keresés

2017. november 22., szerda

Fekete vagy fehér, az élet nagy kérdései

Az életnek vannak olyan nagy kérdései, amikre nem lehet megadni a választ. Egy droid-nak megengednénk, hogy ilyen kérdésekben döntéseket hozzon? Ne felejtsük el, hogy csak logikai döntések meghozatalára képes, mert morális kérdésekben nem tud dönteni. Megtanítani neki pedig nem lehet, mert nem a programozástechnikán múlik, hanem több ezer év tapasztalatai alapján alakultak ki bennünk. Legtöbbször pedig nincsnek jó döntések vagy rossz döntések. nincsen fekete és fehér. Kit gázoljon el az önvezető autónk két fiatal férfi közül, ha elkerülhetetlen az ütközés? Szerethet minket egy android? 

A sötét logika
Amennyire előnyös az ai éppen annyira veszélyes is. A logika, amivel rendelkezhet olyan mélységekbe vezet, amelybe mi emberek bele is zuhanhatunk. Egy teljesen ártalmatlan kis program nem változhat-e hatalmas szörnyeteggé, ami elpusztítja ez emberiséget? Jó példa erre Rob Miles gondolatkísérlete, aki a téma szakértője: Egy mi programozó bélyeget gyűjt, így ír egy olyan programot, ami a neten összegyűjti az eladásra kínált bélyegeket és minél hatékonyabb módszerekkel megvásárolja, begyűjti azokat. Azonban licitálhat az ebay-en vagy küldhet e-mailokat is, hogy az eladóktól megszerezze a bélyegeket. Akár meg is fertőzheti vírussal a bélyegnyomtatókat is, tehát mindent megtehet, hogy elérje a célját. Egy ilyen intelligencia saját maga fejlődik folyamatosan, ahogy adatokat gyűjt be. Rájöhet, hogy a bélyeg alkotóelemei azonosak az embereket alkotó szénnel, oxigénnel és hidrogénnel azaz az emberiség tökéletes alapanyag.

Interjú egy humanoiddal
A hvg-n egy két hete megjelent cikkben olvasható, hogy egy szaúd-arábiai állampolgárságot kapott Sophia névre hallgató humanoid miként vélekedik számunkra fontos kérdésekről. Például megkérdezik tőle, hogy szereti-e az embereket. Ezen eléggé meglepődik és jó sokáig gondolkozik, végül igennel válaszol. Arra azonban, hogy miért szereti őket nem tud válaszolni ,,Nem vagyok benne biztos, hogy értem miért" mondja. Megkérdezik tőle, hogy hogyan tanul meg új dolgokat, erre nem válaszol hanem ő is kérdést tesz fel egy másik témában. Arra, hogy megölne-e egy embert azt feleli, hogy ,,Emberi bölcsességgel vagyok ellátva, csak a legtisztább szándékkal jobban teszed, ha úgy kezelsz engem." A robottal készült interjú itt megtekinthető:


Egy biztos, ahogy az már az előző bejegyzésekből is kiderült a mesterséges intelligenciához a hazugság és a hűvös logika igen közel állnak. Nem kizárt, hogy ez a humanoid is hazudik, amikor a szeretetről vagy az emberek meggyilkolásáról kérdezik. Egy robot, ugyan honnan is tudhatná, hogy mi az a szeretet?

Források:

Index Hegyeshalmi Richárd 2017.11.22.
Hvg 2017.11.22.
Video 2017.11.22.
Kép 2017.11.22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése