keresés

2017. december 9., szombat

Az Airbnb jövője Magyarországon


Működését Magyarországon 2010-ben kezdte meg, a cégalapítás után 2 évvel, azonban igazán népszerű szolgáltatás csak 2015 után lett. Ekkor azonban robbanás szerű az Airbnb-n keresztül kiadott lakások mennyisége a fővárosban, valamint vidéken is növekedés figyelhető meg az így kiadó ingatlanok között. De vajon a jövő is ilyen felfelé ívelést mutat a szolgáltatás számára?



Vajon milyen következménnyel jár a robbanás szerű növekedés?

A növekedés azt jelenti hogy a konkurenciától komolyabb támadások érik ami magát a szolgáltatást és a céget is veszélyeztetik.  A szállodások szeretnék ugyanis hogy az Airbnb szállásokra ugyanolyan szabályok vonatkozzanak mint rájuk, többek között a tűzvédelmi valamint az adózást is beleértve hiszem már nagyjából a piac 20%-át megszerezték.
Komoly megoldásra váró problémát jelent a helyi lakók felháborodása akiknek a szomszédságában Airbnb-n kiadott lakás van és panasszal élnek a folyton mászkáló néha hangoskodó turistákkal szemben, a 7. kerületi önkormányzat közgyűlése beleírta a településkép védelméről szóló, szeptemberben elfogadott rendeletébe, hogy bele kellene írni a társasházak szervezeti és működési szabályzatába, hogy megengedik a lakások szálláshelyként való kiadását. Az eset azonban nem egyedi hiszen az 5. kerületben is volt példa hasonlóra.
https://hbr.org/

 A nagyszámú kiadó szálláshely azzal a pozitív fejlődéssel is jár hogy a turistákért folyó belső konkurencia a szolgáltatás  minőségének javulásához vezetett. Pl a feltölthető képek a szálláshelyről már csak profi képek lehetnek a meghirdetett szolgáltatásokhoz pedig szigorú ragaszkodást követel meg a cég. A szigorú szabályok persze a vendégekre is vonatkoznak hiszen kárbejelentés tehető az Airbnb oldalán a keletkezett kárról amit megtérítenek a megfelelő igazolás ellenében.

Mit tartogat a jövő?

Tehát az Airbnb jövőjét illetően sok múlik még a cég részvényeinek tőzsdére kerülésén, valamint hogy a külföldi turisták és szállásadó helyek milyen irányba fejlődnek hiszen a szolgáltatást igénybevevők és a szolgáltatást nyújtók nagy elégedettséggel részei az Airbnb közösségnek azonban a helyi közösség és a konkurencia erőteljes fellépése akár meg is pecsételheti ennek a népszerű nemzetközi alkalmazásnak a sorsát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése