keresés

2013. szeptember 6., péntek

Microsoft és Nokia - egy fedél alatt

Régóta rebesgetik a Nokia és a Microsoft egyesülését, ez a napokban meg is történt, a szoftvergyártó 7.2 milliárd dollár értékben felvásárolta a Nokia mobilgyártó részlegét. Azonban a Microsoft csak bérli a nevet, és 2 év múlva a Nokia újra gyárthat Nokiákat (ha akar).
Természetesen a egyezséget rengeteg találkozó, megbeszélés, egyeztetés és tárgyalás előzte meg. Ilyen méretű cégeknél ez egyáltalán nem meglepő.
Az egyesülés oka talán az, hogy a két cég tökéletesíteni akarta a közös munkáját, ez bizonyítja az is, hogy már a februári barcelonai mobilkiállításon a Nokia mostani vezérigazgatója (Riisto Siilasmaa) és a Microsoft vezére (SteveBallmer) az együttműködés javításáról beszélgetett.
Mindkét félnek érdekében állt a szorosabb együttműködés: a Microsoft csak akkor tudta tökéletesíteni a szoftvert, ha a gyártást és az alkalmazásokat is ők uralják, a Nokiának pedig szüksége volt tőkére a Lumiák sikerre viteléhez.
A megállapodás több részből áll, a legfontosabbak:
- A Microsoft megkapja a mobil- és okoskészülék-üzletágat, a szabadalmakat 10 évig veszi bérbe (1.65 milliárd dollárért cserébe), 4 évig pedig külön licencdíjat fizet a Nokia térképszolgáltatójának stratégiai partnereként.
- A Lumia és az Asha név a Microsofté lesz, a Nokia brand marad a Nokiáé (viszont 10 évre ezt is bérbe veszi a jelenleg és jövőben fejlesztett S30 és S40 készülékekre).
- A Nokia 2015. december 31. után ezen a néven kiadhat telefonokat is, addig pedig a mobilokon kívül bármi mást.
- Érdekes kérdés még a Nokia hagyományos készülékeinek piaca, hiszen az utolsó negyedévben is 55 millió ilyen mobil talált gazdára. A Microsoft (annak ellenére, hogy ezen a piacon egyáltalán nem jártas) megkapta ezt a szegmenst is.
A befektetők szempontjából a Microsoft részvényesei nem elégedettek (az árfolyam 4.6%-kal esett vissza), ezzel ellentétben a Nokia árfolyama 34%-kal emelkedett meg. Ezek szerint a tőzsdén úgy gondolják, hogy a Nokia lesz az abszolút győztese az üzletnek. Ez előbb vagy utóbb ki fog derülni.


Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése