keresés

2016. április 6., szerda

Szólásszabadság, jó hírnév védelme; véleményszabadság (az érte való felelősség); netneurality

Mint minden fórumon, az interneten is nagyon fontos a semlegesség. És hogy mit is jelent ez pontosan? A Tim Wu által megalkotott netsemlegesség fogalom arra utal, hogy az interneten mindenféle tartalom, minden adat egyenlő, ezért minden adathoz ugyanúgy hozzáférést kell biztosítani az internetnetfelhasználóknak. Továbbá az internetes szolgáltatóknak is egyenlő értékűként kell tekinteniük minden weboldalt, nem szabad egyiket sem a másik fölé helyezni, rangsorolni, engedni kell a felhasználónak (internetes hírportál esetében az olvasónak), hogy ő döntse el, melyik tartalom helyes és egyezik az értékrendjével.


Ebből azonban nemcsak az olvasás, hanem a szólás és a véleménnyilvánítás szabadsága is következik.Sajnos sok országban még nemhogy a netsemlegesség, de a véleménnyilvánítás sem biztosított. Példának okáért 2015 szeptemberében egy Erdogant kritizáló lapnál indítottak razziát, mert állítólag megsértették a miniszterelnök becsületét, jó hírnevét, holott csak éltek az állítólagos sajtószabadság biztosította véleménynyilvánítás lehetőségével. Egy orosz videóbloggert pedig azért ítéltek 5 év szabadságvesztésre, mert helytelennek tartotta az orosz városvezetés döntéseit és olvasóit a kormány megdöntésére buzdította. Sajnos hazánkban is történtek a szólásszabadságotveszélyeztető intézkedések. Nemrégiben Balázs Árpád fideszes polgármester feljelentette az őt hűtlenkezeléssel vádoló kommentelőket, mert szerinte alaptalanul rágalmazták őt.

A netsemlegesség, illetve a véleménnyilvánítás szabadsága ma már az emberi alapjogok részét képezik, így nagyon fontos, hogy vigyázzunk rájuk és ne hagyjuk, hogy bárkit, bármikor, bárhol megfossszanak ezen alapvető jogaitól.

Sajnos úgy tűnik, hogy a netsemlegességet Európában nem veszik annyira komolyan. Nemrég ugyanis az Európai Parlament elfogadta azt a netsemlegességi szabályozást, melynek lényege, hogy csak azon cégek fognak a jövőben gyors internettel rendelkezni, amelyek több pénzt költenek rá. Ez a szabályozás gyakorlatilag ellehetleníti a kevés tőkével induló, innovatív startup cégeket és egyben kiiktatja a szólásszabadságot a világhálón.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése