keresés

2019. október 16., szerda

A könyv és az e-könyv jelene és jövője

Többen törtek már pálcát az egyik vagy a másik megmaradása felett. Az e-könyv megjelenésével ugyan megszűnt a papíralapú könyv egyeduralma a piacon, de nem tűnt el. Jelenleg mindkettőre van kereslet. A hagyományos könyv régebb óta létezik és a dolgok mai állása alapján valószínűleg tovább fent is marad, mint elektronikus társa.

 

 

Az e-könyv pályafutása

 

Előnyei



Mindent elsöprő sikert vártak a terméktől. Megjelenésekor a papír alapú könyv eltűnését jósolták a piacról. Az olvasás forradalmasítójaként emlegették és a könyvnyomtatáshoz hasonlították fontosságát. 

Kezdetben nagy volt a népszerűsége, hiszen se nyomtatási, se gyártási, se raktározási és még szállítási költsége sincs. Így sokkal olcsóbban lehetett hozzá jutni ,mint a papír alapú könyvhöz a legalitás megtartásával. További vitathatatlan előnye, hogy bármikor, bárhová magunkkal vihetünk egy házi könyvtárat digitális formában és az új könyv beszerzéséhez is csak internetre van szükségünk. Vagyis az e-könyvek sokkal praktikusabbak és kényelmesebbek, mint a hagyományos papír alapúak.


Lehetőséget adnak elsőkönyves szerzőknek a megjelenésre, amit akár nyomtatott kiadás is követhet. Az e- könyvben és az e-könyvolvasóban alkalmazott animációk és hangok elmélyítik az olvasási élményt. Nagyíthatunk, kicsinyíthetünk, világosíthatunk, kereshetünk, és saját bejegyzéseket is tehetünk és könyvjelzőket alkalmazhatunk. 
Megváltoztatta az olvasási szokásokat is. Előre tört a felületes olvasás. A vártaktól eltérően nem kulturális, hanem gazdasági téren hozott forradalmat. Hatására ugrásszerűen megnőttek az írásos tartalmak és megtört a kiadók monopóliumi helyzete.

 

Hátrányai



Az e-könyv olvasásához kompatibilis és feltöltött akkumulátorú e- olvasó kell. Ezen a téren az Amazon a Kindle termékével szinte egyeduralkodó lett a piacon. Az Amazon mellett a Misrosoft nem tudta felvenni a lépést és így bezárta a könyves részlegét. 2019. júliusában lekapcsolták a DRM szervereket is. Ezzel a korábban megvásárolt és ingyenesen beszerzett e-könyvek olvashatóságát is megszüntette, bár némi pénz visszatérítést adott vásárlóinak. Ez is jól mutatja, hogy nem minden megvett digitális tartalom a miénk. Pontosabban a jog szerint nincs olyan, hogy digitális tulajdon. 



Emellett a digitális termék élettartalma a formátumok változása, az elavulás miatt rövidebb, mint a hagyományosé. A jövőre gondolva érdemes fizikai példányokat is beszerezni vagy előállítani magunknak.

 

A könyv álló csillaga

 

Előnyei



A hagyományos könyv megjelenésekor drága kincsnek, vagyontárgynak, értéknek számított. Csak a tehetősek engedhették meg maguknak a könyv megvásárlását. A nagyüzemi könyvnyomtatással olcsóbb lett, sokan hozzá jutottak. Más megjelenési, kiadási forma nem létezett. 
A mai napig is értéket hordoz és ajándéknak is kiváló. 

Az e-könyvek berobbanó sikere és térhódítása után a legújabb adatok alapján a vásárlók egyre inkább visszatérnek a nyomtatott könyvekhez. Vannak olyan műfajok, amelyeknek előnyös a nyomtatott forma. Például a gyermekkönyvek mindig nyomtatott változatban voltak a népszerűbbek. 
Csak két dolog kell az olvasásához, a könyv és az olvasó.

Közvetlenül fizikai valójában meg lehet fogni, érezni a súlyát, az illatát, ha új ropogós vagy ha régi kézről- kézre járó klasszikus. Már a puszta létezésével is örömet okoz. Továbbá mellette szól, hogy nem kell a képernyőt bámulni az olvasásához. 

A hagyományos könyveket mélyolvasással tesszük magunkévá. Ez segít a történetben való elmerülésben, átélésben és azonosulásban a szereplőkkel.

 

Hátrányai

Költözéskor vagy lakásfelújításkor nem könnyű a megpakolt könyves dobozokat cipelni. A könyvespolcokon porosodó könyvektől sem túl egészséges a helyiség levegője. Valamint nagy helyet foglalnak a könyvespolcok és a könyvek is a lakásban. Utazáskor és nyaralásra meggondoljuk melyik könyvet vigyük magunkkal súlya, mérete miatt. 


Források:
https://qubit.hu/2019/07/25/azt-hitted-hogy-amit-megveszel-az-a-tied
https://index.hu/techtud/2019/07/01/microsoft_ebook_torles/
http://noihirek.hu/cikk/lifestyle/ebook_kontra_hagyomanyos_konyv__elonyok_es_hatranyok
https://konyves.blog.hu/2018/01/09/a_10_eves_kindle_nem_tudta_forradalmasitani_az_olvasast?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2018_01_10&utm_campaign=index
https://index.hu/tech/2017/05/02/a_nyomtatott_konyv_az_uj_bakelit/ 

https://hvg.hu/brandchannel/samsungbch_20190426_qled_8k_tv_minimalizmus_lakas 
https://konyves.blog.hu/2018/01/09/a_10_eves_kindle_nem_tudta_forradalmasitani_az_olvasast?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2018_01_10&utm_campaign=index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése