keresés

2021. július 10., szombat

Smart Farming - az "okos" mezőgazdaság

A mezőgazdaság fejlesztése égető problémává nőtte ki magát napjainkra. A népesség rohamos növekedésével 2050-re 70%-kal kéne növelni a mezőgazdasági termesztést, ami nem lesz könnyű feladat, ugyanis a megművelhető földterületek száma egyre csökken. Ahhoz, hogy megoldjuk ezt a problémát új módszerekre lesz szükség. Lényegében ez az egyik fő célja az "okos" mezőgazdaságnak is. Számtalan ötlet született már meg: robotok alkalmazása a mesterséges intelligenciával karöltve, önvezető traktorok és drónok bevetése is szerepel a palettán.

Miért szükséges?

Az emberiség évszázadok óta foglalkozik termesztéssel. Folyamatos fejlődésre volt szükség, hogy elegendő legyen a termés és persze, hogy könnyebb legyen a munka. Ez ma sincs másképp. Ahogy feljebb említettem, a népesség ilyen mértékű növekedése hatalmas mennyiségű termelést igényel. Sajnos már nem elég újabb termőföldek bevonása, elérte a termelékenység határát a manapság alkalmazott monokultúrás művelés. Fenntarthatósági szempontból is szükséges a fejlesztés. 

A smart farming hivatása egyesíteni a már ismert technológiákat és segíteni optimalizálni a művelési folyamatokat. Efféle feladat a drónos felvételek, műholdképek adataiból megállapítani, hogy mely területeken kell változtatni a műtrágya mennyiségén, mikor milyen növényvédő szereket használjunk vagy mit vessünk. Ilyen mértékű támogatással a pénztárcánkat is kímélhetjük, miközben maximalizáljuk a kihozatalt. 

Az éghajlatváltozás is nagy mértékben befolyásolja a termesztett növények produktivitását. Az úgynevezett hőstressz akár 15 százalékkal csökkenti a hozamot. A jelenségre való tekintettel a szakemberek hőakklimációval kísérleteznek. Ez egy mérsékelten magas hőmérsékletű előkezelés, mely védelmet biztosít egy későbbi magas hőmérsékleti stresszel szemben, ezzel termotoleranciát létrehozva.

Robotizálás a mezőgazdaságban

A mesterséges intelligencia (Artifical Intelligence) szorosan kapcsolódik a robotizációval. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban sokrétű: a kézi munka felgyorsítása, munkaerőhiány orvoslása. Ilyen például a gyümölcsszedés. Az emberi munkával szemben előnyük, hogy a hibákat minimalizálják, gyorsabbak és folyamatosan képesek dolgozni, megállás nélkül. Ez a termelékenység növekedéséhez vezet, ami globális szinten is lényeges. 

Sok helyen alkalmaznak már most is agrár területen mesterséges intelligenciát. Az amerikai Autonomous Tractor Corporation önvezető traktort fejleszt, míg a Flanders Make drónokat, melyek önállóan tudnak leltározni. Dél-Koreában bejelentették egy 250 000 négyzetméteres okos mezőgazdasági komplexum építését, mely nem csak a fenntarthatóság szempontjából lényeges, hanem 2000 új munkahelyet is teremt. 


Felhasznált források:

Mesterséges intelligenciával támogatott mezőgazdaság (2021.05.10.)

Növénytermesztési eljárás automatizálásán dolgoznak a SZTAKI kutatói (2021.01.26.)

A hőedzés javítja a fiatal gabonafélék hőtűrését (Papdi-Pécskői Viktor, 2021.03.16.)

Smart Farming - avagy mit is jelent az "okos" mezőgazdaság? 

Okos mezőgazdasági komplexum épül Dél-Koreában (Berta Sándor; 2021.04.07.)

Képek forrásai:

1. kép forrása 

2. kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése