keresés

2015. szeptember 28., hétfő

Google - Facebook - Microsoft - Apple - Samsung? Ki lesz a világ ura?

Ez a blog leginkább az 5 vezérbika, koronáért folytatott küzdelméről fog szólni a lehető legfrissebben, bár ez elég nehéz tekintettel arra, hogy napi szinten 15-20 hírt is tudnak publikálni, hisz a csapból is ők folynak. Lesz benne újdonság, öröm, bánat, elnyomás, versengés és egyéb nyalánkság az e-pénisz mérő verseny folyamán.


Google


A Google-ről ezen a héten két újdonságot is érdemes kiemelni véleményem szerint az egyik egy bírósági huzavona az ún. felejtés jogáról a másik pedig egy vicces újítás amit a Google Roxfortjában talán egyszer tanulhatunk majd.

Felejtés joga:



"A francia információszabadságért felelős bizottság, az adatvédelmi feladatokat is ellátó CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés)" a tegnapi nap folyamán bejelentette, hogy elutasítják a Google fellebbezését, ami arra irányult, hogy ne kelljen végrehajtani azon törléseket, amiket a CNIL előírt. Maga a kérelem arra irányul, hogy egy űrlap kitöltése után a Google törölje a cégekről vagy emberekről tárolt adatokat. Ezzel nem is lenne probléma, ha minden tagországból eltávolítanák az adatokat, azonban a Google csak az Európaiakból törli. A Google ezt azzal magyarázza,hogy a kívánt adatok 95%-át úgyis csak Európaiak használják. Ha a Google továbbra se fog tudni megegyezni a CNIL-el akkor az további jogi következményeket von maga után, bár csak 150 ezer eurót kell hogy fizessen a Google ami valljuk be ezen a szinten csak cukorka pénz.

Google Fortunetelling, azaz a Google Sybillje.



A héten a Google előállt egy újdonsággal, a Google jósdával. Persze azért nem teljesen arról szól a dolog amire először gondolnánk, hisz a Google igyekszik minél hamarabb átdobni minket egy olyan oldalra, ahol a menekültekre hívják fel a figyelmet: “Természetesen nem tudjuk megjósolni a jövődet. De 60 millió menekült ugyancsak azt kérdezi nap mint nap, vajon van-e számukra bármilyen jövő. Így hát egy hamis Google oldalt készítettünk, hogy felkeltsük a figyelmedet, hiszen ezek szerint téged érdekel a saját jövőd. Most akkor állj meg egy pillanatra, és gondolkodj el az ő jövőjükön”. Ezek után akár Facebook-on akár Twitteren megoszthatjuk ezen oldalt vagy akár átléphetünk más, menekültekkel foglalkozó oldalra. Az oldal elérhetősége: Google jós .

Facebook

Lik it or not:

A Facebook legújabb újítása, ami talán a legnagyobb szót érdemli, a "dislike" gomb. Mint azt sokan tudják, a Facebook felhasználók javarésze, már régóta nyúzza Zuckerbergék fülét, egy "Nem tetszik" opció bevezetése érdekében és úgy néz ki most végre sikert arathatnak. Persze azt egyből kihangsúlyozták, hogy nem a gyűlöletkeltést és gyűlölködést szeretnék ezzel szítani, szimplán szeretnék, ha az emberek kifejezhetnék érzelmeiket. Zuckerberg: "Amit a felhasználók szeretnének, az az empátia kifejezésének lehetősége."  Eddig, elmondásuk szerint azért nem volt "dislike" opció, mert így szerették volna elkerülni azt, hogy egyfajta szavazás legyen az egészből.  Bár, még egyáltalán nem biztos, hogy mi lesz a neve az új opciónak és az sem, miként lesz bevezetve de mindenképp elmondható, hogy ez egy nagy lépés a Facebook történetében.

Microsoft

A Windows 10 támadása:

Mi másról is lehetne beszélni, mintsem a nem túl fényes bemutatkozást maga mögött hagyó, Windows 10. De tényleg maga mögött hagyta? A napokban látott napvilágot egy cikk, melyben egy feldühödött Windows használó rájött, hogy bár nem akarja a Windows legújabb verzióját használni a vállalat nem hagy döntési esélyt. Maga a Windows is elismerte, hogy ha még nem is akarjuk a frissítést, mert elégedettek vagyunk a jelenleg használt operációs rendszerünkkel a Windows akkor is lefogja tölteni a legfrissebb verziót, ami körülbelül 3,4-6 gigabájt között van akár akarjuk, akár nem. Mégis miért teszi ezt? A válasz nagyon egyszerű. A Microsoft nem szeretné, hogy szegény felhasználóknak akkor kelljen letölteni a 10-et mikor frissíteni akarnak, hanem alapból legyen ott a fájlok között, hogy később csak telepíteni kelljen. Ez most jó vagy rossz? Mindenki döntse el maga, addig is pedig igyekezzünk minél gyorsabb internetelérést biztosítani, hisz a letöltés bármikor elkezdődhet.

Apple

4 keréken az "Alma":


"Alma" az utakon. Akár így is jellemezhetnénk az Apple legújabb piacát, az autógyártást. A "Wall Street Journals" híre szerint az Apple vezetősége megszavazta az új piac létrehozását, ezzel valószínűleg 2019 környékén találkozhatunk az Apple legújabb elektromos négykerekűjét. Az Apple olyan cégekkel, mint Mercedes, Fiat-Chrysler és Tesla, annak érdekében, hogy az évtized végére meglegyen az első ICar. Azt még nem tudni, hogy az önvezető funkció is bekerül-e a felszereltség közé, de Kalifornia államtól már kért az Apple engedélyt, hogy tesztelje eme funkciót. Az viszont egyértelmű, hogy az Apple is fél ezen piacágtól, hisz bár multimilliárdosok lettek a high-tech ágazatok miatt, viszont az autóipar elég ingoványos terep számukra ezért is a nagy titkolózás. Mindenesetre még ezen évtizedben várhatjuk az első "Almás" autót.

Samsung

Pass it or not:


Pay-pass után Phone-pass? Bizony, ezt is megéltük, itt az első telefonos fizetés a Samsung által. Az újítás a vártnál is nagyobb sikert aratott, hisz augusztus 20-i rajtja óta Dél-Koreában több mint 1,5 millió tranzakciót bonyolítottak le és több mint 30 millió dollár forgalmat hozott. Ami még ígéretesebb, hogy a felmérések azt mutatják, hogy az okostelefonnal rendelkezők 10%-a napi rendszerességgel használta az újítást. Bár az igazi erőpróba még csak most jön, hiszen bár az ázsiai piacon nincs ellenfele a Samsung-nak az USA-ban és némely európai országban a már egyéves múlttal rendelkező Apple és a szintén mobilfizetés funkciót alkalmazó Google komoly vetélytársai lehetnek a cégnek. Bár van egy dolog, amiben a Samsung jobb riválisainál, mégpedig a megoldás kivitelezése. Ugyanis, az Apple és a Google az NFC rendszert használja (kis távolságú, vezeték nélküli kommunikáció), míg a Samsung a hagyományos bankkártyás mágnescsík rendszert használja, ami lényegében megkönnyíti a kereskedők dolgát, mivel nem kell fejlesztéseket csinálniuk hogy elfogadhassák.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése