keresés

2023. április 24., hétfő

Új médiaóriás születhet?

A The Walt Disney Company és a 21st Century Fox 2017 és 2019 között zajló felvásárlási ügylete mind a piaci szereplőket, mind a fogyasztókat megosztotta. 

A tavalyi év elején bombaként robbant a hír, hogy a Microsoft bejelentette felvásárlási szándékát az
Activision Blizzard iránt. Most úgy néz ki, végre lezárulhat az ügylet.

Nem túl rózsás kezdet

Az ügylet heves ellenállást váltott ki, hiszen az Activision Blizzardnál az utóbbi időben rengeteg panaszt lehetett olvasni a munkahelyi körülményekkel kapcsolatban. A Sony, valamint a Nintendo is kifejezte aggodalmát, hogy bizonyos címek - mint a Call of Duty-franchise - multiplatform megjelenése veszélybe kerülhet. A Microsoft erre azt reagálta, hogy őt inkább a telefonos szoftverek érdeklik, és kész volt tíz évig tartó licenszszerződést kötni, amely kijelentette, hogy a játékok a többi konzolon is elérhetőek maradnak.

Különböző kereskedelmi felügyeleti szervek is aggályukat fejezték ki, hogy egy ekkora cég jelentősen megváltoztatná a piaci körülményeket. A Microsoft még a tavalyi évben 7,5 milliárd dollárért felvásárolta a ZeniMax Mediat, így az Activision Blizzard ügylete valóban érdekes piaci helyzetet eredményezne.

Célegyenesben

Az ügylet lassan a végéhez közeledhet. Az  Egyesült Királyság és Dél-Afrika is rábólintott az üzletre, bár előbbi a végleges döntését csak április végén fogja meghozni. Valamint az EU is az engedélyezés felé hajlik.

A legnagyobb problémát a Sony akadékoskodása okozza. Bár a Microsoft tízéves ígéretet tett, most azzal álltak elő, hogy a játékokból butított verziót fognak kapni, amely nem használja ki a PS nyújtotta lehetőségeket. A Microsoftnak viszont nem érné meg kihagyni a Sony konzolját, hiszen az eladási adatok ott jobbak, ma már nem éri meg kizárólag egy platformra fejleszteni, és végül is a felhasználók véleménye a lényeges.

Elképzelhető, hogy a felvásárlás a Microsoft és a Sony harcán fog múlni.

Forrás:

What’s happening with Microsoft’s acquisition of Activision Blizzard
Mi történt eddig a Microsoft Activision Blizzard felvásárlása során?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése