keresés

2014. szeptember 23., kedd

Hazánkban legális volna a torrentezés?

Az ingyenes film, zene, szoftver vagy e-book letöltés töretlen népszerűségnek örvend napjainkban. Ezért azonban nem a felhasználók anyagi helyzete - nem telik drága, de legális termékekre - hanem az internet látszólagos ingyenessége tűnik a fő ludasnak. A 30 év alatti felhasználók még inkább ebbe szocializálódtak, a gyerekek és kiskamaszok pedig az iskolában, a buszon vagy bárhol másutt okoseszközeik segítségével úgy cserélgetik a torrentoldalakról beszerzett zenei albumokat vagy filmeket mint korábban a gyűjthető kártyákat vagy figurákat.

A tavaly hatályba lépett új Btk. nyomán a NAV fokozott akcióba lendült a torrentezőkkel szemben. Ez év júliusában a NAV házkutatást tartott egy 27 éves balatonfüredi nő és társai lakásán ahol 7000 gigabyte méretben zároltak adatokat az elkövetők által bérelt külföldi és magyar szervereken. Őket "szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok" megsértése miatt akár 10 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik. Viszont a Btk. alapján nem bűncselekmény az otthoni letöltés, persze csak akkor ha ez nem irányul jövedelemszerzésre.  Azonban a szerzői jogi törvény alapján minden feltöltés engedélyköteles. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy aki letölt egy fájlt és tovább osztja a torrentprogramjával az már bűncselekménynek számít-e? Jelenleg hazánkban még nem, azonban érdemes figyelni.

 Tavaly decemberben egy lengyel filmproducer megbízásából több mint 300 "gyanútlan" lengyel internetezőnek küldött fizetési felszólítást egy szerzői jogok védelmével foglalkozó cég, engedély nélküli filmletöltések ügyében. Melyben kb. 40 ezer forint értékű pénzösszeg befizetésre szólította fel őket, hogy elkerülhessék a bírósági eljárást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése