keresés

2021. október 26., kedd

Milyen lehetőségeket ad nekünk a Google?




A Google egy mindenki által ismert kereső, de mi még?


Napjainkban, ha bármire kíváncsiak vagyunk egyszerűen beütjük a Google keresőjébe és máris rengeteg találat közül szemezgethetünk. De ezentúl számos szolgáltatást és lehetőséget ad nekünk. Lassan az élet minden területét hasznát tudjuk venni a Google-nek, hiszen a legtöbb feladathoz már van applikációja. 
Ezzel együtt érdemes megemlíteni, hogy nem csak sikerei vannak. Na, de akkor mit lehet tudni a Googlr-ről?

Története:

1996-ban (akkor még Back Rub néven) alapította meg Larry Page és Sergey Brin, azóta pedig sok mindent hoztak létre és vettek meg. A cég és a keresőprogram neve a googol=1-es, amit 100 db 0 követ. A küldetésük az volt, hogy “Rendszerezzék a világ információt, és ezt univerzálisan hozzáférhetővé, hasznossá tegyék”.

Ahogy teltek az évek a cégnek voltak sikerei és bukásai.

Számos felvásárlással alkotta meg bizonyos szolgáltatásait. Például a Google groups-hoz megvette Usenet-et, Customer relationship management-et. Az Androidhoz a Mobile operating system-et, Parallel processing-et, Server CPUs-t, Gadgets-et, Desktop environment-et, Music streaming-et,Mobile payment, NFC-t, Touch typing-ot, és még elég sok programot. De ezeken túl még számos terméket fellehetne sorolni, amit/amihez vásárolt.

Sikertelenségei:
A Google kereső sikerét mindenki ismeri, de kevesebbet tudunk a sikertelenebb probálkozásairól. A Google+ a Facebbok-hoz hasonló szolgáltatásként debütált, viszont nem hozta meg a várt sikert, 2019-ben leállt a személyes verzió. A másik remek példa erre az Answers, ami arra szolgált, hogy kérdések megválaszolásához embereket lehetett felbérelni. Ezt a szolgáltatást a Google 2006-ban szüntette meg.
A Google elektronikai eszközöket is forgalmaz, ezek a Google Pixel név alatt futnak. Van táblagép, laptop és telefon is. Az első ilyen termék 2015-ben jelent meg.
A Google Tv-n is megjelent emellett. A Google TV először 2014-ben jelent meg a Google TV-n, Android Tv néven, de ez óriási csalódást okozott lassú tempója, instabilitása és nehézkes kezelhetősége miatt. Ez egy ideig így is marad, majd a tavalyi évben bejelentették, hogy új platformot alkotnak, aminek a neve is más lesz, így született meg a Google TV. Ez napjainkra már elkészült, viszont ez sem hozta meg a sikert. A grafikus felület, kis mértékben változott, gyakran belassul a rendszer. Az igaz, hogy az alkalmazáskínálat az ígéreteknek megfelelően óriási, több mint 6000 szoftver közül lehet választani. Ettől kicsit telefon funkciójunak tűnik, ami TV-re nem éppen a leghasznosabb. Sok az elégedetlenkedés ezzel kapcsolatban.

Sikerek:
Természetesen nem szabad elfeledkezni a sikeres probálkozásairól sem. Hiszen nap, mint nap használjuk a Gmail-t, sokan tároljuk a képeinket a Google Fotókban, vagy hallgatunk zenét Youtube-on.
A Google Keep egy kevésbé ismert szolgáltatás, ez egy felület, amin kreatív jegyzeteket és listákat lehet létre hozni. Betud az ember emlékeztetőket állítani, van beépített hangrögzítője. Az elkészült jegyzetekhez képeket lehet hozzáadni, linkeket lehet gyűjteni az alján, sőt még rajzokkal is lehet színesíteni.
A Google Naptár, egy virtuális határidőnapló. Ez alapvetően jár a Gmail regisztrációnkhoz. Ha ezzel az e-mail címünkkel foglalunk valamit, akkor az automatikusan rögzítésre kerül a naptárban. A felvett programokat pedig meglehet osztani a barátokkal/ismerősökkel.
Ezeken túl természetesen számos dolgot fellehetne sorolni, ami segíti a mindennapjainkat és sikerként könyvelheti el a Google.

Tervek:
Kereső újításról tett bejelentést a Google a Search On konferencián, hogy újratervezte keresőszolgáltatását, ami mostantól intuitív módon segíti új témák felfedezését a MUM algoritmus(Multitask Unified Model) segítségével. Az új algoritmus abban lesz más, hogy a korábbi szöveges keresésekhez képest a Google sokkal jobbá vált a képek tartalmának értelmezésében, és ez teszi lehetővé, hogy a találati lista is vizuálisabbá váljon. A “vizuális felfedezések” újfajta találati lista lesz, ahol a Google inspirációs szándékot lát vizuálisabb találati listát fog adni. Emellett “Tudnivalók” funkcióval is bővülni fog. A MUM használatával képes felismerni azt, hogy a témaköröket hogyan fedezzük fel, az egyre részletesebb kereséssel. Így “Témakörzoomolás”-sal lehetőség lesz választani, hogy szűkebb altémakörben vagy nagyban szeretné látni a találatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése