keresés

2016. december 13., kedd

Operációs rendszerek rivalizálása

Az elmúlt hónapokban az operációs rendszerek témájával foglalkoztam, bemutatva fajtáikat, előnyeiket és hátrányaikat. E téren sok a rivalizálás a nagy cégek között, mindegyik megpróbálja felülmúlni a másikat, hogy piacvezető legyen. Ezek közül néhány jelentősebb az Apple, Google és a Microsoft. Az alábbi cikkben összefoglalom az eddig bemutatott mobil, számítógép és egyéb készülékeken használatos operációs rendszereket.


Android és iOS

Az elmúlt évek során népszerűek és egyre elterjedtebbek lettek az okostelefonok, emiatt lehetőség nyílt arra, hogy a felhasználók jobban személyre szabhassák készüléküket. A Google tulajdonában lévő Android és az Apple iOS mobil operációs rendszere mindig is vetélkedett egymással a fogyasztók kegyeiért. 

Android 6.0 (Marshmallow)

A Marshmallow rendszernél a Google áttervezte az alkalmazásengedélyek rendszerét, így bizonyos engedélyek elkérését muszáj az alkalmazás futása során megtenni. Ehhez kapcsolódik egy új menüpont az alkalmazásokkal kapcsolatos beállítások között. A korábbi rendszerek problémája az üzemidő volt, a mobilok gyorsabban merültek. A Marshmallow két új algoritmussal igyekszik javítani a helyzeten, a tapasztalatok alapján nagy sikerrel. A telefon Doze módba kapcsol, ha nincs töltőn és hosszabb ideig mozdulatlan marad. Így korlátozza az appok hálózati hozzáférését, ezzel javítva az üzemidőn. A Marshmallowban debütált a Google Now 'testvére', a Now On Tap. A szolgáltatás bármely alkalmazásból elindítható a home gomb nyomva tartásával, a gyári és a külső féltől származó appok egyaránt játszanak. A felhasználói felületen újdonság az új alkalmazáslista, mely függőlegesen görgethető. A Marshmallow inkább a stabilitást és az optimalizálást, mint a vizuális újdonságok adagolását helyezte előtérbe.

iOS 10

Az Apple a WWDC-n, még júniusban jelentette be az iOS újabb változatát, a 10-es verziót. Az iOS 7-hez drasztikus, a felhasználói felület kinézetét érintő változások nem történtek. A lezárt képernyőn alapértelmezetten a Home gomb lenyomása után lehet feloldani a készülék zárolását. Teljesen eltűnt viszont a csúsztatás a feloldáshoz funkció, ezzel most a lezárt képernyő oldalai között lehet lapozni. Jobb és bal oldalra funkciók kerültek, bal oldalon a widgetek találhatók. A watchOS-ban bevezetett mozdulatot megkapta az iOS 10 is. Ha felemeljük a készüléket, bekapcsolja a kijelzőt, ha képernyővel lefelé fordítjuk, kikapcsolja. Az értesítések menüpont megmaradt felül, de megváltozott az értesítés felülete, új ablakokat kapott. Megváltozott a vezérlőközpont is, nagyobb felületet kaptak bizonyos funkciók.

Windows Phone

Verseny az Androiddal és az iOS-szal

A Microsoft France elnöke, Vahé Torossian egy interjúban elmondta, hogy Redmond kivonul a Windows Phone -os mobilokkal a fogyasztói piacról és ehelyett a vállalkozásokra koncentrál. Ennek a döntésnek az oka: reménytelennek látszik a küzdelem az Androiddal és az iOS-szal, emiatt a cég inkább vállalati megoldásokkal szeretne sikert aratni. Az okostelefonok eladásai globális szinten majd 4 százalékkal emelkedtek az idei év első negyedévében . A Windows Phone piaci részesedése eközben egy év alatt 2,5 százalékról 0,7 százalékra csökkent. Lehetséges, hogy néhány év múlva visszatérhet még a fogyasztói piacra, de csak abban az esetben, ha sikerül megtalálnia a nyerő stratégiát az Androiddal és az iOS-szal szemben. 

Surface Phone

Ettől függetlenül a redmondi cég nem adta fel és próbál olyasmit piacra dobni amivel talpon maradhat. Ez a Surface Phone nevű készülék. Nagyon komoly hardvereket kapott és kifejezetten Windows 10 támogatással érkezett. Így a Samsung Galaxy Note komoly ellenfélre számíthat. Jelenleg 3 különböző Surface Phone variánssal lehet számolni, de ezek majd csak 2017-ben érkeznek. Egy lenne az általános felhasználók számára, egy a "fanoknak", míg a harmadik a vállalkozásoknak nyújtana támogatást. A Microsoft főleg a nagyvállalatokat célozza be ezzel a készülékkel, és a fogyasztóknak is kiadnak egy készüléket, de változtak a terveik és mindent a vállalkozói piacra tesznek fel. Elvileg ha bezárja ezen kapuit a Microsoft, akkor a fennmaradó Microsoft Mobile beolvad a Surface csoportba, ezzel segítve a fejlesztést.

Apple

macOS Sierra

Sierra a régi-új név mellett újdonságokat is hoz. Például asztali környezetben is elérhetővé teszi a Apple felokosított személyi hangosasszisztensét, Siri-t. Kereshetünk mappákat, dokumentumokat, indíthatunk alkalmazásokat és persze feltehetünk kérdéseket, ahogy azt az iOS-ban már megszokhattuk. Emellett szintén érdekes újítás az univerzális vágólap, amely különböző Apple eszközök között is egyszerűen másolhatóvá tesz információkat. Tehát ha valamit a vágólapra másoltunk a Mac-en, akkor azt akár az iPhone-on is beilleszthetjük tetszőleges helyre. Ez természetesen működik fordítva, egyetlen feltétele az, hogy a két készüléknek kapcsolódniuk kell egymáshoz. Fontos újdonság még az iCloud-integráció, amely révén a mobil eszközökről is elérhetővé válnak a Mac-en tárolt dokumentumok. A legtöbb gyári alkalmazás képes arra is, hogy tartalmait eleve az iCloud tárhelyre mentse. Az Apple több és több alkalmazás számára teszi elérhetővé ezt a szolgáltatást, ezzel teljesen átjárhatóvá téve a többgépes felhasználást.

Sierra és az Apple Watch

A macOS Sierra egyik képessége, hogy a Mac-et jelszó bepötyögése nélkül fel tudjuk oldani. A bejelentkezés így egyszerűbbé vált az új macOS rendszerbe azon felhasználók számára, akik rendelkeznek Apple Watch-csal. Ez a funkció sok Mac felhasználó számára értékessé teszi ezt a készüléket. Néhány követelmény a beállítás előtt: a WiFi és Bluetooth kapcsolatnak működnie kell. Emellett fontos még, hogy a kétlépcsős hitelesítés aktív legyen az Apple ID-hez. Ha ezek a paraméterek adottak, akkor olyasmit következik, amit az Apple Watch felületén nem szívesen teszünk: jelkódot kell beállítanunk. Csak akkor kéri ezt az óra, ha levettük és újra felvesszük. Erre az elővigyázatosságra azért van szükség, hogy a tolvajok ne tudnák felörni a Mac-et ellopott óránkkal. Miután beállítottuk, hogy a Mac feloldható legyen az órával, elég csak a Mac közelébe tennünk a kezünket és a jelszó beírása helyett a gép aktiválódik. Természetesen ez a funkció csak akkor előnyös, ha bonyolult, hosszú jelszót használunk. Ezzel a képességgel a Mac és az Apple Watch funkcionalitásban közelebb kerül egymáshoz.

Microsoft

Windows 10

Az úgynevezett csempék a teljes képernyő helyett a bal alsó sarokba kerültek és visszatért a legutóbb Windows 7-ben látott Start menü. Azok a felhasználók akik megszokták a teljes kijelzős Start menüt, egy gombnyomással teljes képernyőssé állíthatják a felületet. A könnyebb kezelhetőség és produktivitás érdekében a képernyőt két, de akár négy térfélre is oszthatjuk. Ez abban az esetben nagy segítség ha például egyszerre három forrásból dolgozunk egy negyedik ablakban de mindegyikre egyszerre van szükségünk. A fent említett Start menü mellett még egy olyan funkciót is kapunk, amely megkönnyíti a navigációt és kezelést. Ez az úgynevezett Task View, ahol az összes megnyitott ablakunk látszódik.
Microsoft Edge az Internet Explorer utódja lett, azonban frissítés helyett az alapoktól újraírták, mivel a böngésző egy évtizedes "szégyenfolt" volt. A még nem végleges Windows 10 verziókban az utóbbi hónapokig még Project Spartan néven futott az Edge, de sajnos nagy volt a processzorigénye és a sebességére is panasz volt. Azonban ezeket a problémákat sikerült kijavítani a végleges verzióban.

Az Xbox és a Windows 10

A játékosoknak is megéri frissíteni a Windows 10-re. Könnyen meg lehet osztani a játékokat az eszközök között, mivel az Xboxokon ugyanaz a Windows 10 futhat mint a számítógépen. Amennyiben  közös hálózatra van csatlakoztatva a konzol és a laptop, a gépen chatelhetünk Xboxos ismerőseinkkel vagy akár a konzolra megvásárolt játékot a laptopon is játszhatjuk. Az Xbox alkalmazásban folyamatos kapcsolatot tarthatunk a játékosok közösségeivel és az otthoni streamelési funkciónak köszönhetően ott játszhatunk, ahol csak akarunk. Szintén fontos applikáció e téren a Digital Video Recorder (DVR). Ennek segítségével bármilyen szoftver letöltése nélkül rögzíthetjük a konzol kijelzőjén megjelenő tartalmat. Az így felvett fájlok MP4 formátumban kerülnek mentésre.

Linux

Zorin OS és Linux Mint

A Windows XP felületéhez ragaszkodó felhasználók számára ajánlott választás a Zorin OS. A
Windows 7 és Windows XP kinézete is választható benne, ezzel a lehető legjobban alkalmazkodik ehhez a szemponthoz. A Start menü elrendezése változik meg leginkább ilyenkor. A Zorin OS az Ubuntura építkezik. Ezt azt jelenti, hogy ugyanazokat a frissítéseket kapja meg mint az említett ubuntus rendszer. Nagy választék áll a felhasználók részére, az appokból is ugyanazokat lehet rá telepíteni.
Linux Mint az Ubuntu mellékágaként jött létre, hogy annak a hibáit küszöbölje ki. Négy asztali környezettel is elérhető és azóta az Ubuntura építő Linuxok legnépszerűbb kiadása lett. A korábban Windows XP felhasználók számára ajánlottak a MATE és KDE kiadások. Az Ubuntu biztonsági frissítései és szoftveres kínálata itt is elérhetőek.

elementary OS és Ubuntu

Nemcsak funkcióban, hanem dizájnban is modern egyszerűséget kínál az elementary OS. Ez a változat ugyan nem a Windows XP kedvelőinek kedvez, de stílusos kinézetéért ettől el lehet tekinteni. Szintén az Ubuntura építkezik, így nem kell aggódni a szoftverkínálat és a frissítések miatt.
Az Ubuntut természetesen nem lehet kihagyni erről listáról. Ez az egyik legjobban támogatott disztribúció. Az Unity ugyan eltér a többi megszokott asztali felülettől, könnyű megszokni a használatát. Azonban ha valakinek ez nem felel meg, érdemes megnézni a Kubuntu, Xubuntu és Lubuntu mellékágakat is.

Összefoglaló

Az összegyűjtött cikkek alapján megállapíthatjuk, hogy az operációs rendszerek sokfélék és más-más felhasználókört vonzanak. A különböző igények és vélemények alapján nem lehet kimondani, hogy melyik a legjobb. Ez csakis a felhasználóktól függ, és éppen ezért ajánlanak ennyi különböző operációs rendszert a nagy cégek, miközben rivalizálnak is egymással. Vannak csak mobil és csak számítógépekre tervezett rendszerek, melyek az igényekhez igazodnak. Manapság már könnyen lehet megfelelő és egyszerű  operációs rendszert találni, az említett széles kínálat miatt.

Források:
Marshmallow rendszerbemutató (2015.10.19.)
Megjelent az iOS 10 (2016.09.13.)
A Windows Phone halott (2016.05.24.)
Surface Phone (2016.04.25.)
Megjelent a macOS Sierra (2016.09.20.)
Windows 10 teszt (2015.07.29.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése