keresés

2017. november 12., vasárnap

A hálózatiság hatása az emberi kapcsolatokra


"S z a b a d i d ő s n e t e z é s : t á r s a s a n v a g y magányosan?" Így szól elsődleges forrásom , Csüllög Krisztina tanulmányának címe az Elektronikus Periodika Archívumban. Véleményem szerint írója nem is választhatott volna jobb címet neki, hiszen rengetegen meg vannak róla győződve, hogy az internetezés kizárólag magányos tevékenység, amely a külvilág teljes kizárásával és társainktól való elszigetelődéssel jár.

A tanulmány 2012-ben készült, viszont részletekbe menően kielemzi a médiumok valamennyi formájának hatását az egyénekre és kapcsolataikra. 

 
Korábbi felmérések eredményei, avagy a hálózat negatív hatásai

Akik azt gondolják, hogy az internetezés elszigetelődést okoz, azok nem alaptalanul gondolják. Egy 1996-ban készített felmérés eredménye pontosan ezt tükrözi. A kisérlet alanyai olyan családok voltak, amelyek nem rendelkeztek internet hálózattal. A kutatók bevezettették az internetet a házaikba és az attitűdjeik megváltozását figyelték. Azt vették észre, hogy a tévézést, ami a családban közösségi tevekénység felváltotta az internetezés. A családtagok közti kommunikáció gyengült, a családtagok kezdtek eltávolodni egymástól. Az ezután következő kétezres évek eleji kutatások szintén az internet használat negatív hatásairól számolnak be. "A hálón töltött túl sok idő, a vele járó frusztráció származhatott éppen a technológia felfedezéséből, a megismerés kezdeti lelkesedéséből, vagy éppen a tapasztalatlanságból fakadó ügyetlenségből is. " Írja egy 2002-es tanulmány. A Stanford Intézet munkatársai szintén arra a következtetésre jutottak, hogy az internet romboló hatással van az emberi kapcsolatokra. Azt találták, hogy az internethasználók 5%-a vesz részt kevesebb eseményen, 9%-a tölt kevesebb időt a családjával, illetve a barátaival a használat óta. Azt a következtetést vonták le, hogy minél többet internetezik valaki, annál kevesebb időt tölt valódi emberek társaságában. 


Lehet az internet hasznára is a közösségi életnek?

Nem nehéz kitalálni, hogy azoknak a dolgoknak, amiknek nincs előnyük, csak hátrányuk, nem lesz nagy népszerűségük emberi körökben. Márpedig az internethasználat igen nagy népszerűségnek örvend. Lehetséges, hogy a facebookozó tizenéves nem annyit beszélget a szüleivel otthon, viszont a barátaival annál többet. A közösségi fórumok lehetőséget biztosítanak arra, hogy barátokat találhassunk a világon belül bárhonnan. A távol élő rokonoknak nagyszerű esélyt ad mindennapi élményeik megosztására bizonyos családtagjaikkal. 

A hálózat megteremt egy olyan virtuális közösségi teret, amely hasonló a valóságoshoz. Az újabb felmérések azt igazolják, hogy a sokat internetező személyeknek nem rosszabb a kapcsolati tőkéjük, sőt jobb is. Tehát a hálózatiság átalakítja az emberi kapcsolatokat, de nem rombolja le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése