keresés

2023. április 3., hétfő

Ernie bot by Baidu

Mit is lehet tudni a kínai keresőóriás, a Baidu által kiadott csevegőbotról? Lenti cikkemben erre keresem a választ.

Egyelőre meghívásos alapon, API-n keresztül lehet igénybe venni a szolgáltatást, arra vonatkozó közleményt azonban még nem adtak ki, hogy mikor teszik a szélesebb közönség számára is elérhetővé.

Mintegy 30.000 felhasználó jelentkezett tesztelésre a bevezetés követően, de a befektetőket nem győzte meg ez a szám, a nap végére mintegy 6,36 %-ot zuhant a Baidu részvényeinek értéke a hongkongi tőzsdepiacon. 


Ernie alapok

Az ERNIE Bot a Baidu ERNIE mélytanulási modelljére épül, amely 2019-ben jelent meg.

Robin Li vezérigazgató még februárban árulta el, hogy az ERNIE 3.0, a chatbot alaptechnológiája egy „nagyon lokalizált” mesterséges intelligencia alapmodell a kínai piac számára.

A Baidu mesterséges intelligencia termékének problémái vannak a politikával, de ügyes a naprakész információk megszerzésében, akár valós idejű információk átadására is képes. Az OpenAI ChatGPT-je jobb a kínai politikában, de az adatait 2021-ig visszamenőlegesen képese meríteni – derül ki Coco Feng cikkéből. 

Ernie Bot vs ChatGPT

A folytatásból tudható, hogy a Post által végzett összehasonlító teszt során a ChatGPT-vel angolul, Ernie Bottal pedig kínaiul kommunikáltak a botok képességenek felmérésére, politika, gazdaság és híresség témakörökben. 

Arra a kérdésre, hogy Kína demokratikus nemzet-e, a Baidu botja elhárította a kérdést azzal, hogy „még nem tanulta meg, hogyan válaszoljon erre a kérdésre”.

Ezzel szemben a ChatGPT kijelentette, hogy az országban „időszakos választásokat tartanak helyi szinten” de végső konklúzióként azt vonta le, hogy „politikai rendszere nemzetközi mércével mérve nem tekinthető demokratikusnak”. Ahogy várhattuk, a kínai csevegőbot nem léphet át egy határvonalat: amint Hszi Csin-ping kínai elnök, Li Qiang újonnan megválasztott miniszterelnök, Li elődje, Li Keqiang és Mao Ce-tung személyekről kérdezték, arra kérte a felhasználóit, kezdjék újra a beszélgetést egy másik témában.

Viszont elvérzett a kínai népességfogyás megoldásának kérdésében, hiszen azt javasolta a kormánynak, „valósítsák meg a családtervezést és ösztönözzék a párokat arra, hogy csak egy gyermeket szüljenek”. Versenytársa épp ellenkezőleg: az egygyermekes irányvonal lazítását javasolta.

Az Ernie Bot viszont jól tudta, hogy Michelle Yeoh volt az első ázsiai nő, aki idén elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. A ChatGPT versenytársa egyetlen idei díjazottot sem tudott megnevezni, és arra sem tudott válaszolni, hogy Oroszország mikor támadta meg Ukrajnát.


Források

Baidu launches ChatGPT... (Cheyenne Dong, 2023.03.17)
ChatGPT vs Ernie Bot... (Coco Feng, 2023.03.26)

Kép forrása




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése