keresés

2019. október 22., kedd

Volt egyszer egy iWiW...


Az első felület 
Az iwiw Magyarország legismertebb közösségi médiafelülete volt, még a Facebook megjelenése és kiteljesedése előtt. Története még 2002. április 14-én kezdődött, amikor is, akkor még WiW néven, megalkotta Várady Zsolt. Az iwiw jelentése “international who is who” mely annyit jelent, hogy “nemzetközi ki kicsoda”. Kezdetben a készítő szűk baráti körére korlátozódott a felület, majd egyre jobban nőtte ki magát országos szintre és a későbbiekben Magyarország első komolyabb online felületévé vált. Érdekesség az, hogy a kezdeti ötlet az volt, hogy megállapítsák, hogy kinek kivel volt szexuális kapcsolata. Erről a készítő hamar letett, mivel sok problémába ütközött volna a kialakítása, továbbá a személyes részét se lett volna egyszerű megoldani.


Tagság

Eleinte nem lehetett szabadon regisztrálni az oldalra, egy már be regisztrált tag meghívója kellett ahhoz, hogy csatlakozni tudhassunk. 2011-ben ez megszűnt és már meghívó nélkül is csatlakozni lehetett.


Növekedés


Még abban az évben, mikor létrejött a felület, már nagy létszámmal rendelkezett (az újdonság varázsa) és ez a későbbiekben csak növekedett.

Kezdetben nonprofit egyesületként folytatta tevékenységét, de a növekedés előrehaladtával Várady Zsolt jobbnak látta, ha egy vállalkozással együtt folytatja tovább a munkálatokat az oldalon nyereség szempontjából. Ezen elhatározás következtében 2002 szeptemberében aláírták a WiWNet Szolgáltató Kft.-vel az alapító okiratot. Az igazgatói pozíciót kezdetben Várady Zsolt foglalta el, de 9 hónappal később lemondott és az operatív irányításokból is kiszállt, majd részvényeinek nagy részét eladta. Mindössze 5%-os részesedése maradt. Úgy érezte, nincsenek meg a pozícióhoz a megfelelő képességei és emiatt jobbnak látta, ha inkább kihátrál a dologból.

Telefonos elérés


Az iwiw app kezdőképe
Az alkalmazás elérhető volt telefonon is, viszont csak Andorindos és iOS-os alapú telefonokról használhattuk, a későbbiekben elérhető volt a Symbian rendszeren keresztül is. Elég volt csak egyszer beírnunk e-mail címünket és jelszónkat, mivel a rendszer megjegyezte azt és a későbbiekben nem kellett mindig újra és újra belépnünk.  Sajnos sokan panaszkodtak a lassúságára, arra, hogy nem tudják megnyitni leveleiket hiába jelzi számukra, hogy üzenetet kaptak. 

Lehetőség volt:
  • képfeltöltésre
  • hírfolyam böngészésre
  • ismerőseink felhívására 
  • üzenetküldésre
  • profilok megtekintésére
Nem volt lehetőség eleinte:
  • lájkolgatni
  • hozzászólásokat írni
A változás

A megújult logó
2005 volt az az év amikor finnanszírozási problémák miatt kénytelenek voltak az oldal újraalkotására. Ekkor született meg a ma is ismert név is, az iWiW. A felfrissítés miatt a célok is megváltoztak. 2005-ig a baráti körök, ismeretségek online fenntartása, új ismeretségek szerzése volt a cél az országon belül. Az új arculat kialakítása után az oldal külföldre is kiterjesztette szárnyait és próbált nemzetközi szintűvé válni. A szórakoztató funkción kívül megcélozta az üzleti és piaci szférát is. Ezeken felül több funkció is megjelent az oldalon. Ilyen volt például a többnyelvűség megjelenése, kép feltöltési lehetőség, ismerősök csoportosítása, fórumok létrehozása, születésnapi emlékeztetés stb. Továbbá megszűnt a reklámmentesség, amely eddig fennállt. 

Eladva

2006-ban az oldal Magyarország negyedik leglátogatottabb oldala lett. Több mint félmillió felhasználó volt jelen. A menedzsment tudta, hogy komolyabb háttér támogatás nélkül nem tudják tovább fenntartani az oldalt, ezért hosszas megbeszélések után végül 2006 áprilisában a Magyar Telekom felvásárolta egymilliárd forint értékben. A Telekom a későbbiekben (2008) az oldalt összekapcsolta az Origóval és az iWiW kilépő oldala ez lett.


A megszűnés


Az iwiw felülete az utolsó napon 
2010 volt az az év, amikor már a Facebook tér hódítását nem lehetett fél vállról venni. A 2004-ben indult közösségi oldal egyre népszerűbb lett és végül 6 év után apránként Magyarország első számú közösségi felülete lett. Ezek után az iWiW még négy évig tudta magát tartani, de 2014 első felében már teljesen kilátástalan volt a helyzet. Az oldal látogatottsága drasztikusan visszacsökkent. A tulajdonosok komoly döntésre szánták el magukat és végleg bezárták az oldal kapuit. Létrehoztak egy időkapszulát, melybe 2014. június 25-ig volt lehetősége mindenkinek lementeni személyes adatait (képek, feltöltések stb.), hogy azok ne vesszenek el. Így ért véget Magyarország legnagyobb közösségi felületének élete.

Az iwiw után


Miután Várady Zsolt otthagyta az iwiw-et külföldre költözött, pontosabban Berlinbe. Eltávolodott a webes fejlesztések világától, bár továbbra is közel maradt a számítógépek világához. Elektronikával, programozással foglalkozott Németországban. 2011-ben visszaköltözött Budapestre és újra a webes fejlesztésekkel kezdett el foglalatoskodni.


Egyéb érdekességek:

  • 4,611 millió volt a csúcspont felhasználók terén.
  • A felhasználók nagy része (55%) nő volt.
  • 2005 és 2010 között a legismertebb és leglátogatottabb magyar online felület volt.
  • Az átlag életkor a felhasználók között 32 volt. 
  • Budapestről indult el, majd hódította meg az országot. 
  • 2013 tavaszán lényegében már nem funkcionált rendesen. 
  • Az első években az üzemeltető stáb teljesen ingyen dolgozott az oldal fejlesztésén. Ennek oka a nem túl nagy pénzügyi keret volt továbbá az oldal még nem túl nagy ismertsége.  
Linkek a cikkhez:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése