keresés

2019. november 29., péntek

A Facebook mesterséges intelligenciája - Ismeretlen háttérszándékok?


A Facebook a 20. század egyik legnagyobb - ha nem A legnagyobb - szociális médiává nőttek ki magát.

Tény és való, hogy a mai világban rendkívül hasznos tud lenni az emberiség számára egy ilyen eszköz, mégis fel kell tennünk a kérdést: anyagi hasznok mellett vannak-e más "haszonszerzési szándékai" a platformnak.

A Facebook rendkívül népszerű, hatalmas felhasználó bázisa van, a virtuális világ mindennapi életében jelentős szerepet tölt be. Ennek okai nagyon egyszerűek, csak hogy néhány fel legyen sorolva: gyorsan hozzá lehet férni, kapcsolattartás szempontjából tökéletes - valószínű a legtöbb ismerősünk már megtalálható rajta - , ugyanakkor rengeteg lehetőséget ad az embereknek kifejezni magukat.

De vajon biztonságos-e? Természetesen minden olyan szolgáltatásra, ami megkérdőjelezhető privát szféránk védelme szempontjából, azt vallja a Facebook, hogy csakis a felhasználók javát szolgálja.

A különböző adatok, amikkel ellátjuk profiljainkat, a képek, amiket feltöltünk, mind - mind kivannak téve az internet általános veszélyeinek. Ugyanis, ami egyszer felkerül azt....

Az új-zélandi mészárlás

A szociális médiák csúcsa 2016 óta alkalmazza a képfelismerő alkalmazást. Nem tökéletes, de a legtöbb esetben képes felismerni, hogy egy-egy kép mit ábrázol (pl. kutya, ember, cipő stb.), milyen környezetben készült a fotó stb. Ez pedig bizonyos helyzetekben nagyon hasznos lehet, ugyanakkor akár a személyi jog sértéséig is eldurvulhat az ügy. Aki kételkedik abban, hogy csakis a felhasználók javát szolgálja ez a lehetőség, az megalapozottan teszi azt ugyanis piaci érdekeket is támogathat az alkalmazás. Például, ha valaki egy Starbucks kávézóban csinál magáról egy szelfi-t, akkor azt a Facebook mesterséges intelligenciája ki tudja szűrni és értesíteni tudja a Starbucks-ot, ezzel reklám szempontjából nagyon fontos marketing adatokat adva.

A probléma ott kezdődik, hogy az életben történnek krízis szituációk, ahol ezt a mesterséges tudást ki lehetne használni, mégsem bízhatunk meg benne teljesen. 2019 márciusában történt az "új-zélandi mészárlás", ahol az elkövető élő videóját szociális médiákon keresztül sugároztatta, mégsem figyelt rá a Facebook MI szűrési hiba miatt.

Sajnos ezek alapján felszínes szinten érdekes a Facebook mesterséges intelligenciája, mégis ha az ember beleássa magát,elkerülhetetlen a megkérdőjelezés.

Források:

Az MI Kép-diagnosztizáló rendszeréről információk képek
Új-zélandi mészárlás - Index







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése