keresés

2022. február 28., hétfő

Mit osztunk meg a közösségi médiában?

 A közösségi média napjainkban már szinte mindenki életének szerves részét képezi. Posztolunk arról hol vagyunk, mi csinálunk, mit eszünk..stb., életünk szinte valamennyi pillanatát közszemlére tesszük, de jó ez? 

Bele se gondolunk milyen digitális lábnyomokat hagyunk nap, mint nap. Indulás előtt lövünk egy selfie-t, posztoljuk hová megyünk. Jobban bele gondolva ezzel kijelentjük, hogy most bizony üres lesz a lakásunk. Közöljük, hogy éppen nyaralunk. Megmutatjuk az otthonunkat belülről. Ezek mind potenciális veszélyforrások, amikbe bele gondolunk.

Szülők és a posztolás

Én most kiemelném azt az élethelyzetet, amikor a büszke szülők, az első ultrahang képtől folyamatosan dokumentálják gyermekük életét. 
A gyermek digitális lábnyomát természetesen, mint mindent mást lehet jól és rosszul elkezdeni kialakítani. Érdemes lehet átgondolni, hogyha rólunk kerülne ki a kép örülnénk-e neki? Nem mutat túl sokat? Tényleg mindenkinek látnia kell? Később nem fog negatívan hatni az életére?

Megosztás előtt nézzük végig az ismerőseinket. Mindet ismerjük tényleg?                                      Napjainkban már lehet használni közeli barát csoportosítást, priváttá lehet tenni a fiókot. Ezekkel könnyen tehetünk gyermekünk védelméért. 




Visszaélések és jogok

Rengetegen élhetnek vissza a számunkra ártalmatlannak tűnő képekkel. Észre se vesszük és már is rengeteg emberrel közöljük a nevét, iskoláját, mikor van egyedül. Ezek persze sok kis információ morzsából tevődnek össze, amit a legtöbben nem követnek le. De elég egy személy...                      A másik amire fontos gondolni az a gyermek személyiségi jogai. Egy öt éves gyermekben már kezd kialakulni az én tudat, őt már meglehet kérdezni az ő szintjén arról, hogy szeretné-e azt a képet mindenkivel megosztani. Nem szabad semmibe bele kényszeríteni. Átgondoltan posztolva rengeteg felesleges negatív lehetőséget elkerülhetünk és így is ugyan úgy büszkeség lehet a gyermek.

Források:

Mi lesz a gyerekedről posztolt képekkel az interneten?

Ezért veszélyes túl sok fotót megosztanod gyermekedről a közösségi oldalakon

Posztolni vagy nem posztolni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése