keresés

2015. szeptember 29., kedd

Internetes hoax napjainkban

Az internetes hoax sosem megy ki a divatból. Azokon a területeken a legnépszerűbb, ahol az emberek nem értenek egyet. Mostanában a világ híreinek központjában a menekültválság áll, így a most felkapott hoaxok is erről szólnak.
Többnyire így próbálják meggyőzni egymást az emberek arról, ami az ő álláspontjuk egy adott témában és ehhez az internetet hívják segítségül. Az internet elterjedésekor még többnyire valós tények kaptak helyet a hálón, de hamar elterjedtek a hoaxok.
Az első átverések papír alapon, levélben keringtek szerte a világban, majd meghódították a világhálót. Manapság bárki el tud terjeszteni bármilyen kamu tartalmat. A legutóbb futótűzként terjedt hoaxok közül az egyik legnépszerűbb az, ahol egy szíriai férfi látható civil ruhában, mellette pedig talpig felfegyverkezve.



Szíriai ellenállóból terrorista


A hír szerint ő egy terrorista, aki most menekültként próbál bejutni Európába és elvegyülni. Valójában a férfit Laisz al-Szálehnek hívják és a nyugati erők által is támogatott szíriai ellenállók oldalán harcolt az elnyomó rezsim ellen, de megszökött, amikor az állam elkezdett szisztematikusan pusztítani. (A Yahoo készített egy riportot róla, amit itt lehet elolvasni.) Őt terroristának hívni erős túlzás, a képalában mégis az van, hogy az ISIS-hez tartozik.
Nem ő az első olyan férfi, akiről ilyen típusú képek keringnek a neten, számos csoport alakult Facebookon, amik hasonló bejegyzéseket gyártanak és terjesztik is őket. A fenti képet például a Magyar Idők is közölte, Terroristák bújnak meg a migránsok között címmel, onnan átvette a Blikk, a Nol.hu, majd a köztévé hatórás híreiben tényként közölték, hogy Laisz al-Száleh terrorista. Egy kis utánajárással ki lehet deríteni, hogy ki is ő valójában, mert az AP készített vele interjút Kosz szigetén, és a civil ruhás kép is akkor készült.
Még több ilyen típusú menekültekkel kapcsolatos hoaxot gyűjtött össze a Vice, amit itt lehet megtekinteni.


Felhasznált cikkek a témában:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése