keresés

2017. november 13., hétfő

Az Egyesült Királyság és Írország könyvtárpolitikai kezdeményezése

Az északi országokhoz hasonlóan (Dánia, Svédország) az angolok is kezdetben a könyvtárak végét jósolták mivel a 80-as, 90-es években bekövetkező technológiai forradalom megszünteti rá az igényt. Úgy vélték ,hogy az emberek az internet és a digitalizáció miatt otthonról fogják használni a dokumentumokat és nem fognak elmenni a könyvtárba.

Új kilátások


2003-ban a Londonban található Building Futures cég készített egy tanulmányt mely a 21st Century Libraries (21. századi könyvtárak) címet viselte. Ez a tanulmány megállapította ,hogy a könyvtárak eltünését erősen eltúlozták mivel újratervezték magukat és napjainkra a civil közösségi élet egyik központjává vált. A szolgáltatások folyamatos bővítésével, egyre jobban vonzóvá válnak, a vállalkozók és a cégek számára ,akik  nagy összegeket  invesztálnak bele, hogy megmutassák mit tud a cégük nyújtani.  A jelentés négy kulcsfontosságú pontot említ amit mindenféleképpen érdemes figyelembe venni ,a sikeres könyvtárépítéshez.

  • People (Emberek)
Emberek akik a szolgáltatásokat igénybe veszik. Ebben beletartozik a könyvtári személyzet is akik biztosítják ezeket. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetnek a környezet Socio-Demográfiai környezetének , hogy minél jobban megfeleljen a multikulturális elvárásoknak.
  • Programme (Program)
Ide tartoznak a hagyományos szolgáltatások, gyűjtemények és azok a kötelezettségek, amiket a könyvtárnak teljesítenie kell, beleértve ebbe az IKT rendszereknek a biztosítását és ehhez szükséges képzéseket a felhasználók számára.
Továbbá az E-anyagok biztosítását és más programokat.
  • Partners (Partnerek)
Kik azok akik segíteni fognak az építkezésben, majd a szolgáltatások fejlesztésében? Fontos, hogy a könyvtár tájékozódjon a környék kulturális, oktatási és más intézményeiről és azokról a cégekről amelyek támogatják.
  • Places (Helyek)
Itt azt veszik szemügyre ,hogy a könyvtár hol fog elhelyezkedni a településen. Például megnézik ,hogy milyen a környéken a biztonság, vagy ,hogy a város központjában illetve melyik részén fog elhelyezkedni.


Hogyan tervezzünk könyvtárakat? (Designing Libraries Website)

Ezt az oldalt Alan Clark hozta létre csapatával az Aberystwyth Egyetemen ami jól példázza az Egyesült királyság és Írország eltökéltségét a könyvtárügy iránt. Az oldal 2004- ben jött létre az MLA (Museums, Libraries and Archives Council) és a Cilip (the Library and Information Association) finanszírozásával ami lehtővé tette ,hogy folyamatosan fejlesszék és bővítsék. Ekkor még csak egy közös adatbázis létrehozása volt a céljuk mely a tervezésnél segít az új könyvtáraknál.
2011-ben megszüntették a támogatását és egy non-profit közösségi szervezetté vált, aminek fő célja lett a könyvtárak és könyvtárosok támogatása mellett, mindazok segítése akik új ötleteket szeretnének belevinni saját könyvtáruk légkörébe. A következőkben egy-két érdekességet mutatok ezzel kapcsolatban.

A honlapon rengeteg információ és ötlet található a könyvtárépítészettől kezdve a belső tereket kialakító cégekig. A két ország legsikeresebb projectjeit mutatja be ami példaként szolgálhat más országok könyvtárai számára. Nagy pozitívum ,hogy az oldal folyamatosan frissül a lelkes önkéntesek által.
A Database fül alatt a két ország könyvtáraira kereshetünk rá az 1990-es évektől napjainkig. Ezen kívül megválaszthatjuk a project típusát, a könyvtár fajtáját és az országot.
A Featured Libraries alatt az egész világról találhatunk adatot, a könyvtárakkal kapcsolatban. A számos képekkel illusztrált tanulmányok között, rendkívüli dolgokra bukkanhatunk. Például Amerikában található Hunt könyvtárra ,ahol a legújabb számítógépes eszközöket ki lehet próbálni , és ahol még a  könyveket is automata bookrobot-ok szolgáltatják.

A Resources menüpontnál találhatjuk az építkezésekhez és a belső terek kialakításához,  szükséges technológiai feltételeket ahhoz hogy sikeres könyvtárat hozhassunk létre. Választhatunk a zöldkönyvtári kialakítástól kezdve a multimédiás tervekig mindent.

A Marketplace pont alatt a dizájnereket, építészeket, bútor ellátokat és a technológia szolgáltató cégeket találunk akik szintén hatalmas választékot kínálnak számunkra.Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése