keresés

2022. november 7., hétfő

Csatornakultúra - a tájékozódás és szórakozás hálózati alternatívái

A kilencvenes évek végére kialakult a web 1 és elterjedt a www, vagyis a világháló. Egyre gyorsabb ütemben tudták digitalizálni és elérhetővé tenni az iformációkat, dokumentumokat. A web 2 időszakára a google lenyomta a legtöbb vetélytársát, és megjelentek az első közösségi oldalak. Ezek már a mindennapjaink részei, sok szempontból befolyásolják cselekedeteinket. 

Legnagyobb közösségi oldalak:

Mysapce: 2003-ba indult útjára, az első nagyobb oldal lett amely mindenki számára elérhetővé vált a világhálón. Fő profilja a zene volt, valamint platformot jelentett kezdő zenészeknek. Végül a Facebook szakította meg az oldal további népszerűsségének terjedését. 

Facebook: 2004 kezdve a facebook töretlenül fejlődött és elég gyorsan lenyomta legtöbb vetélytársát, és a 2010-es években nagyrészt dominálta az internetet. Azóta azonban olyan oldalak és alkalmazások, mint az instagram vagy tik tok jóval napi falhasználót tudhat magáénak. 

Youtube: 2005-ben elindult az internet egyik legnagyobb videómegosztója, a youtube. Azóta is az egyik legnépszerűbb és leglátogatotabb oldala. A google felvásárolta, és megjelentek csatornák, amik aztán elkezdtek tematikusan tartalmakat kirakni. Az okostelefonok megjelenése és gyors fejlődése segítette, hogy gyorsabban kerülhessenek fel videók a youtube oldalára.

Twitter: A facebook után indult el és rövideb, lényegretörőbb posztokból áll. Azóta is nagyszámú felhasználója van az oldalnak, sok celeb, politikus körében is közkedvelt. 

Instagram: A 2010-es évekre az okostelefonok potenciális konkurenciát jelentettek a számitógép számára, márcsak azért is mert egyre több olyan funkciója lett ami a számitógépnek. Az instagramnak kedvezett ez a helyzett, az alkalmazás ugyanis elsősorban mobilos formában használják. Nagyrészt képek megosztására használják, rövid történetek megosztásával. 

Tik Tok: Kínai videó megosztó oldal, sikerét ez is elsősorban annak köszönhette, hogy rövidebb terjedelmű, és mégis sokféle videók megosztására alkalmas. 


Egy januári statisztika alapján a legnépszerűbb közösségi oldalak első helyén található a facebook, és a whatsapp, youtube és messenger található az első négyben. Az olyan további népszerűbb oldalak mint a twitter, reddit és snapchat már kiszorultak a tízből. A fiatalok az információk többségét még csak nem is a hírportálokról, hanem ezekről közösségi oldalakról szerzik. 

Live streamek, élő vlogok:

Az élőben való videós kommunikáció, és annak gyors megosztása főleg a youtube és a twitchnek köszönhetően lett bevett szokás. A videót élőben veszik fel, miközben egy élő komment szekcióban tud kommunikálni a nézőkkel. Egyre több influenszer használja ezt a módzsert, mert ezzel is közelebb kerülhetnek a nézőikhez. 

Egy youtuber a csatornáján teheti közé az élő streaminget, ahol azt is betudják állítani, előre mikor indul el. Így a feliratkozók értesítést kapnak, de később is belehet kapcsolódni a felvételbe. 
Ilyen videókban gyakran több kérdést vitatnak meg, vagy egy nagyobb témáról, például filmekről tartanak kibeszélőt. A twitch lényege, hogy egy ember valamilyen számitógépes játék menete közben tud élőben kommunikálni a közönségével. 


Streaming szolgáltatók:

Napjainkra már a tv, rádió és újság helyét átvette az online tér, és mindig újabb alkalmazások, és oldalak jelenek meg. A különféle közösségi média mellet, elterjedtek a streamingek, amiken filmeket és sorozatokat lehet megtekinteni, előfizetéssel. Ám a koronavírus után nőtt meg igazán a nézettségük, és a népszerűségüket is segítette. Az is segített, hogy egyre több ilyen platform jött létre, és ezeket működtető cégek egymással versengtek az új nézőkért.










Források:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése