keresés

2015. szeptember 29., kedd

A bitcoin mint árucikk?

 

„A bitcoin Határidős Árutőzsdei Kereskedelmi Felügyeleti Bizottság (CFTC) bejelentése értelmében ezentúl árucikk lett.” Adja hírül a minner.hu nevű weblap.
Hogy ez mt is jelent pontosan?

Áru vagy pénz? Áru
Azt, hogy ezentúl ugyanúgy lehet vele kereskedni, mint bármely nos… árúcikkel. Vagyis – kereskedés tekintetében – olyan lett, mint az arny, vagy az olaj. Az igazsghoz mondjuk az is hozzátartozik, hogy eddig is inkább volt ezekhez hasonlatos, mint bármely rendes valutához.
Ezzel a döntssel a bitcon némileg elfogadottabb lett, azonban szabályozása (árfolyama) is sziorodott kicsit. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden bitcoin adásvételt ellenőrizni fognak, ez inkább az olyan cgeket érinti, akiknél az árflyamra lehet spekulálni, adni vagy venni.
Azonban ezzel nem szabályozzák az árfolyamot, hanem egy mondhatni sokkal biztonsgosabb keretet adnak neki. Igazándiból bárki moshatja a pénzét, továbbra is lenyomozhatatlan lesz.
Így elkerülhetőek lesznek az olyan nagyobb manibpulációs esetek, mint a MtGox bitcoin tőzsde esetében történt., melyről szintén a minner.hu írt cikket.
Pozítív hatása még, hogy mondhatni kivédi a másolást, mivel a bitcon mejlenése óta többféle netes cion is jelent meg, melyek közül sajnos van olyan, melyet magával a bit coinnal is reklámoznak. Nos, ezentúl lgalább érzehető lesz a különbség, mivel a bitcoin ár lett.
Most, a kilengése után úgy néz ki, hogy a bitcoin árfolyama stagnál, olyan 200-300 dollár között, mely többek között annak köszönhető, hogy az erős dollár nem engedi kilengeni  az árfolyamot felfelé. Az áfolyam emelkedése az Amerikai Jegybank kamatemelése után várható.

Bitcoint a bankokba?
Már évekkel korábban is vlot szó arról, hogy a Bitcoin esetleg elsöpörheti a pénzügi rendszert, ám mégsem történt semmi. Legalábis látszólag.  Ugyanis a bitcoin mögötti technikát a világ legnagyobb bangkjai és pénzügyi óriáai kutatják.
Mind ezt miért? Mi hasznuk van ebből? Miért fontos ez?
Póbálnak rájönni, hogy a működési elvét hogyan tudják saját múködésükbe átültetni. Egy korbbi elemzés szerint körülbelül 15-20 milliárd dollárt takaríthatnak meg azzal,ha saját elszámolási renszereiket a Bitcoinéra cserélék. Extraként akár az értékpapír tranzakciókat akár pecek alatt is el lehetne számolni. (Ez ma napokig, nagyon extrém esetekben akár hetekig is eltarthat. Persze, még rengeteg a megválaszolatlan kérdés, de már ebből is világosan látszi, hogy a Bitcoin rázza fel a ma ismert, hagyományos pénzügyi rendszert.
Egy kis segítség azoknak, akik nem tudnák mi az a bitcoin:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése