keresés

2014. szeptember 30., kedd

mHealth


Manapság egyre többen töltjük fel adatainkat online szolgáltatásokba, mely alól ma már nem kivétel az egészségügy, a sport és a fitnesz területe sem. Ezt bizonyítja az is, hogy jelenleg a mobiltelefon előfizetések száma közel 7 milliárd körül van, tavaly pedig közel 81 milliárd applikációt töltöttek le az okostelefon-felhasználók készülékeikre, melynek 17 %-a egészségügyi, vagy ún. életmód-applikáció (mHealth applikáció) volt.

A hivatalos WorldHealth Organization (WHO) definíció szerint mobile health, vagyis mHealth módszer minden olyan egészségügyi jellegű ellátás (ideértve mind a klinikai gyakorlatot, mind a közegészségügyet vagy a személyes prevenciót), melyben valamilyen mobil eszköz játszik szerepet. Ez a mobil eszköz nem csak mobiltelefon lehet, de bármilyen egyéb, döntően vezeték nélküli technológia (mobil monitor rendszerek, PDA, fitnessz-karkötő vagy bármilyen egyéb vezeték nélküli eszköz).
A legszélesebb körben természetesen eddig az okostelefonok terjedtek el, mára ugyanis már több ezer, a készülékekre többségében ingyen letölthető egészségügyi applikáció közül válogathatunk. Ezen applikációk magyar változatai hazánkban is megjelentek az utóbbi egy-két évben. 

2013-ban a felmérések szerint a netezők már mintegy ötöde használt rendszeresen valamilyen egészségügyi alkalmazást, s mind itthon, mind külföldön a legnépszerűbbek az életmódváltást segítő, a testedzéshez, étkezéshez és diétához segítséget nyújtó alkalmazások voltak. 


Természetesen ezek a applikációk megkönnyíthetik mindennapjainkat, de emelett fokozottan kell figyelnünk arra, hogy mit árulunk el magunkról, hiszen ezek a információk sokkal könnyebben kerülhetnek illetéktelen kezekbe, mint azt gondolnánk. 


Az Európai Bizottság (EB) is kifejtette már fenntartásait a témával kapcsolatban. Úgy vélik, hogy a gyorsan fejlődő mobil-egészségügyi szektorban aggályokat vethet fel a gyűjtött adatok megfelelő feldolgozása, kezelése és biztonsága, amelyeket olykor egy unión kívüli, harmadik országban dolgoznak fel a szolgáltatók. "Ezek az  információk sok esetben olyan személyes adatok, amelyek alapján közvetlenül vagy közvetve beazonosíthatóak az egyes emberek és egészségi állapotuk"-figyelmeztetett Ódor Dániel, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda jogásza. "Ráadásul az egészséggel kapcsolatos adatok a magyar szabályozás értelmében különleges adatnak minősülnek, amelyeket csak előzetes engedély birtokában lehet kezelni. Ez a követelmény ugyanakkor nem tűnik reálisan teljesíthető feltételnek a mobilalkalmazások területén." 


A határon átnyúló mobilalkalmazás szolgáltatásoknál még inkább érzékelhető a mobil-egészségügyi szolgáltatások közös adatvédelmi szabályozásának hiánya. Az Európai Unió teljes területén alapvető jog a személyes adatok védelme, amelyet az Alapjogi Charta is kifejezetten nevesít, a mobilalkalmazások adatvédelmi követelményeire ugyanakkor egyelőre csak iránymutatások találhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése