keresés

2014. szeptember 30., kedd

Internetes trollok, mémek-áldás vagy átok

Az internetet böngészve biztosan gyakran szembesültünk már ezzel a jelenséggel, amely egyre inkább terjedőben van az interneten: különféle vicces képek, amelyek egy-egy szituációt próbálnak meg groteszk módon kinagyítani, illetve csúfot űzni valamiből vagy valakiből.A variációk száma szinte végtelen, a mai technika segítségével pedig szinte bárkiből mém kreátor válhat pár perc alatt.


A mémek eredete nem is annyira távolra vezethető vissza, születése szinte egyidős az internettel, illetve az emailes körlevelekkel.  Igazán felkapva, a mainstream körbe viszont csak  az utóbbi években került be, nem egy weboldal kifejezetten ezen képek összegyűjtésére és archiválására rendezkedett be mind külföldön, mind minálunk (pl 9gag, trollfész.net).


Honnan is jönnek a mémek? a mémek fő táptalaja a popkultúra. A mémgyártókat leggyakrabban filmek, sorozatok szereplői ihletik meg, de visszatérő elem lehet egy különösen hivalkodó hangyászsün is. Fékezhetetlen alkotói vágyukat pedig tökéletesen ki tudják élni az internetes trollok gyűjtőhelyén, a 4chan-en, Reddit linkgyűjtő portálon, a Tumblr mikroblogjain vagy akár a Facebookon. Platform akad bőven. Aki úgy érzi, nem elég up-to-date a mémek terén, nem érti, miért vicces a homlokát fogó Star Trek-es figura, vagy a pisztolyt csőre töltő John Goodman, annak erősen ajánljuk, hogy nézze meg ezt a videót.

Ha még mindig vannak fehér foltok, akkor érdemes belekukkantani az internetes mémek lexikonjába, a Know Your Meme című szakirodalomba. Itt elolvashatjuk, hogy melyik mém honnan ered, mi a története, sőt, még keletkezésének évszámát is megtudhatjuk. Nekik természetesen már most is komoly gyűjteményük van a focivébés mémekből, és hol van még a vége.

Hol terem a magyar mém?

Ha a mémek, humoros képes hozzászólások - Tumblr-en túli - hazai epicentrumát keressük, akkor az egyértelműen a Pesten hallottam Facebook csoport, mely jelenleg több mint 110 ezer tagot számlál, és ez a létszám folyamatosan nő. Az arany-, ezüst- és rézköpéseket gyűjtő csoport az érdekes, vicces történetek és képek tárháza, no meg persze a mémeké. A felhasználók többsége mémek segítségével fejezi ki, hogy mennyire nem tetszik neki szegény posztoló története
. No meg persze ott vannak a teljesen random mémek is, melyeknek többnyire semmi közük nincs a poszthoz, és még csak nem is reflektálnak rá. Hogy miért lehet szórakoztató ez? Azért, mert egy frappáns, kreatív mémmel, képpel bárki megnevettetheti a csoport többi tagját, aztán máris özönlenek a lájkok. A Pesten hallottam mellett mindenképp meg kell említenünk a bmeme.hu weboldalt is, ahol szó szerint egyetemes mémekkel találkozhatunk, de nyugalom, nem muszáj 5 évig a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára járnunk, hogy értsük a poénokat!


Az internetes mémkultúra akarva-akaratlanul is megteremtette a trollkodás fogalmát, illetve a trollokat. A troll kifejezéssel  (nem összekeverendő a mitológiai lénnyel) gyakran a azokat a felhasználókat szokás jelölni, akik tudatosan destruktív viselkedést tanúsítanak egyes internetes fórumokon, illetve oldalak kommentjeiben, általában azzal a céllal, hogy egy adott beszélgetés témáját a lehető legjobban eltereljék, illetve hogy bosszúságot okozzanak. Szeretnek szembemenni minden írott és íratlan szabállyal , az se áll messze tőlük, hogy hamis, valótlan információkat állítsanak, illetve hogy mások személyes szférájába betolakodjanak, másokat sértegessenek.

Mivel a trollok jórésze a figyelem felhívására törekszik, innen is ered a divatos jótanács: "dont feed the troll!" (ne etesd a trollt!). Az utóbbi időben egyre gyakrabban felmerül a trollok manuális visszaszorítása a kommentek szigorúbb ellenőrzésével illetve szigorúbb moderálással, de

A trollkodás a természetéből fakadóan jóval továbbmegy az ártalmatlan viccelődésnél, nem egy tragédiáról tudunk, amelynek kiváltói az internetes rosszindulatú kommentelők voltak, akik áldozatukat a szó szoros értelmében a "halálba kergették"
A kéretlen kommentelők megelőzése érdekében rengeteg blogon, weboldalon (többek közt a youtube-on) lehetőség van a kommentárok moderálására, előzetes jóváhagyására, így szabva gátat a trolloknak és egyéb destruktív viselkedésű kommentelőknek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése