keresés

2018. május 2., szerda

Nyugati cenzúra

A Németországban hatályba lépett törvény, amely a gyűlöletbeszédek megakadályozására irányult úgy néz ki nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

twitter-titanic-storch-wolffA törvény elrendeli, a közösségi oldalaktól az esetleges gyűlöletbeszédek 24 órán belüli felülvizsgálatát és törlését. Ha ennek nem tesznek eleget, 5-től 50 millió euróig terjedő büntetéssel kell majd számolniuk. Eleinte főleg a szélsőjobboldalról támadták a törvény tervezetét, arra hivatkozva, hogy sérti szólás- és sajtószabadságot, mára már azonban többen hangot adnak nemtetszéseiknek.



Képtalálat a következÅ‘re: „németország cenzúra”A Twitter már január 3-tól kezdve elkezdte felfüggeszteni illetve törölni a szerinte kétes tartalmakat önkényes alapon. Így fordulhatott elő az is, hogy egy szélsőjobboldali politikus oldalát felfüggesztette a gyűlöletbeszédre hivatkozva, majd azt a szatírikus magazin Twitter oldalát is ami ezt a politikust figurázta ki. (Azóta már újra elérhető) A Titanic magazin főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy Angela Merkel megígérte, hogy ilyen nem történhet majd a törvény kapcsán.

Itt kell feltennünk a kérdést: Vajon jó dolog-e az, hogy egy multinacionális vállalat önkényesen döntheti el, hogy mi számít gyűlöletbeszédnek és mi nem? Mi akadályozhatja meg esetlegesen a cég számára kínos, káros vélemények eltörlését erre hivatkozva?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése