint a lakók többsége kisgyermekes család, akiket a zajos események kifejezetten zavarnak.

Aspern a tervek szerint 2035-re nyeri el végleges formáját.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése