keresés

2022. november 28., hétfő

A Netflix és a "binge-watching" jelenség



  

A kezdetekkor volt egy érdekes történet arról, hogy a Netflix létrehozásának ötlete egy 40 dolláros késedelmi díjnak köszönhető, amit Hastingsnek egy a videótékába késve visszavitt film miatt kellett kifizetnie.


Mi a Netflix?

A Netflix egy médiastreaming társaság, amit 1997-ben alapított Reed Hastings és Marc Randolph. Eredetileg mint DVD kölcsönző és árusító vállalkozás kezdte meg a működését, míg végül kivezették a hagyományos kölcsönzési modellt. 1999-ben bevezették a havidíjas rendszert, a Netflix online előfizetéses szolgáltatást kezdett kínálni az interneten keresztül. Az előfizetők kiválasztották a katalógusból (a Netflix webhelyéről) az általuk megnézni kívánt filmeket és televíziós műsorokat, amiket ezután DVD-k formájában előre fizetett "visszaküldési borítékokkal" együtt postáztak a vásárlóknak. Ma már "a cég elsődleges tevékenysége a médiatartalmak előfizetéses alapon való szolgáltatása", főleg online streaming útján, amit a sokszínű, saját gyártású Netflix-tartalmak alapoznak meg.

Mi az az video streaming ("streamelés")? 

"A videó streaming, vagy „streamelés” a videófájlok folyamatos átvitele egy szerver és egy kliens között (általában a szerverről a klienshez). Ugyan így streamelhetők továbbá hangfájlok is. A megtekintett videót, vagy épp hallgatott hangfájlt egy távoli szerver tárolja, és részenként érkezik meg a kliens eszközére. Természetesen ideális körülmények között a kliens ezt egy folyamatos, akadásmentes lejátszásnak érzékeli."

A streaming és a letöltés közötti különbség abban rejlik, hogy a streamelés valós időben történik, pár másodpercen belül már lejátszhatóvá is válik az adott rész és nem kell egyszerre az egész fájlt letölteni a megtekintéshez. Ezzel szemben a letöltés esetében meg kell várni míg befejeződik a letöltés és a megérkezett fájlt a felhasználónak teljes méretében el kell tárolnia a saját tárhelyén.


Netflix-tartalmak

Napjainkban a saját gyártású tartalmak lettek a Netflix egyik legnagyobb ereje, de vajon miért kezdték el a gyártásukat a kezdetekben? Ahogy a Netflix növekedett egyértelművé vált, hogy el kell kezdenie a saját tartalom előállítását, mert ha nem teszi, akkor a filmes és televíziós partnereinek fokozatosan dráguló szerződései miatt végül nem marad majd semmi a katalógusában. A saját gyártású tartalmak egy hosszú távú stratégia részei voltak, amelyek olcsóbbak és természetesen a Netflix tulajdonát képezik, így az ellenőrzése alatt állnak majd. Fontos volt még, hogy ezen tartalmak előállításakor a "minőség" kapja a főszerepet, ami a későbbiekben a Netflix-tartalmak védjegyévé válhat.

Az első ilyen tartalom a Lilyhammer volt, ami 2012-ben indult a Netflixen, így megkezdve a saját tartalmak, sorozatok készítésének sorát. Ugyan nem tekinthető az első teljes Netflix-tartalomnak, mert csak részben volt a Netflix által finanszírozva és Norvégiában mutatták be először, de mindenképpen ide tehető az új korszak kezdete. Majd 2013-ban a Kártyavár sorozattal folytatták útjukat a saját tartalomgyártás tökéletesítése felé. Ezt követte a máig nagy népszerűségnek örvendő Orange is the New Black című sorozat, majd az egyik legnagyobb sikerű és leghosszabb projektjük is, ami a Marvel Television-nel kötött szerződésüknek volt köszönhető, amikor is elkezdték több képregény feldolgozását. További nemzetközileg elismert és sokak által szeretett sorozataik, például a Stranger Things (tucatnyi Emmy-jelöléssel), a Vikings (több Canadian Screen-díjjal) a Breaking Bad (ami összesen 16 Emmy-díjat nyert) és a Money Heist (amit Nemzetközi Emmy-díjjal, Fénix-díjjal és hét Iris-díjjal jutalmaztak). 

Díjak

A Netflix 2013 júliusában nyerte el legelső jelöléseit saját gyártású műsoraiért, amikor például a már említett Kártyavár című sorozat kilenc jelölést, Az ítélet: család és a Hemlock Grove című sorozatok pedig összesen 5 jelölést szereztek meg a 65. Primetime Emmy Awards-on. Ezt követően a Netflix szárnyalása folytatódott, ugyanis a fentebb említett díjakon kívül napjainkig még számos jelölést és díjat zsebelt be, ami így saját tartalmaival beváltotta és túl is szárnyalta a várakozásokat és kezdeti hozzáfűzött reményeket. Emellett sorozataival egy új "jelenség" létrejöttében is hatalmas szerepet játszott.


Mi az a binge-watching?

"Arra a cselekvésre használják, amikor valaki egy tévésorozat több epizódját nézi meg gyors egymásutánban, jellemzően DVD-k vagy digitális streaming segítségével." A különböző sorozatos platformok elterjedésével vált népszerűbbé, mint például a Netflix és az Amazon. Napjainkban már a tévécsatornák online platformjai (például az HBO Max) is egyszerre tesznek elérhetővé teljes évadokat és mivel ezek a sorozatok többnyire high-concept (vagyis az epizódok egymással szoros összefüggésben állnak) jellegűek, ezért szinte lehetetlen megállni, hogy egy epizód után abbahagyjuk a nézésüket. Ez, mint felhasználói élmény előnyt jelent a filmekkel szemben, amik általában csak pár óráig kötnek le, majd a végére általában megkapjuk a lezárást. Ezek a sorozatok viszont hosszú heteken, hónapokon, akár éveken át folyamatos izgalomban tartanak, hogy éppen az adott epizódban, újabb évadban mi fog történni. Ez az az izgalom, ami kiváltotta a "binge-watching jelenség" létrejöttét is.


Árnyoldal

A Netflix negatív társadalmi hatásának tekinthető, hogy a filmekkel és sorozatokkal igyekszik kitölteni az emberek minden rendelkezésre álló idejét, amit eddig más, sokszor értékesebb tevékenységekre fordítottak, például az olvasás, a kirándulás vagy a sportolás. Tanulságos, hogy a filmipar számára egy évtizede még nagyobb jelentőséggel bírtak a filmszínházak és a hagyományos televíziózás, amely szerepe mára visszaszorulóban van az "on demand" streaming szolgáltatásokkal szemben. Ez egyben a közösségi élményt és együtt töltött minőségi idő csökkenését is magával hozza, hiszen a streaming szolgáltatások igénybe vétele bárhol és bármikor elérhetővé válik, akár magányosan is. 


Versenytársak

Ugyanúgy, mint minden más iparágban itt is megfigyelhető a piaci szereplők erős koncentrációja ami egyben azzal jár, hogy új szereplők sokkal nehezebben tudnak piacra lépni. Ez figyelhető meg a Disney+ és az HBO Max tervezett összeolvadásán is. A fokozódó verseny komoly hatással van a Netflix tevékenységére is, ami az elmúlt évben jelentős előfizetői veszteséggel járt a cég számára. A fogyasztók szempontjából a minél szélesebb műsor kínálat mellett az előfizetői díjak és az elérhető konstrukciók választéka is fontos és ebből a szempontból a Netflix a legdrágább a versenytársak között. 


Változások

Reklámok

Az idei év nehezen indult a Netflix számára, most először fordult elő, hogy többen bontottak velük szerződést, mint ahányan újonnan csatlakoztak, így muszáj lesz változtatniuk a stratégiájukon. Az első ilyen változtatás egy új reklámtámogatott díjcsomag bevezetése lehet, ami azért is meglepő, mert a Netflix sokáig határozottan elutasította annak lehetőségét, hogy reklámokkal lássa el a szolgáltatást. Ez az új reklámmodell az alacsonyabb havi díjat, bizonyos tartalmakat kivéve (mint például a gyermekeknek szánt tartalmak) reklámok, hirdetések lejátszásával ellensúlyozza.  

Sorozatok, epizódok

Mostanában már észre lehetett venni, hogy néhány sorozat epizódjai az eddigiekkel szemben nem évadonként egyben, hanem heti rendszerességgel jelennek meg, a jobb nézettség elérése érdekében. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól minden sorozatnál így lesz, viszont az eddig megszokott modell a cég érdekeinek megfelelően fokozatosan megváltozik.

Dráguló előfizetések

Mióta hazánkban elérhető a Netflix, azóta nem drágultak az előfizetési díjak, viszont mostanra ez is megváltozott. A három előfizetőségi lehetőség közül az alapcsomagon kívül, ami továbbra is az eddig megszokott áron elérhető, a Standard csomag és a Prémium csomag ára átlagosan 10%-kal drágult.

Plusz előfizetési díj

Rengetegen használják jogtalanul (a családtagjaikkal, barátaikkal megosztva felhasználói fiókjukat) a Netflixet világszerte, ami a hosszútávú fenntarthatóságot szem előtt tartva nem egy lényegtelen probléma a szolgáltató számára. Az egyik legfőbb változtatás, amit szeretnének bevezetni, hogy az ilyen felhasználókra plusz előfizetési díjat terhelhessenek, így megállítva az illegális "csoportos-előfizetőket" is.

Élő adás

Újdonság még, hogy a Netflix beszámolója alapján elő adásokat is streamelnek majd, ahol elsők között az amerikai komikus Chris Rock fog élőben fellépni, amit egyéb stand-up és nem forgatókönyv alapján készített műsorok is követnek majd.

Összegezve

Nem biztos, hogy minden fentebb említett változás jó hatással lesz a Netflix népszerűségére a felhasználók körében, de ezt csak a jövőben tudjuk majd meg. Remélhetőleg a régi, sokak által szeretett és nézett Netflix nem fog teljesen eltűnni a változások következtében. De ezek a változások sok új és értékes fejleményt is hozhatnak a fogyasztók számára, hiszen a fokozódó piaci verseny mindig arra sarkalja a szolgáltatókat, hogy egyre jobb ár-érték arányú szolgáltatásokat nyújtsanak, amihez komoly technikai és tartalmi innovációkon keresztül vezet az út.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése