keresés

2015. május 18., hétfő

Gyermekek biztonsága a világhálón

Napjainkban kevés olyan ember van, aki ne használná az internetet: online felületeken, közösségi oldalakon regisztrálunk; vásárolunk a neten; használjuk a mindennapi életünk, munkánk, tanulásunk során; digitális lábnyomot hagyva magunk után. Az internet használata azonban, ─ mint köztudott ─ nemcsak előnyökkel jár, hanem veszélyeket is rejthet magában. 

Kutatások alapján még mindig nem elég elővigyázatosak a felhasználók, ha adataik biztonságáról van szó https://sg.hu: számos esetben még mindig az „1234” jelszót választja jelszóként a felhasználók nagy része. Ahhoz, hogy személyes adataink nagyobb biztonságban legyenek, nekünk is van némi szerepünk! Vannak azonban olyan esetek is, amikor akaratukon kívül kerülnek felhasználók nehéz helyzetbe. 

A közelmúltban történt eset nyomán egymillió kórházi beteg adatai váltak hozzáférhetővé, egy informatikai kft figyelmetlenségéből adódóan ─ volt olvasható a hír az http://itcafe.hu oldalon. 
A tapasztalatok alapján vannak kivédhetetlen esetek, de sok esetben mi magunk is ─ némi odafigyeléssel─ megelőzhetjük a személyes adatainkat érő támadásokat. Prognózisok szerint hamarosan megváltozhat a privát szférához való viszonyunk: vannak olyan elképzelések, amelyek szerint idővel eltűnik a magánszféra.

Az internethasználat során mindig ügyeljünk azokra a beállítási lehetőségekre, amelyek biztonságosabbá tehetik a személyes adatainkat: jelszavak, hozzáférések, nyilvánosság. Legyünk tudatos nethasználók! Mindez különösen fontos abban az esetben, ha gyermekeinkről van szó, ahogyan a olvashatunk erről a http://wmn.hu oldalon. 

A gyermekek nem minden esetben tudnak véleményt nyilvánítani a közösségi portálokon a róluk elhelyezett fotókról, adatokról. Később, amikor a gyermekek felnőtté válnak, ezek a személyes információk akár hatalmat is jelenthetnek majd. 
Fontosnak tartom, hogy a családban, iskolában, közösségben, könyvtárakban, médiában felhívjuk a szülők és a gyermekek figyelmét arra, hogy milyen eszközökkel, hogyan lehet megelőzni, elkerülni az esetleges kelletlenségeket. 

Az is ─ nyilvánvaló módon─ fontos, hogy gyermekeink mely tartalmakhoz, oldalakhoz férnek hozzá a neten: az sg.hu oldal szerint a youtube és vevo videoklipjei korhatárost jelzést kapnak Nagy-Britanniában írja a https://sg.hu oldal.. Magyarországon 2014. szeptember 1-től hatályba lépett törvény szerint tartalomszűrési kötelezettséget jelent az iskoláknak, könyvtáraknak ─ olvasható a http://pcworld.hu oldalon.

Lukoviczki Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése