keresés

2016. december 20., kedd

Kína - Összefoglaló

A legfrissebb hír Kínával kapcsolatban, hogy Donald Trump megkérdőjelezte az olya régóta tabu témának számító "egy Kína" elvet. Gúnyos kritikát kapott válaszul Kínából, melyben üzletemberi készségeit sértegetik. Kétlem, hogy ő lenne a "Kína-ügy" jelenkori hőse, de egy oly régóta homok alá ásott vita lendült bele újra a köztudatba.


Annak megértéséhez, hogy a Kínai Népköztársaság miként korlátozza polgárainak szabad internetes tevékenységét, érdemes előbb röviden a kínai nép 20. századi történetét áttekinteni.

A 20. század eleji, a világháborúk által fémjelzett, zűrzavaros politikai időszak a Távol-Keletet sem kímélte. A végeredmény az lett, hogy egy, a kínai nemzet túlnyomó részét magába tömörítő államban kommunista hatalomátvétel történt és az egyeduralkodóvá váló párt Kínai Népköztársaság néven az egyetlen Kínának kiáltotta ki országát.

A Kínai Népköztársaság nem sokkal létrejötte után katonailag megszállta és az uralma alá hajtotta Tibetet. Kevés olyan esemény van a világtörténelemben, amelyről egyértelmű ítéletet alkothat az utókor. Sajnos a Tienanmen tér közéjük tartozik. Egyszerűen képtelenség az elítélőtől eltérő véleménnyel értékelni azt a terrort, amivel a kínai kormány a szó szoros értelmében a földbe döngölte a tüntetést. Pontos adatokkal nem lehet szolgálni, de körülbelül 5000 ember halhatott meg a téren.
   

Még véletlenül se essünk abba a hibába, hogy Kínában tartózkodva hirtelen kíváncsiak leszünk, hogyan is néz ki ott az interneten az egyik tiltott téma. Ha kísérletezni szeretnénk, akkor érdemes még itthon (vagyis legalább Kínán kívül) próbálkozni. A következő web oldal épp ilyen jellegű kíváncsiságunkat hivatott kielégíteni:

http://www.greatfirewallofchina.org/

Egyébként megoldható a szabad internethasználat Kínában is. A proxy szerverek használata és egy VPN hálózat fenntartása jelenthet számunkra kiutat a korlátozások és tiltások tengeréből. Proxy szervernek nevezzük az olyan köztes szervert, amely a felhasználó kérését egy másik szerverhez továbbítja. A VPN rövidítés jelentése Virtual Private Network. A VPN hálózatban átfutó adatcsomagok titkosítva vannak.

Aldous Huxley Szép új világ című regénye óta a legmeghatározóbb tudományos fantasztikus jövőkép a cyberpunk, amely napjainkra külön stílussá vált. Számos sci-fi írót segített már, hogy meg tudja fogalmazni legtöbb nyomasztó gondolatát a folyamatosan későbbre tolódó, de még mindig a "közeli" avagy a "nem túl távoli" jövővel kapcsolatban. A legújabb fejlemény - így az évtized vége felé közeledvén - meglepő módon nem az, hogy legpesszimistább jóslataik ténylegesen megvalósulni látszanak, hanem hogy mindez egy olyan országban történik, ahol a legkevésbé vártuk volna: Kínában.

Egy évvel ezelőtt jött a hír a CBS egyik tudosítójától, hogy Kína - egyelőre még csak - tesztüzemben elindított egy rendszert, amely széles körben való kiterjesztésével megvalósulhat a XXI. század első modern diktatúrája.   

A kínai kormányzat szerint azért van szükség az átláthatóságra, hogy a gazdasági élet jobban átláthatóvá váljon. Valójában az, hogy gyakorlatilag az internetező ember minden tevékenységét követik a kínai webszolgáltatók segítségével, az egy modern totális diktatúra megalapozását jelenti. Mert nem csak a webáruházakon keresztül folytatott vásárlást jelzik a kredtipontok, hanem az internetes hozzászólásokat, a számítógépes játékot, az ott használható közösségi oldalakon mutatott aktivitás.

Egy ilyen rémkép már nem egy cyberpunk szerző tollából megjelent. Talán nagyon meg se lepődünk azon, hogy valahol már a valóságban is megkezdték egy ilyen rendszer kiépítését. Ám a valóság sokszor az írói fantáziánál is durvább. Hiszen a közösségi oldalak világában élünk már. Bár facebook náluk nincs, azért a kínaiak is használnak közösségi oldalakat. Így a kreditpontok alakulásában az is tükröződik, hogy az ismerőseik mit tesznek...

Felhasznált írások:

http://utikritika.hu/kina/hasznos_informaciok

http://qz.com/655995/the-economists-website-is-now-censored-in-china-and-all-it-took-was-one-satirical-cover/

A cyberpunk jelenség: http://fictionkult.hu/cikk.php?cikk.303

http://hvg.hu/tudomany/20151223_kina_kozossegi_kreditpont_megfigyeles

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése