keresés

2013. július 16., kedd

Mandalat 0.9

"Mi legyen a magyar digitális kulturális örökség sorsa? Létrejön-e egy egységes szemléleten nyugvó, a hosszú távú megőrzést garantáló nemzeti szolgáltató intézmény? Sikerül-e a memóriaintézmények évtizedes adósságát törleszteni a hálózati kultúra terén? A KÉPMÁS létrehozása, szolgáltatása működőképes alternatíva-e? Ezekre az égető kérdésekre kívánt választ adni, és a megoldás koncepcióját megalkotni a Mandalat 0.9." Ez a cikk a Mandalat 1.0-s verzió létrehozásához járul hozzá.
A Mandalat című "vitaindító szöveg" 2011. december 9-től vált elérhetővé a MaNDA honlapján, november 22-én pedig ugyanitt megjelent egy a MaNDA alapkoncepcióját tartalmazó szöveg is (0.9-es verzió, címe: A nemzeti kultúra továbbélése a digitális technológia korában). A Networkshop elnevezésű konferencián kezdték el a koncepciót komolyan megvitatni, és ezután "rendszeres egyeztetés indult a közgyűjtemények [...] képviselőivel a Mandalat 1.0" megvalósításáról. 
A cikk egy kisebb részt szentel a MaNDA szerepének a közgyűjteményi rendszerben, és az ezzel kapcsolatos problémáknak, amelyek meghatározóak a Mandalat létrehozásának szempontjából. 
Ezután a közgyűjteményi ágak közül emel ki egyet-egyet a cikk (Múzeum: Szabadtéri Néprajzi Múzeum - fotóanyag; Levéltár: Elektronikus levéltár-projekt; Audiovizuális archívum: NAVA; Könyvtár: Országgyűlési Könyvtár - Digitalizált Törvényhozási Tudástár).
A hazai aggregációról is képet kaphatunk (a legtöbb ilyen projektnek csupán az előkészítése volt sikeres, a megvalósításukhoz azonban nem jutottak el, és a könyvtári audiovizuális dokumentumokra fektették a hangsúlyt).
A cikk további része természetesen magát a Mandalat 0.9-et mutatja be részletesen (alaptételek, szellemiség, a szolgáltatás tervei és jogi környezete, informatikai és pénzügyi háttér). 
A cikket rövid összegzés követi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése