keresés

2023. április 18., kedd

Az EU szabályozási kisérletei a globális techcégekkel szemben

Milyen világban élnénk, ha nem lennének szabályok amelyek beleszólnának a mindennapi életünkbe, és szabályozzák azt, és nem lehetne valamiből új hírt vagy új problémát csinálni. Na de nem ilyen világban élünk, szerencsénkre ennek ellenkezője történik, jelenleg is több 1000 ilyen új poltikai és gazdasági probléma adódik, szerte a világban és Európában. Napjaink egyik legmeghatározóbb eszközének az internetnek a különböző platformjainak a cégeit megadóztató szabályozásokat és felvetéseket fogjuk megvizsgálni, dióhéjban itthoni politikai meglátásokkal , és az Európai unióban.

Előzmény: 


2019-ben az OECD Németország és Franciaország kezdeményezésére és az USA nyomására egy úgynevezett (GloBE) keretrendszer kidolgozását kezdte meg a digitális gazdaság adóztatásáról szóló javaslata 2. pillérét. (Pillar II.). Idővel egyre populárisabb lett a téma, és 2021-re közel 130-140 ország jelezte a csatlakozási szándékát. A javaslathoz 2021 végére Magyarország is csatlakozott. Ezt a tervezetet 2023-24-től tervezték/tervezik bevezetni.

Amiről az utóbbi időben kevesebbet hallunk és olvasunk a nemzetközi és a hazai sajtóban, az az hogy ennek a csomagnak van egy Pillar I. csomag javaslata is. Ebből adódóan már 2 szálon fut a téma, ami már lassítja a folyamatokat, és rengeteg egyeztetést eredményez kisebb nagyobb ellentéteket szül hazai és nemzetközi szinten is. 

Hazai felvetések a globális tech cégek nemzeti és vagy Európai Uniós közös szabályozásáról


Itthoni vélemények és támogatottság a témában


Ellenzéki Vélemények a témáról: A hazai ellenzéket együtt véve  összességében támogatják a globális minimum adó bevezetését,  ők nagyon is ellenzik, hogy a hazai nagyipari vállalatok, mint például az Audi és társai csillagászati összegeket vigyenek ki Magyarországról. A Mi hazánk Mozgalom Párt elnöke Troczkai László, úgy fejtette ki pártja álláspontját, hogy ők abban az esettben tudják támogatni, ez a Pillar I.-II.-t, hogyha a Pillar I. is benne fog szerepelni. (Korábban ez a francia EU soros elnökség, ki akarta venni, még pontosabban, kifejezetten a II. Pillére akartak koncentrálni, hogy 2023 elejétől ezt be lehessen vezetni). Számukra mindkettő pillér fontos, de a legjobban a Pillar I.-et hangsúlyozzák, hogy a globális techcégek, 0%-nyi adót fizetnek Mo-n, és hogy ebből milyen nagy mértékű pénzeket lehetne beszedni, amiből az itthoni béreket és egyéb fejlesztéseket, lehetne fedezni. (ATV, Parlament, Momentum)

A magyarországi kormány nyári állas pontja a témáról: 2022.06.27.

,,Lassan haladunk, nem mi,  hanem az Európai unió, majdnem minden uniós csúcson, napirendre kerül, keressük a megoldást, nemzeti hatáskörben kell még dolgoznunk, az igazságügyi miniszternek van erre mandátuma, de nem fűzünk hozzá nagy reményt, mert egyedül nem megyünk semmire, itt az Eu-nak együtt kell föllépnie, ha együtt lépnek fel akkor talán lesz digitális adó,, (Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke)

Nemzetközi/Eu-s törekvések a témában

2022.12.12.

,,Örömmel jelentem be, hogy ma megállapodtunk a 2. pillére vonatkozó javaslatról szóló irányelv elfogadásábn. Üzenetünk egyértelmű: a legnagyobb multinacionális vagy hazai cégek vállalatcsoportoknak globálisan 15%-nál nem alcsonyabb társaásgi adót kell fizetniük" (Zbyněk Stanjura, Csehorszég pénzügyminisztere)

Ehhez hozzá tartozik, hogy az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, ahhoz, hogy Magyarországon maradhat a társasági adó 9%, és ehhez fogják hozzá venni a helyi iparűzési adót, ami kifogja majd tenni a 15%-ot. Így jöhetett létre az elvi megállapodás Magyarországgal is.

,,Hosszú, de érdemi tárgyalásokkal sikerült elérni, hogy az Európai Unió Tanácsa hozzájárúlt ahoz, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimum adóba, emiatt hazánkban nem lesz adóemelés." (TFM, Területfejlesztési Minisztérium Sajtóosztálya)

Eredmény:


Mivel decemberben sikerült megállapodni a témában, így a tagállamoknak "már csak" az a feladata maradt, hogy ezt a szabályozást bevezessék a nemzeti adórendszerükbe is. Az OECD januári friss számításai szerint közel 70 milliárd dollárral több adót jelzett előre bevételként mint amennyit korábban számoltak. Később ez még magasabb is lehet mint várták. Magyarországon 2023 elején benyújottak a Parlament elé a 2022-ben elfogadott költségvetés módosító javaslatát, sokak szerint a globális minimum adó bevezetéséhez köze van, de erről csak találgatások vannak. (Portfolió) (Portfólió 2.)


Források/hivatkozások:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése