keresés

2016. december 20., kedd

Az internetes átverések

Az internetes átverések ma már a mindennapjaink része. Legyünk akár tapasztalt vagy tapasztalatlan felhasználók az interneten. Sosem tudhatjuk 100%-osan biztosra, hogy amit olvasunk/megosztunk hiteles forrásból származik e. Ezáltal meg kell tanulnunk ezekkel együtt élni, ha van rá mód, akkor meg küzdeni ellene. Minél többet szörfölünk a neten, olvasgatjuk a híreket, annál hamarabb gyűjtünk tapasztalatot és tudjuk kiszűrni az esetleges álhíreket. 




Az internetes átverések

Az internetes átverések igen népszerűek manapság.Végrehajtásuk egyszerű és könnyű. Hogy miért? Először is mert ismeretlenségbe burkolózva, egy monitor előtt, nem érintkezve személyesen a másik féllel lehet üzletelni, ismerkedni.Másodszor a felhasználók tapasztalatlansága, könnyelműsége és jóhiszeműségének jóvoltából. Az átverések igen sokszínűek lehetnek. Lehet pénzszerzésre irányuló, lehet kacsa híreket terjesztő, lehet rosszindulatú vagy akár pánikkeltő is. És kik esnek bele a csalók csapdájába? Igazából bárki. Nincs nemhez/korhoz kötve. Bár tény, hogy az időseket és a gyerekeket, vagyis a tapasztalatlan felhasználókat könnyebb átverni, beugratni.


Pénzszerzésre irányuló átverések


A 21. századi csalóknak egyre nagyobb lehetőségeik vannak az áldozatok gyűjtésére, amit rendesen ki is használnak. Az internet elterjedésével egy újabb felület jött létre az átverések végrehajtásához. A csalások száma  megnőtt, a nehézségi szintjük jelentősen csökkent. Inkognitóban, a lebukás veszélye nélkül használhatják ki az embereket. A legjövedelmezőbb formája az átveréseknek az interneten, a pénzszerzésre irányuló átverések. A három legfőbb típusa : katasztrófacsalások, szolgáltatást ígérő és a romantikus csalások. 

A katasztrófacsalások


katasztrófacsalás néven elhíresült átverés lényege, hogy az átverő kihasználva a nemzetközileg elhíresült katasztrófákat, annak egy kitalált segélykérő szervezetének kiadva magát kér támogatást. Általában a felhasználók kapnak egy email-t melyben a "szervezet" támogatást kér a katasztrófát elszenvedőknek. Ha nem szeretnénk ilyen csalásoknak áldozatul esni, akkor figyeljünk fel a gyanús jelekre (például: az üzenet nem a segélyszervezet hivatalos email címéről jön). A katasztrófacsalásokon kívül rengeteg kitalált segélyszervezet kér támogatást (például:beteg gyerekek támogatása stb.).




Szolgáltatást ígérő átverések


Sokan szeretik vásárlásaikat az interneten lebonyolítani, hiszen könnyű, gyors és egyszerű. Legyen az akár ruha, technikai eszköz vagy élelmiszer. A csalók előszeretettel használják ki a gyanútlan vásárlókat is. Legtöbbször eladónak hirdetik magukat, előre kérik a pénzt a termékért, majd a termék természetesen soha nem érkezik meg. Ilyen eset történt nem régiben itthon, Magyarországon is, mely fel is került az internetre. Az áldozat feljelentette a csalót, mivel nem kapta meg a kifizetett terméket, és így a rendőrségnek módjában áll elkapni a tettest. (egy régebbi, szintén itthoni eset)
másik eset, amikor a vásárló megkapja a csomagot, de kibontva észleli, hogy más árut rejt a csomagolás, vagyis át lett verve. Van, hogy egy hasonló terméket kapunk, mondjuk az eredeti egy régebbi verzióját, de van, hogy csak ki töltötték valamivel a csomagolást. 


Romantikus csalások



Sokszor előfordul a magányos, társat kereső emberekkel is, hogy érzelmeiket kihasználva átverik, megrövidítik őket. Egy idegennel való mélyebb érzelmekbe keveredéssel (az internetek keresztül) kezdődhet az egész Amikor már a szélhámosnak sikerül igen közel kerülnie az áldozathoz, és fordítva, akkor a csaló valamilyen indokkal pénzt kér a hiszékeny féltől (autóbaleset, rablás stb.) . A naiv áldozat rosszabb esetben már nyúl is a pénztárcájához. Az érzelmeket kihasználó átveréseket hívjuk romantikus csalásoknak.


Az internet világa a szólásszabadság megtestesítője. Név és arc nélkül formálhatunk és tehetünk közzé véleményt , írhatunk és oszthatunk meg híreket, cikkeket. De épp ez a szabadság az, ami sok gondot okozhat, még a tapasztaltabb felhasználók számára is, mivel bárki bármit írhat, oszthat, terjeszthet, közölhet hamis publikációkat vagy küldhet tovább valótlan e-maileket. Tehát semmilyen garanciánk nincs arra nézve, hogy amit látunk vagy olvasunk igaz e. Ennek következtében a kacsa hírek (hoaxok) terjedésének az internet felületén semmi sem szab határt. 

Kacsa hírek, hoaxok


hoaxok egyik fő jellemzője ,hogy nem pénzszerzésre irányulnak, céljuk inkább az emberek megtréfálása, átverése. Főként az internettel együtt jelent meg, emberi közvetítéssel terjed. De nem csak az internet felületén létezhetnek. Bármilyen médiában ugyanúgy terjeszthetőek, legyen az nyomtatott vagy elektronikus. Céljuk hiába csak az emberek megtréfálás, átverése, azért egy-egy ilyen kacsa hír, amilyen ártalmatlan olyan veszélyes is tud lenni, hiszen tartalmuk hamis, félrevezető.  És hogy miért veszélyes egy ilyen ártalmatlan kis tréfa? Azért, mert egy-egy ilyen hamis hír, akár egy egész internetes közösséget megmozdulásra bírhat (például: internetadó), aminek a végkimenetele nem feltétlen pozitív eredménnyel zárul.

Az első hoaxtól napjainkig


A legelső hoaxról a történelemben már sok mindenki hallhatott. Ez az az a bizonyos Orson Welles által készített rádiójáték 1938-ból, amelyben rengeteg amerikai hitte el a CBS rádióállomásai által sugárzott hírt, miszerint marslakók támadták meg a Földet. Az adás előtt és alatt is elhangzott, hogy a hír nem igaz, mégis rengetek amerikai menekült fejvesztve. Már ekkor látszódott a média kezében lévő hatalom. Ez a fajta hatalomgyakorlás  a többi média felület létrejöttével egyre kiterjeszthetőbbé vált. Míg a televízió esetében tömegeket lehet átverni, azzal, hogy egyidejűleg rengeteg ember nézi ugyanazt az adást, addig az interneten (főleg a facebook elterjedésével) már az emberek terjesztik, cserélik, osztják meg egymás között a hamis, és az idő előre haladtával a photoshoppolt hoaxokat.


Ismertebb kacsa hírek


lánclevelek és e-mailek köréből kitörő hoax-ok futótűzként terjednek az internet felületén. Néhány ismertebb kacsa hírnek, mi magunk is áldozatul eshettünk. Ilyen valótlan információk keringtek párizsi terrortámadás után is, melynek több tapasztaltabb felhasználó is bedőlhetett. is. Több kamu hír felreppen időről-időre arról is, hogy bizonyos programok, alkalmazások, honlapok fizetőssé válnak. Ezt az adott, alkalmazás vagy honlap működtetői igyekeznek rögtön el is fojtani, több-kevesebb sikerrel, megakadályozva ezzel az emberek megtévesztését.
Magyar vonatkozású frissebb ám annál ütősebb hoax, nem más, mint az idén nyáron sorra kerülő foci EB magyar-portugál meccs után elterjedő photoshoppolt kép, amelyen a portugál származású, Real Madrid játékos, Cristiano Ronaldo a magyarok iránt érzett tiszteletéből magyar mezt visel. A photoshoppolt kép sokakat megtévesztett, így bizonyítva a facebook általi gyors terjeszthetőséget.

Védekezés


Az e-mailben terjedő lánclevelek ideje lejárt, hiszen kiszűrhetőségük nagyon könnyű lett. Az internetes hoax híreket már nehezebb szűrni, itt inkább a tapasztalatunk lehet segítségünkre. Megtanuljuk, melyik hírforrásban bízhatunk, mit nem szabad megosztanunk, lájkolnunk a cikk láthatósága érdekében. Ennek ellenére még mindig sokan újra és újra beleesnek ugyanabba a hibába, ezzel terjesztve a kacsa híreket.

Több weblap is foglalkozik a kacsa hírek összegyűjtésével, ilyen például az Index hoax kábelnéven futó blogja vagy maga az Urbanlegends weblap.

Harc a hoaxok ellen

A hoaxokat, vagyis internetes átveréseket manapság már igen nehéz kiszűrni a minket ért rengeteg információmennyiség tömkelege közül. Nem csoda, hogy ezek a kacsa hírek átterjedtek a világ legnagyobb közösségi portáljára, a Facebookra is, amely folyamatosan terjeszkedik, ezzel növelve tereit. Viszont a közösségi portál igyekszik minél jobban visszaszorítani a hamis tartalmakat közlő honlapokat, ezzel védve felhasználói körét az álhírektől és félreértésektől. Új fejlesztésével a Facebook is keményebben lép fel az ártalmas hoaxok ellen.


Fejlesztés - Facebook


A Facebook fejlesztői a keményebb fellépés érdekében a hoaxok ellen új változtatást hoztak a facebook hírfolyamában. Bevezették, hogy amikor valaki gyanús cikket, oldalt talál, jelenthesse azt. Ezt a következőképp lehet megtenni. A gyanús poszt jobb felső sarkára kattintva válasszuk ki a az "Úgy gondolom ennek nincs helye a Facebookon" lehetőséget, majd kattintsunk a tovább gombra. A következő ablakban válasszuk ki at "Ez egy téves hír" lehetőséget, majd menjünk tovább. Ha sok bejelentés érkezik egy adott cikkről, annak terjesztése alábbhagy és meg is jelölik egy szöveggel, miszerint sokak szerint a hír hamis forrásokból származik.


Németország


Németország ennél messzebbre is elmenne. Szeretnék ha a Facebook nem csak jelentené, hanem ki is javíttatná a hamis cikkeket, ezzel elkerülve a jövő évi választások befolyásolását az online portálon. Félelmük nem alaptalan, hiszen az Amerikai Egyessült Államok elnök választásakor és az azt megelőző időszakban rengeteg igazságtartalommal alig rendelkező cikk lát nap világot, rontva ezzel a jelöltek esélyeit. Németország nem zárkózna el a kampánnyal kapcsolatos álhírek terjesztőinek megbüntetésétől sem. Ezáltal a germán  ország nyíltan felvette a harcot a hoaxokkal szemben.

A hoaxok elleni küzdelem kimerítő lehet, hiszen folyamatosan, emberi segítséggel terjednek. Megállításuk nehéz, befolyásoló képességük igen nagy, hiszen az emberi figyelmetlenség is határtalan tud lenni.


Gyerekek a neten


A világ fejlődését, gyorsulását jól mutatja az a példa, hogy míg televíziónak a 10 milliós felhasználói réteg eléréséhez 25 év kellett, a számítógépeknek 10, addig az internetnek már csak 5 évre volt szüksége. A világ tehát jól láthatóan gyorsul és fejlődik és nekünk ehhez alkalmazkodnunk kell. Minél idősebb korban kezdünk el igazodni, annál nehezebb lesz. A legkönnyebben a legfiatalabb felhasználói réteg, a gyerekek alkalmazkodnak, hiszen ők már a világhálóval együtt nőnek fel. De hiába alkalmazkodnak gyorsan, ha fiatalságuk és tapasztalatlanságuk okán rengeteg veszély fenyegetheti őket.
 

Előnyök és hátrányok



A fiatalok internetezésének, mint mindennek rengeteg előnye és hátránya is van egyben. Előny, hogy segít nekik a jövőbeni elhelyezkedésükben, hiszen a világgal történő fejlődéssel egy időben fejlődnek, tanulnak ők is. Kontaktusban maradhatnak társaikkal, családtagjaikkal vagy akár nemzetközi kapcsolatokra tehetnek szert, tanulva és megismerve ezáltal más nyelveket, kultúrákat ezáltal szélesebb látószöget biztosítva számukra. A kisebbek mese és oktató videókat nézhetnek, vagy akár interaktív játékokkal is játszhatnak. A hátrányok közé tartozik, hogy az interneten lévő sok  információ közül, nem tudhatják, melyik származik biztos forrásból és melyik nem. Továbbá a gyerekeknek, fiataloknak sejtelmük sem lehet, hogy kivel elegyednek beszélgetésbe egy chatelés folyamán.  Ez már önmagában hatalmas veszélyeket rejt. Ezen felül megszerezhetnek tőlük fontos információkat is ,mellyel visszaélhetnek. És sajnos a túlzott internetezés következtében elveszítve a valóságérzéküket, álomvilágban élhetnek.

De mit is csinálnak a gyerekek?


Rengeteg felmérés, kutatás folyt annak érdekében, hogy megtudják, mit is csinálnak a gyerekek a számítógépek előtt. A Kapersky Lab által készített legújabb felmérés szerint, amely során azt vizsgálták, hogy a szülői felügyelet-et használó családoknál, hányszor és milyen oldalakat akartak megnyitni a család fiatalabb tagjai.. A gyerekek legtöbb idejüket e-mailezéssel és chateléssel töltik a közösségi oldalakon (67 %). Ezután jonnek a különböző játékportálok (11 %),de sokan kíváncsiaka droggal és alkohollal foglalkozó weblapokra is (9 %). Az adatok országonként igen jelentősen eltérnek.


Védekezés


Mivel a legtöbb szülő nem készíti fel gyermekét, hogy mi vár/várhat rá az internet felületén, hogyan tájékozódjanak, miket kerüljenek el, így az internet számukra egy veszedelmes hely. A legjobb védekezési forma (a használat tiltása után), ha felkészítjük a gyermekeinket  a leselkedő veszélyekre, ezzel elkerülve a problémákat. Segíthet még, ha szűrőket állítunk be, hogy bizonyos tartalmak ne legyenek elérhetőek számukra, ezzel vigyázva gyermekkorukat.Ezeken kívül, mindig fokozottan figyeljünk oda rájuk és tevékenységeikre is.

Idősek a neten

A tapasztalatlan felhasználók köre az interneten igen széleskörű. Nem csak a fiatalokat kell félteni, hiszen ott vannak a világ változásával együtt fejlődni igyekvő nyugdíjasok is. Nekik talán nehezebb is, hiszen nem beleszülettek ebbe a világba, hanem be kellett csatlakozniuk. Rengeteg idősebb ember igyekszik beilleszkedni és lépést tartani, hiszen az internet világa számukra is rengeteg mindent tud nyújtani, hiszen nekik is szükségük van társadalmi életre. De ez a teljesen új világ veszélyes is lehet olyan emberek számára, akik az internet előtti világban nőttek fel és éltek.

 

 

 Idősek a neten


Egyre több nyugdíjas kezd el fellépni az internet felületére, ami fantasztikus fejlődés az ő részükről. Viszont tapasztalatlanságukból kifolyólag nagyobb fenyegetettségnek vannak kitéve. Legtöbben e-mailezésre (az 55 év felettiek 94%-a) használják a az online felületeket De sokan mindennapi ügyeiket is online intézik, mint például az online vásárlás, mely során banki adataikat kiadva a kiberbűnözés elkövetőinek könnyű célpontjává válhatnak. Problémát okozhat még továbbá egy rosszindulatú szoftver vagy az online nyereményjátékok is.
Az új világ nem csak a fiatalabbaknak hozhat magánéleti boldog pillanatokat, hiszen az idősebbek is ugyanúgy ismerkedhetnek a weben, a főleg számukra tervezett ismerkedési weblapokon keresztül.


Facebook

A legtöbb nyugdíjas már a facebook aktív felhasználói közé is tartozik. Itt is rengeteg veszély fenyegetheti őket. Elsősorban nem ismerik fel a hamis információkat tudósító weblapokat, ezáltal tévhitekben élhetnek. Ilyenek például azok a cikkek melyek a rák gyógyításáról tudósítanak és amelyeket szívesen osztanak tovább. Ennek egy másik fajtája a kacsahíreket terjesztő oldalak, amelyeket lájkolni vagy osztani kéne a tartalom megtekintéséhez.  Másodszor hajlamosak lájkolni és megosztani a lájkvadász oldalak által posztolt fotókat, melyeken nagyobbnál is nagyobb hülyeségek szerepelnek. Szemléltetve: oszd meg a képet és egy nagy szatyor pénzhez fogsz jutni. Az ilyen féle lájkvadász képek legfőbb ismertetője az időkorlát, mely megszabja számunkra, hogy mennyi időn belül kell tovább osztani a gazdagságért cserébe. Ezután következnek az ennél is komolyabb csalások, melyekkel már a pénzükből is kiforgathatják őket. Ilyenek a tipikus terapeutás jellegű hirdetések, melyek természetesen nem kis pénzbe kerülnek. 

Persze a facebook pozitív hatásokkal is rendelkezik az idősek életére. Szórakozhatnak, kapcsolatot tarthatnak és 

 

Segítség


Hogy hogyan tudunk esetleg mi segíteni az idősebb korosztálynak elkerülni a csalókat és a hamis dolgokat az interneten? Segítsünk nekik kialakítani a jobb online védelmet, mutassuk meg nekik, hogy hogyan ismerhetik fel csalásokat, legyünk türelmesek és magyarázzuk el, hogy nem kapnak hamarosan egy zsák pénzt, ha lájkolják és megosztják a különböző lájkvadász oldalak képeit. És bátorítsuk őket a segítségkérésre. Használjunk biztonsági megoldásokat, vírusirtókat és legyünk mindig éberek. Ezekkel a megfelelő biztonsági megoldásokkal számukra is élvezhetővé és veszélymentessé válhat az online időtöltés. 


Összefoglaló 


Összefoglalva az internet számos veszélyt rejt a hozzá nem értők számára, de akár egy tapasztalt felhasználó számára is. Veszély forrása a kezdő felhasználó, legyen az gyermek vagy nyugdíjas, hiszen könnyen átverhetőek tapasztalatlanságuk okából kifolyólag. Továbbá sosem tudhatjuk, ki ül a másik gép monitorja előtt, épp ezért hatalmas odafigyeléssel kell kezelni a helyzetet. Ha viszont betartunk néhány elővigyázatossági szabályt, az online időtöltés veszélymentes szórakozási időtöltést nyújthat a számunkra.

Források:

-  A hoax

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése