keresés

2015. szeptember 28., hétfő

Facebook albumaink veszélyben?



Mint minden egyes közösségi oldal úgy a Facebook se kivétel az alól, hogy program hibák előfordulhatnak a rendszerben. Ezeket ha felfedezzük kihasználhatjuk mások ellen, vagy akár a rendszer megerősítésére is használhatóak. Nagyon sok ember foglalkozik a Facebook biztonságtechnikai problémáinak keresésével és javításával is.



A Bug Bounty nevű programot a Facebook 2011-ben indította el. Ez a program ösztönzi az embereket, hogy számítógépes hibákat keressenek a közösségi oldalon. A megtalált és bejelentett hibákat a Facebook pénzzel jutalmazza. Az eddigi legnagyobb jutalom 33 500 dollár (9,4 millió forint ) volt. Máig sok ember részt vesz ezekben a hiba keresési akciókban.



Laxman Muthiyah rátalált a hibára

Az indiai származású Muthiyah biztonsági kutató a Facebook Graph API-t vette egy kicsit szemügyre. Különösen az albumok és fényképek táján kísérletezett amikor rátalált egy olyan hibára amivel bárkinek a nyilvános képeit és albumait törölhette volna. A felfedezést követően egyből jelentette a Facebook biztonsági embereinek a hibát, akik ezt 2 órán belül ki is javították. Muthiyah jutalma a segítségért pedig 12 500 dollár (3,3 millió forint ) volt.

Legyünk elővigyázatosak

A fenti hibából látható, hogy nem a legjobb ötlet képeinket és fontos adatainkat online tárolni, mert bármikor jöhet egy nem várt programhiba és az adataink eltűnhetnek. Ugyan ez igaz az offline tárolásra is, mert ha nem vigyázunk beszerezhetünk kéretlen károkozókat amik az adatainkat ellophatják. Tanácsos a fontos adatokat például jelszavakat leírni és otthon őrözni, képeket pedig cd-re vagy dvd-re kiírni.A lényeg, hogy sok helyen legyenek az adataink megőrizve.


Forrás: Index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése