keresés

2016. április 20., szerda

Cyberbullying - a kiközösítés új színtere

A cyberbullying - vagy másképp cyber megfélemlítés korunk egyik új, borzalmas találmánya a kiközösítésre. Az internet terjedésével egy új felületet kaptunk a kapcsolattartásra, de ezzel együtt egy új támadási felületet is. Ez azért problematikus, mert manapság már az internettel kelünk és fekszünk - reggel a telefonunk ébreszt, ami már látjuk az új üzeneteket és értesítéseket.






A cyberbullying a zaklatás egy formája. Egy olyan kiközösítés forma, ami rosszabb, mint a hétköznapi terrorizálás (pl.: munkahelyi terror, iskolai terror stb., nem a drasztikus terrorcselekedetek, mint például robbantás, túszejtés stb.). Miért?

 - Nem lehet elbújni előle. Általában a zaklatások véget értek, elmúltak egy időre, ha otthagytuk a helyszínt, embert, csoportot. A cyberbullying esetében azonban folytatódnak a zaklatások, például otthon, ahol általában folyamatos az internetkapcsolat. Természetesen a drasztikus reakció erre a "senki nem tart a fejedhez pisztolyt, hogy használd a Facebookot, akkor töröld le", de a mai világban kiszállni a szociális médiából hatalmas hátrányokhoz vezet. A tiltások és törlések csak ideiglenes megoldások.
 - A cyberbullying felülete az internet, ami sokkalta nagyobb, mint mondjuk egy játszótér, vagy egy iroda és így sokkal többen tudnak róla, látják a zaklatást. Ez sokkal nagyobb szégyenérzetet okoz
 - Az előzőnek pontnak egy hozománya, hogy sokkal könnyebb bántó szavakkal dobálózni az interneten. Míg egy zaklatók egy idő után nem ütögetik áldozatukat, ha látják, hogy az sír és sikoltozik, az interneten a zaklató védve van a távolság és anonimitás által, valamint kevésbé érzékelik tetteik súlyát.

Problémát jelent a generációs különbség is. Alapvetően téves az a felvetés, hogy a cyberbullying csak a gyerekek körében jellemző, de nagyrészt valóban náluk van jelen. A tanár és a szülő gyakran nem is tudja, hogy diákja, gyermeke áldozat, mert nem ismeri, vagy nem elég jól ismeri azokat az eszközöket, amik biztosítják a bántalmazás felületét.  Így még kisebb az esély arra, hogy felfedezzék: a gyerek elhallgatja, hogy zaklatják. Egy felmérés szerint a gyerekek 43%-a nagyobb problémának tartja az online zaklatást, mint a kábítószerrel való visszaélést.

A cyberbullying egy alfaja a cyberstalking, vagy is a cyber követés. Itt most nem arra kell gondolni, hogy a kedvenc közszereplőnk Facebook oldalát követjük, vagy elolvasunk róla mindent, hanem arra, hogy jogosulatlanul belépünk az online fiókjukba és műveleteket végezünk, sőt ez átvezethet valós követésre, pl.: megfigyelő vírus telepítése nyomon követéshez.

Példák cyberbullying-ra (és cyberstalking-ra):
- Felzaklató tartalmú anonim üzenetek (szöveg, kép, videó) küldése e-mailben, SMS-ben, chaten vagy közösségi oldalon
- Személyes felhasználói fiókba (e-mail, közösségi oldal, stb.) való jogosulatlan belépés
- Valaki más online személyiségével való visszaélés
- Bármilyen privát információ megszerzése és annak beleegyezés nélküli elterjesztése
- Személyes kép vagy videó szerkesztése úgy, hogy az azon szereplőt megalázó helyzetbe hozza vagy nevetségessé tegye, s ennek a terjesztése
- Mobiltelefonra érkező anonim hívások
- Honlap vagy blog létrehozása valakinek a lejáratása céljából
- Személyes honlap, blog feltörése és módosítása
- Internetes szolgáltató vagy a hatóságok valótlan tájékoztatása annak érdekében, hogy valakit hátrányos következmény érjen, például kizárják egy honlapról, vagy házkutatást tartsanak nála
- Rosszindulatú pletykák terjesztése online eszközök segítségével
- Online hozzáférés meggátlása – például jelszóváltoztatással
- Kirekesztés, negligálás („levegőnek nézés”) online környezetben

Mit lehet tenni ilyen esetekben?
Az első a megelőzés. Biztonságos internethasználat, jelszavak megadása, jelszókezelés, a megosztások átgondolása. Nem kell elbújni az internet világa elő, ésszel kell használni. Ha már a zaklatás elkezdődött, akkor érdemes ezekre nem válaszolni, de érdemes megtartani bizonyítékként. A legtöbb kommunikációt engedélyező alkalmazásban van lehetőség a személy jelentésére, ezt ajánlott használni. Ezek után mindenféleképpen el kell valakinek mondani, és akár a bizonyítékokat is bemutatni, alátámasztva ezzel a zaklatás tényét. Ez nem zárja ki azt, hogy közben blokkoljuk a zaklatót. Nem kell meghagyni a lehetőséget a további zaklatásra, a bizonyítékgyűjtés érdekében.
Természetesen léteznek szoftverek is, amik segíthetnek. 2008-ban Magyarországon létrehozták a Biztonságos Böngészés Programot (BBP), aminek ingyenes változatával már sokat tehetünk a cyberbullying megelőzésére. A programnak létezik egy közösségi (intézményi) és egy egyéni (otthoni) változata. Két területen nyújtanak kibővített szolgáltatást, védelmet: a képelemző modul megakadályozza, hogy a gyerek pornográf tartalmú képeket lásson, illetve hogy a pedofilok képet csaljanak ki belőlük, és a szülők egy gombnyomásra megtudhatják, hogy van-e gépen szex, vagy kihívó tartalmú adat. A másik szolgáltatás, hogy a program érzékeli, ha a gyerek valakivel időpontot beszélt meg, és így lehetőség nyílik erről beszélni.
Mindkét verzió ingyenesen letölthető a BBP honlapjáról.
A HVG a következő támogató eszközöket és programokat szedte össze:

- A Biztonságos Internet Hotline oldalon a fiatalokra veszélyes, káros tartalmakat vagy zaklatást lehet jelenteni.
- A kamaszoknak fenntartott Kék Vonal Lelkisegély Szolgálatot a 116-111-es számon lehet éjjel-nappal ingyenesen elérni.
- Az UNICEF Help App abban segít, hogy a fiatal azonosítani tudja a vele történt eseményeket, valamint a zaklatások áldozatai tanácsokat kapnak.
- A KiVa a 2016/2017-es tanévtől kísérleti jelleggel a hazai iskolákban is elinduló, eredményes finn program.
- A Nyugi Ovi óvodásoknak kidolgozott megelőző program




Források:
Mindennapi pszichológia: Elektronikus zaklatás - Cyberbullying
HVG Tech: Online zaklatás: kinek fáj, hogy fáj?
Divány: A kamaszok szerint a netes zaklatás rosszabb, mint kábítószerprobléma
Ipon: Cyberbullying, megalázás - Mit tehetünk a zaklatók ellen?
Inquirer.net: Cyberbullying is worst than bullying
News 1180: Could apps help combat cyberbullying?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése