keresés

2019. október 18., péntek

A jövő munkahelye a "coworking places"



espacio de trabajo colaborativo
Forrás: www.muycomputerpro.com
Modern világunkban (amikor az internet és egy laptop segítségével már bárhol lehet munkát végezni) különböző lehetőségek közül válogathatunk, amik követik a munkavállalók modern igényeit. Az otthon végzett irodai munka közben ráébredtek az emberek azokra a hátrányokra, amik az otthon bezártságával járnak. Igény mutatkozott a közösségi munkahelyekre.

Mit jelent a coworking?


Spinuzzi 2012-ben egy találó megfogalmazást alkalmaz: “working alone, together” (Spinuzzi, 2012). Vagyis a munkatársak közös munkakörnyezete, amelyben egymástól független szakemberek gyűlnek össze, és egymással megosztva ismereteiket új felismerésekre tesznek szert, így a közös kommunikáció több eredményt hoz (mint a 10 perces cigiszünet közbeni ötletelések). Emellett e közösség mentes a hierarchiáktól, amik általában a közösségeket uralják. (Jones et al. 2009). Egyéb előnyei: hálózatépítés a potenciális ügyfél jelöltekkel, és kapcsolattartás a szakmán belül, esetleg kapcsolatépítés szakemberekkel.

File:Coworking Space in Melbourne.jpg
Forrás: Wikipedia
A közösségi munkahelyeket (coworking places) és dinamikájukat több országban, több munkaterületen is vizsgálták. A sok eltérő tulajdonság mellett egy közös szál bontakozott ki: a közösségi munkahelyek a közösségekről, és a közösségek összetett együttműködési rendszeréről szólnak.

Az első megvalósult coworking helyet Brad Neuberg indította 2005-ben San Franciscoban, a Spiral Muse Coworking group néven. Bár az eredeti ötlet még korábbra nyúlik, egészen 1999-ig Bernie DeKoven-ig.

Az évek során több felosztás is született az igények pontosabb meghatározása érdekében, és most is születnek újabbnál újabb statisztikai felmérések az állandóan változó igények miatt. Az egyik figyelemre méltó Kojo és Nenonen ( 2016) felosztása, ami hat pontban gyűjti össze a coworking együttműködés fajtáit a munkaterületek, az üzleti modell és a hozzáférési szint alapján:

  • állami hivatalok, közintézmények: pl. könyvtár
  • harmadik helyek vagy nyilvános terek: pl. kávézók, gyorséttermek
  • együttműködési csomópontok, nyitott irodák: a munkák elvégzését segíti a dolgozók közötti együttműködés biztosításával
  • co-working irodák: olyan rövid távra bérelhető irodák, amik bizonyos alapszolgáltatásokat is tartalmaznak (pl. fénymásolás, nyomtatás)
  • “inkubátorok”: vállalkozások indítására specializálódott cégek irodákat adnak bérbe nyereség, részesedés vagy egyéb célból (nem feltétlenül anyagi nyereség!)
  • megosztott irodák: rugalmas bérleti szerződés egy irodaterületre, bérlői követelményekkel: pl. illeszkedjen a meglévő közösséghez, vállalkozásokhoz… stb.

A magyarországi hirdetéseket böngészve ráébredhetünk, hogy már hazánkban is egyre több ilyen jellegű szolgáltatás érhető el. Szinte észrevétlenül, de begyűrűzött, és úgy tűnik, egy életképes helyzetet teremt az irodaházak bérbe adása és a különböző cégek, magánszemélyek munkahelyi igénye között.

Több kutató is elemezte, miért választják inkább a közösségi munkahelyeket (co-working places) a munkavégzés céljából.

Előnyök:
Forrás: Networkworld.com
  • az embereknek szükségük volt a rugalmas munkaidőre, a szabadon és az igény szerint változtatható, munkájuk elvégzéséhez szükséges helyekre
  • gyakran alkalmaznak a cégek egyéni vállalkozókat, akiket csak az elvégzendő munka idejére vesznek fel, így hely és költséghatékonyan tudnak dolgozni, csakhogy a vállalkozóknak is dolgozniuk kell valahol
  • vállalkozásonként más és más az iroda kialakításának, felszereltségének igénye
  • szeretnek az emberek a lakóhelyükhöz közel dolgozni
  • az otthon végezhető munkák nem teszik lehetővé a munkaidő és a magánélet szétválasztását, emiatt szükség van egy másik térre a munkavégzéshez
  • hasonló érdeklődésűekkel egy légtérben dolgozni nagyon inspiráló, az interperszonális kapcsolatok szórakoztatnak, ötleteket cserélhetnek
  • vannak pénztárcabarát megoldások is, nem szükséges egy teljes emeletet kivenni egy irodaházban csillagászati összegekért, mert akár egy asztal is bérelhető pár órára
  • közösség hiányában elmagányosodás, beszűkülő interperszonális kapcsolatok a magánélet és a munka szintjén
  • zárt és védett tér (pl. beléptető rendszer)
  • megfelelő felszereltség: mosdók, kávézó sarok, fénymásolási és nyomtatási lehetőség… stb.


Forrás
  • Minou-Weijs-Perrée - Jasper van de Koevening et al.: Analysing user preferences for co-working space characteristis. Building Research & Information, Jul 2019, Vol. 47 Issue 5, p. 534-548.
  • Wikipedia: hu.wikipedia.org/wiki/Coworking
  • Spinuzzi, C (2012). Working Alone, Together: Coworking as Emergent Collaborative Activity. Journal of Business And Technical Communication, 26(4), 399-441.
  • Jones, Drew - Sundsted, Todd - Bacigalupo, Tony: I'm Outta Here: how co-working is making the office obsolete. 1st Edition. [Austin, TX], 2009, NotanMBA Press.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése